Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odgrzeje temat 

@Materix kupiłeś tego Cuba ? 

Osobicie na początku października po szukaniu we wrześniu  szosy stwierdziłem ze wezmę sobie zamowie Cube agree na osprzęcie ultegra używany, ten sam co kolega Materix... Zdjęcia dostałem takie sam co kolega i dostałem informacje ze rower ze zdjęć do mnie przyjedzie. Oczywiście dostałem inny rower ( Cube Agree) ale nie ten ze zdjęć tylko któryś z magazynku ich. Po przeanalizowaniu całego roweru , zobaczyłem liczne otarcia , odpryski lakieru, zardzewiałe śruby mocujące sztyce , hamulce itd , porysowane ze wgniotkami klamkomanetki , koła do centrowania itd. Pisałem jeszcze w wiadomościach prywatnych z jedna osoba która odważyła się jeździć na tym rowerze to tez miała dużo uwag włącznie z przerzutkami które jego zdaniem było ciężko ustawic i nie wiem czy dał radę, wiem ze mail do tej osoby pisać odnośnie tych mankamentów. 

Odeslalem finalnie rower i chciałem zwrot pieniedzy albo innego roweru Cube ale wcześniej chce zdjęcia żebym wiedział co dokładnie mi wysyłacie i po 4 dniach przyszedł do mnie kolejny rower. Podjarany ze w końcu udało się dogadać z ta osoba i ze będę miał dobry rower do jeżdżenia z lekkimi mankamentami bo w pamięci mam ze rower jest używany a dostaje znowu coś innego 😳 mówię sobie „NIE” to się nie dzieje naprawdę nie mzona wysłać dwa razy innego roweru niż wysyła się zdjęcia. Pisze znowu do gościa ze dostałem nie ten rower ze nie tak się umawialiśmy ze miał być ze zdjęcia a on ze to ten co mi wysłał , zaprosiłem dwóch kolegów , żonę , teścia żeby zobaczyli i jednogłośnie stwierdzili ze gość leci w kulki. Spakowlaem rower poprosiłem o wygenerowanie listu powrotnego podałem nr konta i wysłałem , dostałem jeszcze kilka później wiadomości ze mam sobie pojeździć , ze rower ma dobry osprzęt ze koła ma dobre bo to dt jedne z najlepszych ale nie chce mi się wierzyć ze te rowery przechodzą generalny serwis , z wymiana lozys i smarowaniem , bo rama , widelec , siodełko są mega brudne... 

Finalnie odzyskałem pieniądze , wtopiłem 50 zł i mam nauczkę ze nie kupuje się używanych rowerów jak nie da się do nich podjechać i zweryfikować ...

Opublikowano
39 minut temu, SzpiceR napisał:

BTW przy tych wymiarach takie "standardowe" 56 może być za duże

Obecnie mam rower trekingowy (56 górna) geometrią bardzo podobny do Scotta i wolę coś większego. Myślę, że szosa 56cm z racji na bardziej wyciągniętą kierownicę będzie spoko. Poza tym siedziałem na szosie 56 Trek kumpla i była całkiem wygodna. 

27 minut temu, PrzeLuka napisał:

A wystarczy skorzystać z opcji "szukaj" w prawym górnym rogu.

Dzięki za odpowiedź ale nie wiem co miała na celu... Rozumiem jakbym szukał nowego roweru to było by to uzasadnione ponieważ 90% tematów dot. nowych Tribanów i Krossów. Pisząc mój temat głównym celem było poznanie opinii Scott > Giant lub Giant> Scott. 

Opublikowano
5 godzin temu, Przemo111 napisał:

Jak macie jakieś propozycje ciekawych modeli rowerów do kwoty powyżej to proszę śmiało pisać :)

To miała na celu.

Opublikowano
10 godzin temu, Andrew1985 napisał:

Osobicie na początku października po szukaniu we wrześniu  szosy stwierdziłem ze wezmę sobie zamowie Cube agree na osprzęcie ultegra używany, ten sam co kolega

Te Cuby używane już od dłuższego czasu ktoś sprzedaje. I być może najlepsze sztuki, te z sesji zdjęciowych, już poszły, a teraz zostały same odrzuty.

Opublikowano
23 minuty temu, WojtekWojtek napisał:

Te Cuby używane już od dłuższego czasu ktoś sprzedaje. I być może najlepsze sztuki, te z sesji zdjęciowych, już poszły, a teraz zostały same odrzuty.

Możliwe, ale to się albo z ceny schodzi albo nie sprzedaje a nie robi w balona...

Rower w takim stanie co dostałem, jak dla mnie nie jest wart 2500. 

Ogolnie o wszystko musiałem się upominać i wiem dzisiaj ze zmarnowałem czas na kupno tego Cuba..

Opublikowano
10 minut temu, Andrew1985 napisał:

Możliwe, ale to się albo z ceny schodzi albo nie sprzedaje a nie robi w balona...

Rower w takim stanie co dostałem, jak dla mnie nie jest wart 2500. 

Ogolnie o wszystko musiałem się upominać i wiem dzisiaj ze zmarnowałem czas na kupno tego Cuba..

A być może byli różni importerzy tych używek. I o ile jeden kupił lepsze, to drugi kupił towar tańszy (bo taki został lub chciał zarobić).

PS - za 3000 zł można kupić nowe Vento 4.0. Naklejka wprawdzie gorsza niż na Cube, ale nowa Tiagra (pełna) raczej nie ustępuje starej Ultegrze. A ile potencjalnych kłopotów mniej. Do rozwagi.

• Lubię to! 2
Opublikowano
19 godzin temu, Przemo111 napisał:

Obecnie mam rower trekingowy (56 górna) geometrią bardzo podobny do Scotta i wolę coś większego. Myślę, że szosa 56cm z racji na bardziej wyciągniętą kierownicę będzie spoko. Poza tym siedziałem na szosie 56 Trek kumpla i była całkiem wygodna. 

1. Rozmiar roweru trekingowego mierzysz długością rury podsiodłowej. Rozmiar roweru szosowego mierzysz długością rury poziomej.

Jeśli trekking ma geometrię podobną do szosówki to ja wymiękam 😜

2. Dwa rowery szosowe popularnych marek. Czy nadal uważasz, że stwierdzenie "rozmiar 56" jest "uniwersalny"?

slider-i76vm8_d5a_4338.jpgrower-cannondale-caad-12-105-2018.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, SzpiceR napisał:

1. Rozmiar roweru trekingowego mierzysz długością rury podsiodłowej. Rozmiar roweru szosowego mierzysz długością rury poziomej.

Jeśli trekking ma geometrię podobną do szosówki to ja wymiękam 😜

2. Dwa rowery szosowe popularnych marek. Czy nadal uważasz, że stwierdzenie "rozmiar 56" jest "uniwersalny"?

1. No cóż przepraszam, jestem raczej laikiem w temacie rowerów. Nawet nie wiedziałem, że różne typy rowerów mierzy się inaczej. Wracając do mojej wcześniejszej wypowiedzi to mierzyłem rurę górną żeby mieć jakieś odniesienie do nowego roweru. Nazwałem go trekingowym bo ma prostą kierownicę 😂 Tak czy inaczej wg mnie ma prawie identyczną geometrię co Scott wymieniony wyżej. 

2. Owszem wizualna różnica jest duża. Ale czy nie jest prawdą, że wymiar "rury górnej" mierzy się od środka rury kierownicy do środka rury podsiodłowej jako linia prosta prostopadła do korby ? Zawsze tak jest podawane na stronach producentów rowerów. W takim razie nie ma znaczenia czy rura górna idzie równolegle do korby czy jest pod kątem ( chociaż ta pod kątem wygląda bosko :) ) . Różnicę natomiast robi wysokość kierownicy i długość mostka.  Jeżeli się mylę to proszę mnie popraw. 

Opublikowano

Na YT jest masa filmów o geometriach. Poszukaj i pooglądaj bo bez sensu tłuc coś kolejny raz

Opublikowano

Albo po prostu napisz jakie masz wymiary, prawdopodobnie na forum jest ktoś ze zbliżonymi wymiarami do Twoich i zechce napisać, na rowerze jakiej wielkości jeździ. 

A co do tematu, wydaje mi się, że te rowery musisz obejżeć na żywo, bo mogą nie być warte tej ceny. Zwróć uwagę na korby i hamulce. Jeśli producent szuka oszczędności i nie wrzuca pełnej grupy(nie mówię tu o rowerach aero, gdzie grupowe hamulce się często nie mieszczą), to mógł szukać też oszczędności np w czasie w jakim spawane były ramy, albo w montarzu (co przez 2 lata mogło nie wyjść na wierzch). Mogą to też być świetne rowery.

Opublikowano
45 minut temu, Zajop napisał:

Albo po prostu napisz jakie masz wymiary, prawdopodobnie na forum jest ktoś ze zbliżonymi wymiarami do Twoich i zechce napisać, na rowerze jakiej wielkości jeździ. 

182 wzrost / 81 noga 

45 minut temu, Zajop napisał:

A co do tematu, wydaje mi się, że te rowery musisz obejżeć na żywo, bo mogą nie być warte tej ceny.

Szukałem od czerwca roweru w mojej okolicy z marnym skutkiem. Wg. mnie to nie mam co liczyć na kupienie fajnego roweru w dobrej cenie nie biorąc pod uwagę wysyłki roweru. 

50 minut temu, Zajop napisał:

Jeśli producent szuka oszczędności i nie wrzuca pełnej grupy

Oba rowery nie mają pełnej grupy, np. korbowód Shimano rs 500 i hamulce to Shimano br 561 ale czy to musi oznaczać, że jest gorsze ? 

Opublikowano

co do Treka - zależy co to była za szosa bo Domane a Emonda - obydwie w tym samym rozmiarze - będą oferować inną pozycję bo to inne rowery. Przy Twoim wzroście powinieneś mieć ramę 58 w Treku. W innych markach bywa różnie - u jednych L u innych M. Długość górnej rury, reach i stack - na te wymiary powinno się zwracać uwagę przy porównywaniu 

Opublikowano
8 godzin temu, Przemo111 napisał:

Wg. mnie to nie mam co liczyć na kupienie fajnego roweru w dobrej cenie nie biorąc pod uwagę wysyłki roweru. 

Oj, człowieku małej wiary. ;)

7 minut szukania na OLX i znalazłem takiego Specializeda Alleza. Jest jak chciałeś na 105, choć faktycznie rower w tym budżecie na co najmniej 105 to ewenement, a jeszcze z rozmiarem trafić, to w ogóle bajka. 

Opublikowano
5 godzin temu, Łabędź napisał:

7 minut szukania na OLX i znalazłem takiego Specializeda Alleza. Jest jak chciałeś na 105, choć faktycznie rower w tym budżecie na co najmniej 105 to ewenement, a jeszcze z rozmiarem trafić, to w ogóle bajka. 

Ja jestem ze śląska ten Spec z kujawsko-pomorskiego :) BTW tez go widziałem i się nad nim długo zastanawiałem ale później zobaczyłem tego Scotta Speedster 20 ( link w pierwszym poście) i trochę zrezygnowałem głownie dlatego, że Scott wygląda super :). Ale tak czysto techniczne co przemawia bardziej za Specem oprócz marki ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Przemo111 napisał:

Ja jestem ze śląska ten Spec z kujawsko-pomorskiego :) BTW tez go widziałem i się nad nim długo zastanawiałem ale później zobaczyłem tego Scotta Speedster 20 ( link w pierwszym poście) i trochę zrezygnowałem głownie dlatego, że Scott wygląda super :). Ale tak czysto techniczne co przemawia bardziej za Specem oprócz marki ?

No to fakt, daleko masz, żeby obejrzeć. ;) Ale przesyłka takiego roweru to tylko koszt około 50 PLN (sam tak kupiłem). Oprócz marki co przemawia za Specem? Te modele Speca Alleza (współczesne mają inaczej nieco) mają właściwie identyczną geometrię jak miał Tarmac. Tyle tylko, że Allez jest aluminiowy, a Tarmac to karbon. Geometria Tarmaca to chyba najlepszy koncept do wygrywania w wyścigach szosowych, na tym się naprawdę dobrze jeździ. Ale ów Scott nie jest wcale gorszym wyborem, jeśli Ci się podoba, to bierz.

Opublikowano

Mam jeszcze takie pytanie, przepraszam od razu, że nie związane z tematem. Przeglądam od dość długiego czasu allegro i czasem pojawiają się licytacje bmc rowerów w całości z kompozytu z włóknem węglowym. Zaskakujące jest to, że ceny w jakich te rowery są ostatecznie sprzedawane są bardzo/dość niskie. Ostatnio np. był Spec Tarmac 2018 i Cube oba na 105, oba poszły chyba za ok. 3500zl. Myślicie, że to może być fake ? Dodam, że kontakt ze sprzedającym był prawie zerowy, odpisał dopiero po zakończonych licytacjach...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam Wszystkich bardzo serdecznie.

Chciałem prosić o wyrozumiałość, ponieważ jest to mój pierwszy post :)

Co sądzicie o poniższych rowerach:

Cube SL Road          https://olimpiasport.pl/produkt/110.24600.2.htm

Kross Pulso 2.0        https://www.domenasportowa.pl/product-pol-185550-Rower-urban-Kross-Pulso-2-0-28-2018.html

Trek Zektor 2.0         https://dotsport.pl/trek-zektor-20-rower-fitness-szary.html?fee=36&fep=18884&utm_source=google&utm_medium=adwords&utm_campaign=produktowa&utm_term=konfigurowalne&gclid=CjwKCAiAz7TfBRAKEiwAz8fKOAAwn1_PdQvt4WcQ3K4E7fXOrIh4VrHNtFDwupm7mfNYlEmYiqXkRhoCPCgQAvD_BwE

Który będzie lepszą opcją zakup (plusy/minusy)? a może znacie jakiś lepszy godny polecenia w podobnej cenie? 

Jaka będzie maksymalna szerokość opony w tych rowerach? i czy Pluso ma mocowania pod tarczówki?

Z gory dziekuje za odpowiedz

Edytowane przez cici84
Opublikowano

Osprzętowo (oprocz hamulcow) i wagą wygrywa kross ,choc nie chce mi sie wierzyc ze wazy tylko 10,2 z widelcem alu

Opublikowano

hej.
Kupiłem od nich taką samą szoske, Cube agree na ultegrze 10s.

zrealizowałem wysyłkę pobraniową (pierwszy poważny zakup w sieci)
Kontakt ze sprzedającym na duży plus, co do stanu- wiem że niektórzy narzekali po zakupie a to na stan lakierniczy a to na otarcia.
U mnie (nie wiem czy to nie jedyny może egzemplarz) ale rower nie posiadał żadnych oznak upadków etc.
Naturalne ślady zużycia, jak porysowana delikatnie przerzutka tył, czy też manetka- to sprawy użytku, w nowym rowerze występujące po 2-3mieś.
Nie porównywałbym 10s ultegry, do nowych niższych grup. To wciąż nie ta liga, mój egzemplarz koła miał w idealnym stanie a nawet dla własnego zdziwienia opony miały jeszcze fabryczny "jeż".
W tej cenie nic lepszego nie znajdziemy w sieci moim zdaniem, a nowe rowery w tej cenie do tych Cube to "klamoty" :)
Pozdrawiam Szajów

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam , mam w planach start w triathlonie na dystanisie 1/8 ironmana. Chciałem kupić rower szosowy tylko mam dylemat między dwoma rowerami

Romet huragan 3 2018 :

https://www.ceneo.pl/59475341?se=Y0dwsx96F-7bICyuzIHxUB7H0C1TBDZh&gclid=Cj0KCQiA6JjgBRDbARIsANfu58Fyljlhmd0aepKeh-yLsZfMzwdo2i4o_qTyHkzBxXaPGS73VQJoLJMaAm9tEALw_wcB

Kross Vento 3.0 2018 :

https://www.ceneo.pl/61210558

Który rower się lepiej sprawdzi ? Z góry dziękuję za odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że żaden nie sprawi się lepiej. Ani gorzej. Są mega porównywalne. Weź zatem tego, który Ci się bardziej podoba.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W tym temacie będziemy rozmawiać o rowerach szosowych w kwocie 2000 - 2999 PLN. 
Jeśli szukasz roweru w tym przedziale cenowym bardzo proszę o nie zakładanie osobnych tematów tylko dopisywanie się do tego wątku.

Opublikowano

Witam.

Szukam kolarki do 2500 zł. Zaznaczam, że nie potrzebuję czegoś wyszukanego raczej dobry rowerek żeby w weekend zrobić sobie wycieczkę. Zasadniczo jeżdżę HardTailem a kolarkę kupuję dla rozrywki gdyż moja poprzednia jest już wiekowa i więcej z niej problemów niż pożytku. Znalazłem takie maszyny i proszę o poradę co będzie lepsze.   

SPECIALIZED ALLEZ  https://allegro.pl/oferta/specialized-allez-shimano-sora-fact-carbon-szosa-7507245555

ROMET HURAGAN 2  https://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_2,10,752,753,15027,2019.html

Jak tak na szybkości policzyłem do dla mnie odpowiednia rama to 57,5 cm/22,5" 87cm przekrok, 183 cm wzrostu. 

Opublikowano
22 minuty temu, mpietras8 napisał:

Jak tak na szybkości policzyłem do dla mnie odpowiednia rama to 57,5 cm/22,5" 87cm przekrok, 183 cm wzrostu. 

Każdy producent inaczej oznacza rozmiary ram. W szosie najważniejszą rzeczą jest efektywna długość górnej rury. Przy takich wymiarach (stosunkowo długie nogi) powinieneś mieć rurę górną w granicach 55-56cm.

Ten allez już kiedyś przewinął się na forum, ogłoszenie wisi dość długo bo cena nie jest niska jak na taki sprzęt. Fajna opcja żeby kupić i wsadzić jakiś inny osprzęt ale kiedy masz zamiar jeździć jak jest to już lipa (a biorąc pod uwagę, że masz na rower 2500 i bierzesz pod uwagę używki to w ogóle nie ma o czym mówić).

Huragan będzie spoko w tej cenie. Możesz też sprawdzić kross'a vento 3.0, bardzo porównywalny sprzęt.

Na wiosnę w ofercie decathlona będzie triban rc500 na sorze i hamulcach tarczowych. Ma możliwość założenia szerszych opon a pozycja będzie mniej agresywna niż na huraganie/vento, do tego mocowania na bagażniki więc na wycieczki świetnie się nada