Skocz do zawartości

6. Szosa / rower szosowy w cenie 7500 zł i powyżej.

Kaos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, mały napisał:

Witam też miałem  jakis czs temu podobny dylemat jezdziłem na scott Speedster potem miałem przesiąść sie własnie na aluminiowego treka bo wyczytałem ze rama jest jepsza od nie jednego carbonu nastepny na celowniku był cube attain gtc disc ale znalazłe gosci ktory miał takiego okazało sie ze to kloc jak kupować cube to model przynajmniej model C:62 Carbon bo pomiedzy attainem w karbonie a aluminium jest niewielka rożnica wagowa a w kasie przepeść.Ostatecznie kupiłem Kellysa UCR 50.Odradzali mi wszyscy ta maszye ze ma sporową geometrie ze tarcze i te duże klami .Po odpowiednich ustawiwniech jeżdzi mi sie super :)Może to nie taka znana marka jak inne ale w końcu czy sie marką jezdzi czy rowerem.Mam kompaktową korbę i 32 z tyłu podjezdzam pod każdą górkę.na ramę jest 5 lat gwarancji.

Tu masz link do sklepu w którym kupiłem

https://www.axel-sport.pl/rower-kellys-urc-50-m-2017.html

Ja wyrwałem go za 5900 :)

A i naj nigdy wiecej aluminium na szosie :)

Heh też go miałem na oku, ale zrezygnowałem ze względu na rozmiarowkę.  Chyba zmiękli bo jak się kontaktowałem jakiś miesiąc temu to nie chcieli zejść nawet centa  :)

Opublikowano

Nie wszystkie rozmiary ram są jeszcze dostępne, ale za 8 k zł można mieć u nas ten model https://www.rosebikes.pl/rose-x-lite-two-105-2674381?product_shape=Mandarin-Red%2FBlack 

Możliwość skonfigurowania komponentów, przyzwoite koła i pełna, najnowsza grupa Shimano 105. 

W przecenie także model o geometrii Gran Fondo: https://www.rosebikes.pl/team-gf-four-105-2673779  tu większy wybór ram, ale w podstawowej wersji warto dopłacić do kół i wymienić je na DT SWISSy. Oba modele powygrywały sporo testów porównawczych, są lekkie, komfortowe i sztywne. 

Opublikowano
7 godzin temu, Rosebikes napisał:

Nie wszystkie rozmiary ram są jeszcze dostępne, ale za 8 k zł można mieć u nas ten model https://www.rosebikes.pl/rose-x-lite-two-105-2674381?product_shape=Mandarin-Red%2FBlack 

Możliwość skonfigurowania komponentów, przyzwoite koła i pełna, najnowsza grupa Shimano 105. 

W przecenie także model o geometrii Gran Fondo: https://www.rosebikes.pl/team-gf-four-105-2673779  tu większy wybór ram, ale w podstawowej wersji warto dopłacić do kół i wymienić je na DT SWISSy. Oba modele powygrywały sporo testów porównawczych, są lekkie, komfortowe i sztywne. 

Bardzo ciekawe propozycje.🚴🏻

Opublikowano

Za takie pieniądze na pewno nie kupiłbym ramy aluminiowej. Jeździłem na alu, teraz na karbonie i do aluminium w szosie nie mam zamiaru wracać. 

Wymieniłeś w pierwszym poście emondę, więc może przyjrzyj się temu, z ceny coś jeszcze na bank urwiesz. 

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trek-emonda-sl-6-pd17143/?v_Id=124321&gclid=CjwKCAiAlvnfBRA1EiwAVOEgfMkUMBDZFWbHXPm9Gc5a5wAxVfdkqUOP5VbXnmJIlPG-mWMzh5sHvBoCRooQAvD_BwE

Opublikowano

Wczoraj oglądałem kolekcję Scott na 2019 r. Bardzo ładnie się prezentuje. Mi się spodobał addict 20 (rama endurance karbon na 105 za 7k katalogowo, do wyrwania za jakieś 6k)

Opublikowano
Wczoraj oglądałem kolekcję Scott na 2019 r. Bardzo ładnie się prezentuje. Mi się spodobał addict 20 (rama endurance karbon na 105 za 7k katalogowo, do wyrwania za jakieś 6k)

Ja też jestem zainteresowany tym rowerkiem. Byłem ostatnio w Krakowie i chciałem się przymierzyć ale niestety nie zdążyłem i sklep zamknęli. Kolego myślisz że za 6 k jest do wyrwania? Czy ktoś ci proponował taką cenę?

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Byłem w salonie Scotta u znajomego i taką mi podał  :)
A gdzie kolego byłeś jeśli można spytać?

Opublikowano
1 minutę temu, orzecho napisał:

A gdzie kolego byłeś jeśli można spytać?

Wolałbym nie podawać nazwy salonu, wydaje mi się że każdy ma podobne marże i wszędzie Ci taką mogą zaproponować (pytanie czy chcą)

Opublikowano (edytowane)

Piękna maszyna, gratulacje ! Ile Cię ostatecznie kosztowała ? No i jak wrażenia z zakupu ?

Edytowane przez Pesel
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli cena Ci odpowiada to pozostaje przymierzyć się do roweru i "przetestować" na żywo jeżeli jeszcze nie miałeś okazji, zresztą nawet dla samego porównania Krossa z TCR Advanced 2 Disc,  moim zdaniem warto .Co do ramy i jakości- w tym budżecie i z takiej półki nie powinno być żadnego problemu.

Opublikowano

Może warto rozważyć nasz model, na dobrych kołach, z możliwością dopasowania komponentów (w tym pozycji za kierownicą) przed zakupem:

https://www.rosebikes.pl/rose-2673752-2673752  Pełna 105-tka, możliwość upgrade kół do DT SWISS za 10 euro i świetna rama do jazdy długodystansowej i startów w maratonach.

Opublikowano

Przy rowerze za tą kase u Gianta aluminiowa rura sterowa na widełkach? Coś mi się wydaje, że księgowi mocno maczali tam palce.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie też się o tym dowiedziałem ostatnio jak byłem w sklepie Gianta. Więc coraz bardziej skłaniam się ku krossowi. Chyba że jakaś dobra używka albo po testówka. Np z Niemiec Giant Tcr advanced 1 pro na ultegrze 8000 i kołach karbonowych za 9800 zł . Chociaż jest też vento Te na sram red i kołach dt swiss prc 1400 

Opublikowano

Cześć,

Jestem na etapie przeczesywania internetu w temacie dwóch rowerów szosowych od Pinarello to jest:

1. Angliru 

-> https://www.pinarello.pl/shop/pinarello/angliru/

2. Neor

-> https://www.pinarello.pl/shop/pinarello/neor/

Niestety, internet jest w miarę pusty odnośnie sprawozdań z jeżdżenia na tych rowerach. Tak samo, jak czytam różne fora oraz tematy, w których polecacie różne rowery, to te dwa gagatki się w ogóle nie pojawiają. Pytanie, czy te modele nie są znane czy po prostu są słabe? 

P.S Szukam szosy, najbardziej podobają mi się (wizualnie) Pinarello, z wiadomości które posiadam, oraz które powziąłem od znajomych, którzy bardziej ogarniają kwestie parametrów roweru, to nie są to złe modele. 

Czy moglibyście rozwiać wątpliwości co do tych rowerów? Złe? Nieznane? Warte ceny? Niewarte? Może coś innego? 

Główne wykorzystanie to malownicze trasy w Polsce i za granicą, najczęściej góry.

Dziękuję z góry :)

Opublikowano

Rower powinien się podobać więc jeśli chcesz to kup. 

Miej tylko na uwadze, że w kwestiach technicznych u konkurencji można mieć więcej za podobną kase

• Lubię to! 1
Opublikowano

A czy ktoś miał okazję na tych rowerach jeździć? Jakieś wrażenia z jazdy? Geometria? :)

Opublikowano

Geometrię masz na zdjęciach i wymiarach

A jakie mają być wrażenia z jazdy? Karbonowa szosa jak karbonowa szosa, nie ma tam żadnych technologii, których nie mieliby inni (a na pewno nie w tej kategorii cenowej)

Użytkowników raczej nie znajdziesz bo pinarello w tym kraju to promil rynku

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jakieś szczególne zarzuty co do marki, jeśli użytkowników jest tak mało w naszym kraju?

Opublikowano
1 godzinę temu, pan_serduszko napisał:

Jakieś szczególne zarzuty co do marki, jeśli użytkowników jest tak mało w naszym kraju?

Mniej więcej takie, jak w samochodach do Ferrari - stosunkowo za drogie w porównaniu do tego, co oferuje konkurencja w podobnych przedziałach rynku, do tego nie kupisz go na każdym rogu. ;)

Nie ma tych rowerów w polskiej dystrybucji zbyt dużo, oficjalnego przedstawiciela marki nie znajdziesz łatwo. W Krakowie, dość sporym przecież mieście, sprzedażą tych rowerów zajmuje się tylko jeden punkt - Veloart.  I to nie na zasadzie autoryzowanej dystrybucji, tylko niejako przy okazji, jako pośrednik, jak się uprzesz,  że chcesz sprowadzić. Nie mają tych rowerów na stanie, nie obejrzysz, nie dotkniesz, nie przyjedziesz się. Zaporowa jak na polską kieszeń cena, właściwie zerowa dostępność, nieco paraliżujący prestiż marki. 

Opublikowano

A szkoda, że są tak trudno dostępne i tak wiele sobie za nie życzą, bo według mnie rowery są przepiękne. Od lat w takim kolarski peletonie podobały mi się właśnie Pinarello. Np. taki Pinarello Prince Alejandro Valverde w barwach mistrza Hiszpanii z 2008r. Dużo bardziej mi się podoba niż obecny jego Canyon w barwach mistrza świata.

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano

Rynek rowerów w tym kraju to przede wszystkim szeroko pojęte "rowery górskie". Szosy to bardzo mały segment. Druga sprawa - cena. Spójrz nawet na ten dział, wszędzie tematy "szosa do 2, 3, 4, 5 tys", wyższa kwota pojawia się sporadycznie. Ciekawostka - średnia cena kupna roweru w Polsce to ok. 380-400 euro (nowe i używane) i jest to poziom zbliżony do prawie całej, pierwszej 10-tki w Europie. Tylko Holandia się wybija no ale wiadomo

A teraz te 400 euro porównaj do cen pinarello.

Druga sprawa to stosunek cena/osprzęt. Linkowany przez Ciebie angliru za 10k nie ma nawet pełnej grupy 105, troszkę lipa biorąc pod uwagę, że porównywalne modele (na pełnych grupach) giant'a, canyon'a czy meridy wyjściowo kosztują 2-2,5 tys mniej. 

Osobiście ramy pinarello bardzo mi się podobają ale nie dojrzałem jeszcze do decyzji o kupnie roweru za 10k+. Już nawet myślałem o kupnie używanej ramy/roweru i poprzekładaniu gratów ale nie widzę sensu kupna kilkuletniego roweru za 4k, z którego wyrzucę cały osprzęt (bo za 5-6k mogę mieć nowy, porównywalny sprzęt)

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Moderowany przez zibi:

W tym temacie będziemy rozmawiać o rowerach szosowych w kwocie powyżej 7500 PLN. 
Jeśli szukasz roweru w tym przedziale cenowym bardzo proszę o nie zakładanie osobnych tematów tylko dopisywanie się do tego wątku.

Panowie,

2 rowerki - ktory ciekawszy? Oba w bardzo podobnej cenie:

1. Canyon Aeroad CF SL 7.0 na 105 z lepszymi kołami 

2. Merida Reacto 6000 - tu juz Ultegra, ale slabsze koła. Chyba jak ktos nie jest zawodowcem to Ultegra vs 105 nie jest warte dopłaty?

Wizualnie oba rowery sliczne - z minimalna przewaga Canyona. Co byście wybrali? Jakies porady co do tych rowerów?