Skocz do zawartości

Garmin EDGE 530 / 830 / 1030plus

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam, nowego e830 i z całym przekonaniem mogę polecić. Oczywiście zalecam poszukanie najtańszej oferty bo rozbieżność cenowa jest straszna, zwłaszcza u znanego dystrybutora na A.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, maku1977 napisał:

Posiadam, nowego e830 i z całym przekonaniem mogę polecić. Oczywiście zalecam poszukanie najtańszej oferty bo rozbieżność cenowa jest straszna, zwłaszcza u znanego dystrybutora na A.

Tylko Ci na A maja 3 lata gwarancji. Planuje u nich zakup. No chyba, ze masz na mysli inne A? ;) Malego "e" nie biore pod uwage :)

Edytowane przez kwiatech
Opublikowano

Ja nie kupiłem u nich tez mam tyle gwarancji też mam mapę TOPO pl tylko nie wyświetla mi się napis azymut :)

Acha i za nówkę zapłaciłem 1700

Opublikowano
2 godziny temu, maku1977 napisał:

Ja nie kupiłem u nich tez mam tyle gwarancji też mam mapę TOPO pl tylko nie wyświetla mi się napis azymut :)

Acha i za nówkę zapłaciłem 1700

To pochwal sie prosze!

Opublikowano (edytowane)

Ja tam widzę cenę o ok 50zl wyższą niż  w A... , ani słowa o 3 latach gwarancji a ta DARMOWA OSMapa (mozna sciągnąć ze strony) którą ci wgrali  nie ma nic wspólnego z komercyjną PL Topo.

No i jeszcze kolega nie zauważył że oprócz braku napisu Azymut brakuje tez na tej mapie ścieżek rowerowych, takich jak w serwisach OSM Cycle Map 😉

Edytowane przez dfq
Opublikowano
Teraz, dfq napisał:

Ja tam widzę cenę o ok 50zl wyższą niż  w A... , ani słowa o 3 latach gwarancji a ta DARMOWA OSMapa (mozna sciągnąć ze strony wgrac do edga) którą ci wgrali  nie ma nic wspólnego z komercyjną PL Topo.

Zgadza sie!

Opublikowano (edytowane)

Jest w przygotowaniu upgrade firmware do 530/830 w którym poprawili kilka rzeczy w tym offset przy nawigacji GPS+Galileo.

Aktualnie dostępna beta wersja.

e530 :

https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=14953

To samo dla e830:

https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=14955

Po dwóch treningach  30-sto kilometrowych widzę ze jest wszystko OK.  Ładny ślad, nie ma offsetu.

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Dzień dobry wszystkim.

Mam sprawę która powstrzymuje mnie jeszcze przed zakupem. Proszę o potwierdzenie czy podczas prowadzenia po trasie działają segmenty Strava?

Opublikowano

Mam prośbę, czy ktoś może napisać jak dodać mapę z garmin.openstreetmap.nl do Edga 530? Widzę w necie instrukcje do 520 czy to się robi tak samo?

Drugie pytanie czym różnią się mapy:

Generic Routable
Generic Routable (new style)
Routable Bicycle (Openfietsmap Lite)

Opublikowano (edytowane)

Co do map - są przykłady graficzne co do ich różnic. Pierwsza i druga różnią się tylko grafiką.

Polecam tą ostatnią bo tam są szlaki i ścieżki rowerowe. W pozostałych nie ma.

Dodawanie map : ściągnij mapę w postaci pliku openfietsmap_lite_gmapsupp.zip

Rozpakuj to archiwum , podłącz e530 do komputera  i wrzuć do katalogu e530/Garmin  plik gmapsupp.img

Mozesz mu zmienic nazwe na dowolną np  OSM_lite.img (ale nie rozszerzenie).

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Jako użytkownik G530 zapytam czy lepszy GPS GLONASS czy GPS GALILEO czy może solo GPS ??? Jakie Wasze doświadczenia ???

Opublikowano

Mam 520, tam też jest GPS i GLONASS. Odkąd przełączyłem na sam GPS nie zauważyłem żadnego spadku dokładności nawigacji, może minimalnie dłuższe pierwsze złapanie pozycji i zauważalnie dłuższą pracę na baterii. Niestety nie mogę podać dokładnych liczb.

Opublikowano

lepszy GPS+Glonass ale ostatnio w nowym firmware (wersja beta)  poprawili GPS+Galileo.

Opublikowano
22 godziny temu, dfq napisał:

Co do map - są przykłady graficzne co do ich różnic. Pierwsza i druga różnią się tylko grafiką.

Polecam tą ostatnią bo tam są szlaki i ścieżki rowerowe. W pozostałych nie ma.

Dodawanie map : ściągnij mapę w postaci pliku openfietsmap_lite_gmapsupp.zip

Rozpakuj to archiwum , podłącz e530 do komputera  i wrzuć do katalogu e530/Garmin  plik gmapsupp.img

Mozesz mu zmienic nazwe na dowolną np  OSM_lite.img (ale nie rozszerzenie).

Dziękuję za fachową radę, tak zrobiłem. Teraz widzę, że ustawieniach profilu są zarówno włączone oryginalne mapy garmina jak i dograna mapa z openfiestmap. Czy teraz te mapy współgrają jakoś razem ze sobą czy trzeba np te mapy garmina wyłączyć ręcznie?

Pojawia się u mnie kolejne pytanie czy zatem warto dograć obrazy szlaków i warstwic ze strony garmin.osmapa.pl/sciagnij-mape/ zakładając że często jeżdżę w góry - to jakoś zaskoczy wszystko razem?

Opublikowano (edytowane)

Utwórz sobie osobny profil  z włączoną mapą Garmina i drugi z mapą Openfietsmap (profile można łatwo kopiować z całymi ustawieniami). Lepiej je nie używać razem włączonych bo kazda ma własny routing.

Możesz spróbować dograć te szlaki i warstwice i zobaczysz co widać na mapie.Najwyżej je wyłączysz. Słyszałem gdzieś że te szlaki też mają własny routing i przy przeliczaniu trasy mogą być kłopoty z oryginalną mapą Garmina ale nie wiem czy to prawda.

Edytowane przez dfq
  • Pomógł 1
Opublikowano
7 godzin temu, dfq napisał:

Możesz spróbować dograć te szlaki i warstwice i zobaczysz co widać na mapie.Najwyżej je wyłączysz. Słyszałem gdzieś że te szlaki też mają własny routing i przy przeliczaniu trasy mogą być kłopoty z oryginalną mapą Garmina ale nie wiem czy to prawda. 

Dograłem te szlaki i warstwice ale było widać tylko same szlaki pomimo włączonej mapy Openfietsmap, jak wyłączyłem szlaki to było widać tylko warstwice, jak wyłaczyłem szlaki i warstwice to dopiero pokazała się mapa Openfietsmap - zatemnie ma co kombinować - ale sugestia żeby skopiować profile i zrobić osobno z mapą Garmina i OSM działa doskonale.

Opublikowano (edytowane)

Warstwicami się nie bawiłem ale Szlaki z UMpPCPL + Openfietsmap działają bez problemu

776a.thumb.jpg.249583ec818bfa9b4a90ee8a3ed4bd48.jpg

A tak na marginesie --dorzuć sobie mapę UMPpcPL i tam jest cała masa ścieżek, szlaków turystycznych. Nie potrzeba tych nakładek.

Edytowane przez dfq
Opublikowano
Dzień dobry wszystkim.
Mam sprawę która powstrzymuje mnie jeszcze przed zakupem. Proszę o potwierdzenie czy podczas prowadzenia po trasie działają segmenty Strava?

Dobre pytanie, pokazuje, że zachowujesz czujność klasową

Krótka odpowiedź: tak.

Dłuzsza: tak, ale.... To musi być trasa ułożoną jako Strava Route i wczytana przez apkę Strava Routes na Garminie. Jeśli ułożysz trasę w Garmin Connect to trzeba ją wyeksportować z GC i wczytać do Stravy.

Pozdrawiam,
Jarek

Sent from my iPhone using Tapatalk
Opublikowano
2 godziny temu, jhartman napisał:

Dobre pytanie, pokazuje, że zachowujesz czujność klasowąemoji4.png

Krótka odpowiedź: tak.

Dłuzsza: tak, ale.... To musi być trasa ułożoną jako Strava Route i wczytana przez apkę Strava Routes na Garminie. Jeśli ułożysz trasę w Garmin Connect to trzeba ją wyeksportować z GC i wczytać do Stravy.

Pozdrawiam,
Jarek

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dzięki za odpowiedź.

Udało mi się już wyczytać podobne informacje z forum Garmina. Nie rozumiem, czemu to tak komplikują. Skoro podczas zwykłej jazdy bez prowadzenia po śladzie segmenty wyskakują automatycznie, to powinno być tak samo podczas prowadzenia (najlepiej z możliwością wyłączenia tej funkcji jeśli akurat nie mamy ochoty na segmenty).

Jeszcze jedną ciekawą sprawą przed decyzją z zakupem jest czy Wahoo Roam został wstrzymany handlowo tylko ze względu na wadliwy uchwyt do mocowania? Jak piszą na forum DCR, czy może zauważyli że nie docenili planowanego nowego Edge Garmina i ich produkt okazał się powiedzmy niezbyt konkurencyjny biorąc pod uwagę, że Garmin tym razem rzeczywiście odrobił zadanie domowe i mocno poprawił podstawowe bolączki poprzednich modeli. Faktem jest, że pojawiły się pierwsze urządzenia Wahoo, zebrały "po głowie" od recenzentów i nagle dostawy zostały wstrzymane o dwa miesiące. Oprócz wadliwego uchwytu wytykano im wygląd inny rzeczywisty od pokazanego na renderach nawet na opkowaniu, powolność działania i nieadekwatną do tego cenę.

Zdaję sobie sprawę, że mało prawdopodobne, żeby w tak krótkim czasie zdążyli poprawić tak wiele rzeczy.... ale jestem bardzo ciekawy nowego otwarcia. W końcu Wahoo do tej pory miał opinię firmy słuchającej opinii użytkowników. Może coś poprawią i będzie to rzeczywista konkurencja dla Edge 530.

Opublikowano
12 godzin temu, slaq napisał:

Zdaję sobie sprawę, że mało prawdopodobne, żeby w tak krótkim czasie zdążyli poprawić tak wiele rzeczy...

Sprzętowo w samym komputerku raczej nic nie poprawią. Jeśli chodzi o soft, to po ponad roku z Boltem, nie wierzę że wiele się zmieni poza poprawą najgorszych bugów.

Opublikowano
W dniu 25.06.2019 o 12:04, dfq napisał:

A tak na marginesie --dorzuć sobie mapę UMPpcPL i tam jest cała masa ścieżek, szlaków turystycznych. Nie potrzeba tych nakładek. 

Wgrałem mapę pełną z http://ump.waw.pl/wszystkie.html  i mapa działa ale nie wyświetlają mi się w 530 nazwy same znaki zapytania - załączam - być może powinienem wgrać inną mapę, którą wybrać dla garmina?

IMG_20190626_171056.jpg