Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Przymierzam się do wymiany swojego MTB (kilkuletni budżetowy Kellys Quartz na 26"), którego od jakiegoś czasu w ramach "ćwiczeń" zamieniam w coś mniej "górskiego" - wymiana opon na slick (Schwalbe Kodjak), kaseta lepiej zestopniowana 11-28, a nawet myślałem o wymianie amortyzatora na sztywny carbon.

Przez ostatnie dwa tygodnie miałem przyjemność pojeżdżenia sobie na rowerku mojego Taty (Giant TCR - alu, oponki ~23, pełny osprzęt Tiagra). Było super! Zrobiłem parę razy trasę dom-praca-dom (jak opisałem poniżej) oraz jakieś wypady 40-100km. I zachorowałem trochę na szosę. Już nawet zacząłem poszukiwania w obszarze Rose ProSL albo Canyon Endurance AL7.0.

Ale to nie jest rower, który będzie mógł być moim jedynym. A na tą chwilę taki jest plan.

Gdzie najczęściej jeżdżę w ciągu tygodnia:

• dom - praca -> 8km (ścieżki rowerowe, ulice poprzecinane torami, krawężniki)
  • praca - dom -> 10-20km (do domu zawsze jest dalej jaku Dzieci z Bullerbyn:) - nawierzchnia jak wyżej
  • dodatkowo "krótka pętelka" w tygodniu -> 30-40km (około 15km to są szutrowe wały przeciwpowodziowe, trochę lasku)
  • w weekendy wypady trochę dłuższe -> 50-100km (przeważnie 90% asfalt)
  • krótkie wycieczki z córką (6lat) - także wały/ścieżki

Szwagier namawia na jakieś starty na trasach ~250km - także to też tak "z tyłu głowy" mi chodzi.

W planach zapakowanie roweru na bagażnik i wyjazd na jakieś jednodniówki (jura, góry, granie, etc.). Ale to przyszłość, w zakupie kieruję się aktualnie robionymi trasami.

Dlatego wybór padł na gravela. Czytałem każdy możliwy post na kilku forach, ale coś zawsze brakowało (przysłowiowej "truskawki na torcie").

Mam 187cm wzrostu i przekrok ~90cm.

Zrobiłem skan tego co mnie najbardziej interesuje w zakresie mojego budżetu (~5000 PLN) i wyszło mi takie zestawienie:

1. 3800PLN - http://www.rowerowy.pl/sklep/rowery/rowery-cube/cube-2018/prd,cube-nuroad-56-czacze-18,rid,51413.html - wizualnie ok
  2. 4500 PLN - https://rower.com.pl/fuji-jari-1-7-968885- tutaj wszystko byłoby fajnie jakby nie ten zielonkawy kolor - nie wiem, nie przemawia do mnie.
  3. 4500 PLN - https://rower.com.pl/accent-furious-595913?cPath=6_699_8036&
  4. 4800 PLN - http:// https://rower.com.pl/kellys-soot-50-931474?cPath=6_699_8036&- mam wrażenie, że lekko mieszają z osprzętem. Tu na tył dają "aż" 105 gdzie niektóre komponenty są niższe. Dwa, że jeżdże na Kellys i nie zżyłem się z marką:)
  5. 5000 PLN - https://www.dobrerowery.pl/rower-octane-one-gridd-2019-niebieski?combination_id=26701&gclid=CjwKCAjwtIXbBRBhEiwAWV-5nnjfRriutGfkrsx42MUxfCW-dVldfucEtLf30zfwOcVKucEHQTcN8hoC6FAQAvD_BwE

I tu wychodzimy trochę ponad budżet ale przekreślona cena nie pozwoliła mi o tych trzech rowerkach zapomnieć (szczególnie, że Jari 1.5 i Spec najbardziej mi się z tego zestawienia podobają):

1. 5140 PLN - http://www.rowerowy.pl/sklep/rowery/prd,specialized-diverge-e5-elite-56-czabia-18,rid,54055.html Hamulce Tectro Mira? Gdzieś czytałem, że jak mechaniczne to TRP Spyre albo Avid BB7.
  2. 5300 PLN - http://www.rowerowy.pl/sklep/rowery/rowery-cube/cube-2018/prd,cube-nuroad-pro-56-czasza-18,rid,51418.html
  3. 5544 PLN - https://rower.com.pl/fuji-jari-1-5-968884

Celowo nie dodałem Marina i Meridy (wizualnie jest moim faworytem a też wydaje mi się że to jest rower już ekstremalnie na bikepacking, długie wyprawy, wyprostowaną pozycję ile się da).

Co myślicie będzie najlepsze na moje amatorskie potrzeby?

Czy brać Cube Nuroad bo aktualnie najtańszy? Czy może warto przekroczyć budżet i wskoczyć na Jari 1.5 albo Spec Diverge Elite?

Accent/Octane - w sumie jedyną rzeczą która jest dla mnie niewiadomą to ich napędy 1x11. Nie wiem jak to jest, nie jeździłem. Zauważyłem sporą różnicę (na plus) przy wymianie u siebie kasety na ciaśniej zestopniowaną, stąd obawy bo z 1xN raczej poprawy nie będzie. Z przodem 42 (40) zęby i tyłem na 11-42 myślę, że mi wystarczy przełożenia na podjazdy i da wystarczającą dla mnie prędkość prostych/zjazdach.

Chciałbym znaleźć coś takiego jak Rose ProSL albo Canyon Enurance AL7.0 tylko w świecie graveli za 5k:)

Opublikowano

Ja bym brał nuroad pro. Jedyny w zestawieniu który ma hydraulikę. Mam Tektro Spyre w swojej Meridzie Cyclocross i nie jest zadowolony, zwłaszcza po przetestowaniu roweru z hydrauliką. Tym bardziej nie pchałbym się w jakąś Mirę.

Na drugim miejscu Kellys Soot 50. Rama z potencjałem na ewentualny rozwój - dwie sztywne osie. Ale konwersja na hydraulikę nieopłacalna. Zestaw klakmomanetki plus zaciski t jakieś 1500zł.

Opublikowano

Fakt, tylko Nuroad Pro ma hydraulike, ale nie spodziewałem się, że to będzie argument, który wywinduje go na sam szczyt.

Z tego co sprawdzałem to wszystkie 8 propozycji jest wyposażone w dwie sztywne osie.

Opublikowano

Mi się udało 2 tygodnie temu kupić nowego RAG+ za 5500zł

Opublikowano

Super rowerek i wyrwałeś bardzo dobrą cenę.

Ja sobie zrobię rundę po wszystkich możliwych sklepach gdzie powyższe rowery będzie można zobaczyć. Oby w niektórych była możliwość czegoś więcej niż jazdy w koło sklepu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich Szajbajkowiczów ! 

Od długiego czasu przymierzam się do zakupu wymarzonego gravela. Wiele okazji uciekło mi sprzed nosa, raz już miałem zamówiony rower, ale nie starczyło dla mnie. Uważam że jest to dobry czas na zakup, bądź złożenie zamówienia. Jeśli macie inne zdanie lub porady to dawajcie śmiało. Nie potrzebuje go na już, aczkolwiek chciałbym w końcu sfinalizować cel i wydać oszczędności i mieć pewność że w nowym sezonie będę od początku miał na czym śmigać i mógł planować kilkudniowe wyprawy/wypady z sakwami. 

Tak jak wspomniałem: 

Budżet : 4,5 tyś, max 5 ale to w ostateczności, gdyż chciałbym zostawić coś sobie na podstawowe akcesoria.

Cel użytkowania : codzienna jazda, wycieczki, trasy ok 100 km, kilkudniowe wyprawy, trening dla przyjemności i kondycji. 

Dla ułatwienia sobie i Wam stworzyłem zestawienie w arkuszu google wraz ze zdjęciami 4 modeli które najbardziej przypadły mi do gustu i są lub będą osiągalne do kupienia. (Aczkolwiek bez przymiarki prawdopodobnie) 

Instrukcja co do zestawienia:

• Wszystkie rowery są aluminiowe z karbonowym widelcem ( czy któryś widelec jest lepszy to nie wiem bo się nie znam na tym) 
  • Wszystkie maja obydwie sztywne ośki co jest dla mnie podstawą w rowerze takiej półki cenowej 
  • Mam 176 cm i 81 cm przekroku więc raczej celuje w rozmiar M (54) we wszystkich, aczkolwiek słyszałem że Fuji wypadają większe więc tam chyba w 52, ale to musiałbym się upewnić więc jeśli ktoś wie to proszę o radę. 
  • Podane ceny to realne minimalne ceny które sobie ustawiłem na dany model biorąc pod uwagę rabaty oraz będąc po analizie rynku, jeśli ktoś wie gdzie można taniej kupić to oczywiście proszę o info ale komentarzy typu "za tyle to nie kupisz" proszę nie pisać :) Jeśli nie dostanę w tej cenie to nie kupie :)

Wklejam zestawienie LINK do arkuszu

Oczywiście jeśli ktoś ma jeszcze jakieś swoje propozycje modeli oraz rady i sugestie co do wyboru to będę baaaardzo wdzięczny za pomoc :)

Edytowane przez HubiBubi
Opublikowano
2 minuty temu, JaW napisał:

Zepsuty link :(

spróbuj odświeżyć, bo edytowałem :)

Opublikowano

Działa. 

Bez sensu kupować rower, ktorego nie ma w sprzedaży. Powinieneś się przed zakupem koniecznie przejechać danym modelem, nawet 10 kółek dookoła sklepu powie Ci więcej, niż 10 dni spędzonych na czytaniu internetu. 

Po jakim terenie masz zamiar jeździć? Inne przełożenia są dobre DLA AMATORA na górki, inne na równiny. Kupisz coś z najlżejszym przełożeniem 36 korba - 28 kaseta i na podjazdach bedziesz prowadzić rower. Albo odwrotnie, bedziesz mieć na korbie 42 ząbki i po równym nie pociśniesz... 

Moim skromnym zdaniem rower musi być dobrze dobrany rozmiarem (czyli wygodny), musi się podobać i musi dawać przyjemność z jazdy. Solidny, żeby się nie sypał co 500 km. 

Opublikowano (edytowane)

Link działa

Zobacz sobie ten rower

https://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXFMSLRIV1/planet-x-full-monty-sl-sram-rival-1-hydraulic-disc-gravel-road-bike

Przy obecnym kursie 4,800 + wysyłka

Fajną opcją by było gdybyś jeszcze podlinkował swoje rowery

I oczywiście musisz wsiąść pod uwagę  po jakim terenie chcesz śmigać , jak masz w miarę płaska 1x11 starczy śmiało natomiast jak masz dużo wzniesień nie dasz rady chyba że masz nogi mocne

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, JaW napisał:

Bez sensu kupować rower, ktorego nie ma w sprzedaży. Powinieneś się przed zakupem koniecznie przejechać danym modelem, nawet 10 kółek dookoła sklepu powie Ci więcej, niż 10 dni spędzonych na czytaniu internetu. 

Mam tego świadomość, lecz niestety ciężko a w sumie to nie możliwe jest znaleźć gdziekolwiek na terenie Poznania lub okolic sklep w którym mieli by Fuji i jeszcze te modele w rozmiarze dla mnie, to samo z octanem, niewiele jest sklepów które w ogóle mają szutrówki tak o na stanie, bo albo od razu idą albo mają w za dużych rozmiarach i przejazd na 56 czy 58 ni jak odzwierciedli rzeczywisty komfort jazdy. Z podanych modeli jechałem tylko na Kellysie, dlatego zadaję pytanie na forum aby z braku możliwości przymierzenia wszystkich modeli móc zaczerpnąć rady samych użytkowników tych maszyn. 

1 godzinę temu, JaW napisał:

Po jakim terenie masz zamiar jeździć? Inne przełożenia są dobre DLA AMATORA na górki, inne na równiny. Kupisz coś z najlżejszym przełożeniem 36 korba - 28 kaseta i na podjazdach bedziesz prowadzić rower. Albo odwrotnie, bedziesz mieć na korbie 42 ząbki i po równym nie pociśniesz... 

Ciężko mi określić konkretny teren, będę jeździł głównie po Wielkopolsce oraz na dalsze kilkudniowe wyprawy latem po to chcę mieć gravela aby mieć rower w miarę "uniwersalny" w pozytywnym tego słowa znaczeniu, a nie o skrajnych przełożeniach tak jak piszesz, myślę że zarówno na  1 x 11 przy tym stopniowaniu 11-42 na kasecie jaki na Shimano 2x "ileś" dam radę przejechać całą Polskę wzdłuż i wszerz bo poniekąd po to są te rowery i mają takie przełożenia. Nie jestem tylko pewny, który lepiej się sprawdzi przy podanym przeze mnie zastosowaniu, dlatego też chciałem poznać opinie ludzi którzy użytkują te napędy :)

2 godziny temu, JaW napisał:

Moim skromnym zdaniem rower musi być dobrze dobrany rozmiarem (czyli wygodny), musi się podobać i musi dawać przyjemność z jazdy. Solidny, żeby się nie sypał co 500 km. 

Jak najbardziej się zgadzam, wszystkie rowery mi się podobają i ciekawi mnie opinia ludzi którzy się bardziej ode mnie znają na tym sprzęcie i wyrażą swoją opinię co do poszczególnych wad czy zalet które rozpisałem. Jeśli chodzi o sypanie co 500 km to w tej klasie rowerów myślę i  mam nadzieję że to się nikomu nie przytrafi :) ale nikt nie jest w stanie tego przewidzieć :) nawet po 10 kółkach wokół sklepu 😜 

Opublikowano (edytowane)

Rozważ jeszcze jeden rower. Marin Gestalt 2 (2019). Argumenty za Marinem:

1. Nie będzie rowerem widmo (marin ma na stanach rowery, które są w katalogu)

2. Sztywne osi

3. Tiagra 2x10

4. Proste hamulce, które powinny spełnić zadanie

5. Koła gotowe pod tubless

6. Sztywna korba (np Jari 1.7 nie ma tego)

7. Punkty montażowe

8. Jest rowerem aluminiowym, z pełni karbonowym widelcem.

9. Poza tym - wiele osób twierdzi, że Marin znalazł całkiem niezły balans w geometrii - znaczy się, że ten rower jest chwalony za wygodę.

10. Kosztuje poniżej 5 tyś złotych i mieści się w budżecie.

Acha, jest czarny :D

Edytowane przez GrochowaMTB
  • Lubię to! 2
Opublikowano

HubiBubi, naprawde warto poświęcić pół dnia i podjechać do innego miasta, aby pooglądać i przetestować rower, za który masz zamiar dać sporo kasy i jeździć na nim kilka lat. 

Opublikowano
11 godzin temu, GrochowaMTB napisał:

Rozważ jeszcze jeden rower. Marin Gestalt 2 (2019). Argumenty za Marinem:

Ok, przyjże się, mam niedaleko sklep związany z Marinem to pogadam z nimi jeszcze aczkolwiek ta błyszcząca stylistyka Marina nie do końca do mnie trafia. A z tego mojego zestawienia który rower najbardziej się podoba ? 

+ znalazłem dzisiaj jeszcze nowszego Kellysa https://salon-rowerowy.pl/road-szosowe/59073-rower-kellys-soot-70-2019-transport-i-przeglad-gratis-8585019395412.html?search_query=Rower+Kellys+SOOT+70+2019+-+transport+i+przeglad+GRATIS&results=3 

Co o nim sądzicie ? trochę droższy ale wygląda ciekawie. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.09.2018 o 22:12, HubiBubi napisał:

Ok, przyjże się, mam niedaleko sklep związany z Marinem to pogadam z nimi jeszcze aczkolwiek ta błyszcząca stylistyka Marina nie do końca do mnie trafia. A z tego mojego zestawienia który rower najbardziej się podoba ? 

+ znalazłem dzisiaj jeszcze nowszego Kellysa https://salon-rowerowy.pl/road-szosowe/59073-rower-kellys-soot-70-2019-transport-i-przeglad-gratis-8585019395412.html?search_query=Rower+Kellys+SOOT+70+2019+-+transport+i+przeglad+GRATIS&results=3 

Co o nim sądzicie ? trochę droższy ale wygląda ciekawie. 

Z tych co wymieniłeś to fuji 1,5 2018 bym próbował objeździć. Nie kupił bym roweru nie zmierzonego. Sam wybierałem gravela z rok czasu analizując różne aspekty i próbując jeździć czym się dało (i zbierając kasę ;)) A Marina to bym obejrzał na żywo. Widziałem na żywo i bardzo bardzo mi się podobał. Jest dobrze :)

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano

Jako, że jestem w dalszym ciągu na etapie poszukiwań roweru który będzie idealnie pasował do moich wymagań. A nie chce odkopywać swojego starego tematu. Pomyślałem, że napiszę swój ostatni wątek przed podjęciem ostatecznej decyzji. A nie lubię podejmować pochopnych decyzji bo z rowerem chce się związać na dłuższą metę.

A więc szukam roweru którego będę używał w znacznie większym stopniu jako rower wyprawowy. A dotychczasowy rower szosowy zostanie do jeżdżenia wokół komina. Moim numerem jeden na tą chwilę jest Marin Four Corners 2018 http://marinbike.pl/four-corners-2018-p106.html?c=58 (rozmiar M) Przeglądałem wiele wątków/stron w poszukiwaniu rywala w budżecie max 3700zł. Ale nic nie znalazłem. Może wy macie jakiegoś kandydata wartego uwagi?

Ps. Tak wiem trudno mi podjąć decyzję :)

Opublikowano

Np nowy Kross - model środkowy zdaje się, że będzie w stali i jest mocno pod turystykę zrobiony. Pomyślał bym i nim. Za podobną cenę dostaniesz więcej w Krossie (super ceny) Ale czy będzie to lepszy rower... nikt na tym jeszcze nie jeździł chyba.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Z tego co sie orientuje bo obserwuje rynek graveli to Marin póki co wygrywa uniwersalnością.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Przyznam się, że przyglądałem się nowościom od Krossa ale nadal jednak Marin wygrywa pod względem uniwersalności oraz ceny tak ja napisał @Puncu.

Esker 4.0 stalowy może i wygląda fajnie ale nie podoba mi się napęd 2x10 no i cena 4499zł. A Esker 2.0 już jest na aluminiowej ramie oraz widelcu przy cenie 3499zł. I chyba jednak zostanę przy Marinie pasuję mi napęd 3x9 oraz fakt, że mogę wymienić tylną przerzutkę na alivio/deore oraz kasetę np na 12-36.  Co w pewnym stopniu zniweluję uderzanie łańcucha :)

Opublikowano
2 godziny temu, KsD napisał:

Dzięki za odpowiedzi. Przyznam się, że przyglądałem się nowościom od Krossa ale nadal jednak Marin wygrywa pod względem uniwersalności oraz ceny tak ja napisał @Puncu.

Esker 4.0 stalowy może i wygląda fajnie ale nie podoba mi się napęd 2x10 no i cena 4499zł. A Esker 2.0 już jest na aluminiowej ramie oraz widelcu przy cenie 3499zł. I chyba jednak zostanę przy Marinie pasuję mi napęd 3x9 oraz fakt, że mogę wymienić tylną przerzutkę na alivio/deore oraz kasetę np na 12-36.  Co w pewnym stopniu zniweluję uderzanie łańcucha :)

Nie żebym Cię namawiał na jakiś rower... ale dla mnie 2x10 to zdecydowanie zaleta w przeciwieństwie do 3x9. Co do uderzania łańcucha... ja na swojej gravelówce na shimano  105 (2x11) napierdzielam po kamolach, po singletrakach i nie specjalnie się tym martwię. Właściwie to nie słyszę tego :) coś tam pewnie wali bo ślady na naklejce są - ale nie jest to coś co spędza mi sen z powiek. 3 blaty to naprawdę upierdliwość.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jeśli robisz trasy, na których od wertepów łańcuch uderza o ramę, to może pomyśl o MTB. Na gravelu w takim terenie rozwalisz sobie stawy.

Opublikowano

Aktualnie nie robię takich tras bo mój aktualny rower to szosa endurance którą użytkuję tylko na drogach asfaltowych. I szczerze wątpię żebym gravelem szalał jak na MTB raczej drogi szutrowe, leśne i może trochę kamieniste jak się trafi :)

2 godziny temu, GrochowaMTB napisał:

Nie żebym Cię namawiał na jakiś rower... ale dla mnie 2x10 to zdecydowanie zaleta w przeciwieństwie do 3x9. Co do uderzania łańcucha... ja na swojej gravelówce na shimano  105 (2x11) napierdzielam po kamolach, po singletrakach i nie specjalnie się tym martwię. Właściwie to nie słyszę tego :) coś tam pewnie wali bo ślady na naklejce są - ale nie jest to coś co spędza mi sen z powiek. 3 blaty to naprawdę upierdliwość.

Szczerze nie jeździłem na napędzie 2x10. I stąd moje obawy czy taki napęd i jego rozpiętość przełożeń sprawdzi się przy załadowanym rowerze. Aktualnie w mojej szosie mam napęd 3x9. Może czas na zmiany szczerze to już nie wiem.

Opublikowano

Może to narzędzie rozwieje Twoje wątpliwości: http://gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=26,36,48&RZ=11,13,15,17,20,23,26,30,34&UF=2185&TF=100&SL=2.5&UN=KMH&GR2=DERS&KB2=30,46&RZ2=11,13,15,17,19,21,23,25,27,30,34&UF2=2220

Też obawialem się o przełożenia przy przesiadce z 3x9 na 2x11, i ten kalkulator uświadomił mi, że zakres jest prawie identyczny. I faktycznie, nie brakuje mi przełożeń.

• Lubię to! 1