tokki Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Czy może ktoś miał okazję przymierzyć się do dwóch rowerów Marin, konkretnie 4corners i nicasio 2. Głownie chodzi i mi o porównanie pozycji jaką się zajmuje do tej z 4corners, niestety pomimo poszukiwań nie udało mi się nigdzie samemu o tym przekonać, tzn jak się jedzie na 4corners to wiem, ale ciekawi mnie jak to jest w porównaniu do nicasio 2. Bo mam okazję nabyć go w dość okazyjnej cenie ale nie mam jak się do niego przymierzyć. Zależało by mi żeby pozycja była dość lajtowa coś jak na 4corners właśnie.
Barkos Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Hej Hej, Pytanie Czy przełaj zastąpi mi gravela? trasy to: leśne dojazdy do roboty, weekendowe wypady w trasę, raczej wały, szuter i las... Spodziewam się iż może być to po prostu niewygodne, bo nie do tego został przełaj stworzony, ale pytam dla pewności a tutaj konkrecik: https://www.olx.pl/oferta/rower-przelaj-ridley-crossbow-28-cyclocross-carbon-CID767-IDCkSnP.html
Fimala Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Nie widzę przeciwskazań, jeśli jesteś w stanie zaakceptować przełajowe niedogodności.
Barkos Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 3 minuty temu, Fimala napisał: Nie widzę przeciwskazań, jeśli jesteś w stanie zaakceptować przełajowe niedogodności. Do takowych należą np? Mniej wygodna pozycja? czy może gorsza widoczność na trasie? (Nie miałem do czynienia jeszcze z żadnym cx , niby czytałem co i jak w nich działa lecz to co innego)
Fimala Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Przełaj to rower stworzony aby w godzine iść w trupa a pozniej do domu więc przy dłuższej jezdzie moze byc po prostu niewygodnie z uwagi na taka a nie inna geometrie.
Barkos Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 6 minut temu, Fimala napisał: Przełaj to rower stworzony aby w godzine iść w trupa a pozniej do domu więc przy dłuższej jezdzie moze byc po prostu niewygodnie z uwagi na taka a nie inna geometrie. czyli raczej na dłuższe trasy ( 60 - 120 km), które raz na jakiś czas bym podejmował mogą być już po prostu nie wygodne, rozumiem. Czyli temat do przemyślenia. Myślisz że dało by radę tak jakoś dopasować ten rower na dłuższą trasę (może kupić dodatkowy mostek i wymienić na długie trasy, siodełko niżej) by trochę wyeliminować te niedogodności?
Nemrod Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Pytanie czy jeździł już kolega na rowerze z barankiem czy też nie. Ja powiedziałbym, że pozycja na typowym rowerze cx jest bardziej wygodna niż na sportowej szosie ze względu na krótszą górną rurę. Wiadomo, że nie uświadczy się tam jakiś specjalnych systemów pochłaniania drgań i nierówności. Taki rower ma z założenia być sztywny, szybki i zwrotny. Obecnie msam drugi rower przełajowy a w sumie na przełaju przejeździłem 5 lat. Spokojnie robiłem trasy powyżej 100 km. Także da się. Obecnie przełaje są w stanie łykać opony powyżej 40C a przy mleku i ciśnieniu około 2,5 bara komfort jest całkiem dobry. 2
Barkos Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 3 minuty temu, Nemrod napisał: Pytanie czy jeździł już kolega na rowerze z barankiem czy też nie. Ja powiedziałbym, że pozycja na typowym rowerze cx jest bardziej wygodna niż na sportowej szosie ze względu na krótszą górną rurę. Wiadomo, że nie uświadczy się tam jakiś specjalnych systemów pochłaniania drgań i nierówności. Taki rower ma z założenia być sztywny, szybki i zwrotny. Obecnie msam drugi rower przełajowy a w sumie na przełaju przejeździłem 5 lat. Spokojnie robiłem trasy powyżej 100 km. Także da się. Obecnie przełaje są w stanie łykać opony powyżej 40C a przy mleku i ciśnieniu około 2,5 bara komfort jest całkiem dobry. Dzięki za info, wiele to też zapewne kwestia przyzwyczajenia. Powiedz tylko czym jest "mleko" w sformułowaniu: "a przy mleku i ciśnieniu..."?
Nemrod Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opony założone bezdętkowo. Pozwalają jechać na niższym ciśnieniu bez ryzyka dobicia dętki do obręczy i złapania tzw "snejka".
Barkos Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 a Jakbyście mogli pomóc, bo przeszukując internety natrafiłem na więcej takich (szukam czegoś pod gravel, tak do 2000zł max, 170 cm, ramy raczej 52-54) https://www.olx.pl/oferta/rower-przelaj-ridley-crossbow-28-cyclocross-carbon-CID767-IDCkSnP.html https://www.olx.pl/oferta/trek-gravel-crossrip-comp-CID767-IDGSe9T.html https://www.olx.pl/oferta/boardman-cx-comp-gravel-turystyczny-dodatki-gratis-CID767-IDHc2Gr.html https://www.olx.pl/oferta/rower-szosa-grawel-przelaj-cube-ultegra-CID767-IDH2rUS.html na coś szczególnie zwrócić uwagę? czy raczej wszystko syf i lepiej nie brać?
m-peter Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) 38 minut temu, Barkos napisał: na coś szczególnie zwrócić uwagę? Przede wszystkim na rozmiar. Tutaj podałeś praktycznie prawie cały przekrój wielkości rowerów, od 47 do 57, mam nadzieję, że masz świadomość tego. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez m-peter
Barkos Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 1 minutę temu, m-peter napisał: Przede wszystkim na rozmiar. Tutaj podałeś praktycznie prawie cały przekrój wielkości rowerów, od 47 do 57, mam nadzieję, że masz świadomość tego. tak bo opisy nie są dokładne, raz piszą że rama 54 a potem że 47 czy coś takiego i średnio wiem jak się w tym odnaleźć, jedynie jeden (crossbow) jest określony ściśle jako 52
Dziaku Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Co do rozmiaru ramy: Ja jestem prawie pewien, że u siebie kupiłem rozmiar a może i nawet da za dużo Przy twoim wzroście 52 to raczej max 1
Barkos Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 6 minut temu, Dziaku napisał: Co do rozmiaru ramy: Ja jestem prawie pewien, że u siebie kupiłem rozmiar a może i nawet da za dużo Przy twoim wzroście 52 to raczej max z tego by nawet wychodziło że mi bliżej do 50-52, niż do 54... I to jest problematyczne bo nie ma takich rowerów 😉 nie wiem do końca od czego to zależy, ale raczej to przeciętni niski wzrost. Niestety większość używek jest >56, co utrudnia poszukiwania. czy mimo wszystko któryś z nich by się nadawał? Uwzględniając właśnie rozmiar ramy, albo lepiej - które odpadają?
Fimala Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Barkos napisał: z tego by nawet wychodziło że mi bliżej do 50-52, niż do 54... I to jest problematyczne bo nie ma takich rowerów 😉 nie wiem do końca od czego to zależy, ale raczej to przeciętni niski wzrost. Niestety większość używek jest >56, co utrudnia poszukiwania. czy mimo wszystko któryś z nich by się nadawał? Uwzględniając właśnie rozmiar ramy, albo lepiej - które odpadają? Odpadaja wszystkie ktore są za duże. Musisz czekać. Ja też szukam i czekam. Nie ma praktycznie żadnych framesetów. Nikt nie wie kiedy i czy w ogóle będą.
Barkos Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 5 minut temu, Fimala napisał: Odpadaja wszystkie ktore są za duże. Musisz czekać. Ja też szukam i czekam. Nie ma praktycznie żadnych framesetów. Nikt nie wie kiedy i czy w ogóle będą. pomógł byś zlokalizować te za duże? 54 i większe wyrzucam, tylko nie jestem w stanie w niektórych zlokalizować jaki jest ten rozmiar, bo podają kilka wymiarów, który konkretnie nas interesuje? c-c? Rozmiar M chyba odrzucam bo one się w boardmanach zaczynają od 54 o ile dobrze patrzyłem
Fimala Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) 7 minut temu, Barkos napisał: pomógł byś zlokalizować te za duże? 54 i większe wyrzucam, tylko nie jestem w stanie w niektórych zlokalizować jaki jest ten rozmiar, bo podają kilka wymiarów, który konkretnie nas interesuje? c-c? Rozmiar M chyba odrzucam bo one się w boardmanach zaczynają od 54 o ile dobrze patrzyłem Cięzko powiedziec ktory konkretnie. Producenci teraz numerują jak chcą, ale zazwyczaj to rura podsiodłowa definiuje rozmiar. Z tych co wysłałeś jedynie Ridley teoretycznie by ci pasował. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez Fimala
nctrns Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Cube teoretycznie też by mógł być, to jest ewidentnie mała rama. Ale rower za wiele sobą nie reprezentuje moim zdaniem
Barkos Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 11 minut temu, nctrns napisał: Cube teoretycznie też by mógł być, to jest ewidentnie mała rama. Ale rower za wiele sobą nie reprezentuje moim zdaniem pytanie czy znajdę więcej w tym przedziale cenowym... na ten moment taki budżet i już podnosić go nie chcę (2000zł)
leejoonidas Opublikowano 11 Grudnia 2020 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Dla chcących kupić gravela mam info, w sklepie stacjonarnym Bike Ateli.. są nowe Meridy Silex. Jest tylko jeden kruczek że są w wybranych sklepach które otwarto niedawno np: w Pszcz...
Bujak Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Naoglądają się gravelowcy takich filmów, a potem jak ja muszą wymieniać zniszczone koła 😁
Strek Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Bujak napisał: Naoglądają się gravelowcy takich filmów, a potem jak ja muszą wymieniać zniszczone koła 😁 Koła to pół biedy....gorzej jak stomatolog lub ortopeda jest mile widziany😄
M.C Opublikowano 15 Grudnia 2020 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Przyznam ze w Polsce taki gravel ma dużo większy sens niż w Irlandii. Z każdej strony jakaś polna droga która za parę km łączy się z głównymi drogami aż prosi o eksploracje.
Rekomendowane odpowiedzi