SmykX Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Witam, Na wstępie chciałbym się z wami przywitać, gdyż jestem nowy na forum A teraz przechodząc do rzeczy. Mam zamiar zmienić swoją pierwszą szosę scott speedster 60 na osprzęcie Shimano Tourney A070 na coś nowszego i na lepszym osprzęcie. Mój budżet to 4000/4500 tyś zł. Mam na oku dwie nowe kolarki SCOTT SPEEDSTER 10 rocznik 2019 oraz B'TWIN ULTRA 900 AF. Co myślicie o tych dwóch rowerach? Proszę również o jakieś inne propozycje i porady. Pozdrawiam
sellaronda Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Cytat O, jak znajomo brzmi. Więzadło krzyżowe? Bardziej skomplikowana sprawa - raczej na forum ortopedyczne, a nie rowerowe Cytat zwróciłbym jeszcze uwagę na Specializeda Alleza Elite, Nie powiem, że to nieciekawa propozycja Ale został tylko rozmiar 58, a z moich wstępnych przymiarek 60 powinna być dla mnie lepsza. Cytat regularnie podjeżdżać Stelvio Marzenie... Moc tam mieszkać i od czasu do czasu zmierzyć się z tym wyzwaniem. Cytat Wszystkie te trzy propozycje to dobry wybór, na żadnym z nich się nie przejedziesz (choć to powiedzonko słabo brzmi, gdy się mówi o kupowaniu rowerów akurat ), najlepszym kryterium z tych trzech będzie oko. To znaczy - powinieneś wybrać z tych trzech ten, który Ci się najbardziej podoba. Za Trekiem przemawia dostępność fizyczna i możliwość przymiarki, oraz dożywotnia gwarancja na ramę. Dokładnie - w przypadku roweru brzmi to dość zabawnie Biorąc pod uwagę Twój post oraz Cytat Porównań Canyona Endurace do Rose Pro SL jest wiele w internetach. z dwójki Canyon / Rose, wybieram tego pierwszego. Pozostaje mi więc wybór Canyon Endurace Al 6.0 vs. Trek Domane AL 4. Canyon trochę bardziej mi się podoba od Treka (szkoda, że Trek w tym modelu na 2019 r. nie ma czerwonki). Za Trekiem przemawia możliwość przymiarki i wsparcie lokalnego sklepu prowadzonego przez jedną z legend polskiego kolarstwa, Pana Lecha Piaseckiego Gwarancję pomijam, bo Canyon dale 6 lat, więc to też sporo. Po takim czasie raczej i tak będę chciał coś zmienić. Zatem główna różnica między dwoma modelami to obręcze i opony. Canyon: obręcze Mavic Aksium, opony Continental Grand Prix SL Trek: obręcze Bontrager Affinity Tubeless Ready, opony Bontrager R1 Hard-Case Lite, 700 x 25c Ktoś, coś w temacie ww. obręczy i opon? Opinie z neta znam, ale chętnie dowiem się, jakie jest Wasze zdanie.
Bartosh Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 1 godzinę temu, sellaronda napisał: Zatem główna różnica między dwoma modelami to obręcze i opony. Canyon: obręcze Mavic Aksium, opony Continental Grand Prix SL Trek: obręcze Bontrager Affinity Tubeless Ready, opony Bontrager R1 Hard-Case Lite, 700 x 25c Ktoś, coś w temacie ww. obręczy i opon? Opinie z neta znam, ale chętnie dowiem się, jakie jest Wasze zdanie. Mam Treka z dokładnie takim zestawem, ale niestety przez śnieg jeszcze nie jeździłem żeby coś o nich powiedzieć. Z tego co ludzie mówili koła są ciężkie, ale wytrzymałe, a opony dość kiepskie. Z różnic między tymi rowerami - Canyon jest troszkę lżejszy. 1
macko1 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 https://allegro.pl/oferta/trek-2017-emonda-alr-5-h2-56cm-viper-red-7767320511 może komuś się przyda
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Godzinę temu, macko1 napisał: https://allegro.pl/oferta/trek-2017-emonda-alr-5-h2-56cm-viper-red-7767320511 może komuś się przyda O kurde, oferta z jednego z moich ulubionych sklepów rowerowych w Krakowie. Fajną okazja...
macko1 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Z chęcią bym wziął, jednak rama 56 na moje 177 cm wzrostu to za dużo mimo, że Trek zaleca taka ramę.
Bartosh Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Ja mam Emondę w takim rozmiarze przy ~185 cm wzrostu.
organic Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) W dniu 28.01.2019 o 12:58, sellaronda napisał: Zatem główna różnica między dwoma modelami to obręcze i opony. Canyon: obręcze Mavic Aksium, opony Continental Grand Prix SL Trek: obręcze Bontrager Affinity Tubeless Ready, opony Bontrager R1 Hard-Case Lite, 700 x 25c Koła pewnie porównywalnie takie sobie. Teoretycznie jeśli chciałbyś zmienić to Mavic będzie łatwiej sprzedać. Opon nie ma co porównywać, raz ze ich wartość to ułamek całości, a dwa że to temat rzeka 😉 jedni twierdzą że tylko flagowy model Conti i nic innego a inni że wystarczy za mniej niż wartości jednej Conti kupić komplet zwijanych Duro Edytowane 29 Stycznia 2019 przez organic 1
sellaronda Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) W dniu 28.01.2019 o 15:04, Bartosh napisał: Mam Treka z dokładnie takim zestawem, ale niestety przez śnieg jeszcze nie jeździłem żeby coś o nich powiedzieć (...) No to czekam na odwilż i Twoje wrażenia z pierwszych jazd Edytowane 29 Stycznia 2019 przez sellaronda
Gość Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 W dniu 28.01.2019 o 15:04, Bartosh napisał: Bontrager R1 Hard-Case Lite, 700 x 25c Ja aktualnie jeżdżę na Bontrager R3 Hard-Case Lite, 700 x 25c i złego słowa nie powiem o tych oponach. Być może R3 jest 3 razy lepsze niż R1, ale tak czy siak opony to nie jest kryterium, po którym warto wybierać rower, jak zauważył @organic. Koła - prędzej.
sellaronda Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 3 godziny temu, Łabędź napisał: (..) tak czy siak opony to nie jest kryterium, po którym warto wybierać rower, jak zauważył @organic. Koła - prędzej. No jasne. Ale zarzucając wątek kół chciałem być dokładny :) @organic zauważył, że Mavic można potem łatwiej sprzedać. Akurat po zakupie nie chciałbym niczego od razu sprzedawać, ale rozumiem, że w ogólnej opinii Mavic są wyżej cenione. A tak przy okazji - może kogoś zainteresuje link to takiej używki: Bianchi Via Nirone 7 Rozmiar M/L
Normango85 Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. Jako że zima w Niderlandach już odpościła planuję z początkiem sezonu zakup pierwszego roweru szosowego. Mam 1,85m wzrostu, długość wewnętrzna nogi 85. Zainteresował mnie Cube Agree GTC na Ultegrze. Wg zawyżonej rozmiarówki marki Cube w tamtych latach poniższy egzemplarz powinien na mnie pasować. Jakie są Wasze odczucia? Czy polecilibyście wybór z poniższego ogłoszenia (rozmiar/cena)? https://link.marktplaats.nl/m1373559664 Edytowane 10 Lutego 2019 przez Normango85
Filek84 Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 Wybrałem kross vento 5.0 2019 mega 😁😀 1
SzpiceR Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 6 minut temu, Filek84 napisał: Wybrałem kross vento 5.0 2019 mega 😁😀 Design bardzo fajny ale ja tam lubię klasykę i prostotę. Gdyby anoda z kół nie schodziła to już byłoby miodzio
korea83 Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 W dniu 20.02.2019 o 21:48, Filek84 napisał: Wybrałem kross vento 5.0 2019 mega 😁😀 Cześć Możesz zdradzić jaki to rozmiar i jak jest pod ciebie dopasowany? Chciałbym kupić ten model, ale oczywiście w sklepie od razu mówią, że nie mam co marzyć żeby móc się przymierzyć do dwóch rozmiarów. Mam 181cm wzrostu, przekrok 85cm i ciężko brać w ciemno M lub L. Przy okazji jako "forumowy świeżak" pozdrawiam wszystkich użytkowników
Filek84 Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 (edytowane) 6 godzin temu, korea83 napisał: Cześć Możesz zdradzić jaki to rozmiar i jak jest pod ciebie dopasowany? Chciałbym kupić ten model, ale oczywiście w sklepie od razu mówią, że nie mam co marzyć żeby móc się przymierzyć do dwóch rozmiarów. Mam 181cm wzrostu, przekrok 85cm i ciężko brać w ciemno M lub L. Przy okazji jako "forumowy świeżak" pozdrawiam wszystkich użytkowników Ja mam 180 cm przekrok 82 cm wybrałem M, ak dla mnie jest prawie idealnie muszę jeszcze trochę poustawiac ale generalnie jest super. Wydaje mi się że ramy maja wypadajce całkiem duże.. Jak chcesz mogę Ci dać namiary na sklep z mega cena Edytowane 22 Lutego 2019 przez Filek84
Krzysiek782 Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 Witam serdecznie wszystkich. Chciałbym was prosić o radę który wybór roweru będzie lepszy. Jest to moja pierwsza szosowka i nie bardzo się znam na tych osprzetach. Ceny w n/w linkach są nieaktualne. Bardzo proszę o pomoc https://www.scott.pl/archive-product/457/2645/Rower-CR1-30/ https://www.scott.pl/archive-product/458/2650/Rower-Speedster-20/
Krzysiek782 Opublikowano 27 Lutego 2019 Opublikowano 27 Lutego 2019 Dziękuje wszystkim za pomoc. Można zawsze na was liczyć.
drozda Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Chłopie ale czego oczekujesz ? Pierwszy to pełen karbon na słabszej grupie 9 , drugi aluminium na poziom lepszej 10. Speedster ma odrobinę bardziej komfortową geometrię ale to jest różnica praktycznie niezauważalna. Koła takie same , brałbym zdecydowanie karbonowy CR1
Krzysiek782 Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Właśnie nie wiem czego tak na prawdę oczekuje. Mam możliwość zakupu tych dwóch rowerków w podobnych cenach. Speedster o powyższych parametrach tylko z roku 2019 oraz ten cr1 z 2017. Kusi karbon ale kolorystyka i rocznik przemawia za speedsterem. Wcześniej jeździłem crossowy rowerem wiec nie mam bardzo porównani z szosowym także ciężko podjąć decyzje.
Cris92 Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Dla mnie w tym wypadku co mówisz sprawa jest prosta. Jakby nawet ten rower miał technologie z NASA i mi się nie podobał to wolałbym tego aluminiaka co mi się podoba, bo prostym i logicznym jest, że jeździł bym na rowerze, który mi się podoba. Nawet ta technologia z kosmosu by mnie nie skłoniła do czestrzej jazdy rowerem, który zwyczajnie mi się nie podoba. Tyle w temacie. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka
Krzysiek782 Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Do koloru niby można się przekonać. Chciałbym z tych dwóch wybrać taki aby dobrze się jeździło. Z 2019 roku kusi również takimi szczegółami np linki poprowadzone wewnątrz ramy. Ten z 2017 ramą karbon. Aj. Za duży problem 😁
Cris92 Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Ja tam bym brał alu. Po pierwsze nowszy, po drugie osprzęt, po trzecie karbon mi nie potrzebny. Nawet jakbym miał z 7000 do wydania to zamiast karbon brałbym CAAD12 na alu. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka
Krzysiek782 Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 6 minut temu, Cris92 napisał: Ja tam bym brał alu. Po pierwsze nowszy, po drugie osprzęt, po trzecie karbon mi nie potrzebny. Nawet jakbym miał z 7000 do wydania to zamiast karbon brałbym CAAD12 na alu. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka Nie jeździłem na szosowych Alu ani karbon także nie mam porównania. Kuszą za Alu te same argumenty co podałeś. Dodatkowo. Chyba kolor ładniejszy ale to rzecz gustu. Dokładnie chodzi o tego speedstera - parametry te same co u góry tiagra tylko kolor inny https://www.scott.pl/produkt/821/5009/Rower-Speedster-20/
Cris92 Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 No i bierz go jak Ci się podoba. Ja też kupuje swoją pierwszą szose i na początku też brałem pod uwagę bardzo mocno tego samego Scott'a. Ostatecznie jednak stanęło na Canyon Endurace Al 6.0 i jego zamawiam w połowie marca. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi