Karol Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 53 minuty temu, Yedix napisał: moze nic odkrywczego ale 520 wyglada obiecujaco Decathlonowski Triban 520?
GBike Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) 9 godzin temu, Yedix napisał: "Używanej nie chce gdzyż sie nie znam" Nie chcę teoretyzować więc: -Lipiec 2016 zakup Kross vento z absolutnie najtańszą grupą Tourney (po negocjacjach 1700) -Tego samego dnia wymiana klamkomanetek na Tiagrę 10rz (około500) -W takiej konfiguracji przejechałem do grudnia 3000 km (nic się nie rozpadło) -w zimę dokupiłem koła shimano-501 + kaseta 10 + korba ze sztywną osią Tiagra-4650 + przerzutka tylna Tiagra-4700 + przerzutka przednia Claris-2400 Jak widzisz Starałem się jechać po taniości . Części z demontażu sprzedałem więc nie wyszło tak tragicznie. Po niespełna roku użytkowania mogę powiedzieć że nie żałuję ani złotówki wydanej na moją szosę. Jest też jeszcze jeden plus: poznałem dogłębnie budowę roweru szosowego. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez GBike Wylogowało mnie
kubelelek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Ja w tym roku kupiłem treka 1.1 2017 za 2300zl. Ogólnie chodziłem po sklepach mowiłem że mam 2000-2200zł na rower i na start wszyscy opuszczali po 500zł. Warto obleciec po okolicznych sklepach zobaczyć co proponują
mx389 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam;) Ciężko będzie wskazać konkretny rower w tej kwocie. Najważniejsze jest postawienie sobie pytania do jakiej jazdy go chcemy np. do pracy, do jazdy rekreacyjnej po szosie i wtedy też jak często będziemy jeździć, Odpowiadając sobie na te pytania dobierzemy geometrie ramy ( bardziej komfortową w przypadkach jak wyżej podałem) no i ogólnie w tej kwocie lepiej zainwestować w lepsza i dopasowana ramę niż osprzet który w miarę apetytu można wymienić jak stary się zużyje.(tu można pomyśleć o używanym rowerze) Po wartościach jakie podałeś rozmiar ramy na moje oko będzie się wahał od 58-62 ale tu znowu troszkę zależy od geometri ramy więc najlepiej podejść do różnych sklepów rowerowych i różne marki poprzymierzać. A jeśli chodzi o nowe to ostatnio widziałem BTwina aluminiowa rama z karbonowa widelcem bodajże na ostrzenie 105 z zintegrowaną osią korby na kołach mavic aksium w cenie ok. 3000 zł tak przykol moja uwagę więc może warto się zainteresować marka z decatlonu, tylko nie pamiętam modelu. Podsumowując proponuję zacząć od wizyt w sklepach rowerowych i posłuchania co mają do powiedzenia sprzedawcy. POZDRAWIAM.
Nexus Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Patrzyłem na używane, lecz do 50km nic nie ma z ramą XL. A nie będę popylał ze 100km i okaże się, że z rowerem jest coś nie tak. Taka podróż też swoje kosztuje. Dlatego musi być nówka z internetu.
Karol Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Triban 520 z tego roku wydaje się opcją ciekawą. Kosztuje jednak 200 zł drożej niż założony przez Ciebie budżet. Na dniach go nie kupisz - póki co rozmiar XL nie jest dostępny, na sklepach była partia eLek, na inne trzeba czekać. Po trzecie Decathlon deklaruje, że "Maksymalne obciążenie tego roweru rowerzysta + bagaż to 100 kg" - cytat z odpowiedzi na pytanie, które im zadałem. Jestem w temacie bo przymierzam się do zakupu tego roweru...
Mateo Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 może unibike? np. neon http://www.unibike.pl/neon.html z pewnością wytrzyma wagę, solidna aluminiowa rama, duża ilość szprych ale osobiście polecał bym ci uzbierać ze 4200 i kupić canyona ENDURACE AL 5.0 https://www.canyon.com/pl/road/endurace/endurace-al-5-0.html
Nexus Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Ten Unibike jest fajny tylko czy on nie będzie za mały ? wg mnie rozmiar ramy powinien być 59 a tu jest 58 to jest duża różnica czy nie ? Natomiast co do Canyona jest za drogi, chciałbym jeszcze w kwietniu zacząć jeździć, a tak bym musiał do czerwca czekać.
Mateo Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 nie ma się co sugerować tylko długością rury pod siodłowej bo to ze jest mniejsza nie oznacza ze całościowo rama będzie mniejsza, tu akurat jest wystarczająco duża jak na taki wzrost i w porównaniu z innymi jest duża wg mnie tak na 192-198 cm.
darek8585 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Mam Krosa Vento 2.0 i jestem zadowolony kupiłem go za 1900 zł. Plus = jak za tą cenę to pełna grupa clariss chociaż szkoda że nie sora ,koła mocne jak zacząłem moją przygodę z kolarstwem było około 98 kg i dały radę Minus=brak karbonowego widelca i owijka beznadziejna.Wymieniłem właśnie owijkę na pro sport,kasetę z 11-28 na 11-32 bo podjazdy dały w kość i siodełko. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez darek8585
Ireneusz Maśliński Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Na Aliexpres jest fajna kobyła, to jest zrzut ekranu z aplikacji na android "AliExpress". Jest napisane, że do 120 kg. Cena wypadałoby podobnie. Pełna Sora.
Piotreq77 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam Ja przechodzę podobną drogę jak kolega GBike, dosyć podstawowy model po kilku miesiącach jazdy stopniowo upgradowany, wydaje mi się to najsensowniejszym rozwiązaniem. Pozdrawiam
Chris Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Tribana 520 kupisz i będziesz jeździł, a inwestycje będą w akcesoria i ciuchy, a nie sprzęt. Kupisz używkę, to będziesz martwił się co kupić, jak wymienić, sprzedać używane itd... a części szosowe tanie nie są, zobacz ceny samych klamkomanetek.
mikejay Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Mam dokładnie ten sam wzrost i przekrok (93 ~ 94) i wszystkie kalkulatory podpowiadały mi największe ramy (60), które w dodatku brzydko wyglądają ? Po przymiarkach np. do Orbea Orca w sklepie, czułem, że nawet na rozmiarze 55 mógłbym jeździć, choć nie byłem pewien. Po profesjonalnym bikefittingu dobrano mi rozmiar 57cm. W TREKu to byłoby 58cm. Czyli - nie ma co polegać na kalkulatorach, najlepiej zmierzyć. Nie gwarantuję, że dla Ciebie taki sam rozmiar będzie odpowiedni, bo jeszcze gibkość miednicy i pleców oraz długość rąk trzeba wziąć pod uwagę, ale raczej będzie to oczko niżej niż podaje kalkulator. Łatwiej rower "powiększyć" niż zmniejszyć.
busz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. Zastanawiam się nad pierwszą szosą, jak większość mam ograniczony budżet, fajnie jakbym zmieścił się w około 3000zł. Wymagania jakie stawiam rowerowi: - korba w systemie ze zintegrowaną osią lub bliźniaczym, octalink i kwadrat odpadają (do tej pory wszystkie - aż 3 rowery miałem na kwadrat) - budżet około 3000 zł - rozmiar około 56 (a dokładnie to 54-56) cm, mimo 1.9 m wzrostu mam dość krótkie nogi (dł. wewnętrzna 82cm), ale 56 cm i tak wydaje mi się długie (pod względem rury górnej), ale biorę poprawkę na to, że jestem przyzwyczajony do roweru crossowego więc przejście na szose nie będzie gładkie Pogadałem ze znajomymi, o zniżkach itp. vento 3.0 mogę mieć za 2800, a 4.0 za 3300, trek 1.2 za 3100, natomiast romet kosztuje 2800. Wygląd huragana 3 i osprzęt bardzo mi się podobają, ale sprzedawca w jednym ze sklepów straszył, że z rometami były problemy, rozmowa wyglądała mniej-więcej tak: - rometów mamy bardzo mało bo słabo się sprzedają i jest dużo reklamacji - ale co się psuło, ramy? - wszystko To mnie zniechęciło do sprzedawcy bo osprzęt jak wiadomo jest tej samej marki w różnych rowerach, więc przymykam oko, wiadomo jak to ze sprzedawcami. Jeśli miałbym wybierać między krossami to raczej 3.0 bo bardziej mi się podoba kolorystycznie i jest tańszy, za 500zł różnicy wymieniłbym siodełko (oryginalne w ogóle nie dogaduje się z moimi 4 literami), kupił nowe owijki i jeszcze by zostało. Dlatego też mam parę pytań do Was: 1) czy słyszeliście o jakichś dużych problemach z rometami? 2) czy różnica między tiagrą i sorą jest warta dopłaty czy jest to tylko jeden bieg na kasecie? Oczywiście rowery będę mierzył przed zakupem więc może okazać się tak, że geometria jednego z nich podejdzie mi bardziej, a wtedy pozostali producenci pójdą w odstawkę z automatu. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez busz 1
mariusz m. Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Dnia 8.04.2017 o 20:38, lukaszjg napisał: Cześć, Mam 192 cm wzrostu i jeżdze na Specialized Tarmac 2013 61cm, myśle że 58cm był by wygodniejszy dla mnie. Pozdrawiam Racja! Ja mam 193. Jeździłem na Meridzie 63cm i mostku 110. Przesiadłem się 2 lata temu na 58cm i mostek 113 i jest idealnie!
ketow Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Witam, Podepnę się do pytania o Romety, czy mógłby się na temat Huraganów wypowiedzieć ktoś kto posiada którykolwiek model z lat ubiegłych. Ceny w tym roku bardzo spadły i jestem zainteresowany Huraganem 4. Według moich informacji będzie dostępny na przełomie kwiecień - maj 2017. Pozdrawiam.
Bochen91 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Witajcie wszyscy! Poszukuję szosówki, używanej bądź nowej na osprzęcie minimum Sora i liczę na Waszą pomoc wielkość ramy która by mnie interesowała to 56-58 cm. Znalazłem kilka propozycji: https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-cannondale-caad8-2016-sora-CID767-IDljlzu.htmlhttps://www.olx.pl/oferta/specialized-allez-r-58-shimano-sora-rower-szosowy-szosa-tarmac-venge-CID767-IDkEdIU.html#e51e70a3dd https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-bianchi-CID767-IDkLzMA.html lub ewentualnie nowy: http://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_3,10,713,714,14575,2017.html - z tym, że w jednym sklepie słyszałem, że te Romety są słabej jakości i mieli dużo zwrotów w poprzednich latach. http://www.dobrerowery.pl/giant-contend-1-2017?combination_id=20141&gclid=CjwKEAjw2qzHBRChloWxgoXDpyASJAB01Io0KRJn1wEt1gmx_3q37qq-FTwE-U4HJ4ROSEhIJaLj3hoCF2Hw_wcB - w sklepie dałoby rade zejść do ok. 3000. Dziękuję za wszelkie opinię, jak i również będę wdzięczny za dodatkowe propozycje, zwłaszcza te z okolic Krakowa, żeby można było maszynę obejrzeć wcześniej Pozdrawiam, Kuba Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez Bochen91
Bochen91 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Hej, co do Rometów, to pytałem w jednym sklepie o nie i również słyszałem, że kończą z nimi współpracę, bo było dużo zwrotów i się zawiedli na jakości. Także niestety to może nie być odosobniona opinia. Z tego co słyszałem, to mają być dostępne w maju, trzeba przyznać że ceny mają świetne. Pozdriawiam, Kuba
krzysiek97 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Witaj. Choć nie jestem z Krakowa, to wiem, że tam również ma swój sklep Bike Atelier. Jestem bardzo zadowolony z tych sklepow w Dąbrowie i Sosnowcu więc pewnie w Krakowie też jest dobra obsługa. A co do samego roweru, zobacz np http://m.bikeatelier.pl/rowery/rowery-szosowe/rower-merida-scultura-200-2015 Osprzęt Sora, rozmiar 56 dostępny w Krakowie, fajny kolor Chyba że jesteś w stanie dać więcej kasy, to idź i konkretnie popytaj, na pewno dadzą jakiś rabat jak starszy rocznik
busz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 9 minut temu, Bochen91 napisał: Co do Rometów, to pytałem w jednym sklepie o nie i również słyszałem, że kończą z nimi współpracę, bo było dużo zwrotów i się zawiedli na jakości. Także niestety to może nie być odosobniona opinia. Z tego co słyszałem, to mają być dostępne w maju, trzeba przyznać że ceny mają świetne. A widzisz, coś w tym może być...
Bochen91 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzięki za namiar do sklepu objeździłem ich już kilka, ale tam jeszcze nie zajrzałem, także w tym tygodniu nadrobię A i sam rower całkiem przyjemny Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez Bochen91
Kamil B. Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Witaj Szczerze powiem że w cenie 3000 zł można dorwać coś lepszego i nie koniecznie na Sorze Tak po cichu ... ja swojego Jamisa Ventura nabyłem dużo poniżej tej ceny. Shimano Sora, widelec carbon, koła mavic cxp 22
Bochen91 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Hej, chętnie przygarnę coś na lepszym osprzęcie niż Sora, miałem na myśli minimum w razie kupna nowego ale jestem otwarty na propozycję i sugestie
kielbtomcl7 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Mam Orbea Avant H30 ktora odsprzedalbym za 3000pln / 600gbp...problem tylko ze rower mam w Angli, chociaz wszystko mozna dzisiaj zalatwic. Rocznik 2016 / stan idealny / rower skladany przeze mnie z nowych czesci jesienia 2016/ osprzet: 105 5800 - korba, przerzutka przod i tyl, hamulce 105 5700 - zebatka 10 speed tiagra 4700 - klamkomanetki 2x10 ultegra 6700 - lancuch i BB mavic aksium wts kola z mavic yksion pro oponami zipp ergo compact kierownica shimano pro plt - mostek i sztyca shimano pro turnix - siodelko Rama w dokladnie takim kolorze: https://www.youtube.com/watch?v=IxZGT5OKTgE , owijka czarna zipp service course, siodelko rowniez czarne;) Na twoim miejscu jesli mialbym 3,000 do wydania to raczej poszukalbym czegos z lepszym osprzetem niz sora. Pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi