Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

SpiderMAN to jest dzial wlasnie porady zakupowe . 

i co chwila beda tematy szosa do 3000 , 4000, 5000   czy uzywana szosa do ... 

lepszy nowy temat niz taki z 300 stronami 

pozatym rynek sie zmienia i takie vento4.0 w lipcu kosztowalo 4000 teraz 3300 a dobrze poszukac to i za 3000 sie kupi 

Edytowane przez Kamil82
Opublikowano

Co do zakupu roweru za te 3k.

Zasadniczo masz dwie opcje.

1. Kupujesz nowego huragana czy tam vento. Dobre na początek, coś tam pojeździsz, zobaczysz o co w szosówce chodzi. Jest jeden minus, dość istotny, roweru nie warto rozwijać. Rama taka sobie, koła bez szału, reszta komponentów również. Pojeździć i sprzedać.

2. Kupujesz używany (nawet się nie znając - btw masz 2 tyg na zwrot). Dostajesz coś z lepszą jakościowo i bardziej zaawansowaną technologicznie ramą, lepszymi kołami, ew. wyższym osprzętem. Dla przykładu ten cube - fajna rama, fajne koła, ultegra (3x10, co kto lubi). Jakieś niedociągnięcia wizualne będą no ale nie każdemu przeszkadzają rysy. Nawet gdyby technicznie coś nie grało masz te "zaoszczędzone" 500 na naprawy.

Osobiście skłaniałbym się ku opcji nr.2. Kupisz coś co Ci się naprawdę podoba (no chyba, że huragan/vento to szczyt twoich designerskich wymagań) i w razie potrzeby będziesz sobie coś ulepszał.

np.

https://www.olx.pl/oferta/scoot-simano-105-CID767-IDvVNOI.html#7419229904

https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-trek-madone-2-1-54-cm-CID767-IDvVPVz.html#7419229904

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-rower-szosowy-ridley-orion-carbon-105-szosa-kolarzowka-okazja-CID767-IDvRrRi.html#c06ee2a859

https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-focus-variado-karbon-105-szosa-kolarka-CID767-IDvOrAQ.html#c06ee2a859

Opublikowano
7 minut temu, SzpiceR napisał:

Jakieś niedociągnięcia wizualne będą no ale nie każdemu przeszkadzają rysy. Nawet gdyby technicznie coś nie grało masz te "zaoszczędzone" 500 na naprawy.

Albo te "niedociągnięcia" to będzie coś więcej niż rysy, i 500 pln to będzie mało żeby coś z tym zrobić. Ja bym tak nie doradzał komuś kto się nie zna. No, ale każdy decyduje sam jak wydać swoje pieniądze.

Opublikowano

No i stara ultegra ..... Rzeczywiscie, co kto lubi. Ja np. wolalbym nizsza grupe 105, ale nowa. 

Opublikowano
8 godzin temu, WojtekWojtek napisał:

No i stara ultegra ..... Rzeczywiscie, co kto lubi. Ja np. wolalbym nizsza grupe 105, ale nowa. 

jeżeli ten Cube byłby w dobrym stanie technicznym to jest naprawdę niezłą opcją dla np. Vento. Dobra 10-rzędowa grupa (i nie taka znów stara) i bardzo porządne koła na piastach DT 350 (nowe w granicach 1400-1500 PLN).

Opublikowano

Też szukam roweru do 2000 złotych, mam na razie trekingowego CUBA  ale chcę szosę bo jeżdzę tylko po asfalcie.

Mam już 41 lat i obecnie ważę 106 kg, 10 kilo zgubiłem od czerwca właśnie na rowerze, nawet zrobiłem ponad 100 km,

Pytanie czy nie jestem za ciężki na szosę? Mam na oku jeden rower TREK 1,2 https://allegro.pl/trek-one-series-1-2-rower-szosowy-aluminium-carbon-i7593633040.html#thumb/8

co sądzicie?

Opublikowano
8 godzin temu, Niedzwiedz35 napisał:

Pytanie czy nie jestem za ciężki na szosę?

Nie nie jesteś za ciężki, spokojnie możesz śmigać na szosie :)

Opublikowano

vento i huragan to dobry wybor na pierwsza szose 

i tym budzecie ciezko o cos bardziej sensownego 

Opublikowano
17 minut temu, Kamil82 napisał:

vento i huragan to dobry wybor na pierwsza szose 

i tym budzecie ciezko o cos bardziej sensownego 

Triban się mieści. Daje Ci Sorę r3000 i możliwość upchnięcia opony 32c. 

Opublikowano
40 minut temu, zibi_j1 napisał:

Triban się mieści. Daje Ci Sorę r3000 i możliwość upchnięcia opony 32c. 

ale autor posta napisal ze ma dosc rowerow z deca 

vento3.0  tez jest na pelnej sorze łacznie z piastami i hamulcami do tego kola alexrims a roznica to 100pln 

do tego vento ma traperowana glowke ramy oraz widelec full carbon 

wiec triban 520 zadna okazja nie jest 

• Lubię to! 1
Opublikowano
6 godzin temu, Materix napisał:

czyli warto się zainteresować tym Cube?

Jak najbardziej. Jak już pisałem, rower na bardzo porządnych kołach, same piasty DT 350 to ok. 800zł, są w pełni serwisowalne (łożyska, bębenek), na typowych szprychach i obręczach. Osprzęt to Ultegra 6700, 10-rzędowa, moim zdaniem bardzo ładna wizualnie. Dostaniesz do niej części,  nowe tarcze na blat itp. Koszty nie są kosmiczne a taka grupa działa pięknie, miałem Ultegrę jedną generację starszą (6600) i poza regulacją przedniej przerzutki złego słowa nie mogę powiedzieć. Porównując do mojej obecnej 105 5800 równicę widzę wyłącznie w przedniej przerzutce, tamta była Triple (jak ten Cube) i ciężko się regulowała oraz nieco ciężej działała, minimalnie. Kaeta i łańcuch to nie tragedia, jakby co, kupujesz najtańsze 10s. np. od starszej 6600 lub 105-tki. Najdroższym elementem są klamkomanetki i im trzeba by się przyjrzeć osobiście. Bo jeżeli rower będzie w dobrym stanie, nie poobijany, a na obręczach widać jeszcze znaczniki zużycie, to ew. ryzyko czai się właściwie tylko w klamkomanetkach.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Materix napisał:

Chyba zaryzykuje bo i tak mam 10 dni na zwrot 

Gdyby klamki działały prawidłowo, a miały jakieś ślady "przygody", to miej na uwadze, że zarówno gumy, jak i kapy są do dokupienia. Jeżeli uznasz, że warto, oczywiście.

Aha, i jeżeli kupisz już ten rower, to bądź tak miły i pochwal się nim tutaj. Będzie to cenna wskazówka dla innych, którzy myślą o takim rowerku.

Napisz, nawet jeżeli będzie kupa xD

Edytowane przez Argi
Opublikowano

Mam w tej chwili na oku rower z pewnego źródła   FUJI NEWEST 1.0.

Osprzęt Shimano Tiagra 3 x 9, klamko manetki też Tiagra. Rower jest za 1900 złotych.

Opublikowano
18 minut temu, Niedzwiedz35 napisał:

Mam w tej chwili na oku rower z pewnego źródła   FUJI NEWEST 1.0.

Osprzęt Shimano Tiagra 3 x 9, klamko manetki też Tiagra. Rower jest za 1900 złotych.

Kompletny bezsens. 

Opublikowano

Dziękuję Wam za pomoc jestem zdecydowany na Vento 3.0  

Opublikowano
6 godzin temu, Niedzwiedz35 napisał:

Dziękuję Wam za pomoc jestem zdecydowany na Vento 3.0  

Myślę,że nie będziesz zawiedziony.Ja co prawda mam vento 4,ale poza inną grupą osprzętu wszystko jest takie same jak w vento 3.Kształt ramy pozwala na naprawdę wygodną jazdę.Kierownica i siodełko również,tylko jak go kupisz to ustaw pod siebie te dwa elementy i będzie okej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie ! 

Jestem w trakcie poszukiwania szosy do 2500 zl w rozmiarze L z osprzętem 105 wzwyż. Zastanawiam się między tymi rowerami.

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-rower-giant-defy-0-CID767-IDvFFt0.html 

https://www.olx.pl/oferta/scott-speedster-20-l-56-shimano-105-CID767-IDwpk5F.html

Oba rowery są z 2016 roku. Bardzo bym was prosił o opinie, czy do kwoty 2500zl to dobre rowery, który z nich lepszy ? Który z nich ma lepszą ramę ? 

Jak macie jakieś propozycje ciekawych modeli rowerów do kwoty powyżej to proszę śmiało pisać :) 

Pozdrawiam !

Opublikowano

Ogólnie obydwa spoko ale jeśli chcesz kupić rower poza sezonem to zaczekałbym do grudnia/stycznia. Niektórym sprzedającym "zmięknie rura" i ceny powinny pójść trochę w dół.

3 godziny temu, Przemo111 napisał:

Który z nich ma lepszą ramę ? 

Dziwne pytanie

3 godziny temu, Przemo111 napisał:

w rozmiarze L

Akurat to kompletnie nic nie oznacza, liczą się poszczególne wymiary

Opublikowano

Pytam, który ma lepszą ramę bo gdzieś czytałem, że ramy Gianta częściej pękają niż innych znanych producentów. Ja osobiście się nie znam i nie jestem w stanie stwierdzić czy osoba, która to pisała miała pojecie o czym pisze. 

30 minut temu, SzpiceR napisał:

Akurat to kompletnie nic nie oznacza, liczą się poszczególne wymiary

182 cm wzrost / 81 noga 

rura górna 56 cm

Opublikowano
23 minuty temu, Przemo111 napisał:

Pytam, który ma lepszą ramę bo gdzieś czytałem, że ramy Gianta częściej pękają niż innych znanych producentów. Ja osobiście się nie znam i nie jestem w stanie stwierdzić czy osoba, która to pisała miała pojecie o czym pisze. 

Jakieś pierdoły

23 minuty temu, Przemo111 napisał:

182 cm wzrost / 81 noga 

rura górna 56 cm 

Są różne geometrie rowerów. To, że górna rura ma 56cm nie znaczy, że jej efektywna długość będzie zawsze taka (jeśli rura nie jest prowadzona równolegle do podłoża to jej efektywna długość jest mniejsza)

BTW przy tych wymiarach takie "standardowe" 56 może być za duże

Opublikowano (edytowane)

A wystarczy skorzystać z opcji "szukaj" w prawym górnym rogu.

Edytowane przez Gość