Bartosh Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 25 minut temu, Łukasz_P napisał: Madonka jest po prostu piękna i ja osobiście nawet bym na inne brzydactwa aero nie patrzył. SLR 6, to mój następny 😈 Oo tak, w tym kolorze.
pellq Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 14 godzin temu, Rosebikes napisał: https://www.rosebikes.pl/rose-2678507-2678507 aero, komfort (jako taki), sztywność, lekkość w jednym. Przewaga nad konkurencją - możliwość dostosowania roweru pod siebie (koła, przełożenia itd), a ponadto możliwość wymiany za darmo mostka jeśli nie będzie pasował i siodełka (zamiana za dopłatą na inny model). Rama 57 cm powinna być ok. Dwa kolory do wyboru, możliwość wyboru niższych stożków w góry lub wysokich do jazdy po płaskim. Na AXS waga niecałe 7 kg, w ramę wchodzi opona do 30 mm. Już robiłem konfiguracje, super opcja ale czarny rower dla mnie jest za smutny 13 godzin temu, Łukasz_P napisał: Madonka jest po prostu piękna i ja osobiście nawet bym na inne brzydactwa aero nie patrzył. SLR 6, to mój następny 😈 To prawda, jest piękna, świetnie spasowana maszyna 13 godzin temu, Bartosh napisał: Oo tak, w tym kolorze. Przyznam ze wszystkie kolory są ekstra, odpada dla mnie biały i czarny
Łukasz_P Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Jeszcze z takich moich fantazji w grę u mnie wchodzi Cervelo C5. Nie myślałeś o nim?
pellq Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 53 minuty temu, Łukasz_P napisał: Jeszcze z takich moich fantazji w grę u mnie wchodzi Cervelo C5. Nie myślałeś o nim? Nie miałeś na myśli S5 ?
Łukasz_P Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Tak, przepraszam. Dokładnie o S5 mi chodziło
pellq Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Ciekawe są takie kosmiczne ramy, może kiedyś
Wojtek1993 Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 (edytowane) Witam, Jako że jest to mój pierwszy post trochę informacji o sobie, mam na imię Wojtek, 26 lat 188 cm wzrostu przekrok 89 cm i od pewnego momentu poszukuje pierwszej szosy, oczekiwania wygoda na dłuższe trasy, karbon min. Osprzęt sh 105, kwota ok 12 000. Czy może ktoś coś polecić spełniającego wyżej wymienione warunki? Podaję wymiary oczekując, że podpowiecie jaka rama będzie pasowała, w treku polecano mi 60 a w takiej meridzie już 56. Z góry dzięki Edytowane 25 Października 2019 przez Wojtek1993
Rosebikes Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 Jeśli ma być na tarczówkach to w tym budżecie dostaniesz u nas lekki, sztywny, aerodynamiczny i wygodny rower, na bardzo przyzwoitych kołach oraz pełnej Ultegrze: https://www.rosebikes.pl/rose-x-lite-four-disc-ultegra-2661674?product_shape=Grey%2FLightning-Yellow&article_size=59cm Rozmiar 59 cm powinien być odpowiedni, z mostkiem 110 mm lub 100 mm (możesz wymienić mostek do 4 tygodni po otrzymaniu roweru). Ponadto możesz skonfigurować go pod siebie np dodając odpowiednią ilość podkładek pod mostek (bardziej wyprostowana pozycja). Gdyby w grę wchodził model na hamulcach obręczowych to możemy zacząć od 105, ale do konfiguracji dodać świetne, lekkie i sztywne koła DT SWISS: https://www.rosebikes.pl/rose-x-lite-four-105-2674412?product_shape=Grey%2FLightning-Yellow&article_size=59cm#configurator których nie znajdziesz w seryjnie sprzedawanych rowerach. Rower kosztował będzie wtedy ok 2700 euro (dopłata do kół: 604 euro)
Wojtek1993 Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 Fajny rower, ale nie ukrywam, że duże znaczenie ma dla mnie przymiarki do roweru, niestety ze względu na miejsce zamieszkania, nie mam szans go przymierzyć, bardzo mocno zastanawiam się nad trekiem domane sl5 disc oraz emonda sl6 disc, których rower według was jest, lepszy teren średnio gorzysty, południe Małopolski, dla mnie domane wydaje się idealny że względu na komfort, miałem okazję pojeździć, ale zastanawiam się czy emonda nie była by lepsza, skąd w ogóle ta waga w domane? 9.8 kg za taką cenę, wydaje się trochę przesadzone, może ktoś mi wytłumaczyć z jakiego powodu jest aż tak ciężki?
SzpiceR Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 6 godzin temu, Wojtek1993 napisał: nie ukrywam, że duże znaczenie ma dla mnie przymiarki do roweru Szukasz pierwszej szosy, co Ci da przymiarka? Pojęcia nie masz jaka geometria/pozycja jest dla Ciebie wygodna. Przez krótką chwilę "mierzenia" na wszystkim będziesz się czuł dobrze. Domane jest ciężki bo nie jest typową szosą, te fabryczne opony też pewnie po 0,5kg ważą. Nooo ale biorąc pod uwagę karbon i cenę to szału nie robi. Inna sprawa, że sugerowane ceny treka to w większości przypadków niesmieszny żart. Osobiście zacząłbym od Rose/Canyona i pewnie nowego Scott addict. Zbliża się sezon wyprzedaży więc możesz poszukać czegoś ciekawego, niekoniecznie "wymarzonego modelu". https://wertykal.com/pl/p/Rower-szosowy-Argon-18-Krypton-CS-2019-Ultegra-/5049
Franz Mauer Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 Przymierzajac się do zakupu któregokolwiek ze wskazanych rowerów najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby jednak pofatygowanie się do dobrego sklepu rowerowego i przed zakupem skorzystanie z profesjonalnego bikefittingu. O ile w rowerze górskim nie ma to tak istotnego znaczenia to w szosowym uważam, że jest wręcz niezbędne. Zgadzam się z przedmówcą, że krótki kontakt z rowerem nie da Ci odpowiedzi na pytanie czy rower jest dla Ciebie. No może poza wrażeniami wizualnymi. 1
pawel-siwy Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 Zauważyłem, że duża ilość osób zwraca uwagę na wagę roweru i zastanawiam się czy to ma tak kolosalne znaczenie dla nawet dobrego amatoa czy rower ma 8 czy 9,5 kg? Nie biorę pod uwagę elity czy zawodowców, chodzi mi o przeciętnego lub lepszego amatora
Wojtek1993 Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 (edytowane) 3 godziny temu, SzpiceR napisał: Osobiście zacząłbym od Rose/Canyona i pewnie nowego Scott addict. Zbliża się sezon wyprzedaży więc możesz poszukać czegoś ciekawego, niekoniecznie "wymarzonego modelu". A co powiecie na temat tego roweru https://www.scott.pl/produkt/1049/6662/Rower-Addict-10-Disc-Grey/, rozmawiałem ze sprzedawcą do wzięcia za 9k, trek podobał mi się głównie z uwagi na gwarancję oraz ISOspeed. I jeszcze jedno pytanie jak tam rozmiarówka wygląda? Szczerze sprzedawca powiedział mi wprost nie zna się na tym, może mi go sprowadzić ale rozmiar muszę sam sobie wybrać, na oko mówił że 56 powinno być, no ale po fittingu w treku wyszło im na ich rozmiarach 60, domyślam się że mogą być zawyżone w stosunku do Scotta, czy miał może ktoś styczność z tym rowerem i może się trochę o nim wypowiedzieć? Oczywiście zakładam, że nie tylko z rocznikiem 2020, bo chyba w stosunku do poprzednich lat nie ma zmian poza malowaniem. 4 minuty temu, pawel-siwy napisał: Zauważyłem, że duża ilość osób zwraca uwagę na wagę roweru i zastanawiam się czy to ma tak kolosalne znaczenie dla nawet dobrego amatoa czy rower ma 8 czy 9,5 kg? Nie biorę pod uwagę elity czy zawodowców, chodzi mi o przeciętnego lub lepszego amatora Mi osobiście aż tak bardzo nie zależy, na wadze tylko bardzo mnie zdziwiło, że waga tego Treka to aż 9.8 kg na sh 105 i 9.3 kg na ultegrze. Scott w takiej konfiguracji wazy o 1kg mniej, po prostu się zastanawiam skąd takie różnice, czy system ISOspeed, aż tak bardzo wpływa na wagę? Edytowane 26 Października 2019 przez Wojtek1993
pawel-siwy Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 musisz wziąć pod uwagę, że sprawdzasz duże rozmiary ram one zawsze ważą więcej
Łukasz_P Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 Różnica w wadze może wynikać przede wszystkim z wagi kół, sztyce, siodełka, kierownice itd. No i rama. Powiem tak, taniej zrzucić 1,5 kg z siebie, niż z roweru . Poza tym jak ktoś nie lata notorycznie po górach, to tej różnicy w wadze całego roweru nie zauważy. Wagę samych kół już bardziej.
SzpiceR Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 3 godziny temu, Wojtek1993 napisał: A co powiecie na temat tego roweru https://www.scott.pl/produkt/1049/6662/Rower-Addict-10-Disc-Grey/, rozmawiałem ze sprzedawcą do wzięcia za 9k, trek podobał mi się głównie z uwagi na gwarancję oraz ISOspeed. I jeszcze jedno pytanie jak tam rozmiarówka wygląda? Szczerze sprzedawca powiedział mi wprost nie zna się na tym, może mi go sprowadzić ale rozmiar muszę sam sobie wybrać, na oko mówił że 56 powinno być, no ale po fittingu w treku wyszło im na ich rozmiarach 60, domyślam się że mogą być zawyżone w stosunku do Scotta, czy miał może ktoś styczność z tym rowerem i może się trochę o nim wypowiedzieć? Oczywiście zakładam, że nie tylko z rocznikiem 2020, bo chyba w stosunku do poprzednich lat nie ma zmian poza malowaniem. Rozmiarówka i jej oznaczenia są indywidualną sprawą w każdym modelu. Przy Twoich wymiarach potrzebujesz czegoś z efektywną długością rury poziomej w granicach 57-58cm, jeśli będzie 56cm to z dłuższym mostkiem też się dopasujesz. A to jak te wartości w cm maja się do oznaczenia rozmiaru to już inna bajka. W jednym modelu 56cm będzie się nazywało "56" a w innym 56cm będzie rozmiarem "58". O scottach na 2020 szajbajk nagrywał jakiś film więc sobie zobacz, chyba trochę różnic tam jest. A co do linku - niby wszystko spoko ale warto zwrócić uwagę na koła. W rose/canyon w tej cenie masz "koła firmy od kół", znane i sprawdzone a w scott wyrób własny z uj wie jakich części. Trzeba się liczyć z tym, że mogą one ograniczac możliwości roweru
JaW Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 Wagi z siebie nie można zrzucać w nieskończoność. Jest granica, poniżej której po prostu się słabnie. Sam dochodzę chyba do tej granicy, albo zmęczenie materiału daje znać o sobie A rower można zawsze trochę odchudzić i to się czuje - ale trzeba naprawdę dużo jeździć na długie trasy i ciężkie podjazdy. A teraz ode mnie... Pytanie za 100 punktów: jaki rower spełni takie wymagania: 1.Wygodna geometria Endurance (stack/reach powyżej 1.55) 2. Cena do 10 tysięcy, już po rabacie wypłakanym w sklepie 3. Hamulce tarczowe (chyba hydro) 4. Karbon wszedzie, karbon wszędzie... 5. Koła mało ważne, mam już swoje 6. Oczywiście Shimano 105 lub lepiej 7. Korbę i kasetę mogę ostatecznie sobie dopasować, ale ma być docelowo 50/34 oraz 11/34 8. Rower nowy lub prawie nowy, rocznik 2019 lub 2020. 9. Waga w granicach 7.5 - 7.7 kg (mój Spec waży 9.4 i mniejszej różnicy bym nie poczuł) Istnieje w ogóle taki sprzęt?
SzpiceR Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 Godzinę temu, JaW napisał: Wagi z siebie nie można zrzucać w nieskończoność. Jest granica, poniżej której po prostu się słabnie. Sam dochodzę chyba do tej granicy, albo zmęczenie materiału daje znać o sobie A rower można zawsze trochę odchudzić i to się czuje - ale trzeba naprawdę dużo jeździć na długie trasy i ciężkie podjazdy. A teraz ode mnie... Pytanie za 100 punktów: jaki rower spełni takie wymagania: 1.Wygodna geometria Endurance (stack/reach powyżej 1.55) 2. Cena do 10 tysięcy, już po rabacie wypłakanym w sklepie 3. Hamulce tarczowe (chyba hydro) 4. Karbon wszedzie, karbon wszędzie... 5. Koła mało ważne, mam już swoje 6. Oczywiście Shimano 105 lub lepiej 7. Korbę i kasetę mogę ostatecznie sobie dopasować, ale ma być docelowo 50/34 oraz 11/34 8. Rower nowy lub prawie nowy, rocznik 2019 lub 2020. 9. Waga w granicach 7.5 - 7.7 kg (mój Spec waży 9.4 i mniejszej różnicy bym nie poczuł) Istnieje w ogóle taki sprzęt? W jakim rozmiarze ma tyle ważyć?
JaW Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 18 minut temu, SzpiceR napisał: W jakim rozmiarze ma tyle ważyć? Rozmiar 56 u większości producentów. Mój wzrost 182 cm. Waga roweru może być nieco wyższa, ale pod warunkiem, że w wagę będą wliczone ciężkie fabryczne koła i opony - po zmianie na moje No Limited powinienem zyskać wtedy około 0.5 kg.
SzpiceR Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 @JaW a nie myślałeś żeby sobie coś złożyć? Jeśli masz koła to jednak spory wydatek już odpadł. Hydrauliczna ultegra to bez szukania 3,5k (105 2,5k) a zapewne coś się z tego urwie. Więc z budżetu zostaje 5k na frameset i kierownicę/mostek/siodło/sztycę + linki/przewody. Chyba fajna opcja ale nie wiem jak z wyborem setów "aż tak endurance". Z gotowców masz np https://m.bikester.pl/cube-attain-gtc-sl-carbonwhite-1065005.html?_cid=21_1_-1_9_175_1065005_{creative}_{ifpla:pla}&ef_id=CjwKCAjw3c_tBRA4EiwAICs8Cio0W3is7ukTs1I2HeJZntyNAHc4HCcG922BiwNHp4Q_fdZ-ginFTBoCFX0QAvD_BwE&ev_chn=shop&gclid=CjwKCAjw3c_tBRA4EiwAICs8Cio0W3is7ukTs1I2HeJZntyNAHc4HCcG922BiwNHp4Q_fdZ-ginFTBoCFX0QAvD_BwE Kupisz spokojnie poniżej 8k i masz zapas na "karbon, karbon, wszędzie karbon" i 1
Cris92 Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 Canyon Endurace CF SL Disc 7.0. Wagę podają 8.39kg, mnie przy Endurace Al 6.0 waga się nawet zgadzała. Zakładając, że zmienisz koła i opony i zejdziesz 0.5kg faktycznie to masz 7.89kg. Posiada ten model alu kierownicę, więc można wymienić na karbon i też zejdzie się z wagi. Korba 52/36, więc ona też by musiała iść do zmiany. Tu też 50/34 powinna być lżejsza. Kaseta 11-34, więc zostaje pewnie. Koła są tu alu. Sprzedać koła, wymienić korbę i spokojnie ponad 1500zł by zostało na wymianę tej kierownicy na karbon i może siodełka, jeśli Ci się zamarzy. Stack do reach to 1.51. Jedyne co mi jeszcze przychodzi z bardziej gotowych do głowy to przejrzenie oferty Rose i ich Team GF Four Disc. Może tam się coś znajdzie, a tam jeszcze można pozmieniać sobie zamówienie nieco po swojemu.Wysłane z mojego P30 Pro przy użyciu Tapatalka 1
Wojtek1993 Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 Wiem, że stosunek ceny do jakości w treku jest kiepski, ale mimo wszystko jakoś ten domane sl 5 zwłaszcza w czerwonym malowaniu mi się wybitnie podoba, prawdopodobnie będę się skłanial ku niemu, w sumie jest to chyba najbardziej uniwersalna szosowka endurance, z tego co wiem można tam włożyć opony 38mm i przerobić praktycznie na gravela. W związku z tym, że do tego modelu są wystawiane podstawowe najtańsze koła treka, chciałem was zapytać jakie koła polecacie tak do 2k zł, na dobry początek, a także jakie opony do jazdy na szosie są warte uwagi?
Łukasz_P Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) Wiecie, można kupić odpowiedni model Mercedesa, który będzie miał taki sam performance jak któreś dane droższe Maserati, ale nie zawsze o to chodzi. Jak nas stać, to kupujemy to, co nam się bardziej podoba i jest równie dobre Edytowane 27 Października 2019 przez Łukasz_P 2
Wojtek1993 Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 Właśnie tutaj jest ten problem, początkowo myślałem o aluminiowym gravelu za jakieś 6k, im bardziej zacząłem się interesować, tematem szosowek, zmieniły się preferencje na endurance. Większość tras to i tak asfalt, a w razie czego to już opony 32mm pozwalają na wjechanje w lekki szuter, oczywiście traktując to jak rozwiązanie awaryjne, jeśli zmusi do tego trasa, docelowo wyłącznie asfalt. Tak więc, w wyniku poszukiwań, coraz bardziej naciagala się kwota początkowo z 8, potem 10 i obecnie 12k, wiem, że może się wydaje to głupie po co tyle kasy dawać na pierwszy rower, ale bardzo lubię rozwój, w sensie traktuje jazdę na rowerze jako rozwój ciała, pod względem koncycji, a w konsekwencji zdrowia, dlatego chcę zacząć na dobrym sprzęcie, bo wiem że to kie jest chwilowa fanaberia. Tak więc doszedłem do tego Treka i najprawdopodobniej będzie to już ostateczny wybór, można przesuwać ostateczna kwotę aż się zrobi z tego koło 50k ale po co? Wydaje mi się że już ten trek jest sprzętem z dużym zapasem, chciałbym się tylko utwierdza w tym przekonaniu, tak więc proszę jakiegoś posiadacza modeli domane o rzetelna opinie o tych rowerach, czy ten ISOspeed rzeczywiście daje efekt wow, czy to zwykły bełkot marketingowy, miałem okazję nim pojeździć ale nie miałem okazji porównać go do innego roweru.
JaW Opublikowano 28 Października 2019 Opublikowano 28 Października 2019 Okazuje się, że jak zwykle producenci robią nas w balona. Pod koniec lata anonsują z dumą nowe, wspaniałe kolekcje na nastepny rok, a jak się zadzwoni do sklepów, to: uuuuu... eeee... noooo... nie mamy, nie wiemy kiedy będą, może po Nowym Roku, może w lutym, może w marcu, może będziemy mieli egzemplarz na testy, może, może... Sprzedawcy nie wiedzą nic i nie mają nic, te rowery błyszczące na ich stronach są wirtualne. Albo kwantowe - może są, może ich nie ma. Ale jest jeden wyjątkowy producent - firma Specialized. Ich rowery z kolekcji 2020 są dostępne i można sprowadzić na zamówienie.
Rekomendowane odpowiedzi