Skocz do zawartości

4. Szosa / rower szosowy w cenie około 4000 - 4999 zł. Który rower wybrać?

norbert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem prawie taki sam dylemat - Domane AL 4 vs Emonda ALR 5 i wybrałem Emondę. Jeździłem na obu i pozycja na Domane była bardzo komfortowa. W górnym chwycie czułem się prawie jak na rowerze turystycznym. Na Emondzie też było mi wygodnie i ze względu na lepszą ramę i fajniejsze malowanie wziąłem ją. Na wiosnę pierwsze przejazdy i będę mógł powiedzieć więcej.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Sam myślę o emondzie sl6 pro ale nie nie mogę zdecydować się na kolor (czarny mat lub bordowy w połysku). Ten drugi kolor występuje jako emonda sl6 ale mogę dostać ją na kołach od emondy sl6 pro. Nie mniej jednak musze najpierw sprzedać MTB lub obecną szosę :) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

W Rose maksymalna opona to 25 mm, ale mowa o Conti GP 4000 II S, która układa się tak, że w rzeczywistości ma 27 mm. Nasz model ma dobrej klasy kokpit Ritchey, inne przełożenia tzn korbę kompakt 50-34, szerszą kasetę z tyłu 11-32 (łatwiej się podjeżdża), dajemy 6 lat gwarancji na ramę i 2 na komponenty. Tylny trójkąt ramy u konkurencji jest cały czas taki sam, u nas zmienia się (trzy warianty, w zależności od wielkości ramy), baza kół w naszym rowerze jest odrobinę krótsza więc rower ma bardziej sportowy charakter, mamy też ciut niższą główkę ramy oraz więcej dostępnych rozmiarów ram. 

Jeśli komuś nie przeszkadza damskie siodełko i ma ok 182-185 cm wzrostu (decyduje długość wew strony nogi) to może rzucić okiem także na wyprzedażowy model na Ultegrze 6800 z karbonową sztycą: https://www.rosebikes.pl/rose-pro-sl-lady-ultegra-6800-bike-now-821476 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W tym temacie będziemy rozmawiać o rowerach szosowych w kwocie 4000 - 4999 PLN. 
Jeśli szukasz roweru w tym przedziale cenowym bardzo proszę o nie zakładanie osobnych tematów tylko dopisywanie się do tego wątku.

Opublikowano

Cześć!

Prosze o poradę.

Zastanawiam sie nad kupnem roweru szosowego (pod katem triathlonu) - czy lepiej wybrać nowy rower na aluminiowej ramie (sztyca i widelec karbonowy) z osprzętem ultegra (np. Merida Reacto 500) czy lepiej trochę używany pełen karbon, na niższej grupie?

Czy jakieś inne propozycje? Budżet na rower 4-5tys

z gory dziękuje za porady

Opublikowano

@perła04 zależy czy to ma być rower tylko do treningów tri i samych zawodów, czy też do jeżdżenia w ogóle też.

Jak typowo pod tri, to myślę że warto się rozejrzeć za używanym rowerem czasowym/tri. Merida Reacto to rower aero, ale żeby był bardziej "rasowy" do tri, to trzeba trochę w nim pozmieniać.

Opublikowano

Chodzi o rower do treningów (na pewno będę chciał zamontować lemondke) - na czasówkę jeszcze nie pora :)

Opublikowano
22 godziny temu, perła04 napisał:

nowy rower na aluminiowej ramie (sztyca i widelec karbonowy) z osprzętem ultegra (np. Merida Reacto 500) czy lepiej trochę używany pełen karbon, na niższej grupie

Haczyk z kupowaniem używanych rowerów karbonowych polega na tym, że łatwo złapać jako okazję egzemplarze po "przygodach" - kraksa, gleba, jakieś stłuczki. A w karbonie mikropęknięcia to zło okrutne,  można się nieźle wpakować. Pod tym względem kupowanie aluminium jest bezpieczniejsze - ryzyko nabycia roweru po przygodach może nie jest mniejsze, ale na pewno konsekwencje przygód na aluminiaku  nie są tak drastyczne jak na węglaku. 

Dla mnie zasada wygląda dość prosto i brutalnie - tak długo, jak długo nie będzie mnie stać na nowy rower karbonowy, będę wybierał aluminiowy. Nowy albo używany.

No chyba, że masz dostęp do karbonowca z jakiegoś pewnego źródła.

Opublikowano

Witam!

Bardzo często jeżdżę rowerem na długie wyprawy i przydało by się żebym wreszcie przesiadł się na szosę (moją pierwszą)

ale mam zamiar również jeździć na amatorskie zawody.

Ciężko mi wybrać rower ale ostatnio zastanawiam się nad Krossem Vento 5 z 2016 r. który wydaje mi się ze jest w atrakcyjnej cenie 4 tys i mamy karbonową ramę

choć nie mam jakiegoś parcia na karbon i nie wiem czy wybrać coś aluminiowego. Zastanawia mnie również czy ta rama karbonowa nie będzie jakieś kiepskiej jakości w tej cenie.

Co myślicie o tym Krossie ? Warto go kupić? czy kupić coś innego na aluminiowej ramie?

Opublikowano

Jak nie zależy Ci na karbonie, to nie lepiej Vento 5.0 ale z 2019 ? Cena trochę wyższa, ale myślę, że przy rabacie mogły by wyjść podobnie cenowo a mimo wszystko rower lepszy.

Opublikowano
2 godziny temu, Maćkoo napisał:

Krossem Vento 5 z 2016

Nie będzie to żaden kiepski karbon, Kross ma już sporo doświadczenia z tym materiałem, więc o jakość karbonu raczej bym się nie martwił.

Tiagra to grupa całkiem przyzwoita, do ścigania się w zawodach może lepszym wyborem byłoby coś na 105, ale na Tiagrze też dasz radę, jak się uprzesz. Waga 8,5 kg to nie jest jakiś czad, ale to w dużym stopniu sprawka kowadłowych kół. 

Za 4 tysiące nowy rower na karbonie. Jak pasuje Ci geometria i trafisz z rozmiarem, to chyba warto.

Opublikowano

Jak dobrze poszukasz to Vento 5.0 2019 jest do zdobycia z 4500 zł, już na 105 R7000. Tylko ponoć ewentualne reklamacje w Krossie to rzekomo droga przez mękę, przynajmniej takie opinie chodzą więc może nie jest to reguła.

Porównaj geometrię bo coś mi się zdaję że 2016 to bardziej race a 2019 bardziej endurance jest.

Opublikowano
22 godziny temu, Łabędź napisał:

ale na Tiagrze też dasz radę, jak się uprzesz.

Da radę i nie musi się wcale upierać;) Ważna noga a nie grupa. Przecież to de facto kwestia tylko jednej zębatki więcej, czyli tego, że w którymś miejscu kasety będzie bardziej płynna zmiana przełożeń.

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich Szaj Bajków!

To mój pierwszy post, więc najpierw kilka słów o mnie.

Mam 36 lat (188 cm, 77 kg). Uwielbiam chodzić po górach. Niestety nasiliły się u mnie problemy z kolanem (stare dzieje) i ortopeda zalecił mi zrezygnowanie z tego hobby. Powiedział, że ze sportu zostało mi pływanie i rower. To pierwsze ograniczyłem do minimum ze względu na znużenie – w końcu, ile można odbijać się od ściany do ściany? 😉. Rower natomiast zaczął mnie wciągać. W 2018 r. ujeżdżałem starego „górala” (głównie i tak po asfaltowych podmiejskich i wiejskich ulicach), który jesienią zaczął się sypać. Postanowiłem więc poszukać czegoś nowego. I tak trafiłem na wątek szosówek. 

Po zgłębieniu tematu na forum, nie jestem już całkiem zielony, ale moja wiedza nadal jest znikoma. Ustaliłem jednak, co w moim przypadku będzie istotne:

• cena – do 4,5k (bez pedałów),
  • nowy,
  • geometria endurance,
  • rama aluminiowa,
  • widelec karbonowy,
  • korba kompakt 50/34,
  • kaseta „miękka” 11-32  (m.in. dlatego, że w przyszłości chciałbym zwiedzać góry z perspektywy siodełka).  Tu przy okazji pytanie, czy zmiana kasety np. z 11-25 na 11-34 wiąże się z wieloma problemami (oczywiście poza samym przełożeniem kasety)? Czy wystarczy np. regulacja przerzutek, czy to bardziej skomplikowane? Bo jeśli nie jest to jakaś tragedia, to mógłbym zakupić rower z „twardszą” kasetą (w moich okolicach są tylko małe zmarszczki terenu, więc nie potrzebuję takiego rozrzutu), a na miękką zmieniać tylko na wyjazdy w góry (ok. 2 w roku),
  • osprzęt Tiagra (Sora to chyba będzie za mało, a 105 to nie ten budżet – chyba tylko poza Tribanem RC 520),
  • na razie nie zamierzam się ścigać, ani brać udziału w ustawkach (pewnie do czasu),
  • and last but not least – wygląd, bo rower musi mi się podobać 😊.

Biorąc pod uwagę powyższe, Canyon Endurace AL 6.0 oraz Rose Pro SL Tiagra wydają mi się tu idealne.

Problem, że nie można ich kupić stacjonarnie (choć o Rose gdzieś tu wspominano, że jest osiągalny we Wrocławiu).

Z rowerów „namacalnych”, dostępnych w mojej okolicy i spełniających moje zachcianki, pozostaje Trek Domane AL 4.

Doliczając do Canyona i Rose koszty wysyłki oraz licząc, że na Treku uda mi się coś zbić z ceny różnice nie będą duże.

Dlatego bardzo proszę Was o opinie, który rower byście wybrali. A może widzicie inne opcje dla ww. rowerów?

Od razu napiszę, że początkowo rozważałem Tribana RC 520. Na teraz jestem jednak nastawiony bardziej na nie – i nie dlatego, że to Triban. Nowy wygląd jest dla mnie OK, a osprzęt 105 (choć niepełny) stanowi bardzo duży atut. Mam jednak duże wątpliwości do kół i tarczówek. Gdyby zostawili cały osprzęt (w tym koła) ze starego 540, a zmienili tylko wygląd na RC 520, to brałbym go bez zastanowienia. Nawet w cenie tego nowego.

Z góry dzięki za odpowiedzi. Liczę na Wsze porady. Może nie tylko mi one się przydadzą.  

Edytowane przez sellaronda
Zły link w odnośniku do Canyon
Opublikowano

Pięknie. W marcu też kupuję szose. Nastawiony jestem na Canyon Endurace Al 6.0 lub Rose Pro SL Tiagra jak kolega wyżej. Dlatego chętnie poczytam co kto ma do powiedzenia o tych dwóch rowerach. Może jakieś dogłębniejsze porównanie? Od siebie chciałbym się tylko dowiedzieć, który z tych dwóch ma geometrie bardziej race, a który endurance? No i waszym zdaniem, która rama jest bardziej rozwojowa, tzn która będzie lepsza jeśli za 2-3 lata zamarzy mi się wymiana tiagry na ultegre? A może obie są takie same? Te rzeczy mnie zastanawiają. I póki co nie podjąłem jeszcze decyzji, który z tych dwóch czerwonych przecinaków zagości u mnie.

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, sellaronda napisał:

problemy z kolanem (stare dzieje) i ortopeda zalecił mi zrezygnowanie z tego hobby. Powiedział, że ze sportu zostało mi pływanie i rower.

O, jak znajomo brzmi. Więzadło krzyżowe? ;)

Wszystkie te trzy propozycje to dobry wybór, na żadnym z nich się nie przejedziesz (choć to powiedzonko słabo brzmi, gdy się mówi o kupowaniu rowerów akurat ;) ), najlepszym kryterium z tych trzech będzie oko. To znaczy - powinieneś wybrać z tych trzech ten, który Ci się najbardziej podoba. 

Za Trekiem przemawia dostępność fizyczna i możliwość przymiarki, oraz dożywotnia gwarancja na ramę.

mógłbym zakupić rower z „twardszą” kasetą (w moich okolicach są tylko małe zmarszczki terenu, więc nie potrzebuję takiego rozrzutu), a na miękką zmieniać tylko na wyjazdy w góry

11-28 to zakres, który wystarczy Ci na wszystko w Polsce. Jeśli zamierzasz spinać się po Alpach i regularnie podjeżdżać Stelvio, to może warto rozpatrywać bardziej miękkie kasety. Ale jak nie - szedłbym od razu w twardsze.

Za to szybko zmienia się to:

na razie nie zamierzam się ścigać, ani brać udziału w ustawkach (pewnie do czasu),

więc jeśli nie masz nic przeciwko, żeby Ci wybór utrudnić, to ja zwróciłbym jeszcze uwagę na Specializeda Alleza Elite, a że jest jeszcze dostępny w malowaniu Petera Sagana, to może i nawet na konkretnie tego. :)

9 godzin temu, Cris92 napisał:

Od siebie chciałbym się tylko dowiedzieć, który z tych dwóch ma geometrie bardziej race, a który endurance?

Rose jest bardziej race, a Canyon bardziej endurance z tych dwóch.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Porównań Canyona Endurace do Rose Pro SL jest wiele w internetach. Rowery porównywalne, przy czym Canyon to typowa rama endurance natomiast Rose jest pomiędzy endurance a race, więc Canyon jest bardziej wygodny, szczególnie na dłuższych trasach. Wszyscy zachwycają się ramą Rose, natomiast Canyon może (ale nie musi) być bardziej bezobsługowy z tytułu klasycznego suportu.

Według mnie do spokojnego jeżdżenia Tiagra będzie jak najbardziej. Generalnie na początku zabawy z szosa grupa osprzętu ma IMO praktycznie zerowe znaczenie. Ja zeszły sezon na starej trzy blatowej Sorze kręciłem trasy z ludźmi na 105, Ultegrach i jakoś dawałem radę.

A pomysł wkładania wyścigowej grupy Ultegra do rowera endurance jest według mnie kompletnie z czapy.

Co do kasety to rower ma kasecie 12-28 może mieć przerzutkę z krótkim wózkiem i wtedy większej nie wyłożysz. Musi być długi wózek.

Edytowane przez organic
  • Pomógł 1
Opublikowano

Stoję przed dylematem kupic kross Vento 5.0 2019 czy Rose pro sl? Mam ogromny sentyment do marki kross posiadam kross level b7 2017,  ale i Rose robi bardzo dobre wrażenie. Jestem w kropce. 

Opublikowano
32 minuty temu, Filek84 napisał:

kross Vento 5.0 2019 czy Rose pro sl?

Jak dla mnie ten Rose bije jednak tegoż Krossa. Krótsze rury tylnego trójkąta i waga całości ponad kilogram (!) lżejsza, nowocześniejszy wygląd. Waga Krossa: 9,43 kg. Waga Rose'a: 8,3 kg. 

Opublikowano

Według mnie ten Kross całkiem fajnie wygląda ale w porównaniu do Rose jest bardziej endurance. Ja bym wybrał Rose 😉

Opublikowano
11 minut temu, organic napisał:

Według mnie ten Kross całkiem fajnie wygląda ale w porównaniu do Rose jest bardziej endurance. Ja bym wybrał Rose 😉

Rose w rozmiarze 55 ma stosunek stack/reach 1,46. Kross w porównywalnym rozmiarze m ma 1.41 czyli to kross ma bardziej agresywną geometrię.

A co do wyboru to bierz co Ci się bardziej podoba. Osprzęt bardzo porównywalny.

Osobiście wziąłbym rose ze względu na design i jednak tę mniejszą masę.

Opublikowano
44 minuty temu, SzpiceR napisał:

Rose w rozmiarze 55 ma stosunek stack/reach 1,46. Kross w porównywalnym rozmiarze m ma 1.41 czyli to kross ma bardziej agresywną geometrię.

A co do wyboru to bierz co Ci się bardziej podoba. Osprzęt bardzo porównywalny.

Osobiście wziąłbym rose ze względu na design i jednak tę mniejszą masę.

Raczej patrzysz na Vento z innego rocznika. Vento 5.0 2019 w rozmiarze L ma ratio 1,51, a M to 1,49

Opublikowano

Pytanie dodatkowe. Czy Rose Pro SL Tiagra posiada suport pressfit? I czy serio jest się czego obawiać? To jeden z powodów, dla którego nieco bliżej mi do Canyon Endurace Al 6.0. Tam jest BSA jak się nie mylę. I wychodzi mi z obliczeń, że Canyon ma bardziej endurance pozycje od tribana 540 i 520rc. To z kolei nieco bardziej skłania mnie ku Rose.

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Biorąc pod uwagę że rama ta sama to pewnie też. Jedni narzekają, inni piszą że jest ok. Ja nie używałem ale całkiem prawdopodobne że nowa szose też nabęde z pressfitem