Skocz do zawartości

Tubeless jak zrobić samemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 27.06.2019 o 13:12, ahaja napisał:

Czy ktoś miał/robił doświadczenia z zamleczeniem Race King'ów 29x2,20 drutowych? Tak z ciekawości pytam ... 😉

Marne szanse zamleczyć oponę drutową...

W dniu 29.06.2019 o 15:40, zellt napisał:

Dzięki

Czyli tak czy siak trzeba coś kombinować czy jednak nie będzie problemu większego otworu ? Może ktoś montował zawory 6mm pod owtór 8mm ???

W poprzednich kołach na Mavicach xm519 miałem takie wkładki plastikowe redukcyjne z 8 na 6mm.

Ale to raczej nie będzie trzymać ciśnienia.

9 godzin temu, wolek napisał:

Witam, próbuje uskutecznić tubeless w Romet Aspre - teoretycznie opona i rawka są do tego przystosowane.

Obecnie doszedłem do stanu iż powietrze ucieka przez wentyl i może dwa nyple, czy mleko jest w stanie to uszczelnić? Zabrakło mleka i nie wiem czy dać sobie puki co spokój czy jeszcze próbować z mleczkiem.

Poprzednia próba - po nabiciu 4-5 bar powietrze zaczęło uciekać przez nyple, ale w kole było jakieś 10ml mleczka z odzysku. Od początku zakładałem że ma być całość szczelna bez żadnego uszczelniacza - może tu się mylę?

Mleczko z odzysku ponieważ źle założyłem taśmę za pierwszym razem, przelałem z opony do miski, a dwa dni później strzykawką do opony.

W ściąganiu i zakładaniu opony jestem już ekspertem :)

Używam uszczelniacza od Gianta.

Uszczelnienie obręczy do ponownego zrobienia, coś zrobiłeś źle.

Godzinę temu, wolek napisał:

Taśmy różne - żadna nie była dedykowana do TL. Pytanie na pograniczu fizyki - jak może nie uciekać przez nyple skoro jest nieszczelność na wentylu, a nyple i zawór są przecież jedną komorą. Ja starałem się jeszcze dobrze uszczelnić zawór od strony nakrętki. Powietrze nie szukało łatwiejszego ujścia?

No nie do końca, bo zawór tym stożkiem opiera się na wewnętrznej części obręczy, natomiast nyple nie.

Opublikowano

Ja mam zamleczone opony drutowane
Magic Mary 27.5 x 2.35 bez problemu się wsyrzelily trzymają ciśnienie
Nic nie ucieka nic się nie dzieje
Najważniejsze jest by mieć obręcze tubelles i tyle

Opublikowano

A ja mam drutowanego Maxxis Aspen na obręczy DT 533D, czyli nic z zestawu nie jest dedykowane i trzyma ciśnienie. Nie mniej jednak zwykle rzeczywiście szkoda nerwów na uszczelnianie czegoś na siłę.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję.

Co do Contich RK to pójdą na sprzedaż, mają jeszcze 'kłaczki'.  Kupiłem Vee Tire Trail Taker i Galaxy z zamiarem ich zamleczenia.

Na razie przyszły, jestem pod wrażeniem 'organoleptycznym'.

Edytowane przez ahaja
Opublikowano

Dzisiaj dotarły od chińczyka wentyle więc okleiłem obręcze Gorilla taśmą. Wcześniej umyte w degreaserze i odtłuszczone dodatkowo alkoholem izo. Jutro kurier ma dostarczyć Magiczne Mleko więc w piątek lub w sobotę z rana będzie zabawa w system tubeless.

1331470823_IMAG52772.thumb.jpg.a2348a63c9d86f46fd69a0c6bbd1b7e2.jpg

IMAG5273.thumb.jpg.c088a4f8c8e33aab8feecee4d86de5fb.jpg

IMAG5275.thumb.jpg.1f0515cda7b8146d0eaadb9db35f8f18.jpg

IMAG5272.thumb.jpg.624e407434c94a08a277190358afe4a6.jpg

Opublikowano

Skoro już masz wentyle i wszystko rozebrane to zrób sobie test "na sucho" czyli bez mleka.

Opublikowano

Oczywiście, zanim wleje sprawdzę czy opona się ułoży odpowiednio na obręczy i jeśli wszystko będzie wskazywało, że jest ok, wtedy będę brudził.

Opublikowano

Powodzenia! Jak będzie leciało obok wentyla nie panikuj tylko szejkuj do bólu

Opublikowano

Było wiele przygód wczoraj ale aby to opisać na telefonie to bym połamał palce więc wersja skrócona.

Operacja się udała, koła się uszczelniły przy pomocy elektrycznego kompresorka z marketu, który ledwo zipie do 1.9 Bar.

Generalnie sama opona wydawała się luźna, by ją założyć wystarczyło lekko na samym końcu ja zagiac łyżką. W ogóle ciasno nie przylegała do obręczy i nie dało się tego uszczelnić nawet kompresorem z Casto dmuchającym do 8 Barów ani tym manualnym na stacji benzynowej. 2h zaginania, układania nic nie dało, na sucho nie było szansy. Na filmach jakieś takie ciasne mają te opony, że muszą się siłować aby je założyć.

Założyłem oponę na nowo, wysmarowałem rant mlekiem, wlałem koło 100g i został mi w ogródku już tylko pożyczony pierdzi-kompresorek i koła uszczelniły się od razu bez problemu. Sprawdziłem i wyrównałem oponę aby prawidłowo siedziała na rancie, napompowalem do 1.9 Bara, pojechałem rowerem na stację benzynową, dobiłem do 4.0, powrót, sprawdzenie ciśnienia i test manometru Topeak, upuszczenie do 3.5Bar i w sobotę rano sprawdzę ile zeszło powietrza.

Dziura w oponie się od razu zasklepiła, zapowiada się że powinno być ok. Będę sprawdzał przed i po jeździe jak utrzymuje się ciśnienie.

Opublikowano

Okleiłem, wstrzeliłem oponę na mydlinki i 'na sucho' trzymało ciśnienie ze 2 godziny - to dobry prognostyk, czy się czymś przejmować, na coś zwrócić uwagę?

Opublikowano

Ja też poradziłem sobie z moim Aspre - kluczem była odpowiednia taśma i jej szerokość. Uszczelniacz od Giant także dał rade.

Opublikowano
Okleiłem, wstrzeliłem oponę na mydlinki i 'na sucho' trzymało ciśnienie ze 2 godziny - to dobry prognostyk, czy się czymś przejmować, na coś zwrócić uwagę?
Będzie ok.
Opublikowano

PYTANIE

Wczoraj podczas jazdy przebiłem oponę, przez dziurkę strzeliło trochę mleka ale wygląda na to, że dziurka się uszczelniła bo jakieś 25km spokojnie przejechałem. Ciśnienie spadło z 2,3 bara do 1,65 bara. Wróciłem do domu, dopompowałem znów do 2,3 bara i do dziś ciśnienie nie spadło. Dziurka wydaje się malutka (nawet jest nie widać). CZY MAM COŚ ROBIĆ Z OPONĄ CZY JEŹDZIĆ I TEGO NIE RUSZAĆ ? UZUPEŁNIĆ TROCHĘ MLEKO (bo pewnie trochę ml się wystrzeliło) ???

Opublikowano

Nie musisz nic robić. Czasami po przebiciu mleczko pryska z dziury aż miło ale tak naprawdę są to minimalne ilości. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tak dokładnie nic nie musisz dolewac
Takie jego zadanie ze musi pryska
2.4 bara nie za dużo jak na Tubeless?

Opublikowano

7 minut temu, piter614 napisał:

Tak dokładnie nic nie musisz dolewac
Takie jego zadanie ze musi pryska

Może być trochę duzo jednak ważę 93kg + wczorajsze 55km było w 3/4 asfaltowe i tak wbiłem tył. Coś doradzicie ? 2,0 przód + 2,2 tył ? Czy jeszcze mniej ?

Rozumiem, że wyższe ciśnienia nie służą Tublessom  (zwiększają szanse przebicia) ?

Opublikowano

Znaczy mniejsze ciśnienie bardziej kleji oponę do podłoża ale jak jeździsz po asfalcie to śmiało możesz zostawić sobie tyle
Jednak gdy przebijesz nie masz się co martwić gdy będziesz jechał na niższym ciśnieniu nic się nie stanie oponie

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, piter614 napisał:

Nie powinno być dużo. TL powinno wytrzymać nawet 2,6 bara. O przyczepność nie ma się co martwić i przy tym samym ciśnieniu co przy jeżdżę z dętką jest ona większa bo z reguły opony TL przybierają bardziej płaski kształt (czyli swój a nie dętki). Ścianki są "bardziej miękkie" (pozbawione grubości dętki) i łatwiej dopasowują się do kształtu terenu. Samo ciśnienie dopasowuje się do nawierzchni po której zamierzamy jeździć. Nawet w tubless'ach na asfalcie warto dać wyższe ciśnienie żeby ograniczyć siły działające na oponę (np podczas hamowania lub skręcania) co z pewnością wydłuży żywotność opony. W terenie to wiadomo że są ważniejsze inne rzeczy.

3 godziny temu, zellt napisał:

Rozumiem, że wyższe ciśnienia nie służą Tublessom  (zwiększają szanse przebicia) ?

Rozszczelninia ale spokojnie 2,4bara to nie jest krytyczna wartość

Edytowane przez Red
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Bardzo dziękuję kolego, dodam od siebie, że najgorzej jak jadę powiedzmy 50km i jest pół asfalt  na pół teren. Wtedy człowiek chciałby trochę 2,4 (tył) i trochę powiedzmy 2,0 (tył) ;)

Opublikowano

2,0 lepiej sobie daj na przód a na tyle zostaw 2,4. Nie zwiększy to specjalne oporów toczenia ale polepszy trakcie kiedy zjedziesz z asfaltu.

Opublikowano

Dziś dwa razy spotkała mnie niespodzianka. Rano patrzę flak w przednim kole. Pomyślałem, że w okolicach wentyla uciekło bo miałem problem ze szczelnością jak mleczkowałem. Było to ponad miesiąc temu. Dobiłem do 4at wszystko super szczelne to w trasę 40km. Prawie pod domem próbowałem niezdarnie wskoczyć na wysoki krawężnik no i zły kąt, gleba cyrkowa bo w SPD :) Patrzę flak, bok opony mocno poszarpany, felga wydaje się prosta. Musiała zsunąć się z rantu ale śladu mleka brak. Spacerek do domu, sprawdzam a tam sucho w oponie?! Dużo zaschniętej substancji ale płynnego mleka brak. Czy to możliwe aby się w kilka tygodni zwulkanizowało? Zalałem najtańsze z deca 99zł/litr. 60ml do opony 32-622.
https://www.decathlon.pl/pyn-protectair-max-1l-id_8363393.html

Opublikowano

Oczywiście że jest to bardzo możliwe. Dużo zależy od jakości mleczka ale też samej opony.  Jeśli ma dużo porów to mleko będzie miało dużo nieszczelności do załatania i siłą rzeczy szybko go braknie. Tym bardziej że dałeś naprawdę duże ciśnienie które potęguje efekt ścinania się mleczka (dlatego aplikując mleko przez wentyl należy je wlać a nie wstrzykiwać). Moja rada, przy uszczelnianiu dawaj minimalną ilość mleczka i wartość ciśnienia jakie są wymagane do uszczelniania. Pojeździj chwilę (jeden dłuższy wypad) i dopiero wtedy zrób dolewkę (przez wentyl dlatego dobrze żeby był rozkręcamy). Opona 32x622 powinna uszczelnić się już na 30-40ml mleczka i ciśnieniu 3-3.5bar.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Koleżanki i koledzy,

Do takiej obręczy:
a1ec9781c30570f84493f0886899eac3.jpg

Jaka szerokość taśmy do uszczelnienia?

Opublikowano

18mm

. Moja rada, przy uszczelnianiu dawaj minimalną ilość mleczka i wartość ciśnienia jakie są wymagane do uszczelniania. Pojeździj chwilę (jeden dłuższy wypad) i dopiero wtedy zrób dolewkę (przez wentyl dlatego dobrze żeby był rozkręcamy).

Też doszedłem do takiego samego wniosku i w przyszłości będę tak robił. Co do wlewania i wstrzykiwania to nie ma znaczenia. Wlać przez wentyl presta się nie da. Musi być strzykawka. Ktoś robił jakieś doświadczenia jak zachowuje się mleczko z innymi gazami np CO2, azot?
Opublikowano

Jak masz możliwość to załóż taśmę 20mm albo nawet 21mm.