Krzysiek782 Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Dzięki za pomoc. Chyba tak zrobię. Muszę tylko przymierzyć się do niego czy rozmiar xl do wzrostu 188 cm będzie dobry.
organic Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 31 minut temu, Cris92 napisał: Ja tam bym brał alu. Po pierwsze nowszy, po drugie osprzęt, po trzecie karbon mi nie potrzebny. Nawet jakbym miał z 7000 do wydania to zamiast karbon brałbym CAAD12 na alu. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka Ja też byłem takim teoretykiem a dziś odbieram ze sklepu karbon 😂😂😉
Cris92 Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Ja też byłem takim teoretykiem a dziś odbieram ze sklepu karbon Ale ja wiem, że nie kupiłbym tego karbonu , bo i po co mi... Zwyczajnie. Skoro nie potrzebuje czegoś to nie kupuję żeby tylko mieć. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka
drozda Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Wewnętrzne prowadzenie linek poza ładnym wyglądem to same problemy. Ale kto bogatemu zabroni.
Krzysiek782 Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Dlaczego same problemy? Jaki bogaty. Pieniądze ciężko odłożone 😁
drozda Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Problemy z wymianą linek i pancerzy , czyszczeniem i regulacją.
Gość Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Godzinę temu, drozda napisał: Problemy z wymianą linek i pancerzy , czyszczeniem i regulacją. Co ma regulacja do wewnętrznego prowadzenia linek-jakie problemy,wymiana też prosta.Takie szukanie problemów na siłę,tam gdzie ich nie ma .
drozda Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 (edytowane) Choćby regulatory przerzutek na przeciętych linkach zamiast zintegrowanych z prowadnicami na ramie: Co do łatwości to faktycznie kombinacje z koszulkami termokurczliwymi czy żyłkami żeby trafić w otwory w ramie są wyjątkowo user friendly zwłaszcza dla początkujących .... W każdym razie ja widzę więcej problemów niż korzyści , to samo zresztą co przejście z suportów gwintowanych na wciskane. Edytowane 28 Lutego 2019 przez drozda
Bartosh Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Ogólnie obecnie chyba niełatwo znaleźć szosę z zewnętrznymi linkami na takim poziomie cenowym.
Krzysiek782 Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Scott w szosach z 2019 roku chyba we wszystkich modelach robi takie linki.
lightarchivist Opublikowano 2 Marca 2019 Opublikowano 2 Marca 2019 Witam, rozgladam sie za rowerem to treningow i na zawody, w sklepie zaoferowano mi rower Merida Scultura 300 2019. Jako ze nie znam tej marki (oraz ze do tej pory jezdzilem na Fuji Absolute 3.0 typowo miejski rowerek) chcialbym poznac wasze opinie no temat w/w Meridy. A moze Cannondale CAAD Optimo Tiagra to lepszy wybor? pozdrawiam
nctrns Opublikowano 2 Marca 2019 Opublikowano 2 Marca 2019 @lightarchivist Merida to spoko marka, rower jest ok. Między tymi dwoma wybrałbym ten, który ci bardziej się bardziej podoba/jest wygodniejszy.
organic Opublikowano 4 Marca 2019 Opublikowano 4 Marca 2019 W dniu 28.02.2019 o 10:46, Cris92 napisał: Ale ja wiem, że nie kupiłbym tego karbonu , bo i po co mi... Zwyczajnie. Skoro nie potrzebuje czegoś to nie kupuję żeby tylko mieć. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka A ja już jestem po pierwszej jeździe na karbonie i już wiem jaka jest różnica (na niekorzyść alu). I jeśli nic złego się nie wydarzy to raczej moja kolejna szosa też będzie na karbonie 😉
Gość Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 9 godzin temu, organic napisał: już wiem jaka jest różnica No a ja właśnie dalej nie wiem, a ciekaw jestem. Jakbyś to opisał?
Antyszprycha Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 Godzinę temu, Łabędź napisał: No a ja właśnie dalej nie wiem, a ciekaw jestem. Jakbyś to opisał? Dla mnie najbardziej odczuwalną różnica między alu a karbonem jest tłumienie drgań. Na wagę w ogóle nie zwracałbym uwagi bo po pierwsze są to zbyt małe wartości ponieważ dobrze cieniowane alu jakie posiada np Cannondale w swoim Cad'zie potrafi ważyc tyle samo albo nawet mniej niż podstawowy karbon.
drozda Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 Dokładnie tak , mam rower z dość ciężką ramą karbonową i karbonowym siodłem "deską" i sztycą - cały rower waży 8kg. Jest jednak olbrzymia różnica "wytrząsania" po przejeździe tego samego odcinka aluminiową szosą nawet z karbonowym widelcem i miękką wyściółką siodła. Pewnie na gładkich jak stół trasach nie ma to aż takiego znaczenia. Więc jak najbardziej warto iść w karbon nawet jeśli rama nie jest topowa.
organic Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Łabędź napisał: No a ja właśnie dalej nie wiem, a ciekaw jestem. Jakbyś to opisał? Tak samo jak poprzednicy - siodełko, z którego nie byłem szczególnie zadowolony bo na alu po 20 km już musiałem wstawać, a po kilkudziesięciu km zdarzało się że czułem dretwienie miednicy wstawiłem na karbon (koła też te same co w alu) i efekt mnie zaskoczył, przejechałem kilkadziesiąt km bez wstawania i nic. Pierwszy dyskomfort ale raczej mały, pojawił się po 90 km 😈 tłumienie jest naprawdę zauważalnie lepsze. Edytowane 5 Marca 2019 przez organic
SzpiceR Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 Taaaa, bo geometria na pewno jest identyczna
organic Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 12 minut temu, SzpiceR napisał: Taaaa, bo geometria na pewno jest identyczna Sam oceń Alu Reach: 403mm Stack: 562mm Karbon Reach 398 Stack 567
tadzikpl Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 W dniu 28.02.2019 o 13:29, drozda napisał: Choćby regulatory przerzutek na przeciętych linkach Do tych regulatorów nie tnie się linek, tylko pancerz. Co do wewnętrznego prowadzenia linek, to warto zwrócić uwagę, jak producent roweru pomyślał o jego późniejszej eksploatacji. W Decach Ultra przewidziano rewizje w odpowiednich miejscach, i linkę po prostu się wpycha w dziurę i wyłazi z drugiej strony, a jak nie chce, to się ją palcem podgina. To samo w Giancie Propel. Za to Docura ma, no cóż, poroniony koncept z przepchniętymy przez ramę pancerzami. Może to i wygodne przy wymianie samych linek, ale już wymiana pancerza to będzie prawdopodobnie porażka, dlatego nastąpiła szybka wymiana linek na te bez teflonu (poroniony pomysł to był), by zapewnić ich dłuższe życie. A tak wogóle, to w szosie wszystko cyka i 20kkm przebiegu na rowerze nie robi na linkach ani pancerzach jakiegokolwiek wrażenia, błoto się tam nie pcha, jak do MTB..
Zajop Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) 55 minut temu, organic napisał: Sam oceń Alu Reach: 403mm Stack: 562mm Karbon Reach 398 Stack 567 nie samym stack/reach geometia żyje. W kwestiach szeroko rozumianej wygody pierwszorzędne znaczenie ma długość rurki podsiodłowej, jej kąt nachylenia, średnica/kształt sztycy, kąt nachylenia główki ramy, mostek, kierownica i owijka oczywiście. aaa.. i jeszcze tylny trójkąt ma znaczenie zarówno kształt, kąty rurek i ich średnica.https://www.youtube.com/watch?v=h3RG5dztrXM tutaj panowie porównali takie same rowery Edytowane 5 Marca 2019 przez Zajop
Rosebikes Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 W dziale wyprzedaży pojawiła się świetna okazja więc wrzucam: https://www.rosebikes.pl/rose-pro-cgf-105-showroom-bike-2678852?product_shape=shiny-UD-carbon%2Fred&article_size=59cm Karbonowa rama, starsza 105tka, karbonowa sztyca, dobre koła. Rama o geometrii gran fondo czyli taki bardziej sportowy endurance, ten model na Ultegrze zdobywał wyróżnienia w kategorii jakość/cena w testach porównawczych TOUR. Rower na wzrost około 183-186 cm. Kluczem jest długość wew strony nogi 87-89 cm.
macko1 Opublikowano 12 Marca 2019 Opublikowano 12 Marca 2019 Co myślicie o tej szosie jak i o producencie? https://www.ribblecycles.co.uk/ribble-endurance-al-shimano-tiagra-disc/
drozda Opublikowano 12 Marca 2019 Opublikowano 12 Marca 2019 Podobny aluminiak na Tiagrze i tarczach kupisz za zbliżoną cenę w kraju więc chyba nie ma sensu ściągać go z UK.
Rekomendowane odpowiedzi