Gość Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Godzinę temu, Skoor napisał: tym to jestem poważnie zainteresowany Fajny. Sprawdź czy nie ma luzów na sterach, czy nie ma śladów spawań innych niż fabryczne, czy elementy napedu nie są bardzo dojechane (bardziej niż wynikałoby z przebiegu tych 4000 km). Dobrze byłoby się też dowiedzieć coś o historii i pochodzeniu tego roweru, jakieś dokumenty, dowody zakupu, etc. Poza tym - pdopisać umowę, brać i jeździć. Edytowane 1 Grudnia 2018 przez Gość
Skoor Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Rower ma ponoć 2 sezony. Papierów brak, ponoć zostały u poprzedniego właściciela. Używany rekreacyjnie. Pojadę sobie oglądane w następnym tygodniu i zadecyduje. W sumie chyba całkiem niezła opcja w stosunku do Tribana 520 lub innego budżetowego roweru.
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Dwa sezony, kłamczuszek, dwa sezony, to być może ta szosa i ma, ale u tego gościa. Zapomniał doliczyć sezony u poprzedniego właściciela? Ten model Specializeda Alleza jest z 2013 roku. Czyli rower ma już conajmniej 5 lat. Wszystko to można znaleźć choćby na stronie Speca, bowiem malowania w poszczególnych rocznikach modelowych się nie powtarzają i są dość charakterystyczne: https://www.specialized.com/us/en/allez-sport-compact/p/37816 A tu masz i wgląd w geometrię, możesz sobie obczaić czy reach i stack Ci pasują: https://www.bikestoponline.com/product/specialized-allez-sport-compact-175153-1.htm Sam jeżdżę na Specu Allezie, tyle, że w wersji Elite, z 2015 roku. To świetny rower i naprawdę godny polecenia, zatem zasadniczo nie ma się co bać. To dobre, zrównoważone maszyny, które wybornie jeżdżą i wiele zniosą. Ten egzemplarz z ogłoszenia pewnie też jeszcze przejedzie sporo. Ale jest starszy niż sprzedawca twierdzi (czyli gość albo kłamie, albo - co gorsza- sam nie wie), ma niejasną historię co do legalności (więc może pochodzić z kradzieży) i pewnie sporo kasy w niego włożysz. Cenowo - okazja fajna, ale przy tym budżecie, który zakładasz w tytule, możesz poszukać lepszych, droższych okazji, ale za to z młodszych roczników, które mają już na przykład wewnętrzne prowadzenie linek. I napęd już co najmniej Tiagra. https://www.olx.pl/oferta/specialized-allez-elite-56-cm-szosa-rower-szosowy-kolarzowka-2016-CID767-IDvB7Yq.html
Skoor Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Hmmm... https://www.olx.pl/oferta/specjalized-tarmac-rower-szosowy-okazja-CID767-IDxtb7g.htmlSzkoda, że go 2 tygodnie temu nie było na olx. Biorąc pod uwagę że do negocjacji to w stosunku do tamtego chyba lepszą opcja...Wiesz, budżet mi się zmniejszył. Gdyby nie to jechałbym po tego w zacytowanym poście. Jak będę oglądał ten rower to się jeszcze dokładnie wypytam co i jak. Mam całe 12km żeby go oglądnąć. Teoretycznie mogę sobie spokojnie podskoczyć... Rowerem
Zajop Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 5 godzin temu, Skoor napisał: Oooo, a tym to jestem poważnie zainteresowanyhttps://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-specialized-allez-56-l-shimano-sora-szosa-sandomierz-CID767-IDswSjn.html Na co zwrócić uwagę przy oględzinach? Rower ma na 100% przejechane wiecej niz 4000km.
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 11 minut temu, Skoor napisał: Wiesz, budżet mi się zmniejszył. Gdyby nie to jechałbym po tego w zacytowanym poście. Jak będę oglądał ten rower to się jeszcze dokładnie wypytam co i jak. Mam całe 12km żeby go oglądnąć. Teoretycznie mogę sobie spokojnie podskoczyć... Ok, sorry, to zmienia postać rzeczy. To jak pojedziesz to obejrzeć, to się mu dobrze przyjrzyj i wypytaj o wszystko. Jest to rower do wzięcia, ale trzeba się liczyć z dodatkowymi kosztami, bo zawsze coś jeszcze wyskoczy. Tyle tylko, że teraz masz większe pole do popisu w negocjacjach - to rower, który ma więcej niż dwa sezony. I to rower, który ma większy przebieg niż 4000 km. To rower bez papierów. To co najmniej trzy powody żeby ugryźć kilka stówek. I w razie kupna, nalegaj na podpisanie umowy, na której będzie zawarty numer ramy.
Henghest Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Dziwna sprawa. Sprzedający ma wystawione rowery w rożnej części Polski. Oferuje wysyłkę za pobraniem. Oferta wydaje mi się mega atrakcyjna i znacznie poniżej wartości rynkowej- i w takim wypadku zapala mi się czerwona lampka. Ten rower mógłby spokojnie kosztować 1000 zł drożej i byłby dalej atrakcyjna oferta . Czy może jednak przesiadam z ostrożnością ? Rama rozm. 53. Ja mam 173 i noga 86. Będzie ok?
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 4 minuty temu, Henghest napisał: Sprzedający ma wystawione rowery w rożnej części Polski. To akurat częsta strategia wśród handlarzy - wystawiają rower w kilku ogłoszeniach umiejscawiając produkt w różnych miastach. Po co? Po to, że jak ktoś szuka "tylko w swojej okolicy" to się wtedy zainteresuje, a tak, to by przeoczył. A jak się już klient zainteresuje, to może uda się go przekonać do kupna przez wysyłkę, albo ostatecznie na wyprawę do miejsca sprzedaży. Nie ma się co tego bać. 8 minut temu, Henghest napisał: Rama rozm. 53. Ja mam 173 i noga 86. Będzie ok? Powinna pasować.
Henghest Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Dzięki Łabędź. Jakie są prognozowane koszty złożenia takiego roweru? Jak chciałem składać treka kupionego wysyłkowo w lokalnym sklepie który jest lokalnym partnerem zarządali 20 proc katalogowej wartości roweru( a to koniecznośc złożyć u nich żeby utrzymać gw. W Szczecinie jest tez partner Cubea (Kadrzynski) i zastanawiam się czy sytuacja nie bedize wyglądała podobnie. koniec końców kupiłem treka stacjonarnie bo na to samo by wyszło
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) 27 minut temu, Henghest napisał: Jakie są prognozowane koszty złożenia takiego roweru? Żadne. Tylko trzeba sobie to samemu skręcić. Serio - to nic trudnego, zazwyczaj musisz tylko po wyjęciu z kartonu założyć koła, przykręcić mostek i kierownicę, pedały, siodełko ze sztycą. No i to wszystko ustawić pod siebie i wyregulować. Spokojnie zrobisz to samemu, nie zaskoczy Cię nic na co nie znalazłbyś odpowiedzi na youtubie. Rowery nawet do sklepów rowerowych z fabryki docierają w kartonach już praktycznie zmontowane (przykręcone są już przerzutki, manetki, kaseta, założony jest łańcuch, widelec na swoim miejscu, przeciągnięte są linki, większość elementów jest tam, gdzie ma być), do dokończenia zostaje tylko to, co zostało zdjęte żeby się całość w pudle zmieściła. Naprawdę, dasz radę, uwierz w siebie. Ale jednak jak bardzo nie chcesz czegoś zepsuć i zostawić to specjalistom, to pewnie, można iść poprosić o to w serwisie. 27 minut temu, Henghest napisał: partner Cubea (Kadrzynski) Zerknąłem na ich stronę i tam mają wszystko napisane. Za taką usługę biorą: "Złożenie roweru dostarczonego w paczce od 100zł do 199zł". Czyli w najgorszym wypadku - dwie stówki. Tyle, co kompletny przegląd w ich serwisie. Ale w Szczecinie działa też kultowy serwis o nazwie "Gruby kolarz" - ja bym tam zapytał ile za to wezmą i tam bym oddał (ulica Staromiejska 9). Edytowane 1 Grudnia 2018 przez Gość
Henghest Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Dzięki. Faktycznie może uporam się sam:) w takim razie chyba skontaktuje się ze sprzedawca żeby wysłał. Zdaje się ze za te pieniądze rower oferuje naprawdę dużo: pełna ultrega, karabowa rama i nie jest btwinem:) koła chyba tez ujdą ? Mając to do wyboru trudno mi teraz wziąć orbee w Tiagrze w karbonie czy aluninowa na niepełnej 105. Choć na obu mi się dobrze siedziało. Jak tu z geo? Tu chyba będzie nieco bardziej sportowo?
SzpiceR Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 3 minuty temu, Henghest napisał: Jak tu z geo? Tu chyba będzie nieco bardziej sportowo? Jeśli dobrze zmierzyłeś przekrok (bo ja mam taki przy 185) to na każdym rowerze będziesz siedział "sportowo" i miał siodełko w kosmosie 1
Henghest Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zmierzyłem jeszcze raz. Tym razem poprosiłem żonę o pomoc. 83:)
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 11 minut temu, Henghest napisał: Zdaje się ze za te pieniądze rower oferuje naprawdę dużo: pełna ultrega, karabowa rama i nie jest btwinem koła chyba tez ujdą ? A pal licho już z kołami - masz je praktycznie w gratisie za taką cenę. Sam koszt nowej grupy Ultegra r8000 to ponad 3 tysiące! Rama z kołami, kierownicą, sztycą, siodełkiem i olinkowaniem wychodzi w takim układzie za niecałe 2 tysiące. To naprawdę kozacka okazja, jeśli to nie jest jakiś gruby wałek. Bądź czujny. Umowa kupna-sprzedaży, te sprawy, pamiętaj. 7 minut temu, Henghest napisał: Tym razem poprosiłem żonę o pomoc. 83 No, już lepiej. Bo wychodziło, że ja mając cztery centymetry wzrostu mniej od Ciebie, mam nogę krótszą od Ciebie o 12 cm. I już się tak trochę zastanawiałem czy tak naprawdę to ja wyglądam jak krasnolud, czy Ty trochę jak pająk. Ale żeby nie było - te koła to nie są jakieś kwadratowe kowadła, tylko Fulcrumy Racing, a to bardzo dobra marka. https://www.cube.eu/en/2018/bikes/road/road-cyclocross/attain-gtc/cube-attain-gtc-slt-disc-carbonnflashyellow-2018/
Henghest Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 FIzjoterapeuta do którego chodziłem z kolanem twierdzi ze jak na swój wzrost mam bardzo długie kości udowe. Wiec u Ciebie chyba wszystko normalnie a u mnie nie proporcjonalnie. Dopytam się sprzedawcy o paragon lub u mowę . W Szczecinie ma wystawionego elektryka Cube. Dziwna sprawa
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 No dziwna sprawa, do tego opisy pod kazdym rowerem nikczemnie ubogie, ale gość sprzedaje jako firma, więc może jak sie dopytasz o wszystko to okaże się, że faktycznie wszystko gra, będzie paragon i gwarancja.
Henghest Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Jutro zadzwonię. Dzwoniłem dzisiaj i słałem smsa. Ale nie odbiera i komunikuje się tylko smsami.
SzpiceR Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Weekend jest, też mi się nie chce z klientami gadać
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Ba. Ja nawet dziś od kierowniczki nie odebrałem i na smsa nie odpisałem. Zresztą, i tak nie ma mnie w mieście.
Henghest Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Dobra. Wstrzymam się do poniedziałku:) Do sezonu daleko
szerszenlw Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) 7 typów. Rozpisałem sobie część istotnych danych. Jak widać nie uwzględniłem w ogóle kół, może Wy będziecie mieli jakieś fachowe słowo w tej sprawie. Załączam zdjęcie z wyprodukowaną przeze mnie tabelą i teraz pytanie. Czy któryś z nich polecilibyscie bardziej niż inny? Rower ma służyć głównie do treningu na długich płaskich trasach, ewentualnie w przyszłości do jakichś zawodów, ale poradzę sobie nawet z nieco mniej przystosowanym do tego sprzętem (od 1/4 do Full IronMan, więc przy tych dłuższych raczej nie celuję w podium a w dobrą zabawę). Edytowane 16 Grudnia 2018 przez szerszenlw
WojtekWojtek Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) W dniu 30.11.2018 o 20:20, tadzikpl napisał: Poszukaj moze czegos z nowa Sora jak juz. Bez wasow. 1800 zl za tego Speca to zaden wielki deal. Edit: zle zacytowalem, ale odnosze sie do Speca za 1800 zl Edytowane 2 Grudnia 2018 przez WojtekWojtek
Skoor Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Wiem i zaczynam się zastanawiać czy jednak nie wrócić do poprzedniego budżetu i pojechać pooglądać tego.https://www.olx.pl/oferta/spec...owy-okazja-CID767-IDxtb7g.htmlCzerwone ponoć najszybsze. Jak się wam podoba?
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Godzinę temu, Skoor napisał: Jak się wam podoba? No mi się bardzo podoba. Wygląda super.
Zajop Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 2 godziny temu, Skoor napisał: Wiem i zaczynam się zastanawiać czy jednak nie wrócić do poprzedniego budżetu i pojechać pooglądać tego.https://www.olx.pl/oferta/spec...owy-okazja-CID767-IDxtb7g.html Czerwone ponoć najszybsze. Jak się wam podoba? Ja nie kupiłbym rowera od człowieka, który nie wie o istnieniu znaków interpunkcyjnych.
Rekomendowane odpowiedzi