Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, prosze o pomoc w wyborze jednego z ponizszych rowerow. 

Moj cel - uzupelnienie treningu silowego/kalisteniki oraz dojazd do pracy (ok 8km w jedna strone). Jezdze od 2 miesiecy na Triban100 z Deca i wykrecilem juz ok 1000km co na amatorke uwazam za sporo. Szukam czegos z w miare sportowa ramą do jazdy po plaskim terenie.

Romer Huragan 2 - niska cena jak na osprzet SORA, wyglada slabo ale nie jest no najwazniejsze

https://sportown.pl/szosowe-rower-romet-huragan-2-28-22-56cm-szary-2017,c17,p4377,pl.html

VENTO 2.0 - najtanszy z 3ch rowerow, jako jedyny na Shimano Claris... ale no wlasnie, czy warto doplacac do Sory ktora podobno rozni sie tylko dodatkowym biegiem?  

https://trekking24.pl/pl/rowery-szosowe-2017/1047-rower-kross-vento-20-2017.html?utm_source=ceneo&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=rower-kross-vento-20-2017&ceneo

VENTO 3.0 - Sora + ladny wyglad, ale czy warto inwestować te dodatkowe  400zl?

https://trekking24.pl/pl/rowery-szosowe-2017/1046-rower-kross-vento-30-2017.html

jestem oczywiscie otwarty na inne propozycje, no moze za wyjatkiem Tribana 520 ktory ma typowa rame endurance

Dodatkowo, jesli ktorys z uzytkownikow posiada jeden z tych rowerow prosze o pomoc w doborze rozmiaru, mam 186cm/przekrok 89cm

Dziekuje za rade!

Opublikowano
5 godzin temu, newguy napisał:

Romer Huragan 2 - niska cena jak na osprzet SORA, wyglada slabo ale nie jest no najwazniejsze

Po przygodach z Triban'em ciężko będzie znaleźć coś brzydszego. 

5 godzin temu, newguy napisał:

VENTO 2.0 - najtanszy z 3ch rowerow, jako jedyny na Shimano Claris... ale no wlasnie, czy warto doplacac do Sory ktora podobno rozni sie tylko dodatkowym biegiem?  

Jeśli jest to nowy Claris to jest 'Ok' 

6 godzin temu, newguy napisał:

VENTO 3.0 - Sora + ladny wyglad, ale czy warto inwestować te dodatkowe  400zl?

Jeśli podoba się tobie najbardziej, to oczywiście że warto. 

6 godzin temu, newguy napisał:

Dodatkowo, jesli ktorys z uzytkownikow posiada jeden z tych rowerow prosze o pomoc w doborze rozmiaru, mam 186cm/przekrok 89cm

Opublikowano

Witam Wszystkich serdecznie.

Jestem Adrian mam 25lat .  Postanowiłem przesiąść się na szosę po 4 latach na mtb z założonymi węższymi oponami. Stwierdziłem że skoro jeżdżę w 90% po asfalcie to czemu by nie spróbować czegoś innego..

Budżet jaki miałem zamiar na to przeznaczyć to 3k zł. Tylko po przejrzeniu rynku zobaczyłem że nie będzie to takie proste (nowy rower), chciał bym aby rowerek był już przynajmniej na Tiagrze.

Dlatego postanowiłem podnieść budżet do 4k zł i po wizycie w sklepie rowerowym w mojej okolicy trafił się ciekawy model a mianowicie Scott Cr1 PRO z 2011r. 

olimpiadb_7322_d.jpg

Rowerek jest przywieziony ze Szwajcarii i wygląda praktycznie jak nowy, owijki są białe a nie widać po niech jakiegoś nadmiernego zużycia (są nadal białe) osprzęt jest też w bardzo dobrym stanie i co najlepsze nawet rozmiar ramy mi odpowiada. Tylko jest jeden mankament a mianowicie rower posiada ramę karbonową i nie będę ukrywał że troszkę się obawiam tego materiału, cena tego rowerku to 4k zł (rower będzie po serwisie gotowy do jazdy) sprzedawca ma bardzo dobrą opinię wśród klientów, jest byłem kolarzem. A teraz moje pytanie czy warto nabyć ten sprzęt??

Myślałem też o Canyon ENDURACE AL 6.0  

e06d208fa4bc256c329919b28ee05.jpg

Ten rower jest za podobne pieniądze tylko że nie mogę się do niego przymierzyć.. Ma właśnie wcześniej wspomnianą  Tiagre i jest nowy... Bardzo proszę o rady jakieś inne modele bo nie ukrywam że jestem w kropce 😅

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz Gbike. Czyli mowisz ze kazdy z tych rowerow jest dobra opcja? 

Odnosnie VENTO 2, kupilbym wersje z 2017 wiec nie wiem czy jest to "nowy" Claris, wg mnie nie warto dawac 2700zl za wersje z 2018.

Szkoda troche ze nie mam mozliwosci przymiarki tych rowerow, w calej Warszawie brak Krossow i Rometow:/

Opublikowano

Mimo, że scott fajny, i sporo hajpu to nie dałbym 4k za 7-letni rower.

Także z tych dwóch zdecydowanie canyon.

BTW jeśli nie zależy Ci na znaczku to ultra 900 abo triban 540

Na olx'ach i innych portalach pojawiły się ogłoszenia cube'ów agree

https://allegro.pl/uzytkownik/bikestacja_pl/rowery-szosowe-16484?order=m

Malowanie jakiejś tam wypożyczalni, cena spoko, wczoraj czytałem post gościa, który kupił jeden z tych rowerów i oprócz rysek bardzo spoko.

Zerknij też na unibike athlon, za 4k nowy na 105

Trafiłem też wczoraj na dwie fajne aukcje

http://allegro.pl/rower-szosowy-focus-izalco-race-al-105-r-54-wyprz-i7096555411.html

http://allegro.pl/kross-vento-5-0-s-20-tiagra-carbon-i6691804806.html

ale wiadomo wszystko zależy od rozmiaru, osobiście wolałbym jednak wyższy osprzęt i alu ramę  niż carbon i tiagre (vento 5)

Opublikowano

Nie kupuj Clarisa z nieschowanymi linkami od manetek. Nowy Claris ma je schowane pod owijką.

Opublikowano

Fajny BMC tylko niestety ja mam 184cm wzrostu :/

A odnośnie BTW jakoś nie jestem przekonany do rowerów z Decathlonu

Teraz wpadł mi w oko Specialized Allez E5 Sport co prawda o poziom niżej od Tiagry bo Sora ale za fajne pieniądze 3099 zł. Mam pytanie do użytkowników którzy jeżdżą na Sorze czy do jazdy rekreacyjno/wycieczkowej będzie ok? Wypady takie około 100km..

dda6afd06956da40fdfd59c70799f2b5.jpg

Opublikowano
44 minuty temu, adrian717 napisał:

jakoś nie jestem przekonany do rowerów z Decathlonu

A ilu producentów daje dożywotnią gwarancję na ramę?

44 minuty temu, adrian717 napisał:

do jazdy rekreacyjno/wycieczkowej będzie ok? Wypady takie około 100km..

100km raz na tydzień czy dwa będzie ok ale 100km co drugi dzień już nie

Opublikowano

Dokładnie, claris 2017 będzie miał wychodzące linki z klamkomanetek. Pomyśl nad zakupem Huragana 3 2017 na Tiagrze ze schowanymi kablami.

Opublikowano

Miałem Canyona w wersji AL 6.0 na Tiagrze. Gdzies już to pisałem ale powtórze, że Canyon jako jeden z nielicznych producentów oferuje pełną, powtarzam pełną grupę osprzętu a nie jak robi to większość producentów. Uważam dlatego, że to baaardzo dobra cena a co więcej nie ma problemu z obsługą i ew. zwrotami czy wymianami !

Opublikowano

Ja kupiłem nowe Vento 4.0 za 3300 zł (z transportem) na PEŁNEJ tiagrze. Canyon z transportem to jednak 1000 zł więcej - chociaż naklejka lepsza, nie powiem.

Opublikowano
3 minuty temu, WojtekWojtek napisał:

Ja kupiłem nowe Vento 4.0 za 3300 zł (z transportem) na PEŁNEJ tiagrze. Canyon z transportem to jednak 1000 zł więcej - chociaż naklejka lepsza, nie powiem.

Unibike Athlon na pełnej 105 za 3420 z transportem. Kto przebije? :) Naklejka również słabiutka. Aczkolwiek mniemam, iż Unibike po tylu latach produkcji rowerów, podobnie jak "wiodący producenci", doskonale wie, u którego Chińczyka zamawia się ramę. :)

Opublikowano

Jednak Kross ma chyba lepszą naklejkę niż Unibike. Gdyby tak patrzeć to za 3600 zł mogłem kupić Focusa Cayo 105.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, WojtekWojtek napisał:

Jednak Kross ma chyba lepszą naklejkę niż Unibike. Gdyby tak patrzeć to za 3600 zł mogłem kupić Focusa Cayo 105.

No dobra, ale w tej licytacji "moc naklejk:" nie działa. :) Bo gdyby działała, to mogłoby się okazać, że jednak Trek na Clarisie za 5000 jest lepszy...

P.S. Temu Focusowi do PEŁNEJ 105 brakuje korby i hamulców,nie liczy się w "licytacji".

Edytowane przez Argi
Opublikowano (edytowane)

Dlatego na osprzęt też nie ma co się licytować, bo w ten sposób to Romet i Decathlon wypadną najlepiej :D. Trzeba jakiś kompromis czasami osiągnąć :D

A w Focusie naklejka przesłania brak grupowej korby. Naklejki już tak działają ;)

Edytowane przez WojtekWojtek
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, WojtekWojtek napisał:

Dlatego na osprzęt też nie ma co się licytować, bo w ten sposób to Romet i Decathlon wypadną najlepiej :D. Trzeba jakiś kompromis czasami osiągnąć :D

Dlatego chciałbym kiedyś uwierzyć, że za markową ramę warto dopłacić 30-50%ceny roweru. Nie neguję tego "na sztywno", ale nie mam możliwości, aby to zweryfikować. Ze względu na swoje wymiary nie mogę się po prostu "bujnąć" na markowych bike'ch swoich kolegów. Z drugiej strony, jeździłem ponad 10 lat na Unibiku Viper i oprócz ogumienia i łańcuchów niczego nie wymieniałem. Jedyne linki jakie mi zardzewiały po 2 sezonach, to linki w rowerze Giant, jako przykład.

Mam już swoje lata, pracowałem w wielu branżach i tajniki marketingu oraz możliwości generowania zysku (czyt.golenia frajerów) nie są mi obce. To czyni mnie sceptycznym i nieufnym. Patrząc na ramę, widzę geometrię i walory estetyczne. Reach, Stach i wysokość główki. I musi się podobać. I wolę, kiedy Unibike napisze, że daje np. mostek ZOOM niz Giant by Giant.

Nie chodzi wyłącznie o kasę. Ludzie, a zwłaszcza Polacy nie lubią być robieni w ch... Jeżeli kupuję Audi Quattro, to mam prawo ( choćby nieco naiwnie) wierzyć, że płacę więcej za coś innego, lepszego, opartego na lepszej technologii, widzę różnicę w stosunku do pojazdów innych. Może różnica w cenie jest zbyt duża, ale różnica w jakości jest, wyraźna.

Natomiast różnicy między ramami polskimi, a "mega-markowymi" nie bardzo widzę. Wszystko przede mną...

Pozdrawiam

P.S. Wszystko powyższe dotyczy rowerów tzw. budżetowych. W najwyższej lidze polskie rowery raczej nie istnieją (może poza jednym Krossem). I wtedy trzeba uwierzyć :)

Edytowane przez Argi
Opublikowano
5 godzin temu, Meryler napisał:

Dokładnie, claris 2017 będzie miał wychodzące linki z klamkomanetek. Pomyśl nad zakupem Huragana 3 2017 na Tiagrze ze schowanymi kablami.

Dzieki Maryler za zwrocenie na to uwagi. Ten Romet 3 wyglada super! Problem jednak z dostepnoscia. Znalazlem tylko jeden sklep ktory ma go w ofercie, jednak ich strona wyglada gorzej niz ta ktora robilem na zaliczenienie w gimnazjum, brak rozmiarow i podania detali. Narazie wyslalem zapytanie o dostepnosc bo jakos nie mam zaufania.

Dziwne ze nikt nie wypowiada sie sie o VENTO 3 z 2017? Cy chodzi tu o marke Kross i ich ponoc "slaba" konstrukcja rowerow szosowych?

Opublikowano
8 godzin temu, newguy napisał:

Dziwne ze nikt nie wypowiada sie sie o VENTO 3 z 2017? Cy chodzi tu o marke Kross i ich ponoc "slaba" konstrukcja rowerow szosowych?

Ten Kross wygląda najlepiej wizualnie ze wszystkich rowerów z tego wątku. To rzecz gustu oczywiście.

Opublikowano
8 godzin temu, newguy napisał:

Cy chodzi tu o marke Kross i ich ponoc "slaba" konstrukcja rowerow szosowych?

Nie słyszałem o tym by miały słabą konstrukcję. Problemy z wytrzymałością swego czasu tyczyły się ich rowerów górskich (pękające ramy). Do tego Kross robił jakieś problemy z uznawaniem reklamacji.

Opublikowano

Tam jest pełna grupa Sory. W dodatku w 2017 roku była już nowa Sora - z linkami pod owijką.

Opublikowano (edytowane)

Zakupiłem na początku czerwca właśnie w sklepie trekking24 Vento 3.0 2017. Długo biłem się z myślami co wybrać (Vento 3.0 czy Triban 520), ale zwyciężyła chęc posiadania kompaktowej korby i wyglądu, który w tribanie mnie po prostu odrzuca. Kross wygląda świetnie, rama posiada ładne wykończenia spawów, wewnętrzne prowadzenie linek, pełna grupa sora, mnie w zupełności wystarcza. Co prawda nie przejechałem za dużo z racji akurat braku czasu i niepogody, ale na tyle ile mi się udało to polecam. Ostrzegam jedynie przed słąbymi hamulcami, jakaś porażka, nie wiem czy hamulce szosowe tak mają czy akurat te sory takie słabe są (może kwestia wymiany klocków?).

Edit: jestem totalnym amatorem, dopiero co zaczynam przygodę z kolarstwem więc tak należy też traktować moją opinię. Ja zakupu nie żałuję w każdym razie.

Edytowane przez Bulka159
Opublikowano

Tak jak w tytule. Poszukuje pierwszej szosy w cenie poniżej 3000zł, będzie prawdopodobnie używana głównie do treningów na dystansie 25km - 100km. Aktualnie jeżdżę rowerem rekreacyjnym i zwyczajnie zbyt często brakuje mi w nim przełożeń: https://www.giant-bicycles.com/pl/revel-3-2014. Potrafię utrzymać na tym rowerku średnią pomiędzy 26km/h, a 22km/h (zależnie od wiatru, bo przy jego geometrii wiatr robi ogromną różnicę), ale to raczej ważne nie jest. Nie jestem przekonany co do kierownicy typu baranek, więc to trochę komplikuje wybór. Aktualnie zastanawiam się pomiędzy tą dwójką, ze wskazaniem na ten drugi:

Kross Pulso 2

https://www.domenasportowa.pl/product-pol-179529-Kross-Pulso-2-2017-Rower-szosowy.html

GT Grade Flat Bar

https://www.domenasportowa.pl/product-pol-180294-Rower-szosowy-GT-Grade-Flat-Bar-2017.html

Najbardziej mnie interesuje co sądzicie o GT. Czy warto jest, aż tyle płacić za ramę, czy może lepiej kupić Pulso 2 z lepszym osprzętem?

Opublikowano

Rowery, które linkujesz to tzw. rowery fitness. Przemyśl kwestię baranka i zakup szosy - baranek to olbrzymia zaleta takiego roweru, wygoda, możliwość różnych chwytów, inny świat. Z mojego punktu widzenia kupowanie "szosy" bez baranka to rezygnowanie z olbrzymiej zalety takiego roweru. W imię czego? 

• Pomógł 1