Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakoś do tribana nie mogę się osobiście przekonać. Za to w tej cenie można dostać fajną używkę np. Sculturę na Ultegrze i w karbonie.

Opublikowano
W dniu 6.07.2018 o 11:55, Puncu napisał:

@hanus masz zdjęcie całego roweru na tych oponach?

Zrobiłem ;) Ten set zostaje już na stałe. FitnessowyGravel bike :P 

IMG_20180718_171746_HDR.jpg IMG_20180718_171813_HDR.jpg
Opublikowano

Super, też jeżdżę Specem Allezem i bardzo bo sobie chwalę. Powodzenia! 

W dniu 17.07.2018 o 21:42, adrian717 napisał:

udało się go kupić za fajne pieniążki  (3300 zł).

Serio udało Ci się wydrzeć prawie 8 stów rabatu? 

Opublikowano

Znalazłem ciekawą ofertę na Tribana 520 (malowanie czarno-czerwone). Rozmiar M. I tu pytanie czy przy 178 cm wzrostu i "przekroku" mniej więcej 81 cm będzie to odpowiedni rozmiar?

Jeździłem po sklepie na Tribanie 500 w rozmiarze M i L i szczerze powiedziawszy różnicy nie czułem - zapewne jak bym przejechał kilka km to bym poczuł jakąś różnicę...

Pytam Was bo różnie piszą. Na stronie Decathlonu na mój wzrost polecają M (Triban 500) oraz L (Triban 520) . Porównywałem geometrie i jest niemal identyczna (o ile nie identyczna) w obu rowerach. W jednym ze sklepów Decathlona jakie odwiedziłem pracownik powiedział: "Proponował bym L, będzie wygodniejszy na dłuższe trasy". W drugim sklepie pan zapytany o rozmiar dla mnie poszedł do komputera, przeczytał rozmiarówkę ze strony internetowej i powiedział M.....

Opublikowano
10 minut temu, Nogi napisał:

Znalazłem ciekawą ofertę na Tribana 520 (malowanie czarno-czerwone). Rozmiar M. I tu pytanie czy przy 178 cm wzrostu i "przekroku" mniej więcej 81 cm będzie to odpowiedni rozmiar?

W tym malowaniu to jest starsza wersja Tribana - rama ta sama, ale Sora starsza - linki przy baranku na zewnątrz. Nowy ma też lepsze koła i ładniejsze malowanie, chociaż to rzesz względna. Nie wiem w jakim stanie jest rower, który bierzesz pod uwagę, i ile kosztuje, ale jak ccna nie jest szczególnie atrakcyjna rozważyłbym nowy.

Co do rozmiaru - przy prawie identycznych wymiarach co Twoje jeżdżę na M i uważam, że rozmiar jest idealny, jeździ się świetnie. 

Opublikowano
W dniu 23.07.2018 o 11:05, Nogi napisał:

Jeździłem po sklepie na Tribanie 500 w rozmiarze M i L i szczerze powiedziawszy różnicy nie czułem - zapewne jak bym przejechał kilka km to bym poczuł jakąś różnicę...

Pytam Was bo różnie piszą. Na stronie Decathlonu na mój wzrost polecają M (Triban 500) oraz L (Triban 520) . Porównywałem geometrie i jest niemal identyczna (o ile nie identyczna) w obu rowerach. W jednym ze sklepów Decathlona jakie odwiedziłem pracownik powiedział: "Proponował bym L, będzie wygodniejszy na dłuższe trasy". W drugim sklepie pan zapytany o rozmiar dla mnie poszedł do komputera, przeczytał rozmiarówkę ze strony internetowej i powiedział M.....

Mam 179 wzrostu i 84 przekrok. Miałem tribana 100 w rozmiarze L i był wyraźnie za duży (mostek miałem 60 mm).

Teraz kupiłem 540 w rozmiarze M i jest w sam raz.

Przy Twoim wzroście zdecydowanie M.

• Lubię to! 1
budyn czekoladowy
Opublikowano

Ja też mogę potwierdzić, że rozmiar M przy moich 179 cm wzrostu i zbliżonym przekroku jest idealny. Mam 540. 

Opublikowano

Tak :D

Ale tylko dlatego że w sklepie internetowym metrobikes była promocja na ten model, tylko że był rocznikowo 2017 za 3099zł.. Więc wybrałem rozmiar i dokonałem wpłaty. Ale po kilku godzinach otrzymałem e-mail ze sklepu że z powodu braku rozmiaru proszą o dane do zwrotu gotówki..

Po mojej odpowiedzi zwrotnej otrzymałem telefon z propozycją w ramach przeprosin na model z b.r za jedyne 200zł dopłaty.. I tak stałem się posiadaczem Speca :D

Opublikowano
5 godzin temu, adrian717 napisał:

I tak stałem się posiadaczem Speca

Super, będziesz mega zadowolony, zobaczysz. :)

Opublikowano

Szosowki Speca mega mi się podobają. Robią piękne rowery.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.07.2018 o 09:03, Antyszprycha napisał:

Szosowki Speca mega mi się podobają. Robią piękne rowery.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

@AntyszprychaTy nie kombinuj, już zmieniłeś rower w tym roku :P 

PS. @adrian717  fajny ten spec, będziesz zadowolony 

Edytowane przez Stryjek
  • Lubię to! 1
Opublikowano
12 minut temu, Stryjek napisał:

@AntyszprychaTy nie kombinuj, już zmieniłeś rower w tym roku :P 

haha racja. Nie no nawet nie myślę o zmianie, mój Colnago strasznie mi się podoba cały czas i spełnia moje wszystkie wymagania, polubiliśmy się więc zostaje w stajni, ale wiesz jak to jest...najgorzej jak Ci się coś podoba i jeszcze znajdzie to w dobrej kasie to za chwilę zaczynasz myśleć, że jest to w zasięgu ręki bo nagle znajduje się w domu wiele rzeczy do wyprzedania na poczet nowej zabawki i skompletowanie budżetu hehe....

Tak czy inaczej Spec robi świetne w szczególności S-Works'y...może kiedyś !

Ps. Nie kręć tyle na Dystansie bo wciąż Cię gonie a mam coraz dalej :) 

Opublikowano

Muszę kręcić km bo bez tego mi bebech rośnie :) 

A do tego co jakiś czas młody mnie wyciąga na treningi i jakoś tak się zbiera ;)

PS. Mnie też się te S-Works'y podobają ale pod groźbą utraty żony i dachu nad głową na razie sobie daruję :D 

Opublikowano
Teraz, Stryjek napisał:

PS. Mnie też się te S-Works'y podobają ale pod groźbą utraty żony i dachu nad głową na razie sobie daruję :D 

Skąd ja to znam :) Dlatego najlepiej robić zakup np. w przypadku ciuchów podobnie kolorystycznie bo nie zwróci uwagi :D ale w kwestii roweru to już ryzykowne...

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 minuty temu, Antyszprycha napisał:

Skąd ja to znam :) Dlatego najlepiej robić zakup np. w przypadku ciuchów podobnie kolorystycznie bo nie zwróci uwagi :D ale w kwestii roweru to już ryzykowne...

Moja też jeździ, więc ryzyko jest duże, nawet w przypadku ciuchów :D 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Pierwszy post więc, na początek cześć wszystkim.

Ja, podejrzewam, że nie pierwszy  z prośbą o poradę, gdyż chcę kupić pierwszą szosę. Budżet założony (i zaakceptowany ;) ) to 2,5 tyś zł.  Po przeglądałem trochę internet i ma takie 4 typy które mi się podobają (jestem trochę wzrokowcem więc fajnie byłoby jeździć na rowerze który mi się podoba):

1.       Kross Vento 3.0

2.       Bt’win Triban 520

3.       Cube Attain Pro Disc

4.       Author aura 33 

Wszystkie powyższe modele mam wyszukane w założonym budżecie tylko który wybrać?

Mam 185 cm wzrostu, przekrok 86 cm , więc myślę, że rama L (56-57) raczej coś bardziej komfortowego czyli endurance . Większość tras to asfalt, trochę kostki, fajnie było by, żeby na rowerze można było kawałem przejechać po gorszej nawierzchnie, więc fajnie jakby weszły opony 28.

Z góry dzięki

Opublikowano

Ten film może Ci pomóc w ostatecznej decyzji 😉

Ja bym brał tą maszynę, która by mi się najbardziej podobała 😄

Opublikowano
3 godziny temu, daras napisał:

jestem trochę wzrokowcem więc fajnie byłoby jeździć na rowerze który mi się podoba

Nie wyobrażam sobie innej sytuacji. 

Bt’win Triban 520

Widziałeś tą szosę na żywo? W mojej ocenie jest ładniejszy od musztardy. 

Mam 185 cm wzrostu, przekrok 86 cm , więc myślę, że rama L (56-57) 

No raczej ale proponuję dokonać pomiarów i wrzucić je do jakiegoś kalkulatora

Opublikowano

Rama L przy tym wzroście i przekroku będzie odpowiednia.

Opublikowano
Godzinę temu, GBike napisał:

Widziałeś tą szosę na żywo? W mojej ocenie jest ładniejszy od musztardy. 

ale to komplement w stronę 520 czy przytyk  😉

Opublikowano
54 minuty temu, daras napisał:

ale to komplement w stronę 520 czy przytyk  😉

Sarkastyczny komplement. Za każdym razem jak widzę go na żywo to podziwiam kunszt  fotografa który wykonywał zdjęcia tego roweru na stronę www. 

Opublikowano

Każdemu podoba się co innego, ale muszę przyznać, że 520 najpiękniejszy nie jest

• Lubię to! 1
Opublikowano

Co do tribana moje odczucia są identyczne, piękny nie jest 😉

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

A powiecie coś Panowie o tych CUBA’ch ten co napisalem wyżej Attain pro albo tych oferowanych na alledrogo Agree SL?

warto się nad nimi zastanawiać?

Edytowane przez daras