Skocz do zawartości

Garmin EDGE 530 / 830 / 1030plus

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No w sumie to też się mocno wahałem który wybrać ale...  najbardziej mi odpowiada umiejscowienie nawigacji przed kierownicą.

Na tegorocznym Giro zauważyłem że sporo  kolarzy używa Garminów edge 1000, 1030 (charakterystyczna kolorystyka).

Gdybym jeździł szosą to pewnie wybrałbym 1030-stke, ale ponieważ jeżdżę MTB więc wolę przed kierą coś nieco mniejszego.

A 830stka jest taka zgrabna, niewiele większa od Bolta.

Poza tym za tą cenę mam full opcję  z gadżetami  typu uchwyt  z przegubem, pilot itd. Czujników nie potrzebowałem bo już miałem.

Obawiam się ze 1040 to  będzie dopiero w przyszłym roku.

Opublikowano

Wydaje mi sie, ze dodatkowym ogromnym plusem przemawiajacym za 530 oraz 830 jest prędkość działania systemu. Chyba śmiga szybciej niz 1030 

Opublikowano

W sumie to zaczynam się mocno skłaniać do 830'ki z uwagi na fakt, że hardware w niej jest nowszy a nowy software w 1030 nie rozwiąże wszystkich problemów, którymi obarczony był ten model.

W moim przypadku to także MTB, więc gabaryty mają znaczenie, a kuriozalnie bardzie podoba mi się czarny kolor 830'ki niż biało-czarny 1030... 

Obecnie używam Sigmy Rox'a 10 i chętnie pozostawię go na kokpicie do celów porównawczych, więc miejsce ma dla mnie również znaczenie.

@dfq jeśli mogę zapytać, to gdzie i w jakiej cenie kupowałeś swój zestaw z pilotem i mocowaniem przegubowym w komplecie? Jeśli to sprzedaż wysyłkowa to możesz podesłać link do sklepu?

Jest szansa na zdjęcie mocowania Twojej 830'ki?

Dzięki za wszelkie informacje i porady!!!

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano (edytowane)

Ja kupowałem w eazymut (w sklepie, nie przez allegro bo taniej). Może nie najtaniej ale dają 3 lata gwarancji.

Fotka - e830 na moim testowym rowerze :

20190607_115813a.thumb.jpg.b93561aa6762ce1a24edc7a0ef028d57.jpg

a tu na teście z boltem :

20190604_115045a.thumb.jpg.7c24cc870447db092fb9f3362693fdb2.jpg

Edytowane przez dfq
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Wielkie dzięki za fotki!!!

Rox'a mam po prawej stronie kiery, więc umiejscowienie Edge'a po lewej jest perfekcyjne.

Też brałem pod uwagę ten sklep z uwagi na rozszerzoną  gwarancję. Rozumiem że kupiłeś poniższy zestaw:

https://www.eazymut.pl/garmin-edge-830/1413-edge-830-mtb-010-02061-21.html?search_query=830&results=13

Nie miałeś problemów z wysyłką i dostawą towaru, jak wyglada ewentualna gwarancja na produkt, trzeba odesłać do sklepu?

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

1. Tak, to ten zestaw

2. Wysyłka blyskawiczna, solidnie zapakowane w folii bąbelkowej i dodatkowym pudelku, pudelko firmowe  nie otwierane, odbieralem w paczkomacie, w 2 dni od zamowienia.

3. Tak,  dołaczona pisemna gwarancja sklepu 

Opublikowano

@dfq to jeszcze jedno pytanie mam. Wiem, że 830 współpracuje z dodatkową baterią Garmina. Konieczny jest innych uchwyt + sama bateria. Łącznie koszt spory...  Dlatego pytanie czy da się podłączyć powerbank. Chodzi o samo umiejscowienie gniazda usb i dostęp do niego jak masz zapięty licznik w uchwycie.

Opublikowano (edytowane)

@dfq super, dzięki za wszelkie wyjaśnienia!

Pisałeś jeszcze, że miałeś już czujniki, czy były to czujniki Garmin'a czy jakieś inne?

Sądzisz, że będę mógł go sparować z moimi obecnymi czujnikami (prędkość, kadencja, HR) Sigmy, czy jednak muszę kupić oryginalne?

Czy 830'a ma slot na kartę pamięci?

Edytowane przez Paul_Sz
Opublikowano (edytowane)

@eathan

Da się podłączyć powerbank i ładuje podczas nawigowania (pojawia sie co jakis czas ikonka blyskawicy obok piktogramu baterii), ale na uchwycie nie podpinałem. Musze sprawdzić.

ps

Ale jak widac na zdjeciu - nie powinno byc kłopotu. Wystarczy mocowanie trochę "podnieść" (tak jak u mnie -  nie widać ale pod spodem mam uchwyt na kamerkę i nie chciało mi sie go demontować)  i wejscie USB jest powyzej mostka a "poziom" ustawić przegubem.

@Paul_Sz

Aktualnie używam czujniki predkosci i kadencji MAGENE a pas HR  - Mio Cyclo. Wszystko po ANT+ wykrywane i działa bezproblemowo. Myślę że z Sigmami tez nie powinno być kłopotu.

Edge 830 nie ma slotu na kartę pamięci - Ma 16GB pamieci wbudowanej i wolne z tego jest coś około 7GB o ile pamiętam. Wektorowa Mapa Polski zajmuje ok 200-250MB więc parę map można tam wrzucić. Zresztą jak ktos nie uzywa Europy Zachodniej to jedną mape garmina mozna sobie przerzucic na dysk w  komputerze (cos pomiedzy 2-3GB).

Edytowane przez dfq
Opublikowano

@dfq jeszcze raz dziękuję Ci za wszystkie informacje, sądzę że bardzo ułatwiłeś mi wybór i przekonałeś do 830’ki.

Na początek kupię zestaw górski i sparuję z czujnikami, które mam a jeśli będzie z nimi problem to będę myślał nad zakupem oryginalnych.

Jeszcze tylko szybkie pytanko, warto kupić u nich zestaw z mapami Topo, jest to coś warte?

Opublikowano

Trudno mi powiedzieć, nie używałem. Ponieważ 830stka nie ma slotu na karte pamieci dostaniesz mapę wgraną (lub do sciągniecia) w odbiornik i tylko w nim bedziesz mógł  z niej korzystać (ewentualnie przez BaseCampa). Popatrz na tereny ktore cię  interesują, szlaki jakie tam są zaznaczone i oceń :

http://www.pltopo.pl/podglad-mapy/

Opublikowano

Jędzę od października 2017 roku z E1030. Czasem zdarza mi się tez z E520 (głównie zimą). Dla mnie ekrany 520 jest zdecydowanie za mały do jazdy w terenie (830 ma niewiele większy). Co do baterii E1030 ostatnio robiłem test. Samo E1030 bez żadnych czujników z ciągłym podświetleniem na auto leząc na parapecie wytrzymało w trybie GPS 21h30min a w trybie GPS+Galileo 20h40 min (Oczywiście podłączone czujniki maja wpływ na działanie baterii, tak samo jak wyświetlanie mapy czy generowanie nawigacji choćby po śladzie zużywają baterie dodatkowo), Jadąc Krwawa Pętle na raz powerbank podłączyłem ponad 15h jazdy (a miałem podłączone czujniki prędkości, kadencji, tętna, kamerę i włączony live track:) Takze bateria w E1030 jest jego bardzo mocna stroną. Co do garminowej zewnętrznej baterii pasuje ona tylko do długiego uchwytu i żadnego innego i jej cena jest abstrakcyjna nawet jak na Garmina (szczególnie ze ma pojemność 5000 mAh albo 3750 mAh- różne dane widziałem)- osobiście korzystam z power banku w kształcie walca przypinanego do uchwytu guma i taka sama guma uchwyt zapinam do kierownicy. 
Co do map- wektorowa mapa Polski ze strony osmapa.pl (dane openstreetmap) zajmujesz 700 mb. Dodatkowo są nakładki z poziomicami i ze szlakami (pieszymi, rowerowymi itd)- osobom jeżdżącym w terenie polecam tą nakładkę)
Co do problemów sprzętowych problemow E1030 - Efekt Halo - liczniki są wymieniane (mój  został wymieniony pomimo widocznego wgniecenia na obudowie), polączenie bluetooth z telefonem- nigdy nie miałem większych problemow, były to raczej błędy programowe. Działanie pilota edge - to chyba jedyny realny problem który nie wiem z czego wynika gdyż wszystko inne podłączone po ant+ działa jak należy.
Co do szybkości działania? Myślę ze w takim urządzeniu jak każdy Edge jest to sprawa drugorzędną. Ustawiasz raz i po prostu korzystasz. Przewijanie mapy w E1030 jest bardzo sprawne. Osobiscie w terenie priorytetem jest dla mnie większy ekran (dość duże powiększenie przy gęstej sieci ścieżek leśnych przydaje się). Ja ze swojego E1030 jestem zadowolny bardzo i pomimo ze czasem mnie irytował nie zrezygnuje z niego dopóki nie pojawi się coś w podobnym rozmiarze:)

Opublikowano

Chcialbym dopytac wlascicieli 530 oraz 830. Czy mamy nawigowanie turn by turn w trasach pobranych ze stravy? Wiem, ze wahoo roam z nowym softem dostal ta funkcje. Z gory dzieki.

Opublikowano

Raczej tak- pobraną trasę przelicza. Jutro ci powiem na 100%.

Opublikowano

Oczywiście nawiguje turn-by-turn.

Garmin każdy GPX nawiguje turn-by-turn bo ma własny silnik nawigacji i  wczytaną trasę zawsze sobie przelicza - w przeciwieństwie do Wahoo który realizuje tylko instrukcje zapisane w GPX.

Opublikowano

Dzieki!

Jeszcze pytanie do wlasicieli 830.

Czy podczas jazdy 830 ma jakas blokade dodyku? Chodzi mi o sytuacje gdy pada deszcz i chcemy przetrzec ekran dlonia.

Opublikowano
5 minut temu, kwiatech napisał:

Dzieki!

Jeszcze pytanie do wlasicieli 830.

Czy podczas jazdy 830 ma jakas blokade dodyku? Chodzi mi o sytuacje gdy pada deszcz i chcemy przetrzec ekran dlonia.

Jeśli jest tak jak w 820, to przytrzymujesz przycisk zasilania i wybierasz blokadę ekranu. 

Opublikowano (edytowane)

1. Ok,  czyli wybieram blokade ekranu. Rozumiem, ze w tym przypadku blokada ekranu nie jest rownoznaczna z wygaszeniem ekranu tak jak w tel?

2. Czy przy blokadzie ekranu moge korzystac ze zmiany pulpitow pilotem?

Edytowane przez kwiatech
Opublikowano

Ekran działa, tylko nie reaguje na dotyk. 

Opublikowano
20 minut temu, Łukasz_P napisał:

Ekran działa, tylko nie reaguje na dotyk. 

A mozna go wtedy obslugiwac pilotem garmina?

Opublikowano (edytowane)

można .pilot wtedy działa.  Również gdy masz zablokowany ekran działa przewijanie ekranów palcem

Edytowane przez dfq
Opublikowano
15 minut temu, dfq napisał:

można .pilot wtedy działa.  Również gdy masz zablokowany ekran działa przewijanie ekranów palcem

Super. Dzieki wielkie!

Opublikowano
W dniu 10.06.2019 o 23:25, WILDRM napisał:

Działanie pilota edge - to chyba jedyny realny problem który nie wiem z czego wynika gdyż wszystko inne podłączone po ant+ działa jak należy.

Edge 1030: problem z pilotem edge (występujący tylko i wyłącznie wtedy, gdy równocześnie było połączenie ze smartfonem) został rozwiązany w marcu 2019 w firmware ver. 7.20 - 03/13/2019: Improved connection to the Edge Remote.