XGrzesX Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Przetestowałem dzisiaj jazdę z dwoma urządzeniami tzn. Fenix 6x + Edge 830. Physio TrueUp włączone na obu. Niestety w GC pojawiły się dwie aktywności a rozumiem, ze dzięki Physio TrueUp powinna jedna, tak ? Mam tez rodzice w podawaniu wysokosci pomiedzy urzadzeniami. Czy edge 830 korzysta z barometru to obliczania wysokości, czy wysokość bierze na podstawie GPS ?
dfq Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Nie. Powinny być 2 aktywności, wyniki każdej z nich będą zliczane do oddzielnego urządzenia. E830 korzysta z GPS. Edytowane 5 Grudnia 2020 przez dfq
Łukasz_P Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Ja rejestruje tylko Edge 830 i obciążenie jest uwzględniane w obu urządzeniach. I Edge 830 korzysta z barometru. Poniżej wyścig na 2 okrążeniach, gdzie na drugim zaczęło padać i najprawdopodobniej zachlapał się czujnik baro. Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Łukasz_P 1
Łukasz_P Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Hehe to z wyścigu, więc nie ma co porównywać . W tym sezonie oscylowała zazwyczaj w granicach 41-42 km/h prócz mocno górzystych edycji. 2
XGrzesX Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Skoro Edge i Fenix korzystają z barometru do określenia wysokości, to co zrobić aby na obu urządzeniach wskazanie były takie same ?
Łukasz_P Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Skalibrować i liczyć, że czujniki się nie zachlapią
XGrzesX Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 W edge nie ma kalibracji. W fenixie jest ale czym się różnią poniższe metody ? 1. Aby automatycznie skalibrować cyfrowy model wysokości, wybierz Użyj CMW. 2. Aby skalibrować automatycznie w punkcie startowym GPS, wybierz Użyj GPS. .
nctrns Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Po co chcesz rejestrować aktywność na obu urządzeniach?Aktywność będzie w garmin connect, a statystyki w widgetach na zegarku zaktualizują się dzięki True Up
XGrzesX Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) 56 minut temu, nctrns napisał: Po co chcesz rejestrować aktywność na obu urządzeniach? Aktywność będzie w garmin connect, a statystyki w widgetach na zegarku zaktualizują się dzięki True Up A trueUp powinno być włączone tylko na fenixie czy tylko w edge ? Ono odlowiada za synchronizację urządzenia ale chodzi o odbieranie danych, wysyłanie danych czy to i to ? Obecnie mam TrueUp włączone na obu urzadzeniach, ani ani na fenixie nie ma aktywności z edga ani na edgu nie ma aktywności z fenixa. Edytowane 5 Grudnia 2020 przez XGrzesX
Łukasz_P Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Bo to nie polega na synchronizacji aktywności, a na uwzględnianiu danych fizjologicznych ze wszystkich urządzeń. https://support.garmin.com/en-US/?faq=EjPECQK58qA0xzJ5X74vm7 Wszystkie aktywności razem masz w GC. Po co w urządzeniach je mieć...
XGrzesX Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 31 minut temu, Łukasz_P napisał: Bo to nie polega na synchronizacji aktywności, a na uwzględnianiu danych fizjologicznych ze wszystkich urządzeń. https://support.garmin.com/en-US/?faq=EjPECQK58qA0xzJ5X74vm7 Wszystkie aktywności razem masz w GC. Po co w urządzeniach je mieć... No chyba nie do końca. Wyłączyłem i włączyłem TrueUp w obu urządzeniach i nowe aktywnosci się pojawiły krzyżowo.
Łza Włóczynutka Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 W dniu 5.12.2020 o 18:32, XGrzesX napisał: fenixie jest ale czym się różnią poniższe metody Metoda GPS oblicza wysokość na podstawie położenia konstelacji satelit. To nie jest zbyt dokładne, nawet kilkadziesiąt metrow błędu. Ta druga, pobiera z GPS położenie, a nastepnie porównuje je z poziomicami na mapie i wylicza wysokość z tych poziomic. Ta metoda jest całkiem spoko, u mnie przed domem ma tylko 3m błędu (wg mapki geodezyjnej mam 265m, w fenixie po kalibracji dem wskakuje 268m) Na wskazaniach wysokości Edge nie można polegać, zazwyczaj pokazuje herezje.
XGrzesX Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Godzinę temu, Łza Włóczynutka napisał: Metoda GPS oblicza wysokość na podstawie położenia konstelacji satelit. To nie jest zbyt dokładne, nawet kilkadziesiąt metrow błędu. Ta druga, pobiera z GPS położenie, a nastepnie porównuje je z poziomicami na mapie i wylicza wysokość z tych poziomic. Ta metoda jest całkiem spoko, u mnie przed domem ma tylko 3m błędu (wg mapki geodezyjnej mam 265m, w fenixie po kalibracji dem wskakuje 268m) Na wskazaniach wysokości Edge nie można polegać, zazwyczaj pokazuje herezje. Wyczytałem ze edge automatycznie kalibruje wysokosciomierz. Mozliwe ze korzysta też z mapy.
Łza Włóczynutka Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Niby kalibruje, czasem po włączeniu licznika wyświetla na ekranie monit, coś właśnie o ustawieniu wysokości, ale nie zawsze. jak patrzę na moje trasy w Garmin connect, które zaczynam i kończę w domu, to raz to jest 275m a innym razem 450m. (Rzeczywista wysokość jest 265m). Coś tu się wyraźnie nie spina. Chyba że mieszakmy na grzbiecie wieloryba który a to wynurza sie a to nurkuje 😹😹😹 Natomiast sama suma podjazdów wygląda OK. Być może jeszcze chodzi o jakieś autokorekty wysokości, może to one psują. Temu się nie przyglądałem, będę musiał to zrobić.
bahamut24 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Opublikowano 26 Grudnia 2020 W aplikacji garmin connect mam dodany rower z limitem km na przekładkę łańcucha czy da się zresetować limit km czy tylko wycofać lub usunać? Edge 830 posiada jakąś funkcję ustawienia limitu km do serwisu coś jak w samochodzie?
RadS Opublikowano 4 Stycznia 2021 Opublikowano 4 Stycznia 2021 W dniu 9.06.2020 o 19:38, PiotrRockrider napisał: Przyszła do mnie 530stka. Próbuję skonfigurować. Nie widzi dostępnych sieci wifi. Miał ktoś taki problem? Czy mam zepsute urządzenie? Wiem że post dość stary, ale jeśli ktoś jeszcze zmaga się z problemem 530-tki niewidzącej WiFi, to sugeruję zmienić ustawienia hasła WiFi z "WPA-PSK/WPA2-PSK" na samo "WPA2-PSK". Od tej pory nie ma najmniejszych problemów z widzeniem sieci. (ConnectBox od UPC)
benef Opublikowano 5 Stycznia 2021 Opublikowano 5 Stycznia 2021 (edytowane) Witajcie. W EDGE 530 po włączeniu i wyłączeniu trybu dodatkowego wyświetlacza znikają cyfrowe wskazania tętna w jednym z pół danych trybow aktywności. Tętno transmituje do Edga z Fenix 6 X Pro. Ale bez transmisji tętna ten problem nadal też istnieje. Aby przywrócić normalne wskazania pola danych trzeba zrestartować licznik, jednak gdy znowu włączyć i wyłączyć tryb dodatkowego wyświetlacza to dane tętna znowu znikną z pola danych. Oddałem licznik do sklepu. Kupiłem nowy licznik od innego sprzedawcy i w nim również występuje ten sam problem. Przesyłam zdjęcie. 🐻 Edytowane 14 Lutego 2021 przez benef
zaako Opublikowano 30 Stycznia 2021 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Cześć. Zmiana licznika 820 na 830. Jak przenieść wszystkie dane?
Charvel Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Tak: https://support.garmin.com/en-MY/?faq=eWswdSH4aC3xrXxmQj7U9A
Sylvek Opublikowano 5 Lutego 2021 Opublikowano 5 Lutego 2021 Witam. Właśnie kupiłem edge 530 i mam mały problem. Mianowicie nie mogę go połączyć z trenażerem elite aleno. Licznik nie widzi trenażera, ale widzi czyjnik prędkości/kadencji i oddzielnie mocy ale jak wybiorę trening w pomieszczeniu to podaje prędkości z czapy. Czy jest na to jakaś rada?
skrzypol Opublikowano 6 Lutego 2021 Opublikowano 6 Lutego 2021 21 godzin temu, Sylvek napisał: Czy jest na to jakaś rada? Wczoraj to przerabiałem mianowicie trenażer Elite z garminem 530 - musisz wejść w ustawienia czujnika i zmienić ręcznie długość koła na długość rolki trenażera u mnie było to 47mm. Trenażer przekazuje ilość obrotów jak masz wpisane 2096mm to masz prędkość ponad 100km/h Tu masz filmik dokładniej to opisujący - powodzenia - mam nadzieję, że zaskoczy u Ciebie bo ja jestem zachwycony tym rozwiązaniem.
skrzypol Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 8.02.2021 o 05:53, Sylvek napisał: Działa. W moim przypadku jest 94mm Tylko jeszcze sprawdź bo gdzieś mi migneło że trenażer podaje impulsy jakoś połówkowo u mnie rolka ma średnicę 30mm, więc obwód ze wzoru wynosi: 2*PI*R = 2*3,14*15 = 94,2 a wpisałem 47 czyli połowę tej wartości. Chyba, że pasuje Ci jazda 2x szybciej na Zwifcie może uda Ci się kogoś dogonić Edytowane 9 Lutego 2021 przez skrzypol
Rekomendowane odpowiedzi