Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś "pojeździłem" na tibanie 500 po sklepie. Test to żaden, ale fajnie się jeździło. Idealnie proste podłoże, z każdym kółkiem wokół alejki chciało się jechać jeszcze szybciej i nie schodzić z roweru (choć znawcą nie jestem nawet w najmniejszym stopniu, ale czułem, że hamulcze i przerzutki nie działały jak powinny - rower z wystawy, więc pewnie niewyregulowany, mało powietrza w oponach, nie do końca dobrze ustawione siodełko). Ale tyłek po 5 minutach zabolał :) Wiem, że pewnie siodełko zmienię (albo kupie spodenki z pieluchą). Co do samego roweru to "przyczepić" jedynie mógłbym się co do klamkomanetek - w porównaniu do shimano w dotyku i wizualnie wyglądają "lekko odpustowo". Z kolei co do modernizacji... przypuszczam, że nie będę w stanie nawet zużyć tego co tam jest (chyba, że to taka lipa..). Ale czemu by nie. Taki Claris nowy ( R2000 ?) by mi wystarczył pewnie (choć i tu cena klamkomanetek trochę mnie odrzuca - modernizacja na full grupę wyszła by drożej niżeli kupno traibana model wyższego). I nie wiem o co chodzi z tym hakiem przerzutki. Ktoś gdzieś pisał, że uszkodził tylną przerzutkę i wymagało to wymiany haka a do tego modelu nigdzie nie da się tego kupić. Czyli co? Rower do kosza?

P.s. dzięki za rady.

Opublikowano

jeśli szosa to w tym momencie raczej T520, a gravel to Romet Aspre (2800zł) niby ciężko z dostępnością ale da się dostać.

T100 mam, służy teraz jako 'commuter' dojeżdżam/zajeżdżam go do pracy, bo po prostu mi go nie szkoda :D. To był mój pierwszy baranek, w sumie po 2 mcach już kupiłem drugi rower bo T100 to po prostu za mało.

Opublikowano

Co do prześwitów w tribanie... Ostatnio kupiłem dla dziewczyny tribana 520 fb i z ciekawości sprawdziłem jakie opony wchodzą w tą ramę także 35c z mojego przełaja bez najmniejszego problemu. I serio robi się wtedy z tego tani fajny gravel.

b5f17511df7bcb91d4e397aa31aa8728.jpg&key=463c111538eb96def51700ec0545bb5799e17ea22defa31ac6ced89aa8d00a73

03222637de49968f789f141bdd26edda.jpg&key=bf7a82d65cf5073db05b4a48775c1a39c992202d26175f8b8da3613912059550

Opublikowano

Tylko patrząc na ceny jakie są teraz tych rowerów to 520 jest ponad mój budżet (520FB jeszcze może, ale chce baranka).

Opublikowano

Co do kupowania roweru, bez sensu kupować teraz bo jest środek sezonu. Ceny się trzymają wysoko, a po sezonie można urwać taniej jakieś modele. Jeśli poczekacie na wersje 2019 bardzo możliwe, że zalegać na samym początku będą też wersje 2018 i będziecie mogli sobie na szybko porównać. U mnie w decathlonie tak było, że zostały ostatnie sztuki poprzedniego rocznika, ręki sobie uciąć nie dam czy u was też tak będzie.

Można również pomyśleć o rowerze używanym w dobrym stanie. Tutaj czasami są prawie nówki po za sezonem na OLX. Za dużo niższą cenę ale to już trzeba odrobinkę ogarniać temat.

Ja bym postawił na Tribana 500 lub nowy model 2019 i wrzucił jakieś grubsze opony. Myślę, że będziesz zadowolony.

Opublikowano (edytowane)

U mnie w mieście mają 1 sztukę Tribana 500 . W mieście obok mają aż 2 (dwa różne rozmiary). A w jeszcze innym, oddalonym względnie niedaleko, maja 3 sztuki (ale nie wiem jakie dokładnie). Obawiam się, że może nie być za bardzo co wyprzedawać ( dla mnie pewnie rama rozmiar "M", więc jeszcze gorzej). I w żadnym z tych sklepów nie było innych szos (poza tribanem 100 i uktra 900). Nawet nie maja na sklepach wystawionych 520/540, czyli właśnie tych, które mają być zastąpione w przyszłym roku Adeptem i Adeptem Plus.

Edytowane przez Nogi
Opublikowano

Nogi, poniżej Tribana 520 nie ma nic wartego zakupu. Jak nie masz 2500zl to tylko używki zostają. Nowy Triban Adept na tarczowkach i Sorze 2x9 będzie w cenie 2900zl! (chyba, że euro znacznie spadnie) Plusem są fajne koła. Ja też wolałbym Tribana na zwykłych hamulcach Tekro. Osprzęt nowy Claris 2x8 i karbonowy widelec za 2500zl. Liczę, że tak właśnie będzie skonfigurowane wersja "start"

Opublikowano
[mention=2136]hanus[/mention] masz zdjęcie całego roweru na tych oponach?

Niestety nie. Pogoda wtedy była beznadziejna i tak z ciekawości sprawdziłem czy wejdą, jak byłem u dziewczyny. Zrobiłem tylko zdjęcia prześwitu. Jeśli bardzo zależy na zdjęciach mogę zrobić Tylko nie obiecuję, że szybko

Opublikowano

Nowe modele to wielka niewiadoma niestety. Niewiele powiedziano "co będzie mieć" i "ile będzie kosztować". Jak już będą na rynku można sprzedać tribana 500, dołożyć i kupić Adepta. A może wystarczy mi 500. A może kupić tribana 100 i czekać na wyprzedaż..albo czekać na Adepta.. ehhhh już mam mętlik w głowie. Nie mam pojęcia co zrobić.

Opublikowano
6 minut temu, KonradTrek800 napisał:

Jak nie masz 2500zl to tylko używki zostają. 

Nie prawda. Triban 500 to naprawdę dobra propozycja i nie trzeba wydawać 2500zł by mieć dobry rower. Jeśli uważasz, że 500 starcza Ci na twoje amatorskie wyprawy to bierz. Opony szersze przyjmuje. Osprzęt prędzej czy później się zużyje to wrzucisz coś lepszego.

Myślałem żeby zaproponować Ci Marin Argenta bo jest teraz za 1999zł na wyprzedaży z 2699zł ale tam maks opony to przy dobrym wietrze z 28

Opublikowano

Ceny nowych Adeptów w funtach i euro już były podane. Tak więc pomyłka nie będzie większa niż 100-200zl. Tak jak pisałem dużo będzie zależeć od kursu walut na początku przyszłego roku. Ja na szczęście mam jeszcze na czym jeździć, dlatego kupię nowy rower jak będzie okazja wyprzedażowa. Strzelam, że Adept=2900zl a Adept Plus=3500zl. Ma być jeszcze wersja "Visa" pewnie oprócz hamulców hydraulicznych opony 35mm i Sram 1x11. Ja celuję w coś taniego do 2500zł. Trochę jestem zły, że nie ma taniego roweru Endurance na Alu ramie. Karbonowym widelcu. Claris 2x8 na zintegrowanej korbie i zwykłe spowalniacze szczękowe. Opony 700x35c. Taka zabawka powinna kosztować do 2500zl i waga 10kg. Do zrzucania kilogramow wystarczy.

Opublikowano
a no widzisz to może mi się modele pomieszały. Tak czy siak https://www.halarowerowa.pl/argenta-p422.html 
Bardo dobra cena za ten rower. Ja właśnie poluję na coś podobnego ale na nowym Clarisie, lepszej zintegrowanej korbie i oponach minimum 28mm aby od razu nie wymieniać na szersze. Jestem pewien, że za 2500zl upoluję.
Opublikowano

Tylko do Warszawy nie pojadę żeby móc go zobaczyć na żywo i przymierzyć. Musze poczytać na necie o tym rowerze.

Opublikowano
1 minutę temu, Nogi napisał:

Tylko do Warszawy nie pojadę żeby móc go zobaczyć na żywo i przymierzyć. Musze poczytać na necie o tym rowerze.

poczytaj :) myślę że super okazja teraz jest :)

7 minut temu, KonradTrek800 napisał:
12 minut temu, Marek Horoś napisał:
a no widzisz to może mi się modele pomieszały. Tak czy siak https://www.halarowerowa.pl/argenta-p422.html 

Bardo dobra cena za ten rower. Ja właśnie poluję na coś podobnego ale na nowym Clarisie, lepszej zintegrowanej korbie i oponach minimum 28mm aby od razu nie wymieniać na szersze. Jestem pewien, że za 2500zl upoluję.

Mówisz masz nawet sore https://www.halarowerowa.pl/argenta-comp-p420.html

Opublikowano

Nie za wiele piszą w internetach o tym modeli. Więcej raczej właśnie o wersji comp albo elite. Budżet już nie ten. Kurcze a sam początek to było: "chyba kupie szosę, ten triban 100 fajnie w sumie wygląda i wygodny jest". No a czas zrobił swoje.. Niestety tego marina chyba odpuszczę, nie chce w ciemno kupować.

Opublikowano
4 minuty temu, Nogi napisał:

Nie za wiele piszą w internetach o tym modeli. Więcej raczej właśnie o wersji comp albo elite. Budżet już nie ten. Kurcze a sam początek to było: "chyba kupie szosę, ten triban 100 fajnie w sumie wygląda i wygodny jest". No a czas zrobił swoje.. Niestety tego marina chyba odpuszczę, nie chce w ciemno kupować.

Szkoda właśnie, że nie jesteś zbyt blisko Wawy. Rower bardzo fajny. Możesz też poprostu napisać tam do chłopaków może Ci powiedzą coś wiecej :) 

Opublikowano

Tak się zastanawiam teraz.... " It’ll cost £550-£600 " <-- tu chodzi chyba o funty a nie euro... szukam gdzieś  necie informacji ile będzie kosztować ten adept i jedni piszą 550-600 funtów a inni 550-600 euro...

Opublikowano
W dniu 4.07.2018 o 18:15, newguy napisał:

przesylke otrzymalem 8 dni od wykonania platnosci

Albo Ty miałeś szczęście, albo ja mam dużego pecha. Ja swojego Vento zamówiłem w sklepie trekking24.pl 25 czerwca. W tym momencie mija 3 tydzień zbywania i przepraszania mnie przez telefon oraz informowaniu, że rower wyślą dzisiaj, jutro, pojutrze. Albo pracownik na infolinii nie był kompetentny i namieszał w zamówieniu, o którym zapomnieli (podobno został zwolniony), albo Kross nie wysłał im tego roweru (choć byłem informowany w momencie zakupu, że mają go na stanie) albo w końcu Kross wysłał im rower, ale przyszedł uszkodzony i tak się składa, że to ostatnia sztuka i muszą czekać znowu na zamówienie. Generalnie bardzo nie polecam.

Zdam relacje, gdy w końcu przyjedzie :)

Opublikowano

Ja swoje vento 3.0 2017 tez kupowałem w trekking24.pl więc też mogę co nieco powiedziec o tym sklepie. Rower zamówiłem w 25 maja  (piątek) około godz. 18, zakup na raty. Umowa ratalna podpisana 28 maja (poniedziałek), 29 maja (wtorek) kasa zaksiegowana w sklepie, w miedzyczasie na stronie wisi info o 3 dniowych opóźnieniach w wysyłkach rowerów, 5 czerwca (wtorek) rower został wysłany, na drugi dzień był u mnie. Całość nie licząc weekendu (26-27 maja) oraz Bożego Ciała (31.05), to 7 dni roboczych. Sklep standardowo ma 5 dni roboczych na wysyłkę (info ze strony), więc + te 2 dni to jeszcze do przeżycia.

Opublikowano
4 godziny temu, p0tw0r3k napisał:

Albo Ty miałeś szczęście, albo ja mam dużego pecha. Ja swojego Vento zamówiłem w sklepie trekking24.pl 25 czerwca. W tym momencie mija 3 tydzień zbywania i przepraszania mnie przez telefon oraz informowaniu, że rower wyślą dzisiaj, jutro, pojutrze. Albo pracownik na infolinii nie był kompetentny i namieszał w zamówieniu, o którym zapomnieli (podobno został zwolniony), albo Kross nie wysłał im tego roweru (choć byłem informowany w momencie zakupu, że mają go na stanie) albo w końcu Kross wysłał im rower, ale przyszedł uszkodzony i tak się składa, że to ostatnia sztuka i muszą czekać znowu na zamówienie. Generalnie bardzo nie polecam.

Zdam relacje, gdy w końcu przyjedzie :)

Prawda jest taka że sprzedają towar którego nie mają na stanie, mało tego nie mają nawet możliwości go zdobyć to wciskają tobie kit o uszkodzonych rowerach. 

Mam nadzieję że nie zapłaciłeś z góry. 

Opublikowano

Na szczęście nie zapłaciłem z góry.

Szkoda tylko, że nie poinformowali o tym wcześniej. No nic, póki co zostaje mi cierpliwie czekać, choć nie zdziwiłbym się, gdyby zadzwonili w środę z informacją o kolejnej obsuwie.. Gdyby był dostępny w innym sklepie, już dawno anulowałbym zamówienie i kupił gdzie indziej.