Skocz do zawartości

4. Szosa / rower szosowy w cenie około 4000 - 4999 zł. Który rower wybrać?

norbert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie :)

Od kilku miesięcy przymierzam się do zakupu pierwszej szosy do max 4500 zł i nie mogę się zdecydować. Interesują mnie tylko nowe rowery, mieszkam na kujawach więc płaskie tereny, rower ma służyć do w miarę regularnych treningów 2-3 razy w tygodniu, trasy około 100 km. Geometra roweru myślę że bardziej w kierunku endurace, osprzęt minimum Tiagra, mam 186 cm wzrostu, szczupła budowa ciała. Przeglądając internet wpadły mi w oko następujące modele (kolejność przypadkowa):

Merida Scultura 300 2019

Scott Speedster 10 2019

Giant Contend SL 2 2019

Kross Vento 4.0 2019

Canyon Endurace al. 6.0

Lapierre Audacio 300 2019

Z wymienionych modeli niestety tylko Lapierre i Krossa oglądałem na żywo i jeszcze Treka Domane AL 4 ale nie podoba mi się wcale. Gdybym mógł się przymierzyć do Canyona to już bym pewnie go wybrał, a tak to nie wiem kompletnie na co się zdecydować i co ewentualnie mógłbym obejrzeć, przymierzyć się i kupić stacjonarnie w Bydgoszczy ( nie interesują mnie rowery z Decathonu )??

Opublikowano
W dniu 2.03.2019 o 07:41, nctrns napisał:

@lightarchivist Merida to spoko marka, rower jest ok. Między tymi dwoma wybrałbym ten, który ci bardziej się bardziej podoba/jest wygodniejszy.

dzieki za odpowiedz

25 minut temu, PawelNAK napisał:

Od kilku miesięcy przymierzam się do zakupu pierwszej szosy do max 4500 zł i nie mogę się zdecydować. Interesują mnie tylko nowe rowery, mieszkam na kujawach więc płaskie tereny, rower ma służyć do w miarę regularnych treningów 2-3 razy w tygodniu, trasy około 100 km. Geometra roweru myślę że bardziej w kierunku endurace, osprzęt minimum Tiagra, mam 186 cm wzrostu, szczupła budowa ciała. Przeglądając internet wpadły mi w oko następujące modele (kolejność przypadkowa):

Merida Scultura 300 2019

Scott Speedster 10 2019

Giant Contend SL 2 2019

Kross Vento 4.0 2019

Canyon Endurace al. 6.0

Z wymienionych modeli niestety tylko Lapierre i Krossa oglądałem na żywo i jeszcze Treka Domane AL 4 ale nie podoba mi się wcale. Gdybym mógł się przymierzyć do Canyona to już bym pewnie go wybrał, a tak to nie wiem kompletnie na co się zdecydować i co ewentualnie mógłbym obejrzeć, przymierzyć się i kupić stacjonarnie w Bydgoszczy ( nie interesują mnie rowery z Decathonu )??

ja zdecydowalem sie na Sculture 300. za jakis tydzien moge  cos wiecej podpowiedziec 

Opublikowano

Ja wybrałem scotta. Fajna jakość i całokształt. Można utargować cenę. Speedster 10

Opublikowano
6 godzin temu, PawelNAK napisał:

Merida Scultura 300 2019

Scott Speedster 10 2019

Giant Contend SL 2 2019

Kross Vento 4.0 2019

Canyon Endurace al. 6.0

W Dadelo w Bydgoszczy wyprzedają Treka, jest Emonda ALR4 w rozmiarze 58 za 4,5k, to może Ci podpasuje. U nich się nie przymierzysz, ale Treka dość łatwo znaleźć w sklepach. Też myślałem o Domane, ale jak trafiła się Emonda w tej samej cenie (no ja jeszcze taniej u nich kupiłem, potem podnieśli cenę) to była szybka decyzja. Poważnie też myślałem o tym Speedsterze Scotta, za 4,5 cennikowo fajna oferta. Nie przekonał mnie kolor, no nie trafia do mnie :) Jak możesz wpaść do Torunia (no prawie Kujawy), to u Kwiatkowskiego na Chełmińskiej tym handlują, może mają na stanie.

Opublikowano (edytowane)

Ja kupiłem speedstera 10 z 2019 za 3900. Uważam ze dobra cena. Tym bardziej ze na nowej 105. Wymieniłem owijkę na czarna i zupełnie inny rowerek. Oczywiście rozmiar xl. 

Edytowane przez Krzysiek782
Opublikowano

Jaka jest różnica między szosą:

używaną w dobrym stanie carbonową za ~3300 zł na 105 / ultegra waga 8kg+

vs nową aluminową na 105 za ~4500 zł. waga 9,5kg+

:D jak za 6 tysięcy ja kupie sprzęt dla zawodowców z najwyżej półki.  Wy chyba nie znacie allegro. bo jak można tak przepłacać ?

Opublikowano

Jak jest z płatnością w Rose? Jest jakaś opcja zapłaty przy odbiorze, albo przelew w złotówkach?

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam nie ten dział, proszę o usunięcie posta.

Edytowane przez pele_89
Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim!

Szukam roweru na pierwszą szosę i znalazłem kilka promocji, natomiast nie wiem na co się zdecydować :/ Chciałbym, żebyście pomogli mi wybrać najlepszy stosunek jakości do ceny, a jednocześnie najlepszą opcję na pierwszą szosę :) 

1. Merida Scultura 400 2018 rok pełna grupa Shimano 105, hamulce szczękowe- 4080 zł 

2. Kellys ARC 50 2018 rok, Shimano 105, hamulce tarczowe - 3699 zł

3. Romet Huragan 4 2019 rok, Shimano Tiagra, kaseta Shimano CS-HG500, hamulce szczękowe- 3349 zł

4. Kross Vento 2018 rok, Shimano Tiagra, kaseta Shimano CS-HG500, hamulce szczękowe - 3089 zł

Edytowane przez Jack80
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Jack80 napisał:

zukam roweru na pierwszą szosę i znalazłem kilka promocji

A te promocje są akurat na odpowiedni dla Ciebie rozmiar?

Generalnie każdy z tych rowerów ma spoko stosunek jakość/cena. Zostaje kwestia tego czego potrzebujesz. Jeśli masz zamiar turlać się amatorsko wokół komina to wystarczy Ci rower na tiagrze (z tych dwóch kross będzie miał mniej agresywną pozycję), generalnie minusem tiagry 4700 jest to, że ewentualne apgrejdy będą kosztowne ze względu na wymianę "wszystkiego".

Przy 105 w sculturze czy arc50 będzie łatwiej bo wszystkie 11 rzędowe grupy są ze sobą kompatybilne.

Jeśli to ja stałbym przed takim wyborem to wziąłbym kross'a. Do rekreacyjnej jazdy czy jakiś sporadycznych startów wystarczy w zupełności. Jeśli uznasz, że chcesz od szosy czegoś więcej albo chcesz być aktywnym zawodnikiem to ogarniesz wtedy coś lepszego - jakiś karbon/ultegra/dobre koła.

*Jeśli mieszkasz w alpach to weź Kellys'a ze względu na tarcze.

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, SzpiceR napisał:

A te promocje są akurat na odpowiedni dla Ciebie rozmiar?

Kross występuje w rozmiarze M. Mam 170/171 cm wzrostu i właśnie niedawno przeczytałem, że Vento wypada dość duży, także chyba musi odpaść :/

Też zastanawiam się czy nie opłaca się bardziej kupić czegoś używanego w tej cenie. Co sądzisz?

Edytowane przez Jack80
Opublikowano

Vento to dla Ciebie xs raczej. Zmierz przekrok. 

33 minuty temu, Jack80 napisał:

Też zastanawiam się czy nie opłaca się bardziej kupić czegoś używanego w tej cenie. Co sądzisz?

Jeśli potrafisz ocenić stan techniczny roweru to spoko. 

Opublikowano
W dniu 18 marca 2019 o 20:24, Solo987 napisał:

Jak jest z płatnością w Rose? Jest jakaś opcja zapłaty przy odbiorze, albo przelew w złotówkach?

Płatność w euro, ale najłatwiej załatwić to tak: założenie konta w kantorze walutowym, zakup tam waluty i przelew SEPA w euro (zwykle darmowy lub za 5 zł max). Ewentualnie płatność Revoultem, bo ostatnio coraz więcej klientów z tego systemu korzysta. 

Opublikowano

Co sądzicie o tym Lapierre? https://www.lapierre-bikes.co.uk/gamme/2019/road/sport-0/audacio-300-cp-0

Opublikowano
55 minut temu, PawelNAK napisał:

Co sądzicie o tym Lapierre? https://www.lapierre-bikes.co.uk/gamme/2019/road/sport-0/audacio-300-cp-0 

https://www.lapierre-bikes.co.uk/gamme/2019/road/sport-0/audacio-300-cp-0

Na plus pełna grupa, na minus alu sterówka, kaseta o beznadziejnym stopniowaniu no i kwestia estetyczna - nieciekawie wyglądające spawy. Generalnie wszystko kwestia ceny, osobiście nie dałbym za to więcej niż jakieś 3500-3600 a znając lapierre katalogowo jest pewnie 4500-4600.

https://www.rosebikes.pl/rose-pro-sl-tiagra-bike-now-2672326?product_shape=matt-black%2Fwhite

https://www.canyon.com/pl-pl/road/endurace/2019/endurace-al-6-0.html

Opublikowano
29 minut temu, SzpiceR napisał:

https://www.lapierre-bikes.co.uk/gamme/2019/road/sport-0/audacio-300-cp-0

Na plus pełna grupa, na minus alu sterówka, kaseta o beznadziejnym stopniowaniu no i kwestia estetyczna - nieciekawie wyglądające spawy. Generalnie wszystko kwestia ceny, osobiście nie dałbym za to więcej niż jakieś 3500-3600 a znając lapierre katalogowo jest pewnie 4500-4600.

https://www.rosebikes.pl/rose-pro-sl-tiagra-bike-now-2672326?product_shape=matt-black%2Fwhite

https://www.canyon.com/pl-pl/road/endurace/2019/endurace-al-6-0.html

Cena Lapierre to 4300.

Myślałem o Rose i bardzo poważnie o Canyonie, ale wolałbym rower zobaczyć na żywo no i się przymierzyć, a nie chce mi się bawić w odsyłanie. 

Opublikowano

Stopniowanie kasety akurat w Canyonie i Rose jest podobne jak w tym Lapierre. Canyon 11-32, Rose 11-34. Akurat mieszkam blisko gór i spoko opcja. W zeszłym tygodniu właśnie przyszedł mi ten Canyon. Ba nawet gdy rozważałem jeszcze jaki rower kupić, brałem pod uwagę możliwość wymiany kasety w takim Krossie z 11-25, czy tam 11-28, na 11-32 właśnie.

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
27 minut temu, Cris92 napisał:

Stopniowanie kasety akurat w Canyonie i Rose jest podobne jak w tym Lapierre. Canyon 11-32, Rose 11-34.

W tych dwóch kasetach tylko "11" jest wspólne. Zresztą jak dla mnie to przy kompaktowej korbie większej rozpiętości niż 11-28 nie potrzeba (no chyba, że ktoś jest meeeega początkujący/waży 150kg).

32 minuty temu, PawelNAK napisał:

ale wolałbym rower zobaczyć na żywo no i się przymierzyć, a nie chce mi się bawić w odsyłanie

Co z tego, że się przymierzysz skoro (jak przypuszczam) jest to Twoja pierwsza szosa i nie masz pojęcia jak to powinno wyglądać. Każdy sprzedawca wmówi Ci, że jest "ok" by wypchnąć to co aktualnie zalega. Nie widzę żadnej przewagi pomiędzy taką transakcją a przemyślanym doborem rozmiaru online.

Opublikowano

@SzpiceR

Jak mówiłem ja tam nie narzekam na kasetę Canyona. Jak zmienię zdanie za jakiś czas, to wtedy zmienię. Póki co, dla mnie jest ok. Mam dookoła siebie sporo górek 10%+, do tego asem rowerowym nie jestem, a do kompletu ostatni raz jeździłem coś chyba w listopadzie. Dla mnie ta kaseta jest ok.

Co do przymierzania się, zgadzam się z Tobą. Canyon to moja pierwsza szosa, dlatego nie miałem większych obaw kupowania przez internet. Chyba właśnie bardziej bym się bał w niektórych sklepach gdzie wciskają co popadnie. Do tego mieszają w głowie nie małymi rabatami, a potem człowiek wychodzi jak Zabłocki na mydle...

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 24 marca 2019 o 20:29, PawelNAK napisał:

Cena Lapierre to 4300.

Myślałem o Rose i bardzo poważnie o Canyonie, ale wolałbym rower zobaczyć na żywo no i się przymierzyć, a nie chce mi się bawić w odsyłanie. 

Rower można zobaczyć na żywo we Wrocławiu - mamy rozmiary 51 i 53 cm. Jeśli chodzi o dobór rozmiaru - można nam spokojnie zaufać. Sprzedajemy wysyłkowo od prawie 3 dekad więc zależy nam na tym by wielkość ramy była dobra. Najważniejsze są dokładne pomiary po tym już wiadomo jaki rozmiar będzie pasował.

Opublikowano

Siemanko panowie! ;)

zamierzam kupić swoją drugą szosę ponieważ pierwsza poszła w świat... Zaczynałem jeździć na TCR Advanced 3 wyjazdy rekreacyjne 30-50km żadnych wyścigów, rower będzie służył do tego samego i mam 2 oferty: Vento 5.0 2016r https://www.kross.pl/pl/2016/road/vento-5-0 za 4500zł lub Vento 3.0 https://www.kross.pl/pl/2018/road/vento-3-0 za 2600zł chcę wybrać między tymi dwoma rowerami ponieważ są w sklepie obok. Zaczynałem na karbonie myślicie że odczuję dużą różnicę? Dzieki za rady ;)

Opublikowano

@Rosebikes - gdzie we Wrocławiu można zobaczyć PRO SL? Trzeba się umawiać?