Skocz do zawartości

Garmin EDGE 530 / 830 / 1030plus

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Był ten problem już poruszany we wcześniejszych postach. Sprawdź czy router widzi i "puszcza" MAC  Garmina.  Jeżeli tak a dalej jest problem  - reset do ustawień fabrycznych i uważna konfiguracja od nowa.

Opublikowano
4 godziny temu, pecio napisał:

Był ten problem już poruszany we wcześniejszych postach. Sprawdź czy router widzi i "puszcza" MAC  Garmina.  Jeżeli tak a dalej jest problem  - reset do ustawień fabrycznych i uważna konfiguracja od nowa.

Edge nie widzi żadnej sieci - nie tylko mojej. Wyłączyłem ruter z prądu i nadal sieci brak - a mieszkam w bloku z ponad 130 mieszkaniami, więc „sąsiadów” całkiem sporo...

Opublikowano

Menu -> Ustawienia -> System -> Informacje -> Informacje o prawach autorskich

Widzisz tam wersje oprogramowania WLAN ? Widzisz tam MAC adres karty WIFI ?

Opublikowano (edytowane)

W Garminie w opcjach online masz ustawienia Wi-Fi. Tam musisz wklepać nazwę swojej sieci , hasło i poziom zabezpieczenia zgodny z tym w routerze. Tysiąc razy to już było wałowane. W routerze sprawdź czy nie masz na sztywno nadawanych uprawnień puszczających dany MAC.

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Takie „cuś” mam w informacjach w ustawieniach 

D17927AB-A7C8-43CA-8693-C669E85B93DC.jpeg
5 godzin temu, pecio napisał:

W Garminie w opcjach online masz ustawienia Wi-Fi. Tam musisz wklepać nazwę swojej sieci , hasło i poziom zabezpieczenia zgodny z tym w routerze. Tysiąc razy to już było wałowane. W routerze sprawdź czy nie masz na sztywno nadawanych uprawnień puszczających dany MAC.

Wpisanie ręczne sieci nic nie daje - nie łączy się z nią - podczas testu połączenia wywala komunikat o braku możliwości połączenia 

Opublikowano (edytowane)

A jakie masz zabezpieczenia ustawione WEP , WPA , WPA2  w routerze bo takie same musisz ustawić w Garminie . To jest bardzo istotne.

Twój MAC sieciówki Garmina to FO-99-19-AC-CE-1F  jakby co.

Sprawdzałeś ustawienia w routerze ? Czy nie masz przypadkiem na sztywno adresacji ustawionej ?

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Mam pewne zastrzezenia dotyczące reagowanie 830 w przypadku zjechania z trasy. Przykladowo zjezdzam z trasy i jadę ścieżką rowerową ktora ma ze 2km długości a nawigacja pokazuje mi żebym za 400m zawrócił. Czemu akurat za 400 a nie od razu ? W ogóle mam wrazenie ze droga którą wyznacza przy ustawieniu "najkrotszy dystans do celu" nie jest najkrotsza. Po zjechaniu z trasy potrafi przez 2km pokazywać zawróć pomimo, ze mam do celu 4km a w przypadku zawrócenia miałbym 6km.

Opublikowano

Witam wszystkich. Czy można zmienić kolor prowadzenia nawigacji w 830? U mnie jest różowy i nie jest on specjalnie widoczny. Z góry dziękuję za informację.

Opublikowano

Wybierz kolejno Nawigacja > Kursy > Zapisane kursy

Wybierz kurs.

Wybierz Ustawienia.

Wybierz zawsze wyświetlaj, aby wyświetlić kurs na mapie.

Wybierz Kolor > a następnie wybierz kolor.

Opublikowano
12 godzin temu, pecio napisał:

Wybierz kolejno Nawigacja > Kursy > Zapisane kursy

Wybierz kurs.

Wybierz Ustawienia.

Wybierz zawsze wyświetlaj, aby wyświetlić kurs na mapie.

Wybierz Kolor > a następnie wybierz kolor.

Dziękuję za info, nie wiem co robię nie tak, ale cały czas (pomimo zmiany) wyświetla się różowy.

Opublikowano
2 godziny temu, Marek napisał:

Dziękuję za info, nie wiem co robię nie tak, ale cały czas (pomimo zmiany) wyświetla się różowy.

Hej !

Musisz po wejść po kolei : Menu > Ustawienia > Profile aktywności > wybierasz aktywność np Szosa > Nawigacja > Mapa > Kolor przebytej trasy > wybierasz kolor który Ci odpowiada :)  

I tak robisz dla każdego rodzaju Profilu aktywności : Szosa, MTB i co tam masz jeszcze

pzdr

Opublikowano
24 minuty temu, ljack71 napisał:

Hej !

Musisz po wejść po kolei : Menu > Ustawienia > Profile aktywności > wybierasz aktywność np Szosa > Nawigacja > Mapa > Kolor przebytej trasy > wybierasz kolor który Ci odpowiada :)  

I tak robisz dla każdego rodzaju Profilu aktywności : Szosa, MTB i co tam masz jeszcze

pzdr

Dzięki. Ale wydaje mi się że w ten sposób zmienia się tylko kolor wyświetlania przebytej trasy np. w Garmin Connect a nie kolor prowadzenia nawigacji.

Jak w załączonym zdjęciu. Pomimo zmiany koloru, kurs cały czas pokazuje na różowo. Nie żebym miał coś przeciwko różowemu :) ale jest mało czytelny.

kurs.jpg
Opublikowano

A spróbuje zmienic kolor dla Profilu aktywności, może dlatego kurs jest w różowym kolorze  ?

Opublikowano (edytowane)

Kolor śladu  trasy nie bez powodu jest różowy. Niektóre drogi mogą być na mapie czerwone, żółte, zielone  , cieki wodne niebieskie , obszary leśne zielone i obszary specjalne np. fioletowe . Różowy wtedy jest jedynym widocznym kolorem nie pokrywającym się z kolorami występującymi na mapie. A tak z czystej ciekawości jaki byś kolorek sobie życzył ? Z drugiej strony nawet bez podświetlania ten różowy jest widoczny na mapie.

Edytowane przez pecio
Opublikowano
Godzinę temu, pecio napisał:

Kolor śladu  trasy nie bez powodu jest różowy. Niektóre drogi mogą być na mapie czerwone, żółte, zielone  , cieki wodne niebieskie , obszary leśne zielone i obszary specjalne np. fioletowe . Różowy wtedy jest jedynym widocznym kolorem nie pokrywającym się z kolorami występującymi na mapie. A tak z czystej ciekawości jaki byś kolorek sobie życzył ? Z drugiej strony nawet bez podświetlania ten różowy jest widoczny na mapie.

Hmm. Ta Argumntacja do mnie przemawia. Niemniej jednak gdyby była to czarna gruba linia byłoby znacznie lepiej. 

Opublikowano
28 minut temu, Marek napisał:

Hmm. Ta Argumntacja do mnie przemawia. Niemniej jednak gdyby była to czarna gruba linia byłoby znacznie lepiej. 

Czarną linią są znaczone drogi lokalne , gruntówki. Dopiero czarnej  byś nie widział. To akurat najgorsza opcja z możliwych.

Opublikowano
W dniu 30.09.2020 o 22:48, XGrzesX napisał:

Jaką folie lub szkło polecacie na 830 ? Lepsza folia matowa ? Czy kupować jakąś tańszą czy 3mk za 40 pln ?

Ja kupilem szklo z aliexpress i dziala dobrze wszystko

Opublikowano

Podpowie ktoś jak w 530 ustawić poprawną godzinę? Bo już zgłupiałem ;)

Opublikowano

Jak masz uruchomiony GPS w Garminie to godzina sama się ustawia , koryguje , przestawia w strefach czasowych i czasach letni/zimowy.  Nie mniej jak chcesz manualnie coś zrobić to możesz tylko ustawić format czasu.

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nie. To dwie różne opcje. VIRTUAL partnera ustawiasz mu prędkość i ścigasz się kręcąc średnią lepszą od ustawionej w VP.   Wyścig z aktywnością to ścigasz się sam ze sobą na wcześniej przejechanej trasie.( starasz się pobić rekord)

Edytowane przez pecio
Opublikowano
W dniu 7.10.2020 o 23:00, XGrzesX napisał:

Mam pewne zastrzezenia dotyczące reagowanie 830 w przypadku zjechania z trasy. Przykladowo zjezdzam z trasy i jadę ścieżką rowerową ktora ma ze 2km długości a nawigacja pokazuje mi żebym za 400m zawrócił. Czemu akurat za 400 a nie od razu ? W ogóle mam wrazenie ze droga którą wyznacza przy ustawieniu "najkrotszy dystans do celu" nie jest najkrotsza. Po zjechaniu z trasy potrafi przez 2km pokazywać zawróć pomimo, ze mam do celu 4km a w przypadku zawrócenia miałbym 6km.

Bo to jest garmin a garmin nie potrafi w nawigację. U mnie jest to samo w edge 830 oraz w oregonie. algorytm wyznaczania trasy był, jest i będzie zwalony. te urządzenia nie nadają się do nawigacji

Garmin uznał, że zawracanie jest możliwe tylko na skrzyżowaniu, dlatego pokazuje żebyś zawrócił za xxx metrów - to jest właśnie dystans do najbliższego skrzyżowania. To ma sens dla tirów, jaki jest sens używania takiej samej logiki zawracania jak dla tirów w liczniku rowerowym, to już tylko PM garmina wiedzą.

Opublikowano
16 godzin temu, pecio napisał:

Nie. To dwie różne opcje. VIRTUAL partnera ustawiasz mu prędkość i ścigasz się kręcąc średnią lepszą od ustawionej w VP.   Wyścig z aktywnością to ścigasz się sam ze sobą na wcześniej przejechanej trasie.( starasz się pobić rekord)

Gdzie w opcjach mam wyszukać tego VP do włączenia?Climb pro rozumiem uruchamia się tylko jeśli podążamy zadanym kursem?

Teraz, zaako napisał:

Gdzie w opcjach mam wyszukać tego VP do włączenia?Climb pro rozumiem uruchamia się tylko jeśli podążamy zadanym kursem?

Czy istnieje możliwość wgrania trasy ze stravy do garmina jako kurs?Strave mam w wersji bezpłatnej.Kiedyś była taka możliwość, czy teraz po zmianach które dokonała strava również istnieje jakiś prosty sposób żeby to zrzucić?

Opublikowano

Tak Climb Pro działa tylko w trybie nawigacji po wytyczonym kursie i pod warunkiem aktywnej tej funkcji. Zarówno Climb Pro jak i VP masz uruchamianego w opcjach danej aktywności pod menu dodawanie/ definiowamie ekranów.

Co do Stravy to się nie wypowiem bo nie korzystam z tego badziewia. Ale kurs możesz do Garmina wrzucić " ręcznie" w postaci pliku . A jak chcesz wytyczać sobie trasy i mieć automatyczną synchronizację w obie strony to polecam Komoota. Jest do takich spraw idealny.

Opublikowano
4 godziny temu, zaako napisał:

Czy istnieje możliwość wgrania trasy ze stravy do garmina jako kurs?Strave mam w wersji bezpłatnej.Kiedyś była taka możliwość, czy teraz po zmianach które dokonała strava również istnieje jakiś prosty sposób żeby to zrzucić?

Nie wiem czy to najprostszy sposób, ale zapisujesz z kursu w Strava .GXP i wgrywasz go przez Garmin Connect.