Skocz do zawartości

6. Szosa / rower szosowy w cenie 7500 zł i powyżej.

Kaos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Argi napisał:

Tak, presfit. I ciężko od tego uciec, bo jest zastosowany w przytłaczającej większości karbonowych rowerów szosowych. Myślę, że nie powinno być to dla Ciebie główne kryterium wyboru. 

Dzięki za odpowiedź, a ty co byś  polecił?

Opublikowano

Również szukałem niedawno jakiegoś "endurance" dla siebie i bliski byłem zakupu Defy, Rower jest wygodny i w przstępnej cenie, możma go dostać za 7800-8000zł (2020). z minusów: pozagrupowa, niezbyt ładna korba oraz sztyca podsiodłowa o przekroju trójkąta. Ani to aero ani sens jakikolwiek, jesteś na ten system skazany "dożywotnio".

Ładny jest też Canyon, ale ok. 1000 droższy, geometria bardziej agresywna i, w mojej ocenie, polski dystrybutor niezbyt powazny, Pytanie, co by było w przypadku egzekwowania praw gwarancyjnych. Do tego zbyt duże blaty (53/36) i kilka innych patentów a la Canyon. Więc odpadł.

Scott Addict. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić. B dobry stosunek ceny do osprzętu. Tyle, że zupełnie nie w moim guście.

Cube Aattain GTC. Jeżeli możesz zobaczyć na żywo to OK, bo w mojej ocenie to taka "szara myszka", prezentuje się skromnie. Nie znalazłem w Polsce w moim rozmiarze, a modele na 2020 szanowny dystrybutor zamierza wprowadzić pod koniec kwietnia "bo teraz to oni mają narty..."

Stanęło na Emondzie, ponieważ w największych rozmiarach Emonda przechodzi w geometrię endurance. Bardzo specyficzne, że rower typowo do ścigania w małych rozmiarach, a w największych Stack do Reach wynosi 1,59 :)

To tak w skrócie. I pamiętaj, że w sklepie naziemnym zawsze masz niższa cenę niż katalogowa. Za to w necie niezłe promocje na modele z ubiegłego roku, które często niczym się nie różnią. Akurat Defy 2 różni się hamulcami i tego 2019 nie chciałbym.

Opublikowano

@Argi

Nie ma czegoś takiego jak polski dystrybutor Canyona. Canyon jest sprzedawany tylko i wyłącznie w Niemczech i internetowo. Co do gwarancji to jest normalnie respektowana. Nie ma żadnych problemów, a gdy zakupisz zły rozmiar to nie ma problemu, by zmienić na mniejszy, czy większy w ciągu 30dni.

Wysłane z mojego P30 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
54 minuty temu, Argi napisał:

Również szukałem niedawno jakiegoś "endurance" dla siebie i bliski byłem zakupu Defy, Rower jest wygodny i w przstępnej cenie, możma go dostać za 7800-8000zł (2020). z minusów: pozagrupowa, niezbyt ładna korba oraz sztyca podsiodłowa o przekroju trójkąta. Ani to aero ani sens jakikolwiek, jesteś na ten system skazany "dożywotnio".

Ładny jest też Canyon, ale ok. 1000 droższy, geometria bardziej agresywna i, w mojej ocenie, polski dystrybutor niezbyt powazny, Pytanie, co by było w przypadku egzekwowania praw gwarancyjnych. Do tego zbyt duże blaty (53/36) i kilka innych patentów a la Canyon. Więc odpadł.

Scott Addict. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić. B dobry stosunek ceny do osprzętu. Tyle, że zupełnie nie w moim guście.

Cube Aattain GTC. Jeżeli możesz zobaczyć na żywo to OK, bo w mojej ocenie to taka "szara myszka", prezentuje się skromnie. Nie znalazłem w Polsce w moim rozmiarze, a modele na 2020 szanowny dystrybutor zamierza wprowadzić pod koniec kwietnia "bo teraz to oni mają narty..."

Stanęło na Emondzie, ponieważ w największych rozmiarach Emonda przechodzi w geometrię endurance. Bardzo specyficzne, że rower typowo do ścigania w małych rozmiarach, a w największych Stack do Reach wynosi 1,59 :)

To tak w skrócie. I pamiętaj, że w sklepie naziemnym zawsze masz niższa cenę niż katalogowa. Za to w necie niezłe promocje na modele z ubiegłego roku, które często niczym się nie różnią. Akurat Defy 2 różni się hamulcami i tego 2019 nie chciałbym.

Dzięki za info 😀 mam jeszcze pytanie o hehehe PresFit w  emondzie bo z tego co piszesz to zakupiles trek emonda jak Ci się spisuje rower 

A i czemu nie domene?

Opublikowano

ogolnie z canyonem jest tak ze jak kupisz od nich rower mozesz jezdzic na nim 30 dni i go oddac bez zadnych problemow

Opublikowano
36 minut temu, Cris92 napisał:

Nie ma czegoś takiego jak polski dystrybutor Canyona

Moja nieścisłość, chodziło mi o polskiego przedstawiciela.

37 minut temu, Cris92 napisał:

Co do gwarancji to jest normalnie respektowana. Nie ma żadnych problemów

Tyle teoria.

31 minut temu, Marcin78 napisał:

z tego co piszesz to zakupiles trek emonda jak Ci się spisuje rower 

A i czemu nie domene?

Po 3 przejażdżkach nie będę się sadził na jakies oceny. Po prostu wszystko OK.

Domane jest dużo droższy, dużo cięższy i nie było w takim malowaniu, jakie chciałem. Trek ma jeden centralny magazyn w Europie i jeżeli w systemie "nie ma" to znaczy, że nie ma :) Płacisz za cudowny system amortyzacji Isospeed, który nie każdemu jest potrzebny do życia. Rożnica w cenie (do Emondy), nawet po rabacie 20% i tak wychodzi jakieś 1600zł

Pressfitu się nie boję. Trek posiada najlepszą chyba politykę rozpatrywania gwarancji (może oprócz Deca), a gwarancja na ramę jest dożywotnia. I jest to realne, a nie (jak np. u Canyona) - wirtualne.

Potraktuj to jako moją, wybitnie subiektywną opinię, a nie jak "prawdę objawioną" :D

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Argi napisał:

Moja nieścisłość, chodziło mi o polskiego przedstawiciela.

Raczej pracownika polskojęzycznego supportu

Jak ja kocham kiedy ktoś chce wydać 10k na rower a pojęcia o tym nie ma😎

Edytowane przez SzpiceR
  • Lubię to! 1
Opublikowano
10 minut temu, SzpiceR napisał:

Jak ja kocham kiedy ktoś chce wydać 10k na rower a pojęcia o tym nie ma😎

Kto bogatemu zabroni xD

Opublikowano
14 minut temu, Argi napisał:

Kto bogatemu zabroni xD

Każdy kupuje taki rower na jaki go stać 😀🤗

A tak na poważnie to trzeba się spytać np.treka dlaczego np.model domane sl4 na słabych kołach ( ciężkich) I napęd tiagra w wadze ok 9,7 kg Trek życzy sobie ok.10000.  🤣😂😱

Takie ceny bo producenci rowerów wmawiają nam że karbonowa rama jest bardzo droga 😢😱

Opublikowano

Ceny - temat rzeka.

Koła. W tej cenie w zasadzie każdy rower idzie na ciężkich kołach. Canyon daje jakieś OEM' owe DT Swissy.które wydają się być przyzwoite. Cube stoi na Fullcrum'ach OEM. W Trekach, Specach, Giantach czy Scottach koła to ciężka padaczka (w tej cenie). Jako, ze są kilka klas niżej niż reszta roweru, należy z góry założyć ich wymianę. Stocki zostawić jako rezerwowe, w razie "W" w środku sezonu.

Trzeba się z tym pogodzić, albo zabierać zabawki do innej piaskownicy.

Opublikowano

Akurat nie chodzi o czyjeś pieniądze bo kwota jest tu mniej ważna. Chodzi mi raczej o wybór w stylu - chcę kupić auto, wziąć fiata 500 czy grand cherokee?

Opublikowano

Podjąłem decyzję 😀 wybór padł na specialized ROUBAIX SPORT 2019 😀🚵‍♂️

Cena na polskie to 8000 zł  duża przecena dlatego że 2019 r.

Kompletna 105 hydrauliczne hamulce tylko korba Praxis Alba mi to nie przeszkadza, opony 28c miejsce jest na większe korba 50-34 kaseta 11-34 

Powiem tak suport wkręcany 👌 tego chciałem ale amortyzacja w główce ramy szok żadna kiera karbonowa tego nie da, oczywiście może to nie którym przeszkadzać bo pierwsze wrażenie jakby z przodu był amor sztyca również karbonowa widać jak się ugina ale z przodu jak ktoś ma zamknięte oczy i by naciskał kierownice to by pomyślał że to jakiś rower z amorem oczywiście  nie 10 cm ale szok.

Wagę podam jak odbiorę  rozmiar 56  jeszcze tylko opony zaleją mlekiem i będzie do odbioru w mtb na początku jeździłem na dętkach ale jak padał deszcz i zmieniałem to fajnie  Nie było jak zalałem mlekiem dwa sezony zero kapci 😀🚵‍♂️😊

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Szymon78 gratuluję wyboru - Roubaix to świetne rowery. Moja rada - zacznij zbierać kasę na lepsze koła i zmień opony. Urwiesz sporo z wagi, odczujesz to natychmiast, w znacznym stopniu. 

Opublikowano
Godzinę temu, JaW napisał:

@Szymon78 gratuluję wyboru - Roubaix to świetne rowery. Moja rada - zacznij zbierać kasę na lepsze koła i zmień opony. Urwiesz sporo z wagi, odczujesz to natychmiast, w znacznym stopniu. 

Dzięki 😀 na razie kasy brak 😀 

Opublikowano (edytowane)

Czołem, 

w końcu przymierzam się do kupna prawdziwej szosy (wcześniej miałem rowery szosopodobne ale głównie cięższe i ze słabym napędem), drogą długich przmyśleń, narad i analiz wytypowałem krótką listę z której chcę dokonać wyboru ostatecznego

1. Trek Emonda SL 5 lub 6 Disc - 105 albo ultegra
  2. Trek Domane SL4 lub 5 Disc - 105
  3. Scott Addict 10 Disc - ultegra
  4. Specialized Tarmac sport Disc 105
  5. Bianchi Aria Disc - 105

Treki moge mieć trochę taniej niż w katalogu więc w moim wewnętrznym zestawieniu są najwyżej póki co. 

Emonda - wygrywa wagą ale trochę mi się wydaje brzydka, jeszcze nie widziałem jej na żywo.

Domane - dobrze wygląda, waga samej ramy nie jest wiele wyższa niż emondy ale całościowo jest trochę ciężki przy tej samej prawie cenie różnica 1.5kg i ciut gorsze koła i osprzęt w stosunku do Emondy SL6, dodatkowo na minus iso-speed bo założenie miałem raczej że ma to być dynamiczny i szybki rower, a nie kanapa

Scott - jest najtańszy i wygląda w sumie fajnie, na plus osprzęt i waga ale nie ma gwarancji takiej jak trek czy special a zamierzam tym rowerem jeździć długo

Specialized, Bianchi - na plus wygląd, waga, prestiż i lans :D, na minus zdecydowanie niski osprzęt przy tej cenie , nie wiem czy, jaki i gdzie ewentualnie jakiś rabat można wynegocjować  bo bez tego to raczej odrzucam obie te opcje. 

Rower kupuje jako treningowo towarzyski, bo ścigać sie będę na MTB a na szosie jak mnie najdzie ochota i będzie coś blisko. Ponieważ po tych wszystkich analizach mam potężny mętlik w głowie to wszelaka pomoc merytoryczna i niemerytoryczna byłaby bardzo przydatna. Porady gdzie warto zagadać o dobrą cenę na specjala i bianczi też chętnie przyjmę

Edytowane przez KonZi
Opublikowano
1 godzinę temu, KonZi napisał:

Rower kupuje jako treningowo towarzyski, bo ścigać sie będę na MTB a na szosie jak mnie najdzie ochota i będzie coś blisko. Ponieważ po tych wszystkich analizach mam potężny mętlik w głowie to wszelaka pomoc merytoryczna i niemerytoryczna byłaby bardzo przydatna. Porady gdzie warto zagadać o dobrą cenę na specjala i bianczi też chętnie przyjmę

Cześć

1. Wymieszałeś rowery z różnych grup. Pomiędzy Domane a Tarmac'iem czy Arią jest przepaść w geometrii. Domane to bardzo wysoki i wygodny rower, a Aria czy Tarmac to geometria wyścigowa. Addict to rower "endurance", czyli dosyć wygodny, bliżej mu do Domane niż Tarmaca. Emonda leży gdzieś pośrodku, w zależności od rozmiaru.

2. Zastanów się poważnie czy potrzebna Ci Ultegra. Wg mojej wiedzy różnicy w działaniu e stosunku do 105 możesz nie zauważyć (tylko waga), a cena rośnie już mocno.

3. Koła, Gdzie widzisz "na plus koła" w Addict'cie? W każdym z tych rowerów kola to ciężka kupa. W Addict'ie również. I to nie tylko ciężka, ale i plastelina. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 minuty temu, Argi napisał:

Cześć

1. Wymieszałeś rowery z różnych grup. Pomiędzy Domane a Tarmac'iem czy Arią jest przepaść w geometrii. Domane to bardzo wysoki i wygodny rower, a Aria czy Tarmac to geometria wyścigowa. Addict to rower "endurance", czyli dosyć wygodny, bliżej mu do Domane niż Tarmaca. Emonda leży gdzieś pośrodku, w zależności od rozmiaru.

2. Zastanów się poważnie czy potrzebna Ci Ultegra. Wg mojej wiedzy różnicy w działaniu e stosunku do 105 możesz nie zauważyć (tylko waga), a cena rośnie już mocno.

3. Koła, Gdzie widzisz "na plus koła" w Addict'cie? W każdym z tych rowerów kola to ciężka kupa. W Addict'ie również. I to nie tylko ciężka, ale i plastelina. 

1. Co do domane to racja jest bardzo wysoki, ale sprawdzałem wszystkie pozostałe opcje i moge ustawić "swoją" pozycję na każdym z nich praktycznie tak samo, jedynie tarmac odstaje znacznie niższą pozycją niż miałem teraz ale na długość jest to samo.

2. faktycznie może nie jest mi potrzebna, ale np. w emondzie SL5 gdzie jest 105'ka kolory mi nie leżą totalnie SL6 troche lepiej wygląda pod tym względem, ale czy potrzebuję to pewnie masz rację że nie
3. Masz racje, poprawię :) chyba ma najgorsze te koła, ale różnica w wadze kół w tych rowerach to max 100g nie wiem czy jest to jakikolwiek plus bądź minus, ciężko mi stwierdzić, do tej pory jeździłem na kowadłowych kołach na grubej oponie 30-32c więc pewnie każda zmiana na coś cieńszego będzie odebrana na plus

Opublikowano

Hej założyłem opony Continental Grand Prix 5000 TL zalałem mlekiem no tubes 100 ml na kolo wiem  dużo  ale podczas pierwszej przejażdżki najechałem na no właśnie sam nie wiem moze Kamyszek jakiś nie szkło opona się poddała zaczęło tak sikać mlekiem że szok zatrzymałem się rower cały w mleku poczekałem chwile mleko zalepilo dziurę ale czemu tak chlapało czy za dużo mleka 🙄🙄🙄 co sądzicie może jakieś inne opony  np.SCHWALBE PRO ONE TLE będą mocniejsze 😨😱 może lepiej zalać detki 🧐🧐🧐 Mam mleko w mtb i nigdy nie miałem takich przygód że mleko chlapało wszędzie a tu strach jechać w mtb tylko słychać psst i koniec 

93545664-045C-4768-BCC6-80881D73D219.jpeg
Opublikowano
W dniu 25.01.2020 o 15:29, KonZi napisał:

A jesteś pewien, że chcesz Tarmac'a ? Nie lepiej do takiej lightowej jazdy kupić np Roubaix'a, który będzie wygodniejszy i nieco bardziej wyluzowany ?

Podrzuć mi info jaki masz budżet i jaki wzrost to mogę spytać co mają u mnie w Spec'u - w tym tygodniu odbieram Diverge'a z serwisu i mogę się spytać :)

Opublikowano

jakoś te wszystkie amortyzacje mnie nie przekonują, dopiero co sprzedałem wygodną a'la szosę (checkpoint al3) bo nie czułem się na tym dostatecznie dynamicznie i była dość ciężka, dlatego teraz szukam czegoś bardziej sztywnego i lekkiego

budżet mam 9-10 tysi i póki co emonda sl6 albo tarmac sport mi wyglądają najlepiej z tego mojego zestawienia (bianchi jest znacznie za drogie) tarmac tylko ciut przekracza budżet ale ma niższą grupę niż SL6. W weekend mam się przymierzyć do rozmiaru 52 i zobaczyć czy będzie dla mnie spoko (ma 5cm niższy stack niż mój checkpoint)

Róża fajnie wygląda (prawie jak Tarmac, a nawet bardzo jak on) ale kolega kupił PRO SL i mu suport szczela także raczej podziękuję bo nie lubię jak mi cos skrzeczy ;)

Opublikowano

Osobiście to bym wolał złożyć fajną szosę na mini zestawie czyt. przerzutki, klamkomanetki  Ultegra DI2 reszta od nowej 105  myślę, że bez większego problemu zmieściłbym się w 10.000 zł  

Opublikowano
2 minuty temu, pawel-siwy napisał:

Osobiście to bym wolał złożyć fajną szosę na mini zestawie czyt. przerzutki, klamkomanetki  Ultegra DI2 reszta od nowej 105  myślę, że bez większego problemu zmieściłbym się w 10.000 zł  

Budowę zaczyna się od ramy a nie di2 więc możesz podać skąd weźmiesz i za ile frameset do takiego projektu?

Opublikowano

Wszystko zależy kto czego szuka. Mnie zależało na rowerze do szybkiej jazdy po płaskim i złożyłem ten rower https://katalog.bikeworld.pl/2016/web/produkt/rowery/szosowe/eddy_merckx/46253/san_remo_76   za 5.500 zł co prawda trochę słabsze koła ale to ze względu na moją wagę i nie mam kierownicy DEDA. Rama miała rok jak ją kupowałem. Nowy na 105 katalogowo 3500 euro. Dużo zależy od tego czy komuś chce się usiąść, szukać i składać całą zimę , oczywiście łatwiej jest iść i kupić gotowca w sklepie. Czasami ludzie nie wiedzą co mają i ile jest to warte(w moim przypadku rama). Zestaw do rozbudowy Di2 nówka Ultegra R8050 Di2  kosztuje ok 3400  znalazłem ogłoszenie za 2800 zestaw ściągnięty z nowego roweru.