Skocz do zawartości

Upgrade, czyli co mogę zrobić tym rowerem?

Strugu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak rozwinąłem i te piasty występują  z bębenkiem8-10 jak również  11 , aby to sprawdzić najlepiej zdjąć kasetę i zobaczyć czy dotychczasową siedzi z podkładką , mam kilka zaprzyjaźnionych serwisòw i w zeszłym roku mieli wiele przypadków że ktoś przynosił cała grupę Shimano 12 s bo mu doradzili  w internecie ale zapomnieli wspomnieć że  kaseta nie wchodzi na bębenek hg, więc najlepiej się upewnić praktycznie samodzielnie jak ma klucz lub w serwisie 

Opublikowano (edytowane)

@polmaj z podkładką nie spotkałem się do tej pory. Zakładałem kasetę 11 na tą piaste dla znajomego. Weszła bez żadnych kombinacji. Ciekaw jestem jak to będzie w tej Meridzie. 

@Gangi będziesz sam wymieniał czy zlecisz to zadanie dla serwisu?? A ten BIG9 z którego roku??

Edytowane przez hudezz
Dodanie treści
Opublikowano

W tym problem że zależy jaki bębenek ma dany egzemplarz ,i najlepiej zdjąć kasetę i sprawdzić a cienka podkładkę pierścień czy jak to nazwiesz stosuje się aby założyć na bębenek jedenastkowy kasetę o mniejszej ilości rzędów 

Opublikowano

Nie spotkałem się jeszcze przy tych piastach, żeby nie weszła 11s(MTB)

Opublikowano

@hudezzbede się bawił sam, to mój pierwszy rower, jest szaro żółty to rocznik chyba 2019

Opublikowano

@Gangi wszystkie narządy masz?? Żeby nie było w połowie roboty, że czegoś brakuje i zostajesz z rozbabranym bajkiem niezdatnym do użytku :D

Opublikowano

@hudezz tak wszystko kupiłem, nie cierpię oddawać auta czy roweru do specjalistów bo bardzo często i tak muszę po nich poprawiać. A poza tym chce opanować budowę roweru żeby w razie awarii moc sobie jakoś poradzić :)

Opublikowano

@Gangi działaj więc :) a czego się nauczysz, to Twoje ;) w razie W na stronie siemano masz manuale dla serwismanów ;) 

• Pomógł 1
Opublikowano

@hudezzno i mam kasetę, zamontowałem ale jest troszkę większa niż moja 9s. Dało się złapać pierscieniem tak na dwa obroty. Tak może być? :)

Opublikowano

@Gangi jeśli dokręciłeś do 40 niutków i nie zerwałeś gwintu na pierścieniu to możesz latać, profilaktycznie możesz sprawdzić dokręcenie pierścienia po pierwszej jeździe. Jak wrócę w piatek do domu to sprawdzę na ile obrotów pierścienia zamocowana jest moja kaseta :) ale nie sądzę żeby było więcej jak 2-3 

Opublikowano

@hudezz nie mam klucza dynamometrycznego, ale na dokręcania się znam, jestem hydraulikiem:) ale faktycznie sprawdzę po jakimś kursie

Opublikowano (edytowane)

@hudezz lipa. Nie ma jeszcze przerzutki a już jak dokręcam koło to kaseta się blokuje. Co powinienem teraz zrobić? Kupić nowe koło? Bo wymiana bębenka nic chyba nie da? @Accent_Szajjak widac kaseta nie wchodzi:)

589A1448-0E6E-4867-B610-E0F7D01663FA.jpeg

Edytowane przez Gangi
Opublikowano (edytowane)

Najtaniej będzie kupić wyższy model piasty Shimano z bębenkiem 11s , pod taką samą ilość szprych , kołnierze będą tej samej wysokości i nie będziesz musiał nawet zmieniać szprych

Ps. Mam pytanie czy była podkładką jak zdjąłeś kasetę ?

Edytowane przez polmaj
Opublikowano
10 godzin temu, Gangi napisał:

kaseta się blokuje.

Zrób zdjęcie kasety z wyjętym kołem. Coś mi tu nie leży. Jak kaseta by była za szeroka, to byś jej nie założył na bębenek ;)(tak BTW)

Opublikowano

@Accent_Szaj wyjaśniło się. Zdjąłem hak przerzutki i dlatego blokowało. Założyłem hak, wszystko siadło i pierwsza jazda już odbyta :)

Opublikowano
2 godziny temu, Gangi napisał:

wyjaśniło się

Haha, no widzisz. Coś mi nie leżało :D

Opublikowano

Hej, mam pytanko zakupiłem parę dni temu nowy rower i chciałbym zmienić w nim amortyzator i zamontować jakiś powietrzny. Z tego co wiem jest tam standard 1 i 1/18, czy jest ktoś w stanie polecić jakiś dobry amortyzator który nie zrujnuje mojego portfela :) ??

Opublikowano
2 godziny temu, Welhan90 napisał:

Hej, mam pytanko zakupiłem parę dni temu nowy rower i chciałbym zmienić w nim amortyzator i zamontować jakiś powietrzny. Z tego co wiem jest tam standard 1 i 1/18, czy jest ktoś w stanie polecić jakiś dobry amortyzator który nie zrujnuje mojego portfela :) ??

Powietrzny amorek to zawsze spory wydatek. Do tego coraz trudniej znaleźć coś na 1 1/8 cala. Może lepiej kupić coś tapered i pomyśleć o zmianie sterów. Jakim budżetem dysponujesz? 

Opublikowano
Godzinę temu, elmapeto napisał:

Powietrzny amorek to zawsze spory wydatek. Do tego coraz trudniej znaleźć coś na 1 1/8 cala. Może lepiej kupić coś tapered i pomyśleć o zmianie sterów. Jakim budżetem dysponujesz? 

Ogólnie że tak powiem ten sezon dobije ten co mam teraz :) znalazłem coś takiego https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-sr-suntour-raidon-xc-rl-r-pd15882/?v_Id=98369 i się zastanawiam :) Rower to ten model https://strefasportu.pl/pl/p/Rower-KTM-Chicago-disc-291-fireorange-2021/13738 dopiero zaczynam przygodę z rowerami a on po prostu mi się podobał :)

Opublikowano
26 minut temu, Welhan90 napisał:

Ogólnie że tak powiem ten sezon dobije ten co mam teraz :) znalazłem coś takiego https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-sr-suntour-raidon-xc-rl-r-pd15882/?v_Id=98369 i się zastanawiam :) Rower to ten model https://strefasportu.pl/pl/p/Rower-KTM-Chicago-disc-291-fireorange-2021/13738 dopiero zaczynam przygodę z rowerami a on po prostu mi się podobał :)

Na papierze wygląda OK, szukałeś o nim opinii??

Opublikowano

Na temat roweru nie szukałem opinii :) raczej to był strzał, założyłem sobie jakiś budżet i szukałem a rower sam wpadł mi w oko. Co do amortyzatora patrzyłem właśnie parę opinii i wydaje się spoko. 

Opublikowano (edytowane)

Cena za tego amorka w sklepie jest dość wysoka. Jak poszukasz to kupisz taki za 4 - 5 stów. Ostatnio kupiłem sobie nowego Recona RL z Motion Controll na sztywnej osi za 750 zyli:)

Za rower też przepłaciłeś ale jak ci się podoba to luz, twoja kasa:)

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano

@hudezznie było zadnej podkładki. Wczoraj byłem na testach, nareszcie mogę wyjeżdżać pod górki. Wyjechałem pod stromizny miedzy dziećmi na sankach, na oczach 20 rodziców, ale udało się nie wyciąć gleby, wiec test uważam za zdany