Skocz do zawartości

6. Szosa / rower szosowy w cenie 7500 zł i powyżej.

Kaos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, mGniew napisał:

@SpiderMAN brak porannej kawy potrafi zdziałać cuda :D

To zdanie lepiej brzmi w tej wersji:

Łyk porannej kawy potrafi zdziałać cuda. :)

Opublikowano

59 cm https://www.rosebikes.pl/rose-team-gf-four-105-2673779 najbardziej sportowa pozycja w kategorii endurance, możliwość doboru komponentów czyli przełożeń, długości mostka, siodełka itd, dwie wersje malowania do wyboru, w konfiguratorze warto dołożyć do lepszych kół DT Swiss. Są też wersje na Ultegrze i wyższych grupach. 

W marcowym wydaniu niemieckiego TOUR-u z marca tego roku zwycięstwo w kategorii cena / jakość. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

niosę się z zamiarem zakupu pierwszej szosy. Szosa ma służyć głownie do pokonywania tras jednodniowych +200km. Do tej pory jeżdze rowerem  MTB  na laczku 2,25. Trasy które pokonywałem w tym roku to parę tras 100 km jedna 150km i pełno tras w zakresie 50-80 km. Za 3 tygodnie mam urlop i marzy mi sie grubsza wyprawa bez spania +300km(chciałbym dobic do 500km).

Mam tez zacięcie sportowe i lubie wjechać sobie po wieksza góre jak jak i wykręcać czasy.

Wzrost około 180-182

przekrok86.

waga 95kg - jestem dobrze zbudowawny po podnoszeniue ciężarów

Model  który byłbym w stanie kupić to:

https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/endurance-bikes/endurace/endurace-cf-sl-disc-8.0-aero/2187.html?dwvar_2187_pv_rahmenfarbe=RD%2FBK&quantity=1

niestety rower odpada bo ma malowanie które mi nie pasuja ( cały czarny albo czerowny)

Rowery które mi sie podobają ale mają zapewne gemetria zła jak na osobe początkującą to:

https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/race-bikes/ultimate/ultimate-cf-slx-8.0-di2/2162.html?dwvar_2162_pv_rahmenfarbe=BU%2FWH&quantity=1

https://www.giant-bicycles.com/de/tcr-advanced-pro-0-disc-2019

https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/race-bikes/ultimate/ultimate-cf-sl-disc-8.0-di2-aero/2194.html

Opublikowano

Polecam nasz rower klasy gran fondo, kolor blue:

https://www.rosebikes.pl/rose-team-gf-four-disc-force-etap-axs-2680388 do wyboru jest kilka wersji wyposażenia, nie tylko ta na bezprzewodowym SRAMie 2x12, dodatkowo można każdą wersję doposażyć np w karbonowe koła lub dobrać sobie przełożenia oraz np szerokość kierownicy, długość mostka dzięki konfiguratorowi (opcje wyboru wyposażenia aktywne są po wybraniu wielkości ramy) 

Taka sama geometria ale lepszy karbon i wyposażenie to ten model: https://www.rosebikes.pl/rose-team-gf-six-disc-ultegra-di2-2675812 

Sugerowałbym przy tych wymiarach ramę 57 cm z mostkiem 100 lub 110 mm (mostek można bezpłatnie wymienić do 4 tygodni, podobnie siodełko)

Opublikowano (edytowane)

Mieszkam w Braunschweigu i czy jestem w stanie gdzies w okolicy zobaczyc te rowery?

Edytowane przez Hokus
Opublikowano
3 godziny temu, Hokus napisał:

Mieszkam w Braunschweigu i czy jestem w stanie gdzies w okolicy zobaczyc te rowery?

Najbliżej w Posthausen:   https://www.rosebikes.de/über-rose/rose-stores  można zobaczyć i się przymierzyć jeśli będą mieli akurat ten model. W Bocholt jest mega salon i tam na pewno będzie rower w rozmiarze 57. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Chcę kupić nową szosą zamiast obecnego Tribana 540. Jeżdzę głównie trasy do 2h po wzgórzach trzebnickich, ale zdarzają mi się od czasu do czasu wyjazdy 5-6h, a w planach są też dłuższe. Aktualnie obniżyłem kierownicę o 2 podkładki i jeżdzę bardzo dużo w dolnym chwycie, raczej nie mam problemów z elastycznością. Moja prędkość na 100km trasach oscyluje kolo 33km/h, FTP310. Lubie sobie ostro dołożyć i poatakować segmenty na stravie. Na 100% rower musi być na tarczach i sztywnych osiach, bo czasami jadę w góry i chcę się czuć bezpiecznie, a po drugie planuje zakup obręczy karbonowych. Jeżdzę na oponach 28mm więc muszą się zmieścić w ramie. Mam 193cm i waże 83kg.

Zastanawiam się nad:

Ultimate CF SL Disc 7.0 - cena 9199, 7.9kg

https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/race-bikes/ultimate/ultimate-cf-sl-disc-7.0/2156.html

Endurace CF SL Disc 7.0 - cena 8699, 8.5kg

https://www.canyon.com/pl-pl/endurace-cf-sl-disc-7.0/50001870.html?uuid=8a5797725ca63e30b3712ba3ba

Kross Vento 8.0 - tutaj maksymalny rozmiat to 58 i nie wiem czy nie bedzie mały. Kross ma tez chyba większą utratę wartości ale jest tańszy niż canyon i na pełnej ultegrze. Nie wiem czy wejdzie opona 28mm.

https://www.domenasportowa.pl/product-pol-191892-Kross-Vento-8-0-2019-Rower-szosowy-carbon-28.html?selected_size=211&gclid=CjwKCAjw4ZTqBRBZEiwAHHxpfvsGBlM9Xn9-K86bhLzM4GcALqY-miXAkTfrhlPPmYxYiAzVkQq9phoC01gQAvD_BwE

Fuji SL 2.3 Disc - dobra cena, 9500 na pelnej ultegrze, lekki rower 7.9kg, ale nie jestem przekonany do koloru i kompletnie nie znam roweru. Nie wiem czy wejdzie opona 28mm

http://skleprower.pl/fuji-sl-23-disc-2019-nowa-shimano-ultegra-r8000-2x11-p-209.html?fbclid=IwAR0m6VKtJKpHm54aiEitNOijV3AW7oliwX7K_hdEQXh_LyBu5W90Nkacs2c

Na co byście się zdecydowali? Ja najbardziej skłaniam sie do Canyona Ultimate, chociaz to Vento i Fuji tez mi chodzą po głowie.

Od razu po zakupie planuje kupić koła karbonowe ze stozkiem 38 lub 50mm.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za radę, ostatecznie zdecydowalem się na Canyona Ultimate CF SL DISC 7.0, już zamówiony a jutro przychodzi :)

Edytowane przez skraburski
Opublikowano
20 minut temu, skraburski napisał:

jutro przychodzi

No i ok, będzie pan zadowolony. 😉 Daj koniecznie znać jak się sprawdza, gdy już trochę pośmigasz!

Opublikowano
Daj koniecznie znać jak się sprawdza, gdy już trochę pośmigasz!

Absolutnie, myślę że wielu z rozglądających się za nowym rowerkiem będzie zainteresowany wrażeniami na gorąco.

Pozdrawiam,
Jarek

Sent from my iPhone using Tapatalk
Opublikowano

Jestem po dwóch jazdach na Ultimate, jak to zwykle bywa jestem zachwycony :) Oczywiscie przesiadlem się z Tribana, więc poprzeczka nie była wysoko.

Po pierwsze na sprintach rower jest niesamowicie sztywny, naprawde w porównaniu do Tribana czuć to. Drugie pozytywne wrażenie to rama carbonowa dużo lepiej tłumi drgania i przy odcinku brukowym bylo dużo wygodniej i mogłem utrzymać większą prędkość. 

Żeby nie było tak słodko, to rower wymusza jednak bardziej sportową pozycję i plecy muszą się przyzwyczaić, nie ma dramatu ale jednak trzeba to wziąc pod uwagę. Kokpit aero H36 wygląda super (jak logo tesli, albo mjolnir :) ) ale jest wąski, canyon podaje dla rozmiaru XL 430mm ale to w dolnym chwycie, na gorze jest 400mm i w ofercie canyona nie ma szerszego. Mi to jakoś mega nie przeszkadza ale jak ktos jest szeroki to moze to byc problemem. Druga wada zintegrowanego to to, że nie da się ustawić pochylenia kierownicy innego niz fabryczne.

Sam rower przyjechal blyskawicznie, w niedziele wieczorem zamowilem, w poniedzialek wysylka z niemiec a w srodę rano rower byl juz u mnie. Zlozenie zajelo bardzo malo czasu, u mnie troche dluzej bo przekladalem opony i siodelko z poprzedniego roweru. Normalnie tylko przykręcić kokpit, siodelko, przednie kolo i pedaly i można jechać. Niestety przerzutki nie były wyregulowane idealnie, z tylu np. lancuch nie wskakiwal na najmniejsza zebatkę. Wystarczylo wykręcić minimalnie ogranicznik i jest ok, ale jesli ktos nie umie regulowac przerzutek to bedzie mial problem. Przednia tez wymaga korekty bo delikatnie ociera. Uważam, że Canyon powinien to lepiej ogarnąc. Pod gumą na łapach jest trochę płynu i nie wiem czy jest nieszczelność czy po montażu nie wytarli. 

Dużym pozytywem są tez kola DT 1850, są fabrycznie przystosowane do TL. Jeśli ktoś ma odpowiednie opony to wystarczy tylko zamontować odpowiednie wentyle, zalać mlekiem i można śmigać.

Podsumowując, jestem na razie bardzo zadowolony, ale jeszcze się poznajemu.

Jakby ktoś miał jakies specyficzne pytania to walcie na forum albo PW.

Pozdr.

Lukasz

Opublikowano

Jestem niemiło zaskoczony, że rower wymagał regulacji przerzutek. W 2012 jak odbierałem mojego Canyona to wszystko było idealnie. Czyżby przez popularność zaczynają robić bokami?

Potwierdziłeś moje obawy co do kokpitu - wydaje mi się, że nie dobierają jego długości na podstawie wymiarów zamawiającego (nawet nie wiem, czy mają różne rozmiary z różnymi długościami mostka).

Szerokość kierownicy też nie pociesza.

To wszystko napisałem z perspektywy potencjalnego zamawiającego. Jestem pewien, że Ty będziesz zadowolony

Pozdrawiam,

Jarek

-----------

Poniżej mini-recenzja Ultimate CF 8.0 Di2 napisana przez jednego z kolegów na Stravie, mam nadzieję, że nie będzie miał nic przeciwko dodaniu tego na forum:

Co do roweru to jest jednym z niewielu elementów wyprawy który (odpukać) nie zawodzi. Rewelacja hamulce tarczowe punkt #1 dzięki nim czuję się duuużo pewniej na zjazdach, #2 przerzutki fantastyczny czas reakcji dzięki błyskawicznej i nie wymagającym żadnej siły mechanizmowi mogę zmieniać biegi bardzo łatwo nawet na podjeździe w stojącej pozycji co bardzo ułatwia. #3 ładowanie - producent mówi raz na pół roku ładujemy Di2, ja naładowałem przed wyjazdem minęło 10 dni ~1600 km i żadnych objaw rozładowania (mam kable jakby co, da znać że trzeba naładować).

#4 zmieniłem fabryczne opony na takie same w wersji tube less Continental GPX 5000, znowu odpukać 4k km i zero przygód poza codziennym sprawdzaniem ciśnienia i pompowaniem 2-3 wtłoczenia.

Generalnie wart swojej ceny, mogę polecić 100% (poza siodłem - które jest fatalne dla mnie, zmieniam po powrocie bo tyłek boli ... nie zdążyłem tego ogarnąć przed ślubem).

Tych hamulcy, ani przerzutek nie zamieniłbym na żadne inne teraz

Opublikowano

Kokpit jest w różnych rozmiarach w zależności od rozmiaru ramy, w tabeli z rozmiarami są nawet podane wymiary kokpitu. Ale większego niż fabrycznie dają w XL już nie ma. Mi to nie przeszkadza ale lepiej żeby kupujacy to sprawdzili.

Opublikowano

Witam, jeżdżę na szosie od tego roku mam w sumie dopiero 3k km w tym roku a calem jest 5k ale mimo to zajawkę mam niezła i gdybym tylko miał więcej czasu jeździłbym  dużo więcej, ale przejdźmy do konkretów, jeżdżę obecnie na rowerze B`Twin Ultra 920 AF, rower jest na pełnej Ultegrze jeździ się super i wiem że zmieniać go do celów czysto amatorskich i jazd max do 100km nie ma sensu zbytnio ale wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują że tej zimy wymienię go na coś 'lepszego" a napewno ładniejszego. 

budżet to max 12k, i w tym budżecie podobają mi się dwa rowery pierwszy to nowy Trek Domane SL 5 który kosztuje 12k zł jest na 105 i waży 9.7kg w rozmiarze 56 (potrzebuje 58) ktoś mi powie co tutaj się odjebało? mniejsza o tą 105 za 12k (btwina mam na ultegrze za 5k)  ale o co chodzi z tą wagą? Btwin waży 8.7kg w rozmiarze 58.5cm więc oprócz wyglądu ten rower ma mało do zaoferowania no chyba że faktycznie jest tak komfortowy jak piszą.

Kolejnym rowerem jest Canyon Grail CF SL 8.0, ten też piękny, na ultegrze, nie waży jakoś tragicznie, tylko sprawa jest taka :P nie zamierzam zjeżdżać poza asfalt więc koła, kaseta albo przynajmniej opony do wymiany.

Wiem dziwny jestem ale to są obecnie dwa rowery które mi się podobaja i wiem że pewnie dla mnie najlepszym wyborem  było by pozostać przy tym co mam, albo kupić Canyon Endurace CL SL 8.0

macie dla  jakieś mądre sugestie? cóż zrobić

Opublikowano

@Golinski po części sam sobie odpowiedziałeś. 105 cięższa od Ultegry hamulce hydrauliczne, opona 32c. Niby nic ale tu trochę, tam trochę i robi się kilkaset gram więcej. Dodaj jeszcze niewiadomą w przypadku kół bontragera które wsadza Trek.

Opublikowano
W dniu 9.08.2019 o 17:52, Golinski napisał:

macie dla  jakieś mądre sugestie? cóż zrobić

Geometria na długie dystanse - Gran Fondo, pełna ultegra, możliwość wyboru komponentów w konfiguratorze (wpierw trzeba wybrać wielkość ramy) https://www.rosebikes.pl/rose-team-gf-four-ultegra-2660473    Model wygrywał zwykle testy porównawcze w Tour, parę innych testów też. 

Tu podobne możliwości, ale geometria bardziej wyścigowa:

https://www.rosebikes.pl/rose-x-lite-four-ultegra-2661720 

Opublikowano

@Rosebikes no tak wasze rowery napewno były by najlepszym wyborem pod względem wydajności i komponentów i ceny do wagi, nawet kiedyś myślałem o tym modelu X-Lite, ale niestety ten rower nie ma czegoś najmniej a zaraz najbardziej dla mnie istotnego :P ciekawego wyglądu, 

Opublikowano

@Golinski jak coś, to ja mam Domane SL 5 Disc po lekkich modyfikacjach -> waga zbita do 8,8 w rozmiarze 58cm. Jak masz jakieś pytania, to daj znać. 

Opublikowano
W dniu 12.08.2019 o 09:40, Golinski napisał:

@Rosebikes no tak wasze rowery napewno były by najlepszym wyborem pod względem wydajności i komponentów i ceny do wagi, nawet kiedyś myślałem o tym modelu X-Lite, ale niestety ten rower nie ma czegoś najmniej a zaraz najbardziej dla mnie istotnego :P ciekawego wyglądu, 

Może zatem warto poczekać na nową linię modeli Gran Fondo? 

Opublikowano

tak czekam wogóle na zimę, późną jesień z czymkolwiek, ciekawią mnie nowe Graile także 

Opublikowano
W dniu 9.08.2019 o 11:05, jhartman napisał:

Jestem niemiło zaskoczony, że rower wymagał regulacji przerzutek. W 2012 jak odbierałem mojego Canyona to wszystko było idealnie. Czyżby przez popularność zaczynają robić bokami?

Potwierdziłeś moje obawy co do kokpitu - wydaje mi się, że nie dobierają jego długości na podstawie wymiarów zamawiającego (nawet nie wiem, czy mają różne rozmiary z różnymi długościami mostka).

Szerokość kierownicy też nie pociesza.

To wszystko napisałem z perspektywy potencjalnego zamawiającego. Jestem pewien, że Ty będziesz zadowolony emoji4.png

Pozdrawiam,

Jarek

-----------

Poniżej mini-recenzja Ultimate CF 8.0 Di2 napisana przez jednego z kolegów na Stravie, mam nadzieję, że nie będzie miał nic przeciwko dodaniu tego na forum:

Co do roweru to jest jednym z niewielu elementów wyprawy który (odpukać) nie zawodzi. Rewelacja hamulce tarczowe punkt #1 dzięki nim czuję się duuużo pewniej na zjazdach, #2 przerzutki fantastyczny czas reakcji dzięki błyskawicznej i nie wymagającym żadnej siły mechanizmowi mogę zmieniać biegi bardzo łatwo nawet na podjeździe w stojącej pozycji co bardzo ułatwia. #3 ładowanie - producent mówi raz na pół roku ładujemy Di2, ja naładowałem przed wyjazdem minęło 10 dni ~1600 km i żadnych objaw rozładowania (mam kable jakby co, da znać że trzeba naładować).

#4 zmieniłem fabryczne opony na takie same w wersji tube less Continental GPX 5000, znowu odpukać 4k km i zero przygód poza codziennym sprawdzaniem ciśnienia i pompowaniem 2-3 wtłoczenia.

Generalnie wart swojej ceny, mogę polecić 100% (poza siodłem - które jest fatalne dla mnie, zmieniam po powrocie bo tyłek boli ... nie zdążyłem tego ogarnąć przed ślubem).

Tych hamulcy, ani przerzutek nie zamieniłbym na żadne inne teraz emoji16.png

W Grudniu kupowałem Inflite CF SL 8.0 i też przerzutki były do regulacji.Ja z tym problemu nie miałem,ale jak zamawia ktoś początkujący to trochę głupia sprawa,że musi po serwisach z nową szosą latać.

Opublikowano

Witam,

Miał ktoś z was do czynienia z takimi maszynami?

Specyfikacje:

TREK Madone SLR 7 Disc eTap - 
https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/madone/madone-slr/madone-slr-7-disc-etap/p/28013/?colorCode=red_white

CANYON Aeroad CF SLX Disc 9.0 SL - 
https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/race-bikes/aeroad/aeroad-cf-slx-disc-9.0-sl/2226.html

Testowałem madone i przyznam że isospeed w ramie działa zajebiście, mega komfortowo. Ale nie wiem czy warto za taką kasę wozić tyle powierzchni karbonu (8,3kg ciężki rower). Tak, wiem że to rower aero.

Testowałem już sram etap wiec znam zasadę działania (jest w jednym i drugim modelu które porównuje)

Canyon wygląda na delikatniejszego (7,2kg) ale ma świetne opinie, typowa wyścigowa maszyna.

Mam 185cm i 93kg wagi. Trenuje i ścigam się wiec do tego potrzebuje rower, ale lubię tez 150km tripy rowerowe.

Czekam na Wasze opinie, wskazówki. W ostateczności może coś da się polecić w podobnej cenie ale innej marki?

full_aeroad-cf-slx-9-sl-disc_c1294.jpg trek.JPG
  • Lubię to! 1
Opublikowano

https://www.rosebikes.pl/rose-2678507-2678507  aero, komfort (jako taki), sztywność, lekkość w jednym. Przewaga nad konkurencją - możliwość dostosowania roweru pod siebie (koła, przełożenia itd), a ponadto możliwość wymiany za darmo mostka jeśli nie będzie pasował i siodełka (zamiana za dopłatą na inny model). Rama 57 cm powinna być ok. Dwa kolory do wyboru, możliwość wyboru niższych stożków w góry lub wysokich do jazdy po płaskim. Na AXS waga niecałe 7 kg, w ramę wchodzi opona do 30 mm. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Madonka jest po prostu piękna i ja osobiście nawet bym na inne brzydactwa aero nie patrzył. SLR 6, to mój następny 😈

• Lubię to! 1