Skocz do zawartości

4. Szosa / rower szosowy w cenie około 4000 - 4999 zł. Który rower wybrać?

norbert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie obecnie w dużej ilości sklepów obecnie są raty 0% do końca grudnia

56 minut temu, WojtekWojtek napisał:

Chcesz wladowac sporo kasy w rower szosowy i jezdzic w butach mtb???! 

Tak ponieważ już takie buty i pedały mam, nie będę jeździł wyczynowo a jeśli będzie niewygodnie to wtedy pomyślę nad zmianą 

Opublikowano
1 godzinę temu, Łukasz_P napisał:

Jak na raty, to dolicz te ok. 10% tak czy siak, bo prócz Deca nigdzie nie znajdziesz raczej 0%. Chyba, że na Allegro. 

sklepy oferują kredyty w różnych bankach więc to nie jest tak, że 0% tylko w deca 

Opublikowano
2 godziny temu, WojtekWojtek napisał:

A w czym to niby przeszkadza na poziomie amatorskim. Teorie o lekkości, sztywności i cholera wie czym jeszcze to zapewne tak ale nie na takim poziomie... 

Opublikowano

W zasadzie nie przeszkadza w niczym ale jest coś takiego jak zasady velominati ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Antyszprycha napisał:

W zasadzie nie przeszkadza w niczym ale jest coś takiego jak zasady velominati ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

A zasady sa po to, aby ich przestrzegac. W butach i kasku mtb jezdzimy na mtb. 

Opublikowano

Tez nie widze powodu dla ktorego jezdzenie w SPD na szosie mialoby byc jakims problemem. 

Wiele butów do XC jest praktycznie identycznych do szosowych, jedynie roznia sie troche podeszwa, np. shimano XC9 i RC9

Co do rat rozejrzyj sie tez za 20x0%, ja tak kupilem meridę w tym roku i nic nie musialem dodawac do ceny, jedyne co to musisz liczyc sie z mniejszym rabatem niz przy zakupie za gotowke.

Sam mam dwie meridy i jestem zadowolony, ale mam tez szose tribana 540 i na pewno stosunek jakosc/cena w decathlonie jest nie do pobicia, wiec jesli nie przeszkadza ci to, że masz rower z deca to ja bym bral zdecydowanie.

Opublikowano
3 godziny temu, WojtekWojtek napisał:

W butach i kasku mtb jezdzimy na mtb

ożesztywmordę. A na gravelu? Dla wielu do szosa bo ma baranka. Jeżdżę w kasku i portkach enduro, spd mtb, co teraz począć...

no tak, kumpel się śmiał, że szosowcy mogą na mnie plućxD

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, WojtekWojtek napisał:

Przestań mącić. W czym to przeszkadza? Jeżdżę w SPD SL i bardzo poważnie myślę o SPD MTB. Przemawia za tym kilka zalet i (być może) jeden mankament.

Edytowane przez Argi
Opublikowano

Ok jednak po przeszukaniu internetu nie znalazłem lepszej oferty więc stanęło na bitcoinie ultra 920 af

Opublikowano

Co do rat  rzadko są 0%, można wtedy rozważyć kartę kredytową  np. w millenium jest bodajże do roku bez opłat tylko jedna płatność na miesiąc 

Opublikowano

Witam

Przymierzam się do zakupu pierwszej szosy. W kwocie do 5.000 zł z osprzętem Shimano 105 rozważam rowery Kross Vento 5.0 z 2019 r. lub Rose Pro Sl 105. Czy na podstawie specyfikacji moglibyście wskazać który z tych rowerów byłby lepszym wyborem

Opublikowano

Szczerze mówiąc jeden uj, napęd ten sam, koła porównywalne także wybór to kwestia gustu.

BTW masz sezon wyprzedaży i nie ma sensu kupować teraz żadnego z tych rowerów (chyba, że bardzo zależy Ci na nowej 105).

Osobiście szukałbym jakiejś fajnej promocji i dopiero jeśli nic nie trafisz to wziął się za rose/kross'a.

np.

fuji na hydraulicznych tarczach https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-fuji-roubaix-1-3-disc-2017-pd17964/?v_Id=124677

fuji na ultegrze https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-fuji-roubaix-1-1-2017-pd17963/

synapse https://allegro.pl/oferta/rower-cannondale-synapse-105-disc-7596383446

Krossa i Rose jesteś w stanie kupić w każdej chwili za tę samą kasę.

Opublikowano

lepszym rowerem będzie zdecydowanie ten, który bardziej ci się podoba. 

Opublikowano

ja bym wybral osobiscie Rose Pro Sl jednak to jest moja subiektywna opinia 

Opublikowano

Ja też się sklaniam w stronę Rose z uwagi na ramę. Jest estetycznie wykonczona. Reszta jest faktycznie porownywalna. Pytanie jeszcze o szerokość opon, Kross oferuje możliwość montażu szerszych opon. 

Opublikowano

Cześć wszystkim,

w najbliższych tygodniach chciałbym dopiąć zakup pierwszej szosy. Ponad pół roku kombinowania co jako pierwsze, zwiększanie budżetu z wstępnych 2000, przerobione kilkanaście modeli. Dość, trzeba kupić. Stanęło na Treku - jestem przekonany do marki i już nie chcę mieszać, nie ma opcji. 

I tak na placu boju został Domane Al 4 na Tiagrze, wyjściowo za 4500, mogę mieć za 4100-4200 nowy ze sklepu. Aż tu nagle dziś propozycja - Emonda ALR 4 za te same pieniądze (wyjściowo kosztuje ponad 5000). Za wyborem Emondy stoi niższa nieco waga i jak dla mnie dużo ładniejsza rama i malowanie, spawy, lepszy materiał ramy. Za Domane zaś podobno bardziej komfortowa pozycja, co może mieć znaczenie dla początkującego a także brak suportu PressFit, który wiadomo jaki jest - jak się trafi. 

Pytanie: czy naprawdę geometria Emondy w tej wersji (H2, cokolwiek to znaczy) jest aż tak bardziej sportowa, że amator będzie cierpiał? W sumie znam kilka osób, które jeżdżą na tym modelu jako pierwszej szosie i nie słyszałem by marudziły. Rozwiejecie moje wątpliwości może? :)

Opublikowano

Powiem wpierw że na szosach się nie znam tak bardzo ale podstawa to to czy chcesz jeszcze w ten rower wkładać czy raczej nie? Jeśli nie chcesz to bierz ten model z lepszym osprzętem jeśli planujesz jakieś zmiany-ulepszenia to weź tego z lepszą ramą i widelcem. Koła też są istotne i tak same pytanie czy chcesz lepsze kupić czy tylko tak do pojeżdżenia. 

Hehehe może to głupie ale ja wiem jedno, jak maszyna się nie podoba to nawet najlepszy osprzęt jej nie uratuje, serio. Czasami też warto wziąć pod uwagę wygląd jak rowery są podobnej klasy.

Co do geometrii, jeśli ten który Ci się bardziej podoba ma trochę agresywniejszą geometrię, to zawsze coś mostkiem możesz podwyższyć a jak się przyzwyczaisz to obniżyć. Jeśli nie masz problemów z kręgosłupem lub nie jesteś wysoki ( 185 w górę) to weź ten z bardziej agresywną geo.

Opublikowano
40 minut temu, Kruk napisał:

Hehehe może to głupie ale ja wiem jedno, jak maszyna się nie podoba to nawet najlepszy osprzęt jej nie uratuje, serio. Czasami też warto wziąć pod uwagę wygląd jak rowery są podobnej klasy.

No właśnie osprzęt w nich identyczny (Tiagra), koła chyba też lub równie zwyczajne, więc w grę wchodzi głównie geometria jak i wygląd. Coraz bardziej ta Emonda, jak siedzę i przeglądam recenzje. Bylebym ją jeszcze dostał, bo to końcówka rocznika :)

Opublikowano

Domane (jeśli odpowiednio dobierzesz ramę) da Ci bardzo zbliżoną pozycję do MTB. Ja osobiście, w swoim czasie, będąc w podobnej sytuacji (wybór pierwszej szosy) miałem identyczny dylemat, mierzyłem obydwa modele, wybrałem Emondę właśnie ze względu na bardziej sportową geometrię, Domane mnie, właśnie ze względu na pozycję, mnie rozczarował :)

Bierze Emondę, dobrze dobrany rozmiar ramy spowoduje, że po pewnym czasie nie będziesz chciał jeździć na MTB :) 

pzdr

Ortogonalny

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, empet napisał:

(H2, cokolwiek to znaczy)

H2 to dokładnie znaczy tyle, że to rower w geometrii nieco podniesionej, czyli - właśnie to, o co Ci chodzi: bardziej komfortowej. Hardkorowo sportowa w Trekach to jest geometria H1, i jeśli się chciałbyś bać agresywnie niskiej pozycji na rowerze szosowym jako na pierwszej szosie, to tej H1 raczej unikaj (choć moim zdaniem do tej też szybko się można przyzwyczaić). 

W Domane komfort nie leży w innej geometrii, tylko w konstrukcji, która ma za zadanie więcej znosić i lepiej tłumić drgania. To rower zaprojektowany na bruki. Takie, jak w wyścigu Paris - Roubaix. Na wszystkie pozostałe jakości dróg będzie za to moim zdaniem "za miękka" mniej sztywna niż super rowerek, jakim jest Emonda. Ja brałbym Emondę.

Domane rozważałbym tylko w tej sytuacji wtedy, gdyby był tańszy od Emondy, i to dużo. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 godziny temu, ortogonalny napisał:

Domane (jeśli odpowiednio dobierzesz ramę) da Ci bardzo zbliżoną pozycję do MTB.

A że nie o to chodzi w szosie, to bym się nie bał tej Emondy i ją brał. Jak jeszcze do tego się podoba...

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziękuję Wam bardzo! Decyzja zapadła, zobaczymy czy rozmiar jeszcze dostępny :)

Opublikowano

Dobry wybór, też mam emonde alr, też pierwsza szosa. Geo bardzo przyjazna, nawet mogłaby być bardziej agresywna. Weź tylko pod uwage, że tam chyba masz alu rure sterową. Przynajmniej tak było w poprzednich latach.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Super, miło nam wszystkim pewnie że pomogliśmy dokonać wyboru, oby Ci dobrze służył rowerek :) 

• Lubię to! 1