Skocz do zawartości

6. Szosa / rower szosowy w cenie 7500 zł i powyżej.

Kaos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Nie za bardzo jednak rozumiem w jaki sposób kupiłeś Propela Advanced 2 z lepszymi kołami za cenę 8,5 skoro sam rower fabrycznie tyle kosztuje ?

Opublikowano
7 minut temu, Majlo45 napisał:

Dzięki za odpowiedź. Nie za bardzo jednak rozumiem w jaki sposób kupiłeś Propela Advanced 2 z lepszymi kołami za cenę 8,5 skoro sam rower fabrycznie tyle kosztuje ?

W bardzo prosty sposób. Rower kupiłem w Maju na wyprzedaży w Anglii (Rocznik 2017). Zapłaciłem za niego około 5,5 tyś z wysyłką do Polski. Koła kupiłem już w kraju.

Polecam rozejrzeć się w Anglii, przy tak niskim kursie funta mają tam na prawdę atrakcyjne ceny.

Opublikowano (edytowane)

Wersja Pro ma w założeniu trochę lżejsze części -- koła, siodełko, kokpit i widelec. Kasują za to, dając napęd z niższej półki. Co jest trochę niespójne, bo najważniejsza różnica między Ultegrą a 105 to waga...

Czyli tak: Najniższy model Proper Advanced Pro jest zrobiony jako podstawa roweru. Kupujesz bardzo lekką ramę z bardzo lekkimi dodatkami, z założeniem wymiany kół i napędu w przyszłości. Propel Advanced 0 ma nieco cięższe części, ale cały rower jest kompletny, bez potrzeby wymiany czegokolwiek kiedykolwiek. Dzięki lżejszemu napędowi może nawet być lżejszy (!) w wersji z fabryki.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano
4 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał:

Wersja Pro ma w założeniu trochę lżejsze części -- koła, siodełko, kokpit i widelec. Kasują za to, dając napęd z niższej półki. Co jest trochę niespójne, bo najważniejsza różnica między Ultegrą a 105 to waga...

Czyli tak: Najniższy model Proper Advanced Pro jest zrobiony jako podstawa roweru. Kupujesz bardzo lekką ramę z bardzo lekkimi dodatkami, z założeniem wymiany kół i napędu w przyszłości. Propel Advanced 0 ma nieco cięższe części, ale cały rower jest kompletny, bez potrzeby wymiany czegokolwiek kiedykolwiek. Dzięki lżejszemu napędowi może nawet być lżejszy (!) w wersji z fabryki.

Dzięki za odpowiedź ! 

Nie rozumiem jedynie dlaczego w wersji Advanced Pro miałbym wymieniać koła a w wersji Advanced 0 nie. 

Model Pro ma model wyższe koła w zestawie niż model Advanced 0... 

Opublikowano

Bo jak na rower z najwyższej półki to są takie sobie koła. Ludzie potrafią wydać kilka tysięcy dolarów (!) na nowy komplet do takiego roweru. Mam podobnie w MTB. Rower swoje kosztował, ale koła ma "tylko" aluminiowe, więc "powinienem" je wymienić za cenę nowego roweru...

Opublikowano

Ok, jasne tu masz racje. Tyle, że kupując rower za 12tys. nie szukam sprzętu do którego musowo bedę musiał włożyć koła za drugie tyle :)

Mimo wszystko dzięki za rady ! 

Opublikowano

Ale akurat IMHO podejście, gdzie kupujesz ramę i napęd, a sztyce, siodełka, koła są po taniości ma sens głęboki. Przy bardzo drogich setach często jest tak, że kupujący to swoje koła już posiada, więc producent dodaje tylko takie, które pozwolą rowerowi stać w sklepie.. Ja tak wolę bynajmniej i nie uznaję tego za jakieś zdzierstwo. Chyba, że kupujesz w Rosebikes albo innym sklepie, który pozwala wszystko konfigurować online, wtedy to co innego..

Opublikowano
23 godziny temu, Majlo45 napisał:

Zastanawia mnie tylko czy odczuje dużą różnice pomiędzy ultegra? 

Tam jest ultegra elektroniczna, wiec roznice w szybkości zobaczysz

Opublikowano

Ostatecznie padło na ten model:

https://www.giant-bicycles.com/gb/propel-advanced-disc

Wynegocjowałem dobrą cenę, i mam taki osprzęt jak chciałem w niższej cenie niż modele wyżej :) 

Ten model był tylko w niektórych krajach więc rower już jedzie do mnie ze Szkocji :D 

Opublikowano

Czołem, szukam promocji na rower szosowy do 10k najlepiej na di2, rozmiar ok 57, przeszukałem pół internetu i ciężko coś znaleźć w tych pieniądzach. Ewentualnie r8000, może idzie kupić taniej treka Émonda SL 6 - 2018 niż 9600? Może być na  tańszych kołach, tak założę swoje. 

Opublikowano

Witam

Jestem przed zakupem nowego roweru w kwocie Ok 10 tys zł . Byłem już zdecydowany na Gianta tcr advanced 1 disc z 2019 roku 

https://www.giant-bicycles.com/pl/tcr-advanced-1-disc-hrd-2019

ale mam okazje kupić nowego krossa vento tez z 2019 za 8 tys

https://www.kross.pl/pl/2019/road/vento-8-0

I co teraz zrobić? W giancie napewno nie dostanę 20% zniżki .

Opublikowano
W dniu 10.08.2018 o 20:25, bons napisał:

@Gacek89 wybrałeś btwina? :)

Przymierzam się na jesień do roweru, ten sam budżet do 10 tys. Właśnie najpoważniejszym kandydatem jest ultra 920cf.

z tego co czytałem na zagranicznych forach rama daje radę. Ciekaw jestem Twojej opini :)

Ja miałem dylemat w wersji 920 af, czy brać treka za 2,5 k więcej albo jakiegoś speza i wybrałem 920 af, oh jaka to jest piękna maszyna a zaoszczędzone 2,5 k wydam na coś ekstra :D

Opublikowano

Zobaczymy czy wypuszcza coś na tarczach na nowy sezon

Opublikowano

Ja wybrałem krossa Vento 8.0. Udalo mi się w dobrych pieniądzach dostać nowy rocznik 16.

Opublikowano
1 minutę temu, bons napisał:

Ja wybrałem krossa Vento 8.0. Udalo mi się w dobrych pieniądzach dostać nowy rocznik 16.

I jak wrażenia? Ja mogę mieć nowy 2019 8.0 na tarczach za ok 8500 

Opublikowano
4 godziny temu, Gacek89 napisał:

Zobaczymy czy wypuszcza coś na tarczach na nowy sezon

Widziałeś RC 520? Dwa najtańsze tribany mają już tarcze https://www.decathlon.co.uk/triban-rc-520-disc-road-bike-navy-105-id_8554421.html <- to ten droższy 

Pewnie będzie jeszcze seria ultra, ale mało kto w ultrze chce tarcze, sam kupiłem 920 z tego sezonu bo tarcze mi nie potrzebne na szosę, na szosie się nie hamuje tylko zwalnia ;)

Opublikowano
7 minut temu, 89neo napisał:

Widziałeś RC 520? Dwa najtańsze tribany mają już tarcze https://www.decathlon.co.uk/triban-rc-520-disc-road-bike-navy-105-id_8554421.html <- to ten droższy 

Pewnie będzie jeszcze seria ultra, ale mało kto w ultrze chce tarcze, sam kupiłem 920 z tego sezonu bo tarcze mi nie potrzebne na szosę, na szosie się nie hamuje tylko zwalnia ;)

Niby tak ale jak jeżdżę przeważnie w terenie górskim to czasem by się przydały 😉

Opublikowano
Niby tak ale jak jeżdżę przeważnie w terenie górskim to czasem by się przydały
Powiem Ci tak, dual pivot i klocki z ultegry już robią robotę, jak ktoś ma zwykle clarisy albo sory poprzez wymianę samych okładzin zadziwiająco dużo zyskuje :) poza tym tarcze ważą, okładziny drogie a najtańsze tarcze to mechaniki a nie hydraulika...

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
11 minut temu, 89neo napisał:

Powiem Ci tak, dual pivot i klocki z ultegry już robią robotę, jak ktoś ma zwykle clarisy albo sory poprzez wymianę samych okładzin zadziwiająco dużo zyskuje :) poza tym tarcze ważą, okładziny drogie a najtańsze tarcze to mechaniki a nie hydraulika...

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Np nowy kross vento 8.0 hamulce hydrauliczne waga roweru 7.9 kg cena bez zniżki 10 tys . I pełna ultegra r8000 wiec nie jest zle 

Opublikowano
6 godzin temu, Gacek89 napisał:

I jak wrażenia? Ja mogę mieć nowy 2019 8.0 na tarczach za ok 8500 

Dobra cena, ale widzę że zupełnie pozmieniali specyfikacje. Ja dałem 9500 za model 2016 .https://www.goride.pl/szosowe/kross-vento-80-2016
Obiektywnie jeszcze go nie ocenię, ale gdybym miał jeszcze raz dokonywać wyboru to kupiłbym go ponownie. :)

Opublikowano
9 godzin temu, bons napisał:

Dobra cena, ale widzę że zupełnie pozmieniali specyfikacje. Ja dałem 9500 za model 2016 .https://www.goride.pl/szosowe/kross-vento-80-2016
Obiektywnie jeszcze go nie ocenię, ale gdybym miał jeszcze raz dokonywać wyboru to kupiłbym go ponownie. :)

Nie pozmieniali specyfikacji tylko numery nazw. Te co ja podałem to w zeszłym roku nazywał się 7.0. A ten co kupiles ma sztywne osie?

Opublikowano

Oglądałem TCR Advanced 2 Disc i w salonie Giant/Kross zaproponowali mi rabat koło 20 % (katalogowo 8200 na 6600). Na pozostałe modele koło 15%

Mi się Krossy nie podobają, ale to kwestia gustu :). Jeśli chodzi o ramy to osobiście bardziej ufam Giantowi.

budyn czekoladowy
Opublikowano

Na 2018 rocznik w Giancie bez problemu -20%, a na 2019 od razu -10% można dostać. Pewnie jak się pomęczy, to i więcej się ugra. 

Ja osobiście brałbym Gianta (zaufanie do ram).

Opublikowano
W dniu 9.11.2018 o 14:12, Miko napisał:

Oglądałem TCR Advanced 2 Disc i w salonie Giant/Kross zaproponowali mi rabat koło 20 % (katalogowo 8200 na 6600). Na pozostałe modele koło 15%

Mi się Krossy nie podobają, ale to kwestia gustu :). Jeśli chodzi o ramy to osobiście bardziej ufam Giantowi.

W którym salonie jak można wiedzieć? 

Opublikowano
17 godzin temu, Gacek89 napisał:

W którym salonie jak można wiedzieć? 

Salon Gianta w Przyszowicach (koło Gliwic), ale jak podałem zaproponowaną ceną w innym salonie to powiedzieli że też mi taką zrobią :)