Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, SzpiceR napisał:

Każdy producent inaczej oznacza rozmiary ram. W szosie najważniejszą rzeczą jest efektywna długość górnej rury. Przy takich wymiarach (stosunkowo długie nogi) powinieneś mieć rurę górną w granicach 55-56cm.

jak kolega to policzył?

pytanie 2. czyli za 2500 zł  w używanych rowerach mogę dostać coś lepszego niż sora?

RC500 już jest dostępny https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-500-id_8502354.html 

cena 2800 - trochę drogo ale ma łożyska maszynowe więc wreszcie miał bym spokój z tymi wkurzającymi kulkami :)

Edytowane przez mpietras8
Opublikowano
25 minut temu, mpietras8 napisał:

jak kolega to policzył? 

Wiedza wynikająca z doświadczenia. Rower z poziomą 57,5 będzie odpowiedni dla osoby 185+. Jako, że masz dość długie nogi w stosunku do wzrostu to automatycznie masz krótki tułów. To sprawi, że na takiej ramie byłbyś baaaardzo wyciągnięty a jeśli dodasz do tego wysoko wyciągnięte siodło (długie nogi) to otrzymujesz mega agresywną pozycję, która na "wycieczki" się nie nadaje.

28 minut temu, mpietras8 napisał:

pytanie 2. czyli za 2500zł  w uzywanych rowerach mogę dostać coś lepszego niż sora?

Bez najmniejszych problemów, mamy zimę, ceny poszły sporo w dół.

Tiagrę 4700 ogarniesz bez problemu, 105 5700 podobnie. Z mniej popularnych marek powinno się trafić coś ciekawego na 105 5800 czy ultegrze 6700 (ale ultegrę chyba bym odpuścił - rower używany więc jakieś wymiany prędzej czy później będą a różnica cenowa 105 vs ultegra jest niemała)

https://www.olx.pl/oferta/giant-defy-2015-shimano-105-11-speed-rozmiar-l-CID767-IDygSoK.html#76dfd7816a

Opublikowano (edytowane)

Postanowiłem kupić jednak trochę tańszą szosę niż zamierzałem. 

https://www.decathlon.co.uk/triban-rc-500-disc-road-bike-black-sora-id_8554410.html 2800zł 

https://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_3,10,733,734,14825,2018.html 2800zł

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-id_8377757.html 2400zł     

Wszędzie sora. Najlepiej na zdjęciach prezentuje się triban 500rc, ale jest aż o 0,8 kg cięższy od huragana i 0,7 od tribana. I tu pojawia się problem. Czy 800gramów to będzie duża różnica? Dodam że jestem raczej lekki i do pokonania mam dużo podjazdów. Która z tych szos jest według Was najlepsza?

Edytowane przez Arnazel
Opublikowano

to bierz tribana skoro ci się podoba. Do wagi katalogowych podchodź z rezerwą i się nimi broń boże nie sugeruj. Zazwyczaj producent bajeruje 

Opublikowano
12 minut temu, Arnazel napisał:

Da się z tej stronki zamówić za probraniem czy nie bardzo? 

Tylko paypal i karty kredytowe/płatnicze.

Opublikowano
16 godzin temu, Bartosh napisał:

Tylko paypal i karty kredytowe/płatnicze.

To chyba zostane przy 500rc ;)

Byłem dziś w sklepie i dostałem ciekawą ofertę.

https://www.orbea.com/pl-pl/rowery/szosowe/avant/cat/avant-h50-19  taka orbea, tylko z 2018roku za 3200zł (czarno-czerwono-biała)

I myślę że to będzie dla mnie najlepsza opcja i bardzo blisko domu można kupić :) Orbea to świetna marka. Na żywo rower wyglądał genialnie.

Opublikowano

Jeśli Ci się podoba to bierz ale osobiście bym nie zapłacił ponad 3k za rower na niepelnej sorze i nie w pełni karbonowym widelcu. 

Opublikowano
5 minut temu, SzpiceR napisał:

Jeśli Ci się podoba to bierz ale osobiście bym nie zapłacił ponad 3k za rower na niepelnej sorze i nie w pełni karbonowym widelcu. 

Ale za to świetna rama

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Arnazel napisał:

Ale za to świetna rama

Ale w czym ona jest taka świetna? 

Czy do rowerów za 3k ładuje się technologię z NASA czy może ja jestem do tyłu?

Rama jest pod prosty wideł gdzie praktycznie standardem jest taper, do tego sam wideł alu-carbon. Zresztą popatrz na te spawy a później porównaj z caad'em 12 gdzie masz naprawdę dobrą ramę albo chociaż rose pro sl. 

Technologicznie ten rower nie jest najnowocześniejszy, dvpy nie urywa i tyle. 

Sam wolałbym za taką kasę "polskie" vento 4.0 na pełnej tiagrze, z w pełni karbonowym widelcem i kołach, gdzie chociaż wiadomo kto jest ich producentem. 

E: naklejka orbea to też żaden hajp żeby za to płacić 

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano
29 minut temu, SzpiceR napisał:

Ale w czym ona jest taka świetna? 

Czy do rowerów za 3k ładuje się technologię z NASA czy może ja jestem do tyłu?

Rama jest pod prosty wideł gdzie praktycznie standardem jest taper, do tego sam wideł alu-carbon. Zresztą popatrz na te spawy a później porównaj z caad'em 12 gdzie masz naprawdę dobrą ramę albo chociaż rose pro sl. 

Technologicznie ten rower nie jest najnowocześniejszy, dvpy nie urywa i tyle. 

Sam wolałbym za taką kasę "polskie" vento 4.0 na pełnej tiagrze, z w pełni karbonowym widelcem i kołach, gdzie chociaż wiadomo kto jest ich producentem. 

E: naklejka orbea to też żaden hajp żeby za to płacić 

Może masz rację .. Poszukam czegoś innego bo tu przepłacę.

Opublikowano

Jeśli podoba Ci się ten rower - bo rower musi się podobać to go kup i nie sugeruj się moim gadaniem. Ale jeśli będziesz za niego płacił to miej świadomość, że bierzesz "to co Ci się podoba" i nie jest to optymalny wybór pod względem cena/osprzęt/jakość.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SzpiceR napisał:

Jeśli podoba Ci się ten rower - bo rower musi się podobać to go kup i nie sugeruj się moim gadaniem. Ale jeśli będziesz za niego płacił to miej świadomość, że bierzesz "to co Ci się podoba" i nie jest to optymalny wybór pod względem cena/osprzęt/jakość.

Ten z 2018 trochę się jednak różni. https://primal.pl/pl/p/Rower-szosowy-ORBEA-AVANT-H50-Sora-2018-biala-51cm/846 Tu są jego parametry

ps. karbonowa sztyca

Edytowane przez Arnazel
Opublikowano
7 godzin temu, Arnazel napisał:

Ten z 2018 trochę się jednak różni. https://primal.pl/pl/p/Rower-szosowy-ORBEA-AVANT-H50-Sora-2018-biala-51cm/846 Tu są jego parametry

ps. karbonowa sztyca

Ło matko... Jaki opis (i pseudointeligentne użycie wyrazu "zaś" :)  )

Ja bym nie kupił tego roweru.

Kolega @SzpiceR.  Ma rację, vento będzie lepsze. Chociaż widelec full carbon nie zawsze jest zaletą (zwłaszcza jak mamy ciężką rękę, nie mamy klucza dynamometrycznego i lubimy grzebać w rowerze).

Opublikowano
1 godzinę temu, Arnazel napisał:

Co sądzicie o tym rowerze? 

Tragiczny nie jest. ;) 

Opublikowano

Znam jednego bardzo zadowolonego użytkownika. Kupił żeby zakosztować jazdy szosą dla odmiany od MTB.
Sam jeżdżę Athlonem na pełnej 105 i bardziej bym Ci go polecał właśnie z uwagi na grupę 105, ale też karbonowe widełki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano
1 minutę temu, svoboda napisał:

Znam jednego bardzo zadowolonego użytkownika. Kupił żeby zakosztować jazdy szosą dla odmiany od MTB.
Sam jeżdżę Athlonem na pełnej 105 i bardziej bym Ci go polecał właśnie z uwagi na grupę 105, ale też karbonowe widełki.

Jak znajde w moim rozmiarze i dobrej cenie to kupie tego na 105.

Opublikowano
Jak znajde w moim rozmiarze i dobrej cenie to kupie tego na 105.

Mam 175 cm wzrostu i jakieś 82 przekroku - jeżdżę rozmiarem 52. Tak tylko piszę jakbyś miał pytać

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, svoboda napisał:

Mam 175 cm wzrostu i jakieś 82 przekroku - jeżdżę rozmiarem 52. Tak tylko piszę jakbyś miał pytać emoji6.png

Dzięki nie wiesz jaki mi sie to przydało :D Mam taki sam wzrost. Geometria jest bardziej wyścigowa czy rekreacyjna? 

Edytowane przez Arnazel
Opublikowano
Geometria jest bardziej wyścigowa czy rekreacyjna? 

Rekreacja. Sobotnie przedpołudniowe 100 km to czysta przyjemność

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, svoboda napisał:

Rekreacja. Sobotnie przedpołudniowe 100 km to czysta przyjemność emoji106.png

Znalazłem rozmiar 52 za 3300zł. Rower na 105 za takie pieniądze to świetny zakup. Sklep pisze że na wzrost ok 168 do 175, Chciałbym mieć rower na kilka lat, ale słyszałem że unbike ma zaniżoną rozmiarówkę. Mój wzrost to 175. Trochę się boje, że za rok rower będzie za mały :/

Edytowane przez Arnazel