Skocz do zawartości

6. Szosa / rower szosowy w cenie 7500 zł i powyżej.

Kaos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napisał.. Ja bym brał Canyona. Koła robią bez porównania większą różnicę, niż Ultegra kontra 105. Nowa 105 z Shadow z tyłu, nareszcie działającym trymowaniem z przodu i po prostu ładnymi klamkomanetkami wymiata.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
22 minuty temu, tadzikpl napisał:

Napisał..

Było "Canyon na 105 z lepszymi kołami" 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Geometria jest bardziej sportowa, ale nie hardkorowo. Nie lepiej coś tańszego na początek ?

Opublikowano

Jeśli jesteś po 40-stce, a ostatnią Twoją aktywnością fizyczną było wstawanie z kanapy na 3 razy, to geometria będzie zbyt agresywna. Jeśli nie, to luźno. Tylko rozmiar wybierz odpowiedni.

Opublikowano

Szukam opinii na temat fuji sl 2.3 . Bo byłem zdecydowany na gianta Tcr pro ale spoko cena jest za fuji. Osprzęt ten sam tylko różnica w kołach . No i cenie . Fuji tańszy o 2200 zł 

dawidowiczkonrad
Opublikowano

cześć,

Planuję wymianę szosy na najbliższy sezon, zastanawiam się nad poniższymi opcjami. 

Serdecznie Was proszę o opinie, która i dlaczego Waszym zdaniem będzie lepsza, no i jestem otwarty na inne pomysły :)

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-920-cf-id_8402810.html

https://www.canyon.com/pl/road/ultimate/2019/ultimate-cf-sl-disc-7-0.html

https://katalog.bikeworld.pl/2019/web/produkt/rowery_szosowe/race_klasyczne/cinelli/63424/veltrix_disc - ten mi się podoba wizualnie ale nie mam pojęcia gdzie go można kupić :)

https://bikeatelier.pl/rowery-szosowe/41481-rower-cannondale-synapse-carbon-105-disc-2017.html

Z góry dzięki za wszystkie wskazania i uwagi.

Pozdrawiam,

Konrad

Opublikowano
7 godzin temu, dawidowiczkonrad napisał:

która i dlaczego Waszym zdaniem będzie lepsza

Lepsza do czego?

Chcesz się ścigać czy jeździć na długie rekreacyjne wycieczki, trenować w grupie czy samemu sobie czasem gdzieś wyskoczyć? Jeździć chcesz po górach, czy raczej po płaskim, masz zacięcie raczej sprinterskie czy bliżej Ci do górala? Potrzebujesz maszyny sztywnej i lekkiej czy zależy Ci na komforcie, itp, itd.

Musisz sprecyzować swoje potrzeby. Zakładam, że jak chcesz zmienić szosę, to na jakiejś już trochę pojeździłeś i wiesz już co nieco, czego chcesz a czego nie, na czym Ci zależy a bez czego się obejdziesz. 

dawidowiczkonrad
Opublikowano
14 godzin temu, Łabędź napisał:

Lepsza do czego?

Chcesz się ścigać czy jeździć na długie rekreacyjne wycieczki, trenować w grupie czy samemu sobie czasem gdzieś wyskoczyć? Jeździć chcesz po górach, czy raczej po płaskim, masz zacięcie raczej sprinterskie czy bliżej Ci do górala? Potrzebujesz maszyny sztywnej i lekkiej czy zależy Ci na komforcie, itp, itd.

Musisz sprecyzować swoje potrzeby. Zakładam, że jak chcesz zmienić szosę, to na jakiejś już trochę pojeździłeś i wiesz już co nieco, czego chcesz a czego nie, na czym Ci zależy a bez czego się obejdziesz. 

Good point.

Dziękuję za zwrócenie uwagi. 

Moja aktywność na szosie sprowadza się do jazdy po terenach pagorkowatych i górskich. Preferuję trasy 80-150 kilometrów- dłuższe dystanse to raczej nie dla mnie. Do tej pory jeździłem w maksymalnie 3 osoby, ale od tego sezonu chciałbym także jeździć w cotygodniowych ustawkach, gdzie jest z reguły kilkadziesiąt osób. W ubiegłym roku wystartowałem w jednych zawodach i bardzo mi się podobało- więc plan na ten rok to minimum 5 startów:)

Zależy mi na lekkim rowerze z hamulcem tarczowymi, więc b`twin do którego link wklejalem to raczej poglądowo żeby zobaczyć Wasze opinie o tym sprzęcie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

No wygląda bajecznie. Choć na żywo to nie widziałem. 

Opublikowano

Rower na Force do obejrzenia we Wrocławiu, można też się przejechać. Rozmiar 57 cm, niedługo pójdzie na sprzedaż, a przebieg ma stosunkowo mały. 

Opublikowano

Nie ten rozmiar i nie ten moment w odkładaniu pieniędzy na rower ;)

Opublikowano

Witam mam dylemat który rower wybrać czy giant propel advanced 2 vs giant tcr advanced 2

Opublikowano

Ja bym kupił ten pierwszy. Bardziej mi się podoba.

Opublikowano

Jeśli wybierasz pomiędzy tymi dwoma modelami to wyrzucasz kasę w błoto nie wiedząc czego potrzebujesz.

Opublikowano

trenuje triathlon na amatorskim poziomie i nie wiem czy szosa aero poprawi wyniki

dawidowiczkonrad
Opublikowano

Hej ponownie. W końcu zostawiłem dwa modele nad którymi myślę w kontekście tegorocznej wymiany.

1) https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2018-szosowe/elite/caad12/caad12-disc-105

2) https://www.canyon.com/pl-pl/road/ultimate/2019/ultimate-cf-sl-disc-7-0.html

Rower będzie używany do tras 100-150 km. Głównie samemu, ale czasami może się zdarzyć wyjazd w większej grupie. W tym roku planuje także udział w 5 wyścigach. Teren pagórkowaty, czasami górski.

Jestem ciekawy Waszej opinii, który z tych rowerów posiada lepsze i trwalsze wyposażenie standardowe. Ja nie mam pojęcia czym się różni pressfit od bb30, który ma lepsze koła itp. Generalnie mechanicznie to umiem wymienić dętkę i zawieść rower do serwisu :)

Będę także wdzięczny jeżeli wypowiecie się w kwestii ram obu rowerów.

Dzieki.

Konrad

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dorzuciłbym do tych propozycji nasz rower klasy Gran Fondo: https://www.rosebikes.pl/rose-team-gf-four-disc-105-2673752 

Od konkurencji różni nas to, że rower można konfigurować czyli dobierać części (np przełożenia, długość mostka) wg potrzeb użytkownika. W/w model ma geometrię gran fondo czyli 

do jazd długodystansowych i maratonów, dość wygodną, a najbardziej sportową pozycję uzyskamy składając go z jedną, 5 mm podkładką pod mostek.

Opublikowano (edytowane)

Hej

Stoję przed wyborem roweru szosowego. Rower będzie używany na trasy do 150km. Może z czasem w jakimś amatorskim wyścigu do walki z samym sobą i swoimi słabościami ;). Mimo że mieszkam na nizinie to wypady na rowerze raczej planuje w teren pagórkowaty/górski.

Ogólnie byłem nastawiony na Gianta: 

1) tcr advanced 1 disc hrd 2019 
lub
2) defy advanced 1 hrd 2019

Nie do końca wiem na co się zdecydować. 1 to "race" bardziej agresywna pozycja, 2 to "endurance" bardziej komfortowa pozycja. Jestem ciekawy opinii bardziej doświadczonych i dłużej jeżdżących kolegów na "szosówkach", patrząc do czego miałby być rower stosowany.

Do rozważań mam jeszcze opcje Treka emonda sl 6 disc 2018

Dodatkowo ostatnio moją uwagę mocno przyciągnęły rowery Rose
1) x lite four disc ultegra

2) team gf four disc

Wg mnie minusem rose jest brak możliwości przymiarki roweru.

W dniu 7.02.2019 o 22:17, Rosebikes napisał:

Rower na Force do obejrzenia we Wrocławiu, można też się przejechać. Rozmiar 57 cm, niedługo pójdzie na sprzedaż, a przebieg ma stosunkowo mały. 

Chyba nie mój rozmiar, ale jest jeszcze możliwość zobaczenia roweru?

Z racji że chciałbym najpóźniej do połowy marca sfinalizować wybór, będę wdzięczny za wszelkie pomocne informacje/sugestie.

Z góry dzięki

Edytowane przez slja
dodanie opcji włącz powiadomienie o odpowiedziach
Opublikowano

Tak, mam wciąż na stanie X-LITE FOUR DISC Force. Pozycja na tym rowerze jest dość umiarkowana jeśli zamówi się np z podkładkami 20 mm pod mostek (2x5+10mm). Potem można "schodzić" w dół przekładając kolejne podkładki. Rozmiar dobieramy po podaniu wyników pomiarów:

Opublikowano
10 godzin temu, Rosebikes napisał:

Tak, mam wciąż na stanie X-LITE FOUR DISC Force. Pozycja na tym rowerze jest dość umiarkowana jeśli zamówi się np z podkładkami 20 mm pod mostek (2x5+10mm). Potem można "schodzić" w dół przekładając kolejne podkładki. Rozmiar dobieramy po podaniu wyników pomiarów:

Wzrost: 182,5cm

Wymiar w kroku: 84cm

Rozstaw ramion: 42,5cm

Długość ramienia: 62cm

Jak możemy się umówić na oglądnięcie roweru. Jestem z Wrocławia więc się dopasuje.

Opublikowano

Proszę o wiadomość na priva, mieszkam na Krzykach, możemy się umówić. Czy przekrok został zmierzony prawidłowo? Tak jak w instrukcji: