Skocz do zawartości

4. Szosa / rower szosowy w cenie około 4000 - 4999 zł. Który rower wybrać?

norbert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety ten z ogłoszenia zarezerwowany. Wziąłem z 2019 za 500 zł więcej. BatMobil już do mnie jedzie :)

:)

103E1F71-B9A6-4340-87B8-480DE25B8493.jpeg
Opublikowano

Ehhhh...nie doczytałem ...ten 2019 ma klamkomanteki i hamulce 105. Mimo wszystko i tak chyba nienajgorzej wychodzi ten zakup. Swoją droga ciekawa sprawa- rower dostaje downgrade w porównaniu edycji sprzed roku a cenę wyższą

Opublikowano
W dniu 30 listopada 2018 o 23:29, Henghest napisał:

A ja czym więcej czytam tym bardziej głupieje. Z racji braku doświadczenia nie potrafię określić czego potrzebuje. Wiem że na szosie będę jeździł i nie sprzedam jej z pol roku „bo to nie to”. Potrzebuje aktywności typowo wytrzymałościowej. Z drugiej strony myśle ze to będzie pochłanianie kilometrów i ambitniejsza rekreacja niż jakieś PRO jeżdżenie w wyścigach. Z trzeciej strony na ambitniejsza rywalizację tez nie chce się zamykać. Bądź tu mądry.Oglądałem dzisiaj Orkę m20i z elektryczną  Ultregą za 10k i już chciałem z nią wyjść. Potem przyszła refleksja -po co mi rower którego będę się bal użytkować bo coś jeszcze w nim popsuje. Do tego dochodzi aspekt wizualny - chialbym rower który poprostu mi się podoba i to psuje cała koncepcje- bo normalnie wziąłbym jakiegoś Tribana i  byłbym pewnie przeszczęśliwy . 

Może nie warto iść w półśrodki i kupić porządny rower na karbonowej ramie, dobrze tłumiący drgania, o wyważonej geometrii i na Ultegrze mechanicznej? Przy ewentualnej odsprzedaży będzie bardziej atrakcyjny dla nabywcy. Poza tym jazda na dobrej klasy karbonowej ramie, z zestawem dobrych kół jest przyjemniejsza i wygodniejsza. Tu nie chodzi nawet o jakieś ekstrawagacje, ale o rozsądny wybór jeśli można do budżetu podejść trochę bardziej elastycznie. Szosa to trochę jak sportowe auto. Ma być ładna, szybka, czasem bardziej wygodna i dawać maksymalną radochę z jazdy. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 3.12.2018 o 18:36, Henghest napisał:

Ehhhh...nie doczytałem ...ten 2019 ma klamkomanteki i hamulce 105. Mimo wszystko i tak chyba nienajgorzej wychodzi ten zakup. Swoją droga ciekawa sprawa- rower dostaje downgrade w porównaniu edycji sprzed roku a cenę wyższą

Nie wiem czy wogole odczujesz roznice miedzy nowa 105 a ultegra...praktycznie to samo moim zdaniem, a czarne 105 klamkomanetki i hamulce moim zdaniem lepiej pasuja kolorystycznie...bo ultegra to taka nie do konca czarna.

Opublikowano

Witajcie, aby nie tworzyć nie potrzebnego wątku, myślę, że kolega się nie obrazi, jak się podepnę, bo też szukam pierwszej szosy i mam podobny budżet powiedzmy. Pomijając btwina rc 520, wpadł mi w oko jeszcze Kellys arc 50, ktoś ma widział na żywca,  Giant  Contend sl disc 1 lub 2 , Cube Attain SL Disc dwa ostatnie jako wyprzedaż, dwa pierwsze już i jeszcze nie dostępne. Coś z nich, alternatywa ?

Opublikowano

Te Cube Attain w jakiej cenie możesz dostać? 2018,2019?

Opublikowano

W jednym sklepie widzę za 5119.20zł rozmiar 53, maja, trza by poszukać po innych sklepach ja mam 175cm wzrostu więc rozmiar jakies 53-54 powinien być na mnie  długość nogi to jakieś ok 77-78cm.

Opublikowano

@Łabędź, tak ładnie "rozkodowałeś" mi tego srebrnego speca, dasz radę zrobić to samo z czerwonym karbonem? Byłbym bardzo wdzięczny bo za diabła nie mogę go odszukać.

Opublikowano

Rower doszedł cały i zdrowy. Złożył mi go „Gruby Kolarz” i wyglada na to że u niego przezimuje. Świetny facet- Łabądź - dzięki za namiary na niego.

Dzięki tez wszystkim którzy udzielili się tutaj i pomogli mi w wyborze roweru. W sumie wyszło na to jak radził Rose. 

W budżecie prawie się zmieściłem ( a nie był sztywny) i zostało Jeszcze co nie co na kilka innych pierdół. Buty już jadą (shimano RP3), trzeba się rozejrzeć jeszcze za pedałami i jakaś dobra navi z opcja licznika :)

Opublikowano (edytowane)

Popytaj Henghesta on dobrą okazje złapał cuba na carbonie z pełną ultegrą za niecałe 6000pln

Edytowane przez mały
Opublikowano

No właśnie ciężko mi coś go znaleźć. Akurat czerwonych Tarmaców sporo było w historii. Ale może warto zapytać gościa u źródła? Sprzedający się chwali że posiada rower od nowości, to pewnie ma dokumentację. Albo może chociaż pamięta rok modelowy, to obczailibyśmy rower w archiwum na stronie Specializeda. 

Opublikowano

Na razie dowiedziałem się, że to 2015 rok i facet ma na niego paragon i kartę gwarancyjną. Na pytanie czy rower jest na pełnej 105tce nie potrafił odpowiedzieć a na sugestie żeby wpisał model z karty gwarancyjnej stwierdził żebym zadzwonił i mu powiedział gdzie tego szukać ;) nie mam czasu teraz dzwonić niestety. Może później.

Opublikowano

No, jadę go oglądnąć. Udało się z właścicielem pogadać. Rower jest z 2015, kupiony w 2016 w zimie, pojeżdzony trochę w 2017 po czym właściciel dostał kontuzji kolana, a w 2018 jakiejś przepukliny. rower ma ponoć przejechane niecałe 1000km.

Rozmiar 56 do mojego wzrostu 184 powinien być ok, ale jeszcze się poprzymierzam :)

Opublikowano

Oczywiście na miejscu spróbuj jeszcze zbić cenę, ale na moje oko to ten rower wart jest tych pieniędzy, za które gość to wystawia. Na zdjęciach wszystkiego się nie dojrzy, ale to wygląda naprawdę dobrze. 

Szczerze mówiąc, uważam, że to wręcz okazja. Nie mój rozmiar, ale gdyby był mój, a ja byłbym na kupnie i gdyby przy oględzinach nie wyszło nic gwałtownie rażącego - brałbym. 

Opublikowano

Co "gwałtownie rażącego" może wyjść co dyskwalifikowałoby rower?

Szajbajk zdaje się miał kiedyś filmik na temat kupowania używanych rowerów. Muszę zobaczyć jak dam radę.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Skoor napisał:

Co "gwałtownie rażącego" może wyjść co dyskwalifikowałoby rower?

Jakieś ślady chałupniczego łatania złamanej ramy, wykrzywione widły albo rury tylnego trójkąta, pęknięcia karbonu gdzieś... 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

czyli generalnie wyoglądać ramę. W sumie po podanym przebiegu to nie powinno być na niej śladów większego użytkowania.

Opublikowano

No dokładnie. Raczej będzie czysto. Oczywiście ewentualnymi drobnymi otarciami lakieru nie ma się co przejmować, to normalne. Byleby nie było jakichś pęknięć ramy. Dobrze wszystko pooglądaj, ale na pewno będzie ok. 

Opublikowano

I było. Rower jak nowy. Podglądałem z każdej strony, nie bardzo widziałem nawet jakieś rysy. Rower piękny.

Zostawiona zaliczka i za tydzień mam nadzieję odebrać jak czas pozwoli.

A już miałem Tribana 540 zamawiać bo znowu pokazał się w rozmiarze L ;)

Opublikowano
13 minut temu, Skoor napisał:

I było. Rower jak nowy. Podglądałem z każdej strony, nie bardzo widziałem nawet jakieś rysy. Rower piękny.

Zostawiona zaliczka i za tydzień mam nadzieję odebrać jak czas pozwoli.

A już miałem Tribana 540 zamawiać bo znowu pokazał się w rozmiarze L ;)

Cena bardzo dobra jak za takiego Speca, tym bardziej, że ten rower jest bardzo uniwersalny - nazwa serii na to wskazuje, czasami się zdarza taki rodzynek.

Opublikowano
W dniu 29.11.2018 o 13:53, alshrom napisał:

Ostatnio zakupiłem swoją pierwszą szosę. Cannondale caad 8 https://www.evanscycles.com/cannondale-caad8-105-5-2016-road-bike-ex-demo-ex-display-EV285642 (taki jak z tego zdjęcia). Udało mi sie go wyrwać za około 4200. Przy wzroście 173 mam rozmiar ramy 51. Geometria ramy jest taka, że jeździ się dość wygodnie, dodatkowo podniosłem maksymalnie mostek. Moje doświadczenie z szosami jednak nie pozwala mi by coś więcej powiedzieć.

Z tego co wiem, to CAAD 8 to niezbyt przyjazna rama, tzn nie jest to endurance :P