Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli w sumie jeśli chodzi o nową szosówkę do 2700zł to kross vento 3.0 byłby jedną z lepszych propozycji? 

Opublikowano
11 godzin temu, p0tw0r3k napisał:

Na szczęście nie zapłaciłem z góry.

Szkoda tylko, że nie poinformowali o tym wcześniej. No nic, póki co zostaje mi cierpliwie czekać, choć nie zdziwiłbym się, gdyby zadzwonili w środę z informacją o kolejnej obsuwie.. Gdyby był dostępny w innym sklepie, już dawno anulowałbym zamówienie i kupił gdzie indziej.

Z doświadczenia własnego radziłbym tobie, abyś poszukał innego sprzedawcy. Takie ściemnianie sprzedawcy może trawać nawet miesiąc. 

Ja kupując swoją szosę doczekałem się szybciej jej (dwa miesiące) u lokalnego dystrybutora niż w sklepach "online" które teoretycznie miały ten model. 

1 godzinę temu, meries napisał:

Czyli w sumie jeśli chodzi o nową szosówkę do 2700zł to kross vento 3.0 byłby jedną z lepszych propozycji? 

W moim mniemaniu rower musi się podobać. Więc jeśli czujesz że chcesz go mieć to kupuj. 

Opublikowano

Dostałem wiadomość, że nie mają rozmiaru, który zamówiłem. Zaproponowali mi rozmiar większy, bądź mniejszy. Przy wzroście 170 i długości nogi 77 z kalkulatorów wychodziła mi Ska. Nie mam co myśleć o XS albo M?

Opublikowano
4 minuty temu, p0tw0r3k napisał:

Dostałem wiadomość, że nie mają rozmiaru, który zamówiłem. Zaproponowali mi rozmiar większy, bądź mniejszy. Przy wzroście 170 i długości nogi 77 z kalkulatorów wychodziła mi Ska. Nie mam co myśleć o XS albo M?

"STANDARD"

Szukaj rozmiaru który chcesz mieć. Nie daj się skusić na inny rozmiar nawet za pół darmo. 

Opublikowano

W takim razie zrezygnuję. Alternatywą dla mnie jest Huragan 3. Jest tylko jeden problem, nie mogę znaleźć tabeli rozmiarów dla Rometa. Chodzi mi o długości poszczególnych rur.

Wydaje mi się, 50 byłaby odpowiednia dla mnie, ale chciałbym się upewnić.

Opublikowano
27 minut temu, p0tw0r3k napisał:

W takim razie zrezygnuję. Alternatywą dla mnie jest Huragan 3.

Jak chcesz ją bym nie odpuszczał i szukał dalej 

Opublikowano

Znalazłem w  lokalnym sklepie Vento 3.0 w dobrym rozmiarze. Jedyna różnica to 2018 rok ale udało się wynegocjować dobrą cenę. 

Co do sklepu trekking24, na stronie zniknęły wszystkie Krossy, zostały same Romety. Chciałem więc zamówić u nich Huragana, który jest dostępny na stronie. Po kontakcie telefonicznym okazało się, że nie mają na stanie i nie wiadomo kiedy będą. Czy wszystkie sklepy internetowe z rowerami mają taką politykę, że wystawiają do sprzedaży rowery, których fizycznie nie mają i nie wiadomo czy w ogóle będą kiedyś dostępne? To naprawdę żenujące czekać na sprzęt 12 dni roboczych, po czym po wielu telefonach okazuje się, że go nie dostanę..

Opublikowano
Godzinę temu, p0tw0r3k napisał:

Czy wszystkie sklepy internetowe z rowerami mają taką politykę, że wystawiają do sprzedaży rowery, których fizycznie nie mają i nie wiadomo czy w ogóle będą kiedyś dostępne? 

Większość zdecydowana tak funkcjonuje. 

Godzinę temu, p0tw0r3k napisał:

Znalazłem w  lokalnym sklepie Vento 3.0 w dobrym rozmiarze. Jedyna różnica to 2018 rok ale udało się wynegocjować dobrą cenę. 

Kupiłeś? 

Opublikowano
4 godziny temu, p0tw0r3k napisał:

M-ka będzie za duża. Ja mam 180cm / noga 84cm i na mnie M-ka z Krossa jest dobra.

Zapytaj tutaj https://www.superrowery.pl/pl/p/Kross-Vento-3.0-2017/2279 czy mają na stanie. Ja kupowałem u nich (wprawdzie nie Vento 3.0, tylko 4.0) i wysłali na drugi dzień. Transport był w cenie roweru.

Opublikowano

Jakie są równice między modelem Vento 3.0 z rocznika 2018 vs 2017?

Opublikowano
Godzinę temu, meries napisał:

🤔 Pewnie niczym

Opublikowano
1 godzinę temu, meries napisał:

Vento 3.0 nie analizowałem, ale przy Vento 4.0 było to siodełko.

Opublikowano (edytowane)

Niestety, tak jak pisalem sam sklep zdecydowanie niegodny polecenia. Widze jednak po Waszych komentarzach, ze i tak mialem duzo szczescia. 

Jesli ktos jest zainteresowany zakupem Krossow z 2017 to jest jeszcze jeden sklep ktory ma je w ofercie (www.superrowery.pl), duzo lepsze opinie z tego co czytalem  - moze warto spróbowac.

Szybki update po przejechaniu ok 200km: jak pisalem wczesniej rower przyjechal rozlegulowany a szkoda mi tracic takiej pogody i oddawac na caly dzien do serwisu. Tym bardziej, ze dojezdzam nim do pracy.

Po ogladnieciu kilku filmow z YT doprowadzilem go do momentu gdzie wskakuja wszystkie biegi na obu przerzutkach. Wydaje mi sie ze nadal nie wszystko jest jak nalezy, naped dziala dosyc glosno, z jakiegos powodu czuje tez wyraznie pod stopami jak lancuch nachodzi na zebatki ( choc to moze jest calkowicie normalne). 

Sama jazda - rewelacja. Na L-ce wygodnie jezdzi mi sie w kazdym chwycie. Rower prowadzi sie bardzo pewnie, sama przyjemnosc. Nawet do siodelka da sie przyzwyczaic a jezdze w normalnych szortach. Nie żaluje zadnej wydanej zlotowki!

EDIT: sry nie doczytalem ze o www.superrowery.pl juz Wojtek wspomnial wczesniej

Edytowane przez newguy
Opublikowano
52 minuty temu, newguy napisał:

naped dziala dosyc glosno, z jakiegos powodu czuje tez wyraznie pod stopami jak lancuch nachodzi na zebatki ( choc to moze jest calkowicie normalne). 

Nie jest to normalne. 

Opublikowano
W dniu 10.07.2018 o 14:29, GBike napisał:

Kupiłeś? 

Tak, kupiłem. Wziąłem Ske, mierzyłem XSke ale była za mała. Jutro zakładam krótszy mostek bo wydaje mi się, ze jestem zbyt wyciągnięty. 

Polecam sklep Go Ride w Krakowie, zamówili na sklep inny rozmiar, żebym mógł się przejechać i porównać. Cenowo również można się dobrze dogadać.

Opublikowano
2 godziny temu, p0tw0r3k napisał:
W dniu 10.07.2018 o 14:29, GBike napisał:

Kupiłeś? 

Tak, kupiłem. Wziąłem Ske, mierzyłem XSke ale była za mała. Jutro zakładam krótszy mostek bo wydaje mi się, ze jestem zbyt wyciągnięty. 

Super, mostek który zdejmiesz zachowaj sobie na przyszłość 😉 z czasem możesz zatesknić za bardziej "wyciągniętą" pozycją.

Opublikowano
W dniu 10.07.2018 o 20:51, GBike napisał:

Nie jest to normalne. 

Zauważylem taka dziwna rzecz, śruba trzymająca dolny jockey wheel ( nie wiem jak nazywa sie to po polsku) byla mocno poluzowana. Jesli ja dokrece napęd blokuje sie. Wydaje mi sie ze w moim "jockey wheel" brakuje jednej metalowej części po jednej stronie która nie pozwala na blokowanie łańcucha nawet przy dokręceniu śruby. 

Opublikowano

Ja też miałem dylemat pomiędzy Triban 540 a Vento 4.0. Tribana nie mieli rok temu na stanie w moim rozmiarze( L przy 188 cm wzrostu / przekrok 89) więc kupiłem Vento i nie żałuję. Jest odrobinę lżejszy, na żywo wygląda lepiej niż na zdjęciu. Zrobiłem nim ok 600km i wszystko chodzi jak w zegarku. Jedyne co wymieniem to tylna opona, która po 300 km się lekko wybrzuszyła. Tylko smarować i jeździć.

Opublikowano
8 godzin temu, newguy napisał:

Zauważylem taka dziwna rzecz, śruba trzymająca dolny jockey wheel ( nie wiem jak nazywa sie to po polsku) byla mocno poluzowana. Jesli ja dokrece napęd blokuje sie. Wydaje mi sie ze w moim "jockey wheel" brakuje jednej metalowej części po jednej stronie która nie pozwala na blokowanie łańcucha nawet przy dokręceniu śruby. 

Albo geniusze z serwisu założyli tobie łańcuch do napędów ośmiorzędowych albo zgubili podkładkę. Podejrzewałem to wcześniej ale wydawało mi się to zbyt absurdalne.

Opublikowano

Ostatecznie zakupiłem Tribana 520 przez internet, dzisiaj przyszedł i jak na razie poza faktem, że przerzutki zostały źle wyregulowane, żadnych zastrzeżeń do niego nie mam. 

Planuję jednak zakupić już parę opon, bo te zamontowane fabrycznie do najwytrzymalszych raczej nie należą. Zastanawiam się jedynie czy na fabryczną obręcz wejdą opony 32mm, czy lepiej nie ryzykować i zakupić 28mm? Czy ta różnica 4mm jest odczuwalna?

Już wypatrzyłem stosunkowo tanie opony posiadające w miarę wysokie TPI: https://www.sbike.pl/czesci-szosowe-przelajowe-opony-szytki-detki-opony-opona-continental-ultra-sport-ii-700x28c-zwijana-o_l_117_3552.html

Jednak tu nasuwa się kolejne pytanie, lepiej pojechać po kosztach i kupić te, czy może trochę dopłacić do powiedzmy tych 120zł za oponę?

Kupno roweru to nie jest prosta sprawa. :/ 

Opublikowano

Opony 32C spokojnie wejdą na te obręcze. Na oryginalnych Michelin Dynamic Sport zrobiłem 3500 km - ciągle wyglądają dobrze, poza tym jestem z nich zadowolony - toczą się cicho i nieźle trzymają asfaltu. Przyglądnij się tasiemkom na obręczach - warto rozważyć ich wymianę bo są słabe jak na ciśnienia szosowe, tym bardziej, że wymiana na lepsze to kwestia kilkunastu zł dla obu kół i zapobiega ewentualnemu wystrzeleniu dętki. Dziwne, że dostałeś niewyregulowany rower, mój też zamawiany w Sieci był wyregulowany jak trzeba, w sumie jedyne co do tej pory robiłem przy przerzutkach to, po kilkuset km, delikatne naciągnięcie linek na odpowiednich śrubach. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Też miałem problem z przerzutkami jak mi triban 520 przyszedł, pomogło naciągnięcie linek.

Opublikowano
W dniu 26.06.2018 o 11:56, Karol napisał:

Triban bez problemu przyjmie 35C

tylko zapytam czy to potwierdzone info, jeździ ktoś na 35c w tribanie? 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, trollu napisał:

Rower z filmu to wersja wcześniejsza, ale rama jest ta sama oprócz malowania. 

Edytowane przez Karol
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, trollu napisał:

Proszę bardzo Tylko wersja fb mojej dziewczyny. W poniedziałek taka wersja będzie na stałe, bo przyszły nowe opony do mojego przełaja, a stare polecą do tribana, żebyśmy mogli pośmigać wspólnie po polnych ścieżkach, nie tylko asfalt i DDR

c399d953e668ef60166553c0fb18045c.jpg

3953896930a75bf9360119bc0a828e70.jpg

Serio fajny uniwersalny rowerek. Po założeniu 35c robi się serio fajny tani "gravel" 

Edytowane przez hanus
  • Lubię to! 1