Skocz do zawartości

Garmin EDGE 530 / 830 / 1030plus

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja mam chyba topo  - (B6) gmapsupp-topo.zip

22.jpg.9bef9306edddce10dd696ce8875112d5.jpg

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Podłączyłem przed sekundą 530 i zrobiła mi się aktualizacja do wersji 3.50 - nie mogę tylko znaleźć strony gdzie byłoby napisane do się zmieniło - gdzie to można ustalić?

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Kupiłem używanego garmina 830 z lekko pękniętym wyświetlaczem. Komputer został zakupiony w niemczech w czerwcu. Czy jest jakaś szansa na wymianę w ramach gwarancji?

Edytowane przez Gacek89
Opublikowano

Przecież uszkodzenia mechaniczne podlegają naprawie gwarancyjnej tylko w przypadku rozszerzenia gwarancji o takowe zdarzenia.  

Opublikowano

Mnie tez się e830 zaktualizował do wersji 3.50 ale dopiero dziś po południu  😉

Opublikowano (edytowane)

ta wersja softu GPS była dostępna w poprzedniej beta wersji firmware dla e830 (30_333) i i warto ją zainstalować bo rzeczywiście eliminuje "błąd offsetu" przy nawigacji GPS+Galileo.

Edytowane przez dfq
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Pojawił się u mnie pewien problem w 530 - nie wiem czy nie stało się to po ostatniej aktualizacji - mianowicie jak włączam nawigację na profilu z mapją OpenFiestMap-Light to trasa się pojawia ale nawigacja świruje - nie pojawia się żaden napis od góry - a sygnał dźwiękowy sygnalizuje co kilka sekund kierunek jakby co chwilę przeliczał gdzie jechać - ktoś może wie w czym tkwi problem - wcześniej mi to działało a nic nie zmieniałem specjalnie w ustawieniach?

Aha dodam że jak przełączę na profil z mapą Garmina to wszystko działa jak należy.

Edytowane przez skrzypol
Opublikowano

U mnie na 830 (ver 3.50, GPS 2.42) z OpenfietsMap  27.06.2019 wszystko działa jak należy

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.06.2019 o 19:51, dfq napisał:

Ja mam chyba topo  - (B6) gmapsupp-topo.zip

22.jpg.9bef9306edddce10dd696ce8875112d5.jpg

Wgrałem tę mapę do Edge Explore ((B6) gmapsupp-topo.zip ze strony ump.waw.pl/wszystkie.html), do tego nakładkę UMP-Szlaki, powyłączałem podstawowe mapy Garmina i nie widzę nic oprócz szlaków.
Czy ja dobrze rozumiem, że gmapsupp-topo powinien mieć informacje o miejscowościach, drogach, POI itd?

EDIT: to kwestia ustawień dokładności wyświetlania. Na auto nie wyświetla nic poza szlakami, trzeba bawić się różnymi opcjami w menu "Map Visibility" i wtedy widać dużo, czasem nawet za dużo.

Edytowane przez eltomek
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie. Ja mam wybrany High Contrast i wyświetla od ręki ale bez szczególów.

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Używałem 1030 i przesiadlem się na 830, różnice na plus :

- prędkość działania 830 (1030 niestety straszny muł) 

- informacja o podjazdach w 830

Na minus 

-mam wrażenie że gubi gps 830

Opublikowano

Powiedzcie mi, czym różni się 530 od 830? Bo z tego co znalazłem na szybko w necie to rzekomo niczym, tylko tym, że 830 ma dotykowy ekran, a 530 ma 7 przycisków do nawigowania po menu?

Wysłane z mojego P30 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

830 ma nawigację, a 530 prowadzenie po śladzie. 

Opublikowano
830 ma nawigację, a 530 prowadzenie po śladzie. 
No, a bodaj z testu dadelo wynika, że ma navi z appki Garmin Connect, w której można sobie wybrać punkt docelowy. I właśnie temu pytam tutaj, bo trochę nie ogarniam dobrych 400zł różnicy w cenie za sam dotykowy ekran. Eh widzę, że jeszcze dłuuuugo będę kminił co wybrać...

Opublikowano

Cytat właśnie z Dadelo:

Modelem wyższym jest Garmin Edge 830. Ma on dotykowy ekran, który nieco ułatwia obsługę, możliwość nawigowania do adresu i punkty POI (sklepy, stacje benzynowe, szpitale itd.).

Przy 830 do nawigacji nie potrzebujesz telefonu z aplikacją. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ale rozumiem, że w 530 z apką też jestem w stanie nawigować tak jak na 830 z poziomu urządzenia? Czy tylko do punktu klikniętego na mapie?

Opublikowano

Nie mam pojęcia, ja mam 820.

Ale widzę na YT są recenzje DC Rainmaker'a, więc na pewno jest to tam pokazane. 

Opublikowano (edytowane)

@Cris92W apce GC możesz sobie wyznaczyć kurs wg własnych preferencji.W którymś wątku już Ci to objaśniałem.Masz opcję wybrania kursu gdzie apka sama wybiera ci trasę  zgodnie z podaną przez Ciebie ilością  km,lub kierunkiem.Ewentualnie ,tak jak piszesz zaznaczasz punkt początkowy i końcowy i rysuje ci trasę .Natomiast w 830 możesz nawigować z poziomu urządzenia,wpisywać adresy itp , lub z apki GC jak komu wygodnie.

Sam przesiadłem się niedawno z 520plus i jestem zachwycony 830.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Czy w 830 po wyszukaniu miejsca docelowego gdzie chcemy jechac mamy do wyboru jakiego typu ma to byc trasa np. Rower mtb, szosa? Chodzi mi o sytuacje kiedy jadąc rowerem mtb urządzenie stara się wybrac trasę po jak największych bezdrożach a gdy jadę szosa to po asfaltach.

Opublikowano

W 820 wybierasz rodzaj kolarstwa, więc pewnie na tej podstawie układa trasę. Ale nie przy nawigacji, tylko ogólnie przy aktywności.