LICHU Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 Ja mieszkam na Śląsku także u mnie płasko. Najgorsze ze nie ma gdzie się przymierzyć... I problem z rozmiarem mam 175/6 teraz na mtb jeżdżę na S i jest optymalnie. Kurde ciężki wybór.... Jeden blat konta dwa... Czekam jeszcze na wasze wypowiedzi.
Bujak Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 Ale w tym wątku mówimy o gravelu a nie o szosie więc nie rozumiem twojego wychwalania tego planetX-a. PlanetX=Decathlon. Wierz mi, że sztywne ośki w Gravelu to rzecz raczej niezbędna zwłaszcza dla kogoś cięższego.Niezbędne bo tak?Nie podałeś żadnego argumentu.London Road nie jest szosą tylko gravelem pełną gębą:- wygodna geometria,- hydrauliczne hamulce,- miejsce na opony 40 mm.Czego Ci brakuje?PlanetX=DecathlonTak się trochę śmieję jak widzę takie wpisy. Lepiej zobacz ile Planet X jedzie Tour de France. Sporo więcej niż Canondale.
Fimala Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Bujak napisał: Niezbędne bo tak? Nie podałeś żadnego argumentu. London Road nie jest szosą tylko gravelem pełną gębą: - wygodna geometria, - hydrauliczne hamulce, - miejsce na opony 40 mm. Czego Ci brakuje? Tak się trochę śmieję jak widzę takie wpisy. Lepiej zobacz ile Planet X jedzie Tour de France. Sporo więcej niż Canondale. Dla kogos 100kg + sa niezbędne. Jeździłem na standardowych 9mm i czułem jak miekkie jest to rozwiazanie. Zwlaszcza jak mocniej deptalem na podjazdach. Przy ewentualnej gumie w terenie ostatnia rzecz która bym chcial to bawic sie jeszcze z ustawianiem hamulca. Miałem ostatnio sytuacje ze zlapalem 7 kapci na trasie dosc dlugiej, cóż niefart ale wez za każdym razem wez baw sie z ocierajacym hamulcem. Ze sztywnym osiami nie mialem tego problemu. No i przeciez to juz jest przestarzałe rozwiazanie. Jak kupuje rower na lata to wole miec najnowsze dostepne standardy w miejscach w ktorych nie moge tego zmienic. Zwlaszcza w rowerze za 5k pln. Jaką masz tam szerokosc piasty? Wiem ze znajomy w tytanie z planet X mial jakis kibel pokroju 130mm albo 135mm wiec żadnych sensownych kół nie mógł tam wlozyc... Ale co ja tam wiem Edytowane 27 Lipca 2019 przez Fimala
Bujak Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 Dla kogos 100kg + sa niezbędne. Jeździłem na standardowych 9mm i czułem jak miekkie jest to rozwiazanie. Zwlaszcza jak mocniej deptalem na podjazdach. Przy ewentualnej gumie w terenie ostatnia rzecz która bym chcial to bawic sie jeszcze z ustawianiem hamulca. Miałem ostatnio sytuacje ze zlapalem 7 kapci na trasie dosc dlugiej, cóż niefart ale wez za każdym razem wez baw sie z ocierajacym hamulcem. Ze sztywnym osiami nie mialem tego problemu. No i przeciez to juz jest przestarzałe rozwiazanie. Jak kupuje rower na lata to wole miec najnowsze dostepne standardy w miejscach w ktorych nie moge tego zmienic. Zwlaszcza w rowerze za 5k pln. Sztywne osie nie muszą być każdemu potrzebne. Dla mnie są zbędne, a ważę 87 kg. Jaką masz tam szerokość piasty? Wiem ze znajomy w tytanie z planet X mial jakis kibel pokroju 130mm albo 135mm wiec żadnych sensownych kół nie mógł tam wlozyc... Ale co ja tam wiem https://www.fulcrumwheels.com/en/wheels/road-bike-wheels/racing-6-DBPiasta przednia 100, tylna 142.Szerokość felgi 21.8 mm, szerokość wewnętrzna 17C dla opon 23 -50 mm.
LICHU Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 Weekend minął a ja dalej mam rozterkę co wybrać Fuji Jari 1.3. vs Marina Nicasio 2 Z jednej strony jari lepszy napęd ale 1 blat.... hamulce gorsze Nicasio 2 blaty ale znowu za duży blat, lepsze hamulce, gorszy napęd.... U mnie na śląsku jest płasko także... No nie wiem przypomnę, że ma służyć na dojazdy do pracy, na działkę z gratami w sakwach, wycieczki z żoną.... Nie ścigam się a zależy mi na lekkości jazdy (przesiadam się z MTB)
LICHU Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 2 minuty temu, kolunio napisał: Fuji jari 1.5 Może rozwiniesz swoją wypowiedź ?
pavello Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 49 minut temu, LICHU napisał: Z jednej strony jari lepszy napęd ale 1 blat.... hamulce gorsze Apex to najniższa półka SRAMa - raczej od Tiagry w niczym lepszy nie będzie
kolunio Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 Chciałeś 2 tarcza to fuji jari 1.5 to ma...
LICHU Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 Moje pytanie brzmiało czy warto się zainteresować także napędem 1x ? Jak on ma sie w porównaniu do Nicasio.
Yan Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 30 minut temu, LICHU napisał: Moje pytanie brzmiało czy warto się zainteresować także napędem 1x ? Jak on ma sie w porównaniu do Nicasio. Żeby poczuć różnicę między napędem 1x a 2x to tylna kaseta powinna być znacznie ciaśniejsza niż 11-34 a przedni blat powinien mieć małą koronkę poniżej albo równą 30t. W przypadku napędów 1x ciężej się dokręca do max na płaski a jak jedziesz z górki to ciasno upakowane koronki dużo nie zmienią. Jeżeli faktycznie chcesz mieć fajny rower do wycieczek to korbę dwurzędowa można by wymienić na coś z mniejszymi blatami. Porównują oba napędy widać że różnice nie są takie duże.
Bujak Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 [Link]http://ritzelrechner.de/?GR=DERS&KB=40&RZ=11,13,15,17,19,21,24,28,32,37,42&UF=2220&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=speed&GR2=DERS&KB2=50,34&RZ2=11,13,15,17,19,21,23,26,30,34&UF2=2220[/url]Dziury między przełożeniami są ważne właśnie przy dużych prędkościach. Zmieniłem w tabeli kadencję na 90 i co widzę:Napęd 1x: jadę 32 km i jest mi za lekko, więc muszę przyspieszyć aż do 37 km/h, żeby jechać z tą samą kadencją. To jest duża dziura. Dalej jest jeszcze gorzej, bo z 37 km/h muszę przyspieszyć aż do 44 km/h, żeby mieć tę samą kadencję. Powyżej tej prędkości już nie pojadę.Napęd 2x ma mniejsze dziury w zakresie prędkości: 32; 35; 40. Dalej już są duże dziury 46; 54 km/h.Widać z tego, że napęd 2x będzie wygodniejszy na asfalcie.W porównaniu np z kompaktowym napędem 2x11 korba 50-36, kaseta 11-32 w zakresie 32-40 km/h są takie same dziury, dopiero powyżej 40 km/h stopniowanie jest dużo ciaśniejsze:[Link2]http://ritzelrechner.de/?GR=DERS&KB=50,34&RZ=11,12,13,14,15,17,19,22,25,28,32&UF=2220&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=speed&GR2=DERS&KB2=50,34&RZ2=11,13,15,17,19,21,23,26,30,34&UF2=2220[/url]
Yan Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 5 minut temu, Bujak napisał: Napęd 1x: jadę 32 km i jest mi za lekko, więc muszę przyspieszyć aż do 37 km/h, żeby jechać z tą samą kadencją. To jest duża dziura. Dalej jest jeszcze gorzej, bo z 37 km/h muszę przyspieszyć aż do 44 km/h, żeby mieć tę samą kadencję. Średnia prędkość w rowerze rekreacyjnym raczej nie będzie w granicach 35 czy 40km/h więc argument o dużych dziurach w przytoczonych zakresach trochę nie pokrywa się z realnym użyciem tego roweru. Ciężko mi przenie sobie osoby jadącej z sakwami albo z innymi tobołkami która dokręca na zjeździe do 60km/h ryzykując wywrotkę Ze swojej strony polecam kombinacje Korby Deore 28/38 z kasetą 11-28.
jarovit Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Jeśli ja dobrze pacze, to Nicasio 2 ma jedną poważną wadę - brak gwintów na bagażnik z tyłu. W tej sytuacji brałbym jari'ego.
Yan Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 1 minutę temu, jarovit napisał: Jeśli ja dobrze pacze, to Nicasio 2 ma jedną poważną wadę - brak gwintów na bagażnik z tyłu. W tej sytuacji brałbym jari'ego. https://rowerplus.pl/czesci-zamienne-i-akcesoria-do-bagaznikow/1118-obejma-podsiodlowa-z-mocowaniem-bagaznika.html
Bujak Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Średnia prędkość w rowerze rekreacyjnym raczej nie będzie w granicach 35 czy 40km/h więc argument o dużych dziurach w przytoczonych zakresach trochę nie pokrywa się z realnym użyciem tego roweru.Z sakwami nie, ale bez sakw 32 km/h to dla mnie za mało, a 37 znowu za dużo.Każdy musi popatrzyć pod siebie. Opisałem co widzę zw tabeli przy większych prędkościach.W różnych warunkach jeździmy z różnymi prędkościami, więc warto też popatrzyć na inne zakresy. Ze swojej strony polecam kombinacje Korby Deore 28/38 z kasetą 11-28. Dla turysty jak najbardziej, tylko nie ma takich graveli w sprzedaży W swoim rowerze mam 2x11 50-34x11-32 i rozważam założenie korby 2x Deore z suportem Accent BB-EX PRO, które mam z poprzedniego roweru.
LICHU Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Nicasio 2 ma mocowanie pod bagażnik.... Kurde ale mi rozkmine daliście... Najgorsze ze nie mam gdzie się na nich przejechać. Jaki rozmiar pod 175cm wzrostu byście polecali?
Yan Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Godzinę temu, LICHU napisał: Jaki rozmiar pod 175cm Coś koło Mki (54-55) ale lepiej napisać do sklepu i podpytać o rozmiarówkę. Niestety to teoria bo ja aktualnie jeżdżę na 53 od Cuba przy wzroście 178 i jestem bardzo zadowolony bo nie jestem nadmiernie wyciągnięty.
Bujak Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 https://rowerplus.pl/czesci-zamienne-i-akcesoria-do-bagaznikow/1118-obejma-podsiodlowa-z-mocowaniem-bagaznika.htmlTakie mocowanie jest za wysoko i daleko z przodu, a braku dolnego mocowania nie zastąpisz jeżeli chcesz mieć też błotnik.
Yan Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 3 minuty temu, Bujak napisał: Takie mocowanie jest za wysoko i daleko z przodu, a braku dolnego mocowania nie zastąpisz jeżeli chcesz mieć też błotnik. Z tego co piszesz widać że nie używałeś tego mocowani. Ja miałem je zamontowane i nie było większego problemu z instalacją bagażnika czy błotnika. 1
LICHU Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Zbędna dyskusja bo Nicasio 2 ma mocowanie pod bagażnik 🙂 Dziś morze uda mi się przejechać na esker 4.0 lub czymś innym. Dam znać jak wrażenia i czy to dla mnie.
Bujak Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Z tego co piszesz widać że nie używałeś tego mocowani. Ja miałem je zamontowane i nie było większego problemu z instalacją bagażnika czy błotnika. Masz rację, nie używałem.Teraz widzę, że ma dwa otwory na dole. Na górze brak, ale jak pisze@Yan można zastosować adapter, więc nie powinno być problemów.
LICHU Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 (edytowane) Ok jestem po przejażdżce esker 6.0 nie mieli 4.0.... Na początek przejechałem się na rozmiarze S i wydawało mi się ok. Wróciłem i poprosiłem o M i o dziwo na tym rozmiarze było mi wygodniej, rower był jakiś mniej nerwowy i byłem jakby mniej skulony na nim.... Co do samej jazdy to przywaliłbym w przystanek autobusowy bo hamulców szukałem Ale kolosalna różnica miedzy XC a gravelem. Lekkość jazdy, szybkość. Co do baranka bardzo fajnie, że jest tyle możliwości chwytu. Tylko po paru metrach wewnętrzna część dłoni mnie bolała. Świetnie się jeździ na tego typu rowerze i wiem, że tego potrzebuję ! Za eskera 6.0 po znajomości zaproponowali mi 4900zł.... Jak myślicie fuji czy Nicasio 2 będzie bardziej komfortowy od ESKERA ? Jak byście mogli porównać te trzy modele ? Ciekawi mnie tez ból wewnętrznej części dłoni.... ? Edytowane 29 Lipca 2019 przez LICHU
Chino Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Nie jestem zwolennikiem jednoblatu, ale w zastosowaniu, o jakim piszesz, sprawdzi się lepiej niż korba dwublatowa 50/34t. Przy umiarkowanych prędkościach, przy przelotach przez miasto, kiedy zwalniasz, zaraz przyspieszasz i właściwie co chwilę musisz siepać przednią przerzutką, bo dochodzisz do kresu i skosu na małym blacie, wyrzucasz duży i znowu skos, zwalniasz do przejścia, zrzucasz. Szczególnie dla korby 50/34, która powinna być zakazana w gravelach. Sam mam kombinowaną korbę FSA 46/34, kocham ją, ale nawet tu po kilku dojazdach do pracy, w takim zastosowaniu wolałbym jeden blat (tylko że ja głównie jeżdżę poza miastem i dość ambitnie, dlatego dwu blat jest ogólnie dla mnie lepszy). A teraz Ci zamieszam:) Bierz Eskera 6.0, kombinacja 46/36 i 11-34 to super przemyślany napęd. To nic, że dużo biegów się pokrywa. Na małym blacie 36T ogarniesz większość tras, na prostych za miastem wyrzucasz 46T, nawet nie zmieniając zębatki z tyłu (może jeden bieg przy niskiej kadencji przy przejściu między blatami). Przy korbie 50/34 przejście z 34t na 50t oznacza dodatkowo zbicie 2-3 biegów z tyłu. W Eskrze masz 11 z tyłu i to R7000, która fajnie wybiera ruchy łańcucha na nierównościach, wiem bo przechodziłem ze starej 105 5800 na R7000 i widać różnicę, tiagra Ci tego nie da, 10tka zaraz umrze śmiercią naturalną. Co do komfortu, wszystkie trzy modele bardzo porównywalnie, stack/reach na poziomie 1.53/1.54/1.55. 1
LICHU Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Jutro morze uda mi się jeszcze na fuji 1.3 przejechać i zobaczymy. Trochę boję się ale u karbonu przy mojej wadze + bagażnik i sakwy....
Rekomendowane odpowiedzi