Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Masz rację, rozmiarówka podobna (M - Triban / S - Kross), aczkolwiek to, że mi się wydawało, że dobrze się siedziało na triban M może być mylne z racji tego, że nie miałem okazji się na tym przejechać nigdzie. W zasadzie to Czy M czy L to niezbyt widziałem różnice w sklepie jak usiadłem jeżęli mam być szczery. Dlatego też troche posiłkuję się tymi kalkulatorami, gdzie w większości wychodzi mi właśnie podsiodłowa ~53 cm i górna ~56 co już bardziej pod M w kross podchodzi. Możnaby chyba doktorat z tego napisać.

Edytowane przez Bulka159
Opublikowano

To są dwa rowery innego typu, na pytanie czy chcesz jeździć szosą czy gravelem nikt za Ciebie nie odpowie :D . Ten aspre to bardzo ciekawa propozycja gravela, na którym nie będziesz nadążał za żadnym kolegą na szosie, na szosie nie ma mowy o jeździe po lesie. 

Opublikowano (edytowane)

Musi być Romet? Nie myślałeś o Tribanie 520? To bardzo uniwersalny rower, spokojnie przyjmie gravelowe opony, ma dość krótką, "zwinną" ramę i trzyrzędową korbę ze środkową zębatką 39, która w takim zastosowaniu roweru może być zaletą. 

Edytowane przez Karol
Opublikowano

Jest jeszcze taka stara zasada, że jak siedzisz na szosie i kierownica zasłania przednią piastę to rozmiar jest dobry. Przymierz się do kilku rowerów w rozmiarach od 53 do 56, nawet innych producentów ale tak byś mógł chociaż małe kółeczko pod sklepem zrobić i będziesz wtedy mądrzejszy. Zwróć przy tym uwagę na długość górnej rurki i mostek bo ten wymiar będzie istotniejszy, przekrok o tyle ważny byś nie uszkodził nabiału. A po wszystkim zamów Krossa w odpowiednim rozmiarze.

Opublikowano

Jak na pierwszą szosę i 175cm wzrostu podsiodlowa 53 i górna 56 nie wiem czy nie będą za duże..

Mam 178 wzrost i 84 noga i jeżdżę na Triban 50 podsiodlowa i 54,8 gorna, a Reach o centymetr mniejszy by się nawet przydał.

Chyba lepiej wybrać za mały rozmiar niż za duży. A o tym czy jest dobry i tak przekonasz się po 200km, wcześniej ciężko miedź zdanie o tym jeśli wcześniej się nie jeździło.

Opublikowano

Właśnie miałem pytać o Tribana 520, jest w bardzo podobnej cenie do Huragana 2. Mógłbym prosić jakie są główne różnice miedzy tymi rowerami. Wiadomo iformacje na papierze nie zawsze wszystko oddają. 

Opublikowano

Jeśli masz wątpliwości, to brałbym Aspre. Na obu rowerach bez trudu uzyskasz identyczną pozycję, żaden z nich nie sprawia wrażenia, jakby był szczególnie aerodynaminczy, więc główna różnicą między nimi pod względem osiąganych prędkości będą opony (kierującego pomijam, jako że nie jest częścią roweru). W przypadku Aspre możesz stwierdzić, że Schwalbe Bite One 38mm są trochę zbyt terenowe i bieżnik spowalnia Cię na asfalcie, i bez trudu wsadzisz jakieś bardziej szosowe (albo turystyczne, twoje widzi mi się), być może węższe jeśli zechcesz. Natomiast w przypadku Huragana dostaniesz asfaltowe 25mm, nie widziałem na oczy ani ramy (konkretnie: prześwitów), ani tych promaxowych hamulców, ale zakładam, że jak to w szosie, nic dużo grubszego nie wejdzie, więc jeśli stwierdzisz, że na asfalcie trzęsie, w lesie się ślizgasz, a w ogóle to chciałbyś jeździć na 40-50 PSI zamiast 90-100, to uderzysz w ścianę.

Po za tym hamulce i piasty Shimano zamiast Promax i Joytech to jak dla mnie duży plus. Natomiast to są części, zajedziesz, wymienisz (tip: obstawiałbym, że klocki promaxowe można wymienić od razu), rama najprawdopodobniej zostanie z Tobą na dłuuuugo.

Opublikowano

Najpierw się zorientuj czy dostaniesz Aspre bo ten rower to raczej chwyt marketingowy Rometa - aby mówili dużo, ale kupić zbytnio się go nie da.

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

Ktory z nizej wymienionych modeli szosowek  z rocznika 2018 polecacie:

Unibike argon czy romet huragan 3?

Edytowane przez Dariuszcz12
Opublikowano

Romet jest na osprzęcie o klasę wyższym, a nawet lepiej bo hamulce 105. Ta Tiagra jest naprawdę ładna no i 10rz. Nie wiem tylko czy posiada już regulację odległości manetek, tak jak 105 5800. To naprawdę fajna rzecz.

Lubię Unibika, posiada bardziej spokojną geometrię, ale przy podobnej cenie, ten Romet to trochę inna bajka.

Koła ujeżdżałem jedne i drugie. Przy wadze 95 nic się nie dzieje.

Opublikowano
16 minut temu, Argi napisał:

Romet jest na osprzęcie o klasę wyższym, a nawet lepiej bo hamulce 105. Ta Tiagra jest naprawdę ładna no i 10rz. Nie wiem tylko czy posiada już regulację odległości manetek, tak jak 105 5800. To naprawdę fajna rzecz.

Lubię Unibika, posiada bardziej spokojną geometrię, ale przy podobnej cenie, ten Romet to trochę inna bajka.

Koła ujeżdżałem jedne i drugie. Przy wadze 95 nic się nie dzieje.

Osprzet jest raczej ten sam czyli nowa sora 3000.

Opublikowano

Napisałeś Huragan 3. Wg producenta ten rower jest na Tiagrze.

Opublikowano

Cześć. mam huragana 3 i mogę go polecić każdemu kto jeździ sobie amatorsko. mniej niż 10 kg osprzęt dobry. wygląd kwestia gustu..,ale myślę,że może sie podobac:)

Opublikowano
2 godziny temu, Argi napisał:

Napisałeś Huragan 3. Wg producenta ten rower jest na Tiagrze.

Przepraszam moj blad. Chodzilo o huragan 2 vs unibike argon.ktory lepszy?

Opublikowano (edytowane)

Porównując Argona i Huragana 2, lepszy osprzęt jest na Argonie. Jest na pełnej Sorze, z ładną korbą Shimano i hamulcami Sora. Wewnętrzne prowadzenie linek, jeżeli dla Ciebie to zaleta. Koła są ładniejsze (stożek 30) i na pewno nie gorsze. Wygląd - kwestia gustu.

Nie wiem za ile możesz mieć tego Argona, ale patrząc na ceny internetowe, to za 2700 można mieć już Huragana 3, a to już diametralnie zmienia postać rzeczy. To zupełnie inny rower, dużo lepszy osprzęt i po prostu ładny. Ja kupiłbym w tym przedziale cenowym (2300-2700) Huragana 3. Mimo, iż jeżdżę na Unibike'u Athlon, który ramę, widelec i koła posiada identyczne (chyba) jak Argon i nie mam do niego zastrzeżeń. No, może poza mocowanie klamkomanetek, które przesuwałem zaraz po zakupie.

P.S. Jeżeli jednak Argon to patrz uważnie na rozmiary i geometrię. Jest to rower typu endurance o wysokim współczynniku Stack do Reach. Geometria trochę gravelowa. Ale rozmiary producenta są po prostu szalone. Chodzi o efektywną długość rury poziomej. Zauważ, że np. dla M jest to 575mm. U innych producentów taki rozmiar to już kosmos, jakieś XL. Brakuje trochę podkładek pod mostkiem. Poza tym  rama spoko.

Unibike zakończył produkcje rowerów szosowych w ubiegłym roku. Zostały wyłącznie zapasy magazynowe i to co w sklepach.

Edytowane przez Argi
  • Pomógł 1
Opublikowano

Co do dostępności Rometa akurat jedna sztuka jest w moim mieście i właśnie dzisiaj go zakupiłem. Zdecydowałem się na Rometa jednak ze względu na większą uniwersalność. Dziękuję wszystkim za pomoc i porady. 

Opublikowano
W dniu 28.05.2018 o 13:21, Argi napisał:

Nie wiem tylko czy posiada już regulację odległości manetek, tak jak 105 5800. To naprawdę fajna rzecz.

Jest ta funkcja również w Tiagrze 4700 😉

Opublikowano

Witam mam problem z wyborem roweru. Zastanawiam się między dwoma modelami :

- Triban 520 - https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-id_8377757.html

- Romet Huragan - https://www.rowerzysta.pl/rowery-szosowe/rower-szosowy-romet-huragan-2-2017-52cm-26252.html

Będzie to mój pierwszy rower szosowy i nie znam się zbytnio na osprzęcie. Czytałem że Triban jest kiepski jakościowo, a romet ma stary osprzęt. 

Opublikowano
5 minut temu, Wojtazzowy napisał:

Czytałem że Triban jest kiepski jakościowo, a romet ma stary osprzęt. 

Triban jest jakościowo ok, na pewno powyżej średniej w tej kasie.

W romecie starsza sora (ale obydwie są 9rz) za to imo lepsza kaseta i koła.

Największa różnica to w sumie geometria, triban to endurance, romet troszkę jest bardziej sportowy.

Osobiście rozważyłbym dorzucenie do huragana 3 lub szukanie czegoś używanego

https://rower.com.pl/romet-huragan-3-676787

Już na tiagrze i w sumie masz rower na lata

Trafiłem też ostatnio na coś takiego ale sam nie wiem co myśleć

http://allegro.pl/2017-eries-eveo-road-tiagra-i6764678660.html#thumb/7

Opublikowano

Rower z allegro nie ma karbonowego widelca co jest raczej standardem w tej cenie. A Romet 3 ma bardzo średni wygląd przez przednia kasetę. Raczej zdecydowany jestem na Rometa 2 chyba że ktoś zaproponuje coś innego. 

Opublikowano
22 minuty temu, Wojtazzowy napisał:

Rower z allegro nie ma karbonowego widelca co jest raczej standardem w tej cenie.

Ale ma wyższy osprzęt Tiagra co nie jest standardem w tej cenie. Używany widelec lepszej klasy niż ten np. w huraganie możesz dokupić za 300 plnów chociaż i tak wątpię, że poczujesz różnicę alu vs carbon. Wymiana osprzętu to już wydatek czterocyfrowy.

28 minut temu, Wojtazzowy napisał:

A Romet 3 ma bardzo średni wygląd przez przednia kasetę.

Korbę, kaseta jest z tyłu.

Wygląd ma taki a nie inny bo to również Tiagra4700. Ta seria tak wygląda i koniec tematu.

IMO lepszy osprzęt > widelec

Opublikowano

Ale Tiagra a Sora nie zrobi różnicy początkującemu. Co z tego że to bedzie wydatek czterocyfrowy skoro obie się mogą zepsuć i na to samo wyjdzie. 

Opublikowano

Osprzęt sam z siebie się nie psuje.

Skoro ma nie być różnicy to spokojnie za tysiaka mniej kupisz coś na claris.

BTW przeszkadza Ci brak carbonu a gorszy osprzęt już nie - różnicę w osprzęcie zauważysz szybciej niż w widelcu.

Tak jak już pisałem wcześniej, sora = osprzęt dla początkującego, tiagra = osprzęt dla "pół-profesjonalisty"

• Pomógł 1
Opublikowano
11 minut temu, SzpiceR napisał:

Tak jak już pisałem wcześniej, sora = osprzęt dla początkującego, tiagra = osprzęt dla "pół-profesjonalisty"

Ogólnie to przyjmuje się, że pierwsza grupa do ścigania to 105. A tak ogólnie, to ja wolałbym jakiś rozpoznawalny rower na Sorze od noł nejma na Tiagrze. Tym bardziej, że nowa Sora, z pancerzami pod owijką, ładnie wygląda i dobrze chodzi.