Skocz do zawartości

Indiana - wszystko o rowerach tej marki.

kamils.
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Magury są 4-tłokowe i strasznie ciężko się je ustawia,są za to jednymi z lepszych jamulcy.

Co się ciężko ustawia w Magurach? Jakoś nie zauważyłem.

M6000 to świetne-cena/jakość  heble. Wszyscy użytkownicy je chwalą .

Ja nie chwalę M6000, ale jestem jak widać wyjątkiem.
Zmieniłem M6000 na Magura MT Trial Sport i chwalę te drugie.

Opublikowano
Teraz, Bujak napisał:

w Magurach

Magury MT5 maja 4 klocki i batdzo maly prześwit. Dużo ciężej się je ustawia niż M6000

3 minuty temu, Bujak napisał:

chwalę te drugie.

M6000 są chyba najlepszym wyborem jakość/cena. Mają już servo Wave i są naprawdę bardzo dobre,ale oczywiście że Magury lepsze i to napisałem powyżej.

13 minut temu, hudezz napisał:

ma kiedy rowerem pojeździć

Weekend :)

Opublikowano

Miałem problem z blokującym się tłoczkiem w M6000, ale to prawda, że w swojej cenie nie mają konkurencji. Magura to wyższa półka cenowa.

Opublikowano (edytowane)

Ktoś podpowie tak łopatologicznie kiedy używać sprzęgła w przerzutce SLX? Oglądałem jakieś filmiki na yt, ale tam tylko rozbierają przerzutkę i opowiadają jak się sprzęgło kręci. Ponad 10 lat latałem na alivio i nie interesowałem się tematem co tam się wyprawia w świecie rowerowym. Standardowo nie było włączone i nie wiem czy jest sens je włączać. Z góry dzięki

Edytowane przez Shkulim
Opublikowano (edytowane)

@Shkulim włączysz i zapomnij o nim ;) sprzęgło ogranicza ruch wózka, co powoduje mniejsze "telepanie" łańcucha na wertepach :) ja czasem zapomnę włączyć po zdjęciu koła, wtedy mam wrażenie jakby przełożenia z tylu zmieniały się troszkę lżej :) na słuch wiem za to kiedy jej nie włączyłem, łańcuch obija sie o ramę. A to karbonowe pudło tylko wzmaga ten dźwięk :D

Edytowane przez hudezz
  • Pomógł 1
Opublikowano

@hudezzpodziękował. W sobotę podczas wieczornej jazdy po lesie trafiłem na burzę i 10km zasuwałem po ciemnym lesie do domu ile sił w nogach. Na następny dzień musiałem maszynkę umyć i faktycznie łańcuch dość ostro walił w ramę bo cała była w tym smarze fabrycznym. Swoją drogą straszny bafziew ten smar, z pół godziny walczyłem by łańcuch wyglądał tak, że amerykański raper nie wstydziłby się go na szyję założyć 🙂

Opublikowano
1 godzinę temu, Shkulim napisał:

pół godziny walczyłem

Na pierwszy smar wyciągam ciężkie działo w postaci rozpuszczalnika :D . Od razu puszcza 

Co do sprzęgła. Off jak zdejmujesz łańcuch, on jak zakładasz, ot cała filozofia ;)

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, śledzę wątek od początku, jestem zdecydowany na zakup Indianki, chciałbym uzyskać Waszej opinii. Czy brać Storm x7 m19 czy X-Pulser 6.7 m19? Wiem że jeden jest na 27,5 drugi na 29. Zakładając ceny: Storm za 3000zl, Pulser za 2600zl. Mam 182cm i 83cm przekrok. Do tej pory jeździłem na Crossie 28". Bardziej przekonuje się do kół 27,5... Czy na 27,5 i m19 nie będę czuł się "za duży" na ten rower? 

Edytowane przez Qwert1221
Błąd
Opublikowano
13 minut temu, Qwert1221 napisał:

Storm x7 m19

Oczywiście że x7 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Oczywiście że x7 

Oprócz lepszego amortyzatora co jest na korzyść x7? Pomijając, obręcze, łańcuch. Korba lepsza w pulser, kaseta manetki, przerzutki praktycznie to samo. Gdyby Storm byłby na 27,5 to pewnie bym sie nie zastanawiał, a w takiej sytuacji 400zl wiecej za lepszy amor kosztem 'niechianych' kółek. Dziś jadę przymierzyć pulsera, zobaczymy co ma do zaoferowania na żywo. A jaką szerokość mają opony w X7? Bo na Pulser to 2.1

Błąd
Opublikowano
11 minut temu, Qwert1221 napisał:

Dziś jadę przymierzyć pulsera

Lepszy,amor,sztywna oś.Jak chcesz wiedzieć więcej ,to poczytaj początek wątku.

Też wolę 27,5",dlatego wiem o czym mówisz ;) 

Może faktycznie podjedź i zobacz na żywo

Opublikowano

Z wielkością kół to myślę, że każdy ma swoją filozofię. Jeżdżę obecnie na 26" i też bym preferował ewentualną przesiadkę na 27,5" a niektórzy twierdzą, że tylko 29" ma sens i się liczy np. w zawodach jest szybsze i lepiej spisuje się na dziurach.Z wielkością kół to myślę, że każdy ma swoją filozofię. Jeżdżę obecnie na 26" i też bym preferował ewentualną przesiadkę na 27,5" a niektórzy twierdzą, że tylko 29" ma sens i się liczy np. w zawodach jest szybsze i lepiej spisuje się na dziurach.

Opublikowano

@Qwert1221 mam dokładnie te same wymiary co ty i kupiłem indiane x8 19". Do tej pory jeździłem na 26 i dla mnie do zabawy w lesie przy tym wzroście 29 jest idealne. Na twoim miejscu brałbym x7

Opublikowano
7 minut temu, Shkulim napisał:

@Qwert1221 mam dokładnie te same wymiary co ty i kupiłem indiane x8 19". Do tej pory jeździłem na 26 i dla mnie do zabawy w lesie przy tym wzroście 29 jest idealne. Na twoim miejscu brałbym x7

Dzięki. Dam znać jak się sprawy potoczą. Dużą rolę odegra to czy uda mi się sprzedać Crossa. 

Opublikowano
W dniu 30.09.2020 o 12:38, Accent_Szaj napisał:

Pięknie.Co do blatu,to wy macie przerzutkę e-tybe,więc nie poszalejesz-Max 38T

Rozumiem że nie ma możliwości dokupienia żadnego adaptera żeby weszło coś większego?

Opublikowano
26 minut temu, Atoom napisał:

nie ma możliwości

Nie ma możliwości :(. Z 2 strony,ja mam 38T i tak 40Kmh na płaskim spokojnie pojadę. Z góry Vmax to 68Kmh. 

Jak to ci nie wystarczy,to musisz pomyśleć nad drugim bajkiem, x10 to nie szosa ;)

Wielu chłopaków ma właśnie 2 Mustangi w stajni. Szose i MTB 

Opublikowano

Hej. Może ktoś wie jaki  hak przerzutki pasuje  do Indiany storm X7 ??

Opublikowano
10 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Nie ma możliwości :(. Z 2 strony,ja mam 38T i tak 40Kmh na płaskim spokojnie pojadę. Z góry Vmax to 68Kmh. 

Jak to ci nie wystarczy,to musisz pomyśleć nad drugim bajkiem, x10 to nie szosa ;)

Wielu chłopaków ma właśnie 2 Mustangi w stajni. Szose i MTB 

Hmm, ja rozpedzilen się narazie do max 33km/h na plaskim

Opublikowano (edytowane)

No więc miło mi dołączyć do grona Indian 💪 zdarzył się niemalże cud, gdyż zarezerwowałem Pulsara 6.7 m19 który pojawił sie na sklepie za 2600zł, okazało się że jest on ze zwrotu cały poobijany... Zależało mi na m19, ale na haku wisiał nowiutki, nigdy nieużywany m21, poprosiłem o zdjęcie i przymiarkę, po czym okazalo się że to m19 tylko źle opisana drukiem. Za kwotę 2300zł... No i co lepsze, kwota jeszcze w dół o 20% z uwagi na wyprzedaże... Szok i niedowierzanie, wyrwać takie cudo za 1850zł! 

IMG_20201001_215639.jpg

Oczywiście odblaski pościągałem, do wymiany jedynie siodło i gripy (są beznadziejne) 

Błąd
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, hudezz napisał:

@Qwert1221 elegancko :) amorek to powietrze?? Czy sprężyna?? 

XC30 sprężynowy, tylko że jak tak teraz patrzę... To chyba mam jakiegoś składaka, rama jest na 100% m19, a mam korbe z napisem SLX, a opony o szerokości 2.25, gdzie na stronach w specyfikacji są 2.1... W sumie to nie ważne, tylko dziwne 🙄

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Qwert1221 a jakie masz oznaczenie na korbie?? Specyfikacja może się zmieniać, gdzieś widziałem taki drobny druczek. Nie wiem tylko czy na stronie Indiany czy innego producenta :)

Opublikowano
1 minutę temu, hudezz napisał:

@Qwert1221 a jakie masz oznaczenie na korbie?? Specyfikacja może się zmieniać, gdzieś widziałem taki drobny druczek. Nie wiem tylko czy na stronie Indiany czy innego producenta :)

FC-M7000