de Villars Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Popieram w 100% przedmówcę. Nie warto rezygnować z baranka, bo jest on wielką zaletą roweru szosowego. Rezygnując z niego, w zamian nic się nie dostaje. 1
Meryler Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 15 godzin temu, newguy napisał: Dzieki Maryler za zwrocenie na to uwagi. Ten Romet 3 wyglada super! Problem jednak z dostepnoscia. Znalazlem tylko jeden sklep ktory ma go w ofercie, jednak ich strona wyglada gorzej niz ta ktora robilem na zaliczenienie w gimnazjum, brak rozmiarow i podania detali. Narazie wyslalem zapytanie o dostepnosc bo jakos nie mam zaufania. Nie wiem czy już mierzyłeś się na któryś rower, ale na podstawie własnego doświadczenia spróbuję Ci coś doradzić. Niedawno również postanowiłem zakupićszosę, budżet 3800 zł na wszystko (rower, bidony, kask, akcesoria, buty i pedały). Początkowo chciałem zakupić Kross Vento 3.0 2018, ale w sklepie zaproponowano mi Romet Huragan 3 na wyższej klasie osprzętu a w niższej cenie. Mierząc oba rowery zauważyłem że Romety mają bardziej agresywną ramę, przez co przy swoim wzroście 181 cm oraz przekroku 81,5cm postanowiłem wybrać ramę 54 (w Krosie pasowała mi 56). Przed zakupem polecam podjechać do dobrze zaopatrzonego sklepu i po prostu przejechać się na kilku rozmiarach i sprawdzić jaka pozycja na kierownicy będzie dla Ciebie bardziej wygodna. Nie patrz na ustawienie siodełka w sklepie tylko sprawdź czy nie czujesz dyskomfortu schylając się do klamkomanetek. Szaj zrobił film w którym powiedział że lepiej kupić za mały rower niż za duży i tego się trzymaj. Powodzenia w poszukiwaniu idealnej szosy!
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Ja też się przyłączę do gloryfikowania baraniny. Jeżeli zamierzasz kupić szosę, której chcesz używać do treningów, to baranek to jest podstawa. Wygoda, praktyczność, użyteczność, mnogość chwytów, przyjmowanie optymalnej pozycji na zjazdach, lepsza praca rąk na podjazdach... Zastanów się i spróbuj chociaż. Może pożycz szosę z barankiem na testy w pobliskim sklepie, może poproś jakiegoś kolegę z szosą, żeby dał Ci się przejechać. Baranka naprawdę nie wymyślono za karę, tylko stanowi duże ułatwienie.
newguy Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Dziekuje wszystkim za rady. Jesli Chodzi o Romety, to ostatnia sztuka 3ki z 2017 jest juz niedostepna. Wersja z 2018 jest juz na Sorze i od Vento 3.0 z 2017 rozni sie tylko wyzsza cena. Jedyne co moglo by mnie sklonic do doplacenia jest bardziej sportowa rama o ktorej pisal Meryler. Zdecyduje sie wiec najprawdopodobniej na Vento, niestety nie znalazlem sklepu w Warszawie ktory mialby na stanie jakąkolwiek szosowke od Krossa wiec nie mam mowy o przymiarce. Przy moim wzroscie 186cm wybiore pewnie rozmiar L. M-ka wydaje sie ciut za mala ale z drugiej strony dala by rowerowi bardziej sportowy charakter. Co myslicie? Zmyliliscie mnie tym filmikiem Szaja gdzie mowi ze lepiej kupic za maly rower niz za duzy:)
WojtekWojtek Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Raczej L-ka z tego Vento dla Ciebie. Ja mam M, a mam 180cm i nogę 84cm. Aż nie chce mi się wierzyć, że w Warszawie nie stoi w żadnym sklepie Vento na aluminiowej ramie.
thanns Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Powiedzmy, że mnie przekonaliście w pewnym stopniu do baranka i to przemyślałem. Pozwolą mi w Decathlonie przymierzyć rower i wypróbować? Planuję kupić tribana 520, ale nie wiem jeszcze czy przez internet, czy może lepiej podjechać do najbliższego Decathlonu. https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-id_8377757.html Mam nadzieję też, że ten rower wytrzyma od czasu do czasu 2km szutru przez las.
Karol Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Sam takiego użytkuję i jestem mega zadowolony. Na drogę szutrową czasem wjeżdżam, chociaż gdybym miał to robić częściej zmieniłbym na szersze opony z odpowiednim bieżnikiem - Triban bez problemu przyjmie 35C. Do Deca warto podjechać - przymierzyć, dobrać rozmiar (ważne!). Nie ma znaczenia czy kupisz w sklepie czy przez Internet - wysyłają za darmo. Jest szczyt sezonu więc mogą wystąpić przejściowe problemy z dostępnością konkretnych rozmiarów. Przed zakupem warto założyć kartę stałego klienta - dostaniesz 20 PLN za każdy wydany 1000, zawsze to coś.
GBike Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 18 godzin temu, newguy napisał: Zmyliliscie mnie tym filmikiem Szaja gdzie mowi ze lepiej kupic za maly rower niz za duzy:) Link wrzuciłem żebyś skorzystał z kalkulatora. Ojciec dyrektor nie zawsze ma rację. Odnośnie wielkości ram : wykonujesz pomiary i wynik porównujesz z tabelą producenta. Jeśli jesteś na pograniczu to wybierasz ten mniejszy. Takie podejście do wielkości ram jest zgodne z trendami panującymi w zawodowym peletonie. Oczywiście możesz wybrać większy i skracać mostek ale - odradzam stosowanie mostka krótszego od 100 mm.
newguy Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Ok, zamowilem w trekkingu24 vento 3.0 oraz jakies randomowe pedaly. Wg rownania ze strony Krossa wypadam w dolnej granicy XL, wiec wzialem L-ke. Mysle ze jest to bezpieczny wybor. Obawiam sie tylko o sam sklep Trekking24, opinie w internecie maja srednie. Dzieki wszystki za pomoc, naprawde nie jest latwo ogarnac sie w tym rowerowym marketingu osobie z zewnatrz.
de Villars Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 8 godzin temu, thanns napisał: Pozwolą mi w Decathlonie przymierzyć rower i wypróbować? Na pewno możesz pokręcić parę kółek po sklepie, to już coś. A zamówić przez internet, bo rowery z ekspozycji bywają nieco safatygowane. Ja tak właśnie zrobiłem. 1
WojtekWojtek Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 3 godziny temu, newguy napisał: Wg rownania ze strony Krossa wypadam w dolnej granicy XL, wiec wzialem L-ke. Mysle ze jest to bezpieczny wybor. Powinna być dobra ta L-ka.
combi Opublikowano 28 Czerwca 2018 Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) Ja od kilku dni jestem posiadaczem tribana 520, bardzo fajny rower, wygodna pozycja, osprzęt działa bez zarzutu. Jak na pierwszą szosę w zupełności wystarcza, co do samego zakupu to ja najpierw oglądnąłem w najbliższym sklepie, a potem zamówiłem na stronie, gdyż w mojej okolicy nie mieli rozmiaru, który potrzebowałem. Na paczkę czekałem ok. tydzień, aczkolwiek z góry był podany czas ok. 5 dni roboczy. Za zakup dostałem bon na 40 zł do wykorzystania w ich sklepach, więc zawsze można coś drobnego zakupić. Ja wybrałem rozmiar M przy 171 cm wzrostu i 79 cm nogi i jest idealny. Edit: Co do baranka, też miałem spore obawy, w tym momencie po kilku przejażdżkach śmiało mogę polecić tego typu kierownicę, jest na prawdę wygodna, dodatkowo jak już tutaj pisano daje wiele możliwości co do chwytów. Edytowane 29 Czerwca 2018 przez combi
Grzeszaldo Opublikowano 28 Czerwca 2018 Opublikowano 28 Czerwca 2018 W dniu 26.06.2018 o 17:52, newguy napisał: Ok, zamowilem w trekkingu24 vento 3.0 oraz jakies randomowe pedaly. Wg rownania ze strony Krossa wypadam w dolnej granicy XL, wiec wzialem L-ke. Mysle ze jest to bezpieczny wybor. Obawiam sie tylko o sam sklep Trekking24, opinie w internecie maja srednie. Dzieki wszystki za pomoc, naprawde nie jest latwo ogarnac sie w tym rowerowym marketingu osobie z zewnatrz. jak dojdzie daj znac czy dobry i jak wrazenia
3ndriu Opublikowano 29 Czerwca 2018 Opublikowano 29 Czerwca 2018 W dniu 24.06.2018 o 21:05, WojtekWojtek napisał: Ja kupiłem nowe Vento 4.0 za 3300 zł (z transportem) na PEŁNEJ tiagrze. Canyon z transportem to jednak 1000 zł więcej - chociaż naklejka lepsza, nie powiem. Czy możesz zdradzić gdzie można kupić Vento 4.0 w takiej cenie? Poluje na pierwszą szosę i chyba wybiorę właśnie ten model. Przy okazji pierwszego posta chciałbym się też przywitać. Od pewnego czasu chodzi za mną kupno roweru, poszukiwania zaczynałem od zwykłego górala, potem przeszedłem na rowery fitness żeby w końcu zdecydować że rowerem który kupię będzie szosa.. Rozważałem też tribana 540 ze względu na dobry osprzęt jednak wizualnie do mnie nie przemawia i uznałem że jak trzeba to dołożę parę stów i kupię coś ładniejszego. Pozdrawiam
WojtekWojtek Opublikowano 29 Czerwca 2018 Opublikowano 29 Czerwca 2018 9 godzin temu, 3ndriu napisał: Czy możesz zdradzić gdzie można kupić Vento 4.0 w takiej cenie? Poluje na pierwszą szosę i chyba wybiorę właśnie ten model. https://www.superrowery.pl/pl/p/Kross-Vento-4.0-2017/2280 to jest 2017, ale w 2018 zmian nie było (chyba tylko siodełko)
Maciek1981 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Popieram przedmówców ...szosa bez baranka to ograniczenie mozliwosci chwytow ...w imie czego ??
3ndriu Opublikowano 2 Lipca 2018 Opublikowano 2 Lipca 2018 W dniu 29.06.2018 o 17:57, WojtekWojtek napisał: https://www.superrowery.pl/pl/p/Kross-Vento-4.0-2017/2280 to jest 2017, ale w 2018 zmian nie było (chyba tylko siodełko) Dzięki za informację, jak się uda to w przyszłym tygodniu dokonam zakupu.
Nogi Opublikowano 2 Lipca 2018 Opublikowano 2 Lipca 2018 Witam, Przyszedł do głowy pomysł aby kupić gravela. Niestety ceny są zbyt duże a nie wiem czy będzie odpowiadać mi jazda na tego typu rowerze. Pomyślałem: kupię Tribana 100 i zobaczę jak się jeździ (poza "góralami" na niczym innym nie jeździłem - i nie były to przejażdżki w terenie do jakiego został on stworzony). Czytałem, szukałem i w końcu pomyślałem sobie - chyba lepiej było by kupić Tribana 500. Na obu siedziałem w sklepie. Dziwne bo mają prawie identyczną geometrie (o ile nie identyczną) a wydawało mi się jakbym miał bardziej wyprostowaną sylwetkę na 100. Może kierownica była opuszczona a nie zwróciłem uwagi... 100tki upgrade'ować raczej nie waro . 500tka ma napęd kompatybilny z Sorką, więc w razie gdyby coś przestało działać to można pomyśleć (tu zaznaczam, że grupa Claris / Sora w zupełności mi wystarczą przy moim zaawansowaniu kolarskim...). Tylko różnica ceny 700zł... Na youtubach widziałem, że do 500tki ktoś wsadził opony 35c, mi w razie gdyby przyszła ochota na zrobienie "lekkiego gravela" wystarczyły by pewnie 32c. A gdyby mnie tego typu kolarstwo wciągnęło (czy klasyczna szosa czy gravel) to zawsze można sprzedać i kupić coś lepszego - już bym wiedział czego szukam, co mi pasuje. Przypuszczam, że którego bym nie kupił to i tak z czasem pewnie sprzedam (kupię coś lepszego albo pójdę w zupełnie inną stronę, np jakiś rower krosowy).... Opłacalność.... Z tego co wyczytałem w internetach decathlon swoje "nowe" rowery wypuszcza co 2 lata. Obecny Triban 500 jest wersją 2017/2018 - może wersja na 2019 będzie miała coś lepszego? Może będą wyprzedaże obecnych rowerów? Tym bardziej, że od 2019 nie będzie już Tribana 520 i 540. Tylko, że mamy dopiero lipiec, czy warto czekać i stracić cały sezon, który mógłby mi pomóc w określeniu tego co mi pasuje? W 2019 ma również się pojawić model Triban Adept i Adept Plus (odpowiedniki 520 i 540, ale na lepszym osprzęcie i wyższej zapewne cenie). Taki Adept z tego co wyczytałem to jeszcze bardziej może być gravelowaty (koła 40c). Z resztą, cyt: "The Triban Adept will replace the current Triban 520 and will have disc brakes, a new aluminium frame, clearance for 42mm tyres, eyelets for racks and mudguards and a wide-range gear set. It’ll cost £550-£600 and sounds like a sure-fire hit among commuters. The Triban Adept Plus will have the same frame with a fit-out centred on Shimano 105 with HY-RD brakes, and will cost about £750." Adept to by była bardzo fajna opcja dla mnie...no ale nie wiadomo dokładnie kiedy i za ile będzie. Nie oczekuje odpowiedzi typu "zrób to, kup to". Pisze o tym i proszę o porady np co Wy byście zrobili gdybyście byli na moim miejscu. A może ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły? Przeglądam używki, ale lipa jest. Jak są to w cenach nie dla mnie - nie wiem nadal czego chce a dwa nie znam się na tym i pewnie kupił bym już zużyty/niesprawny sprzęt. Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi.
maszkara72 Opublikowano 3 Lipca 2018 Opublikowano 3 Lipca 2018 W dniu 26.06.2018 o 17:52, newguy napisał: Ok, zamowilem w trekkingu24 vento 3.0 oraz jakies randomowe pedaly. Wg rownania ze strony Krossa wypadam w dolnej granicy XL, wiec wzialem L-ke. Mysle ze jest to bezpieczny wybor. Obawiam sie tylko o sam sklep Trekking24, opinie w internecie maja srednie. Dzieki wszystki za pomoc, naprawde nie jest latwo ogarnac sie w tym rowerowym marketingu osobie z zewnatrz. Siemka,no i jak kupiłeś vento w tym sklepie?Też myślę o tym sprzedawcy...Napisz parę słów.
newguy Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) 22 godziny temu, maszkara72 napisał: Siemka,no i jak kupiłeś vento w tym sklepie?Też myślę o tym sprzedawcy...Napisz parę słów. Czesc, wiec rower przyjechal wczoraj. Slowo o sprzedawcy, przesylke otrzymalem 8 dni od wykonania platnosci. Samo zaksiegowanie przelewu zajelo im 3 dni robocze. Rower zostal wyslany dopiero po interwencji telefonicznej. Na stronie sprzedawdca zapewnia ze rower jest wyregulowany a kola napompowane do odpowiedniego cisnienia. Nie spodziewaj sie tego, moj przyjechal z rozlegulowanymi przerzutkami, kola nie tylko bez powietrza ale i scentrowane. Jesli potrafisz sam to naprawic to nie jest to problem. Jesli nie, dolicz sobie 80zl za serwis ( przynajmniej tyle mnie to bedzie kosztowalo). btw, w serwisie gosc powiedzial, ze wiekszosc rowerow z wysylki wymaga regulacji a informacje na stronach to tylko chwyt markentingowy. Nie wiem, nie wypowiem sie. Pisze tylko jak bylo w moim przypadku. Sam rower swietny, L-ka na mnie bardzo dobra, choc gdybym byl kilka cm nizszy to wzialbym M-ke. Tak wiec sam rower jak najbardziej polecam, w tej cenie ciezko znalezc cos lepszego ( ew uzywane). Rama dosc sportowa ale nadal wygodna. Hamulce dzialaja bardzo fajnie, o przerzutkach sie nie wypowiem bo na razie nie wiem. Siodelko moglo by byc wygodniejsze. Zakup bardzo udany, polecam!!! Teraz tylko pomecze sie z ustawieniem siodla i kierownicy i w weekend wyruszam na pierwszy dluzszy test. Edytowane 4 Lipca 2018 przez newguy
WojtekWojtek Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 Moje Vento też wymagało regulacji przerzutek, hamulców. Zrobiłem to w autoryzowanym serwisie Kross, gdzie został zrobiony przegląd 0 za 50 zł - podobno wymagany przez Kross przy sprzedaży internetowej. Przegląd został zarejestrowany przez serwis na stronie Kross, a ja dostałem potwierdzenie mailem: Drogi Kliencie, Dziękujemy Ci za dokonanie przeglądu roweru Vento 4.0 o numerze ramy XXXXXXXXXXXXXX. Wszystkie informacje dotyczące przeglądu znajdziesz w swoim profilu na stronie My Kross. Nie zapomnij zostawić swojej opinii na temat jakości świadczonej usługi. Pozdrawiamy Zespół kross.pl
Grzeszaldo Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 14 godzin temu, newguy napisał: Czesc, wiec rower przyjechal wczoraj. Slowo o sprzedawcy, przesylke otrzymalem 8 dni od wykonania platnosci. Samo zaksiegowanie przelewu zajelo im 3 dni robocze. Rower zostal wyslany dopiero po interwencji telefonicznej. Na stronie sprzedawdca zapewnia ze rower jest wyregulowany a kola napompowane do odpowiedniego cisnienia. Nie spodziewaj sie tego, moj przyjechal z rozlegulowanymi przerzutkami, kola nie tylko bez powietrza ale i scentrowane. Jesli potrafisz sam to naprawic to nie jest to problem. Jesli nie, dolicz sobie 80zl za serwis ( przynajmniej tyle mnie to bedzie kosztowalo). btw, w serwisie gosc powiedzial, ze wiekszosc rowerow z wysylki wymaga regulacji a informacje na stronach to tylko chwyt markentingowy. Nie wiem, nie wypowiem sie. Pisze tylko jak bylo w moim przypadku. Sam rower swietny, L-ka na mnie bardzo dobra, choc gdybym byl kilka cm nizszy to wzialbym M-ke. Tak wiec sam rower jak najbardziej polecam, w tej cenie ciezko znalezc cos lepszego ( ew uzywane). Rama dosc sportowa ale nadal wygodna. Hamulce dzialaja bardzo fajnie, o przerzutkach sie nie wypowiem bo na razie nie wiem. Siodelko moglo by byc wygodniejsze. Zakup bardzo udany, polecam!!! Teraz tylko pomecze sie z ustawieniem siodla i kierownicy i w weekend wyruszam na pierwszy dluzszy test. jak bedziesz po dluzszym tescie daj znac jak sie sprawuje rowerek i moze jakas fotka
adi1201 Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Sam miałem podobny dylemat i stwierdziłem, że zaczekam.
KonradTrek800 Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Też czekam do nowego roku na nowe Tribany. Ceny wiem jakie będą więc jakiejś super okazji cenowej nie będzie. Słaba złotówka aktualnie jeszcze pogarsza sytuację. Tak więc albo kupię coś "markowego" przecenionego na jesień albo na wiosnę nowego Tribana Adept - łudzę się, że euro apadnie...
JaW Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Moim zdaniem bez sensu czekać - lepiej kupić i jeździć, czas ucieka, nie nadrobisz straconych miesięcy. Gravel to bardzo fajna opcja, uniwersalna i przyszłościowa. Kup taki rower, ktory Ci się wizualnie podoba, na ktorym wygodnie Ci się siedzi, zrób kilka kółek dookoła sklepu, obadaj możliwości przyszłych modernizacji. Kup i korzystaj.
Rekomendowane odpowiedzi