Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo dużo pytań. Nie ma roweru do wszystkiego i dobrego dla każdego. Albo mała masa, albo duża trwałość. Geometrie też są różne i nie wszystkie dla każdego. Sugeruję czytanie forum:)

Jak już wybierzesz kilka modeli to będzie łatwiej doradzić.

Opublikowano

w tej cenie żeby osprzęt był fajny to może lepiej używkę. 2 blaty lepsze - lepsze stopniowanie, jeśli chcesz się ścigać to chyba ma to duże znaczenie. Nie wiem jak z tym triathlonem bo z tym mi się kojarzą rowery czasowe :P co do ogumienia - w gravelu masz szerokie pole do popisu - na asfalty jak ma być szybko - jakieś 25c? (szosowcem nie jestem). Gładkie 32c da komfort na asfaltach i jakoś sobie poradzi w suchym terenie. Jak ostrzej teren to jakieś 35c. Szerzej chyba nie ma sensu bo rower zacznie się robić jak mtb

Opublikowano
14 godzin temu, Leo83 napisał:

A tak z innej beczki hamulce mechaniczne do gravela, które lepsze - decode R chyba to od promax czy trp spyre-c ???

Tylko TRP Spyre C lub Avid BB7

1 godzinę temu, emkej napisał:

Witam,

ponieważ wybór roweru okazał się jedną z trudniejszych rzeczy z jaką przyszło mi się zmierzyć w życiu, to muszę poprosić o pomoc. :)

Posiadam MTB i potrzebuję czegoś więcej:

pod dłuższe trasy tj. 150-250km, coś znacznie szybszego, zbliżona wygoda, w każdy teren (trójmiasto więc dużo lasów, szutrów, podjazdów etc) dobrej jakości bo nie oszczędzam sprzętu, pod zawody triathlonowe, na 184cm i wagę 90-100kg. Czyli do wszystkiego.:)

Może to być cena wyznaczona przez ten temat, ale jeżeli uważacie, że nie ma nic i lepiej przeznaczyć więcej tj.do maks 9k to proszę o sugestię. Biorąc pod uwagę w/w listę, marketing zaprowadził mnie do Graveli, ale może lepiej przerobić MTB lub inna grupa rowerowa, szukać używki jeszcze z wyższej półki czy jednak nowy idealnie dopasowany ?   I pozostaje kwestia czy pod takie dystanse dalej 1 przełożenie czy jednak 2, oraz szerokość ogumienia.

Z góry dziękuję za sugestie.

Dłuższe trasy ciężko będzie Ci pogodzić z triathlonem. Wybierz jedno a póżniej wrócimy do rozmowy.

Opublikowano
3 godziny temu, Bujak napisał:

Bardzo dużo pytań. Nie ma roweru do wszystkiego i dobrego dla każdego. Albo mała masa, albo duża trwałość. Geometrie też są różne i nie wszystkie dla każdego. Sugeruję czytanie forum:)

Jak już wybierzesz kilka modeli to będzie łatwiej doradzić.

2 godziny temu, trollu napisał:

w tej cenie żeby osprzęt był fajny to może lepiej używkę. 2 blaty lepsze - lepsze stopniowanie, jeśli chcesz się ścigać to chyba ma to duże znaczenie. Nie wiem jak z tym triathlonem bo z tym mi się kojarzą rowery czasowe :P co do ogumienia - w gravelu masz szerokie pole do popisu - na asfalty jak ma być szybko - jakieś 25c? (szosowcem nie jestem). Gładkie 32c da komfort na asfaltach i jakoś sobie poradzi w suchym terenie. Jak ostrzej teren to jakieś 35c. Szerzej chyba nie ma sensu bo rower zacznie się robić jak mtb

2 godziny temu, Fimala napisał:

Tylko TRP Spyre C lub Avid BB7

Dłuższe trasy ciężko będzie Ci pogodzić z triathlonem. Wybierz jedno a póżniej wrócimy do rozmowy.

Dzięki. Za szeroko poleciałem, ok. :) Zdecydowanie priorytet to możliwość jazdy wszędzie, długie trasy, komfortowo. Na triathlon nie ma co zwracać uwagi bo tam tylko dla zabawy i walka z własnym czasem.

A żebym sam coś wybrał, to za mało znam się na rowerach jedyne które przykuły moją uwagę to Cannondale topstone disc sora se, cannondale caadx shimano, Ribble cgr, giant toughroad, canyon grail, whyte glencoe. Na dobra sprawę aby odpowiednio wybrać rower, to powinienem przetestować każdy na dłuższej trasie.

Opublikowano

12 minut temu, emkej napisał:

Dzięki. Za szeroko poleciałem, ok. :) Zdecydowanie priorytet to możliwość jazdy wszędzie, długie trasy, komfortowo. Na triathlon nie ma co zwracać uwagi bo tam tylko dla zabawy i walka z własnym czasem.

A żebym sam coś wybrał, to za mało znam się na rowerach jedyne które przykuły moją uwagę to Cannondale topstone disc sora se, cannondale caadx shimano, Ribble cgr, giant toughroad, canyon grail, whyte glencoe. Na dobra sprawę aby odpowiednio wybrać rower, to powinienem przetestować każdy na dłuższej trasie.

Myśle, że takim dobrym kompromisem będzie Fuji Jari 1.3.

Opublikowano
w tej cenie żeby osprzęt był fajny to może lepiej używkę

Jak szukałem gravela dla siebie też doszedłem do wniosku, że w tej cenie nie ma roweru bez kompromisów.

Albo napęd,

Albo koła,

Albo rama,

Albo hamulce,

Tak myślałem dopóki nie trafiłem na swój obecny rower Planet X London Road Rival 22 HRD zmodyfikowany fabrycznie o koła Fulcrum 6, który dla mnie nie wad. Napęd 2x11, hydrauliczne hamulce, dobre koła, geometria endurance, pełne mocowania dla bagażnika i błotników, masa poniżej 10 kg (i to w rozmiarze L).

Rower mieści się też w cenie 5000zl (z transportem DHL wychodzi 5200zl). Nie wiem jak oni to robią, bo konkurencja jest minimum 2500 zł droższa (to jest 50% ceny roweru).

Opublikowano

Dla Ciebie bez wad - ja widze otwarte haki, linki na zewnątrz, heble srama - jeśli mają takie opinie jak ich cheble mtb to ja wolę shimano. Oczywiście każdy ma swój pogląd na sprawę, dla każdego coś miłego ;)

• Lubię to! 3
Opublikowano

Witam, mieszkam w Poznaniu, na początku miałem górala ale potem kupiłem najtańszego tribana 100 z Decathlona i to był strzał w dziesiątkę, kierownica typu baranek od razu przypadła mi do gustu jak i lekkość z jaką prowadziło się rower, używam jako główny środek transportu, na przystanek do pracy (3km) do sklepu, na siłownię, krótkie wycieczki za miasto, drogi asfaltowe, chodniki, szutry.

Wymieniłem opony na cieńsze (700x25) wolnobieg łańcuch i teraz postanowiłem że nadszedł czas na sprzedaż, szukam czegoś lepszego z szerszymi oponami, bardziej agresywną geometrią, hamulcami tarczowymi oraz lepszym osprzętem, tamten turney nie daje rady, przerzutka działa bardzo wolno, zależy mi na szybkiej pracy bo tutaj teren zmienia się momentalnie z zjazdu na podjazd i przydałoby się coś lepszego, nie wiem czy Claris spełni zadanie.

Opublikowano
Dla Ciebie bez wad - ja widze otwarte haki, linki na zewnątrz, heble srama - jeśli mają takie opinie jak ich cheble mtb to ja wolę shimano. Oczywiście każdy ma swój pogląd na sprawę, dla każdego coś miłego
Tarcze mi nie dzwonią nawet na wertepach, więc sztywne osie w sosie są wg mnie zbędne. W razie wpadki na tarasie koła QR są bardziej dostępne niż na sztywne osie, więc na wyprawę to lepsze rozwiązanie.
Linki wewnętrzna są dla mnie minusem, bo trudnej je naprawić/wymienić, szczególnie na trasie.
Hamulce Rival działają póki co bez zarzutu. TRP i linkowe nie mają żadnego porównania do hydraulicznych. To całkiem inna kultura pracy.
Kiedyś też byłem zwolennikiem Shimano, ale od kiedy spróbowałem Sram, zacząłem przechodzić na ich napędy we wszystkich rowerach. Najpierw był NX 11s, później GX Eagle, a teraz Rival 22 HRD. Podobają mi się ich rozwiązania. Np w Rival przednia przerzutka jest zrobiona tak, że obsługuje wszystkie 22 biegi bez trymowania. Shimano musi się jeszcze sporo nauczyć.
Hamulców MTB od Srama jeszcze nie miałem więc nie wypowiadam się (mam Deore M6000).
Opublikowano
2 godziny temu, Bujak napisał:

W razie wpadki na tarasie koła QR są bardziej dostępne niż na sztywne osie

Połączenie sztywnych osi z traczami jest znaczenie lepsze a jeżeli chodzi o dostępność to może koło wymienisz szybciej a potem 10min będziesz manewrował żeby hamulce nie dzwoniły :)

2 godziny temu, Bujak napisał:

Linki wewnętrzna są dla mnie minusem, bo trudnej je naprawić/wymienić, szczególnie na trasie.

Jeszcze nie widziałem żeby ktoś naprawiał linki na trasie ... w nowych rowerach często otwory na linki wew. są znacznie większe i przeciągnięcie nie powinno być niemożliwe w warunkach polowych. Podobna historia jak z ramą aluminiową. Stopy w rowerach są na tyle zaawansowane że naprawa jest jedynie możliwa w większych miastach a pierwszy lepszy kowal złapie się za głowę i nic nie naprawi.

Ja jestem podobnego zadania jak Trollu. Rower nie jest fantastyczny i jak na moje wymagania nie jest idealny. Mnie od srama odrzuca dostępność części zamiennych. Ostatnio jak szukałem okładzin hamulcowych szosowych to dopiero znalazłem w sklepie w Niemczech. Jeżeli w cenie do 5k możesz mieć sztywne osie to lepiej je kupić bo ramy nie wymienisz i nie zmienisz osi a cała reszta poza framesetem jest dużo łatwiej wymienić.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Oczywiście nie ma roweru dobrego dla wszystkich, bo każdy szuka czegoś innego. Chcesz mieć sztywne osie - OK, mi zamarzyły się hamulce hydrauliczne i napęd 2x11.

Sztywne osie uważam w szosie za niepotrzebne i mniej uniwersalne, bo w przypadku zniszczenia koła QR pozwala na wyprawie kupić drugie i pojechać dalej - to jest jakieś ekstremum, ale może się zdarzyć złamanie felgi na dziurze, czy nawet kamieniu. Szprychy ze zniszczonego koła można rozkręcić i z piastą schować do sakwy.

Odnośnie zdejmowania kół to sztywne osie mogą być ułatwieniem, ale wiele to nie daje. Na razie kilka razy zdejmowałem koła i nie musiałem poprawiać hamulców, zresztą ustawienie ich nie jest trudne.

Złamania ramy nie brałem pod uwagę. Na pewno chciałem aluminium.

O dostępności klocków nie pomyślałem, ale myślę, że nie będzie problemu.

Części zamienne - czy w ogóle są dostępne?

Opublikowano

Dobra Panowie i Panie konkretnie:

Przemyślałem kilka spraw...

Budżet do 5tyś

Waga zawodnika 120kg/176cm

Rower najbardziej uniwersalny i komfortowy (dojazdy do pracy na działkę)

Porządne mocowania pod bagażnik

Jakie zestawienie przełożeń ? 2 blaty, 1 blat lub 3 ?

Sztywne osie ? Przy mojej wadze ?

I teraz tak, chciałbym żebyśmy znaleźli taki złoty kompromis między jakością a osprzętem (jeśli się da)

Korba na kwadrat raczej odpada (stare) Bardziej zależało by mi na łożyskach zewnętrznych, hamulce hydrauliczne raczej w tej cenie nie możliwe. Ważnym aspektem przy mojej wadze plus sakwy to koła. Na gravelach się nie znam dla tego liczę, że coś wspólnie wybierzemy. Rower chcę już zakupić w przyszłym tygodniu. Szlak mnie trafia z tym moim MTB że nie ma mocowania pod bagażnik i jest dla mnie za wolny. Od razy zaznaczam, że nie zapierniczam na czas na rowerze także demona prędkości nie potrzebuję. Natomiast ma się lekko i przyjemnie toczyć i na pewno szybciej niż mój klocek hehe.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Bujak napisał:

Oczywiście nie ma roweru dobrego dla wszystkich, bo każdy szuka czegoś innego. Chcesz mieć sztywne osie - OK, mi zamarzyły się hamulce hydrauliczne i napęd 2x11.

Sztywne osie uważam w szosie za niepotrzebne i mniej uniwersalne, bo w przypadku zniszczenia koła QR pozwala na wyprawie kupić drugie i pojechać dalej - to jest jakieś ekstremum, ale może się zdarzyć złamanie felgi na dziurze, czy nawet kamieniu. Szprychy ze zniszczonego koła można rozkręcić i z piastą schować do sakwy.

Odnośnie zdejmowania kół to sztywne osie mogą być ułatwieniem, ale wiele to nie daje. Na razie kilka razy zdejmowałem koła i nie musiałem poprawiać hamulców, zresztą ustawienie ich nie jest trudne.

Złamania ramy nie brałem pod uwagę. Na pewno chciałem aluminium.

O dostępności klocków nie pomyślałem, ale myślę, że nie będzie problemu.

Części zamienne - czy w ogóle są dostępne?

Ale w tym wątku mówimy o gravelu a nie o szosie więc nie rozumiem twojego wychwalania tego planetX-a. PlanetX=Decathlon.  Wierz mi, że sztywne ośki w Gravelu to rzecz raczej niezbędna zwłaszcza dla kogoś cięższego. Wolałbym zapłacić więcej za sztywne ośki niż brać ten hydro osprzęt. Sztywnych osiek nie dospawam. Osprzęt zmienie. Tyle w temacie. Co do klocków to jechałem z kolegą Wisłe który miał hydro heble Rivala. Klocki skończyły mu się za Krakowem. Zamienniki znaleźliśmy dopiero w Warszawie. PS podchodzą od Apexa.

21 minut temu, LICHU napisał:

Dobra Panowie i Panie konkretnie:

Przemyślałem kilka spraw...

Budżet do 5tyś

Waga zawodnika 120kg/176cm

Rower najbardziej uniwersalny i komfortowy (dojazdy do pracy na działkę)

Porządne mocowania pod bagażnik

Jakie zestawienie przełożeń ? 2 blaty, 1 blat lub 3 ?

Sztywne osie ? Przy mojej wadze ?

I teraz tak, chciałbym żebyśmy znaleźli taki złoty kompromis między jakością a osprzętem (jeśli się da)

Korba na kwadrat raczej odpada (stare) Bardziej zależało by mi na łożyskach zewnętrznych, hamulce hydrauliczne raczej w tej cenie nie możliwe. Ważnym aspektem przy mojej wadze plus sakwy to koła. Na gravelach się nie znam dla tego liczę, że coś wspólnie wybierzemy. Rower chcę już zakupić w przyszłym tygodniu. Szlak mnie trafia z tym moim MTB że nie ma mocowania pod bagażnik i jest dla mnie za wolny. Od razy zaznaczam, że nie zapierniczam na czas na rowerze także demona prędkości nie potrzebuję. Natomiast ma się lekko i przyjemnie toczyć i na pewno szybciej niż mój klocek hehe.

Dalej pozostaje przy tym aby sprawdzić Fuji Jari 1.3. Ewentualnie poszedłbym w Marina Nicasio 2. Jest na sztywnych osiach i hydraulice z napędem 2x. Z tym, że musiałbyś dozbierać z 5 stówek. Moim zdaniem warto zwłaszcza, że można ugrać rabat :)

Edytowane przez Fimala
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Ok po pracy poczytam i daj znać co mi się urodziło w głowie. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Fimala napisał:

Co do klocków to jechałem z kolegą Wisłe który miał hydro heble Rivala. Klocki skończyły mu się za Krakowem. 

Trochę poza tematem... Jak można wybrać się na UM 1200 kilometrów że zużytymi klockami? Bo raczej na nowych nie wyjechał skoro po 200 km były do wyrzucenia 

BTW spójrzcie na rynek rowerów w Polsce. Ile % udziału ma campa/sram? W "forum owych" sprzetach niewiele a przecież te nasze sprzęty również stanowią ułamek tego co jeździ po drogach na najtańszym osrzecie tourney/altus/Acera. 

A teraz postawcie się w roli właściciela sklepu rowerowego. Po co mieć na stoku klocki do hamulców hydraulicznych apex/rival jeśli w takim Krakowie rowerow na tych gratach jest pewnie kilkadziesiąt. 

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano (edytowane)

Rower miał miesiąc. Takie warunki, że klocki zeszły w mig. Po lewej zużyte po prawej nówki.

67103599_2383672785207687_2755122517092859904_n.thumb.jpg.1adab23b16ffcced04aa346c6634fefc.jpg

Edytowane przez Fimala
Opublikowano
3 godziny temu, Fimala napisał:

Rower miał miesiąc. Takie warunki, że klocki zeszły w mig.

Klocki w swoim Specu też wymieniałeś po drodze?

Opublikowano
17 minut temu, Yarooo napisał:

Klocki w swoim Specu też wymieniałeś po drodze?

Nie, klocki u siebie wymieniłem przed maratonem tak aby je dotrzeć troche wcześniej. Jeszcze mają się dobrze i nie planuje ich zmieniać.

Opublikowano
21 godzin temu, Fimala napisał:

Dalej pozostaje przy tym aby sprawdzić Fuji Jari 1.3. Ewentualnie poszedłbym w Marina Nicasio 2. Jest na sztywnych osiach i hydraulice z napędem 2x. Z tym, że musiałbyś dozbierać z 5 stówek. Moim zdaniem warto zwłaszcza, że można ugrać rabat :)

To wbiłeś mi klina. Ten Fuji super tylko o którym roczniku myślałeś?? 

Opublikowano
4 godziny temu, LICHU napisał:

To wbiłeś mi klina. Ten Fuji super tylko o którym roczniku myślałeś?? 

Fuji 1.3 z 2019 ma jeden blat z przodu (w 2018 miał dwa). Z tego co pisałeś ostatnio, to nie chciałeś 1 blatu. Fuji 1.5 z 2019 ma dwa blaty z przodu i w innej konfiguracji niż pozostałe gravele, to znaczy 46/30T. To zdecydowalo, że się wybrałem 1.5. Korba na kwadrat, ale mnie to nie przeszkadza.

Opublikowano (edytowane)

No wlasnie nie wiem jak to by było na 1x11. Jeżdżę teraz 1x11 ale w mtb ogólnie jestem zadowolony natomiast brakuje czasami jakby to napisać pół biegu. Raz jest za lekko raz za ciężko. 

Nie wiem czy ten Marina Nicasio 2. Nie będzie bardziej uniwersalny. Który z nich ma bardziej rekreacyjna geometrie? 

Znowu fuji ma lepszy napęd ale hamulce gorsze?? 

Edytowane przez LICHU
Opublikowano
14 minut temu, LICHU napisał:

No wlasnie nie wiem jak to by było na 1x11. Jeżdżę teraz 1x11 ale w mtb ogólnie jestem zadowolony natomiast brakuje czasami jakby to napisać pół biegu. Raz jest za lekko raz za ciężko. 

Nie wiem czy ten Marina Nicasio 2. Nie będzie bardziej uniwersalny. Który z nich ma bardziej rekreacyjna geometrie? 

Dla siebie osobiscie bym wybrał Marina z tych dwóch. Hydro heble, stal, sztywne osie, naped 2x (bardziej uniwersalny do jazdy z obciazeniem.)

Opublikowano
13 minut temu, LICHU napisał:

Nicasio jest przede wszystkim stalowy, a Fuji aluminiowy. Ja wybrałem Fuji 1.5 też ze względu na korbę z przodu inna niż w pozostałych. Na YouTube masz recenzje Nicasio wykonana przez dobrerowery.pl i tam jest fragment o korbie 50/34T. 

Opublikowano

Jest sporo prawdy o korbie 50/34. Ja się z tym zgadzam po odkryciu korb 48/32 czy 46/30 - są to zdecydowanie lepsze rozwiązania dla Kowalskiego i większości rowerzystów - na przełożeniu 46-11 można się rozbujać do ponad 50kmh więc w sumie po co więcej ? :) Co do blatów - dla mnie dwa z przodu to mus. 1x11 to moda na ograniczanie sobie uniwersalności, która wg mnie nie ma większego sensu.

Ja obecnie mam heble mechaniczne i po przejażdżce na Tiagrowej hydraulice wiem, że chcę hydro prędzej czy później - to trochę jak dwa światy - inna modulacja, wygoda i siła.  Mechaniczne niby są prostsze w obsłudze, natomiast dobrze ustawiona i odpowietrzona hydraulika jest bezobsługowa, więc bym się tą sprawą nie przejmował.

I dla samego hydro wziąłbym Marina. Dodatkowy plus to sztywne ośki, które ułatwiają ustawienia kół. Korbę czy nawet same blaty da się łatwo wymienić, a wymiana hebli to już trochę inna operacja - dużo droższa i bardziej skomplikowana. Jedyne co wali to po oczach to celowe ukrywanie przez Marina wagi Nicasio. Jeśli waży tyle co np Esker 4.0 i miałbym wozić dodatkowe 2,5kg względem Fuji to bym się zastanawiał - ale 13kg raczej nie waży 9_9

Wg mnie oba rowery różnią się od siebie znacząco i próbowałbym się nimi przejechać jeśli jest możliwość - różnice mogą być spore :) 

44 minuty temu, LICHU napisał:

Jeśli szukasz czegoś bardziej nastawionego na rekreację to raczej Nicasio. Do tego bym wynegocjował ze sklepem wymianę korby i było cacy B|

Opublikowano
3 minuty temu, pavello napisał:

Jest sporo prawdy o korbie 50/34. Ja się z tym zgadzam po odkryciu korb 48/32 czy 46/30 - są to zdecydowanie lepsze rozwiązania dla Kowalskiego i większości rowerzystów - na przełożeniu 46-11 można się rozbujać do ponad 50kmh więc w sumie po co więcej ? :) Co do blatów - dla mnie dwa z przodu to mus. 1x11 to moda na ograniczanie sobie uniwersalności, która wg mnie nie ma większego sensu.

Ja obecnie mam heble mechaniczne i po przejażdżce na Tiagrowej hydraulice wiem, że chcę hydro prędzej czy później - to trochę jak dwa światy - inna modulacja, wygoda i siła.  Mechaniczne niby są prostsze w obsłudze, natomiast dobrze ustawiona i odpowietrzona hydraulika jest bezobsługowa, więc bym się tą sprawą nie przejmował.

I dla samego hydro wziąłbym Marina. Dodatkowy plus to sztywne ośki, które ułatwiają ustawienia kół. Korbę czy nawet same blaty da się łatwo wymienić, a wymiana hebli to już trochę inna operacja - dużo droższa i bardziej skomplikowana. Jedyne co wali to po oczach to celowe ukrywanie przez Marina wagi Nicasio. Jeśli waży tyle co np Esker 4.0 i miałbym wozić dodatkowe 2,5kg względem Fuji to bym się zastanawiał - ale 13kg raczej nie waży 9_9

Wg mnie oba rowery różnią się od siebie znacząco i próbowałbym się nimi przejechać jeśli jest możliwość - różnice mogą być spore :) 

Jeśli szukasz czegoś bardziej nastawionego na rekreację to raczej Nicasio. Do tego bym wynegocjował ze sklepem wymianę korby i było cacy B|

Fuji 1.5 też ma sztywne osie z przodu i tyłu. 

Celowo nie brałem korby 50/34T bo mam dość pagórkowaty teren, a nie jestem zawodowcem ( na razie 😉 ). 

Dobrze jest też wziąć pod uwagę cenę. Fuji 1.5 to pewnie za 4200 kupisz, Nicasio dalej w sklepach siedzi za ponad 5k. Nie wiem jak z dostępnością rozmiarów. Marin w  Krakowie mial problem z większymi rozmiarami, dlatego wybrałem Fuji.