Qeriks Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 32 minuty temu, Szymtor napisał: Czytałem twój post przed kupnem. Tak przekrok zamierzony raczej ok różnica 1cm +/- ,długość tułowia i nóg u każdego inna proporcja . Wiem widziałem ten rower i rozmiar faktycznie zdecydowanie większy ale nie mogę sobie wyobrazić tych wymiarów jak by się to miało do jazdy i jaki byłby kąt tułowia i jego położenia w czasie jazdy. Cena zdecydowanie za wysoka i rozmiarów już brak . Szukam ale ciężko coś z tak dużą ramom dostać w budżecie który mam przeznaczony . Większość na miejscu w PL żeby usiąść i przejechać się kończy się na 60, max 62 . Natrafiłem może na jakiś rower oprócz tego co wysłałeś w dużym rozmiarze czyli 63 i więcej ? No niestety ja w stacjonarnym sklepie nic powyżej 60cm nie znalazłem. 60cm właśnie się do Treka przymierzałem to mały. Mógłbyś się przymierzyć do rowerów B`twin z decathlonu do rozmiaru XL niby do 200cm wzrostu są i mają szeroki wachlarz cenowy. Tam spokojnie byś sobie mógł zamówić i przymierzyć w domu albo w sklepie stacjonarnym. Ja gadałem z gościem z obsługi i sam miałem zrobić tak -> kupuje rower XL (nie mieli na sklepie rozmiaru) z odbiorem w sklepie i u nich na trenażerze testuje i jakby nie pasował to zwrot od razu a oni nie robią problemu, nie znam lepszego sklepu jeśli chodzi o podejście do zwrotów. W przedziale cenowym do 3k nie szukałem więc nie wiem jak to rozmiarowo wygląda poza B`twinem.
Gustlik Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 (edytowane) Cześć, Od dłuższego czasu korci mnie , żeby w końcu wyjechać z lasu i kupić jakąś szosę . Doświadczenia w tym temacie nie mam, więc zwracam się do was. Budżet nie zachwyca - maksymalnie ok 2500zł, szukam nowego roweru ze względu na gwarancję. Przeglądając tematy, chyba najczęściej przewija się Triban 520. Pojechałem do Decathlonu obejrzeć go i pewnie bym nim już wrócił do domu, gdyby nie strona wizualna - z wyglądu kompletnie mi nie leży. Czy znajdę coś porównywalnego w tym przedziale cenowym? Myślałem nad Krossem Vento 3.0 oraz Marin Argenta Comp. W oko wpadł mi też Merlin PR7, ale tutaj z kolei boję się trochę tego, że jak coś się popsuje to czeka mnie wysyłka do Wlk. Brytanii. Co do rozmiaru ramy - mam 182cm wzrostu i przekrok 83cm, więc wydaje mi się że 56cm będzie odpowiednie. Zauważyłem teraz, że jestem gapa i dodałem temat w złym dziale, prosiłbym więc o przeniesienie go Edytowane 21 Sierpnia 2018 przez Gustlik
LaryCxb Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zerknij na Merida Race 80. Tyle że w nim są dość ciężkie przełożenia chyba. 53-39 (w Tribanie 50-30) z przodu to dość sporo. Może niech ktoś się jeszcze wypowie
Tobias Rieper Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Ja właśnie zastanawiam się nad 540. Na OLX chodzą za rozsądną cenę. Planuje wpakować tam 35C i zrobić z tego taniego wejściowego gravela. Sęk w tym, że celuje w ramę L (180cm). Czytałem, że większa rama zapewni mi nieco bardziej zrelaksowaną pozycję, czy to prawda?
SzpiceR Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Jeżeli zrelaksowana pozycja oznacza dla Ciebie leżenie na ramie to tak, większa rama będzie wygodniejsza xd
Yacko Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) Może Giant Contend 1, jeśli bys dołożył 200 zł: https://www.intersport.pl/sporty/rowery/rowery/szosowe/rower-giant-contend-1-8000303.html Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez Yacko
Karol Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 W dniu 23.08.2018 o 13:35, Tobias Rieper napisał: Ja właśnie zastanawiam się nad 540. Na OLX chodzą za rozsądną cenę. Planuje wpakować tam 35C i zrobić z tego taniego wejściowego gravela. Jak ma być tanio, Triban i "gravel" rozważyłbym raczej 520. Koła 32 szprychy na szutrach powinny się sprawdzić lepiej niż Aksiumy, podobnie jak napęd ze środkową zębatką 39 z przodu. 540 jest rowerem lepszym, ale nie do takich zastosowań.
TUS Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Kupiłem używany rower za 4500zl, full carbon na grupie dura Ace 7800. Uważam że lepiej popatrzeć na allegro jakiś okazji bo czasami bywają tam rowery używane które biją wszystkie nowe na głowe w tej samej cenie. Powiem tak, jeżeli w tedy dura Ace było najlepszą grupą to nie znaczy że teraz jest gorsza a nawet bym powiedział że zastanawiał bym się pomiędzy 7800 a ultegra r8000. Miałem kupić rower b'twin ultra 920. Nie dość że bym przepłacił, to jeszcze bym żałował. A jeśli chodzi o te cięższe przelowlzenia z przodu to myślę że nie jest to jakiś wielki problem, nawet na takich ciężkich będzie jechało się lżej niż na 15 kilowym góralu.
Nogi Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Nieplanowane wydatki i niestety muszę odpuścić kupno roweru.. Chyba że trafi się dobra okazja na wyprzedaży w decathlonie to rozważę opcję rat Może i kupno roweru w 2019 wyjdzie na dobre (pojawi się Triban Adept - jestem ciekaw jakie będą pierwsze opinie i cena). Tylko czemu jest tak, że jak się nie chce to się pojawiają fajne oferty a jak się chce to nie ma...ostatnio zauważyłem o taki rowerek niedaleko mnie: https://www.olx.pl/oferta/rower-przelajowy-cube-x-race-comp-r-56-cm-shimano-105-CID767-IDvkgMB.html#2847dc4536 Myślę, że rower mógłby spełnić moje oczekiwania (przełaj nie gravel, ale to i tak podobnie jak z tribana 520 robić gravela...) P.s. Bardzo podoba mi się opcja dodatkowych klamek hamulcowych. Da się takie rozwiązanie zastsować np w takim Tribanie? Duży koszt?
Tobias Rieper Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Dziwne, że nie ma żadnych recenzji tego jednośladuhttps://www.evanscycles.com/en-pl/jamis-renegade-exile-2017-adventure-road-bike-ex-demo-ex-display-61cm-EV324688 Jak Exile wypada w porównaniu do Tribana 520 czy 540?
nctrns Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Słabiutko. Claris jest oczko niżej od Sory w T520 i 3 oczka niżej niż 105 w T540. Tektro Lyra baaardzo słabe hamulce. Plus za tarcze w ogóle, obręcze wydają się spoko, bardzo fajne oponki.
Tobias Rieper Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Godzinę temu, nctrns napisał: Słabiutko. Claris jest oczko niżej od Sory w T520 i 3 oczka niżej niż 105 w T540. Tektro Lyra baaardzo słabe hamulce. Plus za tarcze w ogóle, obręcze wydają się spoko, bardzo fajne oponki. Dzięki za odpowiedź. Cały czas jednak boje się że 35c poradzi sobie przy mojej jezdzie i po kilku wyprawach koło lub widelec po prostu się nie podda.
nctrns Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Widelec się nie podda. Koła się podadzą jeśli będziesz jeździł jak na góralu. Trzeba się nauczyć amortyzacji kolanami i łokciami. Przed dziurami tyłek z siodełka itp. Tapatalk'd
Gustlik Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Dziękuję za porady Giant wpadł mi w oko, ale problem w tym, że go nie wysyłają. A do najbliższego sklepu w, którym jest dostępny mam 200km w jedną stronę. Co do używanego roweru - zdaję sobie sprawę, że mógłbym kupić o wiele lepszy sprzęt, ale jednak to ryzyko. Co z kolei przy mojej słabej wiedzy na temat szosówek, może się skończyć sporymi wydatkami ponad budżet.
TUS Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zawsze możesz poszukać i dać nam linka, my ci powiemy czy warto.
Gustlik Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Sytuacja uległa zmianie, niestety przez awarię samochodu budżet się zmniejszył. W związku z tym przerzuciłem się na szukanie używanego roweru. Jestem w stanie wydać maks ok 1800zł, tak żeby z serwisem i ewentualnymi naprawami zamknąć się w 2000zł. Przeglądając rowery na allegro wpadły mi w oko: https://allegro.pl/trek-1-2-i7534413821.html?msg=Twój+e-mail+został+wysłany.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 https://allegro.pl/rower-triban-520-l-b-twin-i7534225982.html#thumb/5 https://allegro.pl/rower-szosowy-focus-culebro-4-0-i6994383401.html#thumb/6 Co o nich sądzicie, są warte uwagi?
Heboket Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Wszystkie rowery na podobnym osprzęcie. Oczywiście kupno używki wiąże się z pewnym ryzykiem, że rower jest mp. po dzwonie, kupując Tribana masz dożywotnią gwarancję w razie "W". Znajomy miał kiedyś identycznego treka (może to nawet dokładnie ten model) i go bardzo chwalił 😊
Antyszprycha Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Co do dożywotniej gwarancji w Tribanie o której piszesz to należy to sprawdzić. Bo np Trek czy Giant również dają dożywotnia gwarancje na ramę ale dotyczy ona jedynie pierwszego właściciela. Jesteś w pewien ze w Tribanie nie ma czasem takiej samej polityki ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Heboket Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 8 minut temu, Antyszprycha napisał: Co do dożywotniej gwarancji w Tribanie o której piszesz to należy to sprawdzić. Bo np Trek czy Giant również dają dożywotnia gwarancje na ramę ale dotyczy ona jedynie pierwszego właściciela. Jesteś w pewien ze w Tribanie nie ma czasem takiej samej polityki ? Zaraz sprawdzę. Uuu słabiutko, @Antyszprycha masz rację, gwarancja przysługuję tylko pierwszemu właścicielowi
Slick Tires Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Dodam ze jak chcesz uniknac ewentualnych napraw, zaopatrz sie w przyrzad do pomiaru dlugosci lancucha, poprzez wyciagniety lancuch w najgorszym wypadku bedziesz mial do zmiany caly naped (kaseta lancuch blat) a moze nawet cala korbe jak trafi ci sie szosowka z nitowana korba (wymiana tarcz niemozliwa) Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez Slick Tires
de Villars Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 21 godzin temu, Heboket napisał: Uuu słabiutko, @Antyszprycha masz rację, gwarancja przysługuję tylko pierwszemu właścicielowi Nie wiem czy tak słabiutko, jak kupujesz nówkę to masz spokój. A trudno by ktokolwiek brał odpowiedzialność jak mu przyjdzie klient z ramą niewiadomego pochodzenia, z nie wiadomo jakiego złomowiska, szrotu czy skąd ją tam wygrzebał, tylko dlatego że jest na niej napis BTwin. 2
nctrns Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Z tego co słyszałem można "przenieść" gwarancję na kolejnego właściciela, jeśli zakup szedł na kartę deca. Jak kupione było bez karty lojalnościowej, wystarczy że przyjdziesz z rachunkiem. Jak ci udowodnią że nie jesteś pierwszym właścicielem?
Heboket Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 1 minutę temu, nctrns napisał: Jak ci udowodnią że nie jesteś pierwszym właścicielem? Gdzieś czytałem, że po zakupie roweru trzeba go gdzieś zarejestrować na nazwisko, aby gwarancja była ważna.
nctrns Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Racja. Ale wiem że na tym forum lub gdzieś indziej czytałem że ktoś przeniósł gwarancję z jednej lojalki na drugą.
Rekomendowane odpowiedzi