Skocz do zawartości

Kompatybilność m7100 z m7000

PawełZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Od pewnego czasu zmagam się z tematem wymiany słabych hamulców mt200 na coś mocniejszego. Rower to Merida big nine 500 lite. Upatrzyłem sobie hamulce które mnie interesują, jest to model Shimano Slx jednak dostępny wyłącznie w wersji m7100 (mam manetki deore m6000 na obejmie) widzę, że klamka m7100 jest bardziej oddalona od obejmy niż stare m7000 i teraz sam nie wiem czy hamulce m7100 sprawdza się z manetkami m6000 czy ktoś ma taki zestaw? Nie będzie problemu z dosieganiem do manetki przerzutki? 

Opublikowano

Temet na forum omawiany kilka razy. Manetek na obejme nie ożenisz z ispec EV, czyli z klamkami M7100.

Opublikowano

Wiem ale mam manetki m6000 na obejmie i obok chce dać hamulce m7100 też na obejmie. Teraz pytanie czy przy budowie klamki m7100 (jest oddalona od obejmy) dosięgnę do manetek czy można to montować tylko korzystając z połączenie ispec ev

Niestety ale nigdzie już nie ma dostępnych hamulców m7000 w sklepie z linku również. Dzwoniłem i to pomyłka, nie mają nic na stanie :(

2 minuty temu, Red napisał:

Będzie problem wlasnie z odległością manetki od palców. Na Twoim miejscu rozglądnął bym się za modelem M7000 https://www.dobrerowery.com/shimano-m7000-slx-tyl-1700mm-okl-met-rad-p-16318.html

Niestety ale nigdzie już nie ma dostępnych hamulców m7000 w sklepie z linku również. Dzwoniłem i to pomyłka, nie mają nic na stanie 

Opublikowano

Kolego szanowny czy umiesz czytać? Miejsce usytuowania obejmy w klamce M7100 uniemożliwia poprawne ustawienie manetki na obejme.

Opublikowano
W dniu 3.11.2020 o 16:50, PawełZ napisał:

nie ma dostępnych hamulców m7000

To poszukaj używek M8000,lub sprzedaj manetki M6000 i kup komplet.

Tak jak napisał @PrzeLuka. W M7100 masz całkiem inne mocowanie(dwa punkty podparcia).

Opublikowano (edytowane)

Z M8000 jest ta sama śpiewka co z M7000 więc to nie rozwiązanie. Jednym co można zrobić to zadowolić się Deorkami M6000 lub MT400, które zresztą są całkiem niezłe jeśli wymienić im okładziny a jakieś metaliki

Edytowane przez Red
Opublikowano
6 minut temu, Red napisał:

Z M8000 jest ta sama śpiewka co z M7000

Czyli nie są dostępne? :o 

Opublikowano

Czyli zostaje Ci sprzedać manetki i kupić komplet M7100 

Opublikowano

A obejma nie zmieści się między obejmę klamki a ten jakżepotrzebnyniezbędny ogranicznik z prawej? Sama klamka wydaje się być w podobnej pozycji tylko niżej, bliżej kierownicy - to umieszczając obejmę manetki po prawej stronie ogranicznika/podpórki powinno być OK.

Nie robiłem tego ale tak oglądam rysunki, zdjęcia ... i takie przemyślenia.

sev.jpg
Opublikowano

Powinna się zmieścić tylko trzeba zdemontować wskaźnik biegów (o ile taka manetkę posiada autor tematu).

Opublikowano

@ahajaO to chodzi ,że się nie zmieści :(.

Miałem M8000 na obejme ze zdemontowanym wskaźnikiem i lipa. Albo za blisko przełączniki,albo nie dało się klikać z drugiej strony.

Opublikowano

Jeszcze raz napiszę że czas wymienić manetki na M4100 I-spec EV.

Opublikowano

W .de mieliśmy ostatnio już niedobór prawych klamek bl-m6000 (musieliśmy zakładać mt501 i sie klienci burzyli, że mają teraz różne napisy ;)) jak i kompletnych hamulców z tej serii. 

Opublikowano
W dniu 3.11.2020 o 16:36, PawełZ napisał:

Shimano Slx jednak dostępny wyłącznie w wersji m7100

No to masz teraz okazję :D 

Opublikowano

@vdcmike klamka M6000 i MT501 to to samo no ale wiadomo, że połowe roboty w rowerze robią odpowiednie napisy 😉

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, PrzeLuka napisał:

ale wiadomo, że połowe roboty w rowerze robią odpowiednie napisy 😉

A nie? Ja przed założeniem nowych klocków piszę markerem na okładzinach "XTR" i hamują jak dzikie 😂

Edytowane przez Red
Opublikowano

@Red

Sroty, groty ciotki Zielińskiej. Ktoś Cię okłamał perfidnie ...

Musisz skoczyć do składu modelarskiego, kupić pyndzel, srebnom fabkę i to pomalować. Wtedy dopiero zadziała. Innej możliwości nie ma.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ale nie wytłumaczysz... bo jede  z drugim zobaczą, że cena bl-mt501 jest 7EUR niższa niż m6000 ;)

Opublikowano
42 minuty temu, ahaja napisał:

Musisz skoczyć do składu modelarskiego, kupić pyndzel, srebnom fabkę

Mom uczulenio na srybro bom wampior 

Opublikowano (edytowane)

Spoko. Sądzę jednak że wszystko zostało już powiedziane i wyszło parę opcji. Podsumowując autor tematu ma do wyboru

1. Poszukać używanych M8000

2. Zakup upragnionych M7100 i zmiana manetek na M4100

3. Zakup Deore M6000 i pozostanie przy obecnych manetkach.

4. Zakup któregoś modelu z poza głównych grup np czterotłoczkowe MT501. Tu również opcja z pozostaniem przy obecnych manetkach.

Edytowane przez Red