Skocz do zawartości

4. Szosa / rower szosowy w cenie około 4000 - 4999 zł. Który rower wybrać?

norbert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dobrze kojarzę z bieganie.pl? U mnie też rok stracony - zostaje szosa jako namiastka.
Jest też nadzieja na powrót do biegania po chirurgii. Szosa zostanie jako urozmaicenie wtedy, bo to w zasadzie bardzo fajna rzecz.
Dobrze ;)

Znalazłem coś takiego u mnie na wsi.

https://www.olx.pl/oferta/trek-madone-4-7-rower-szosowy-stan-idealny-nie-scott-giant-canyon-CID767-IDxl4yu.html

Fajne? Nie fajne? Trochę drogi i używka ale...
Opublikowano

Zdecyduj się czego tak naprawdę potrzebujesz. Najpierw tiagra jest wystarczająca a teraz używana ultegra zapakowana na madone. 

IMO - masz budżet wystarczający żeby kupić niezły alu rower na nowym 105 więc nie ma sensu szukać używek. Kupisz takiego trek'a i co? Nie masz gwarancji, nie masz pewności jak był użytkowany (a raczej nikt takiego roweru na niedzielne przejażdżki nie kupuje), nie znasz historii wypadkowej co w przypadku karbonu jest kluczowe. Za dużo niewiadomych żeby ładować ponad 5k w używany rower. 

Opublikowano

Ok, masz rację. Czyli ultra 900 lub coś co zaproponują na wyprzedaży w sklepie w okolicy.

Opublikowano

Przy planowaniu wydatków zwróć uwagę, że będziesz musiał wydać jeszcze na pedały SPD-SL, buty szosowe, ciuchy itp.

Opublikowano
https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-920-af-id_8402811.html 

A takie coś Państwo znają? Poważają? Mówiąc szczerze, to wolę kupić rower gdzieś gdzie go wcześniej pomagam i się przymierzę w związku z tym odpadają raczej wszelkie sklepy internetowe.

Powiem Ci tak, Cannondale za 5500 ma tylko 105tke i zwykle koła, tutaj za tę kwotę masz dobre koła i heloł pełną! ultegrę, jeśli chciałbyś mieć takiego Cannona to masz 10 tys mniej w portfelu, tu samo w Canyon ie, Treku itp. Ja sam zamieniłem tribana 500 na ultre 920 ale przyznam szczerze, że nie miałem jeszcze sposobności na niej jeździć bo ma tydzień.  

Ja nie patrzę na markę tylko na osprzęt, zerwij naklejkę BTWIN i daj Trek, będziemy mieć większy respekt na dzielnicy?

smile.png

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
budyn czekoladowy
Opublikowano
W dniu 5.11.2018 o 20:28, SzpiceR napisał:

Wiem, że różne są gusta ale nie wierzę, że dla kogoś triban wygląda dobrze 😎

Dla mnie wygląda dobrze. Co więcej - moim zdaniem na zdjęciach wygląda wujowo. A w rzeczywistości dużo lepiej :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
Dla mnie wygląda dobrze. Co więcej - moim zdaniem na zdjęciach wygląda wujowo. A w rzeczywistości dużo lepiej
W 100% się zgadzam, zdjęcia nie oddają wyglądu, jak ją zobaczyłem na żywo to wiedziałem, że będzie Moja

Opublikowano
Powiem Ci tak, miałem kupować nowego tribana na 2019 ale jak zobaczyłem, że będzie tylko z tarczowkami to zrezygnowałem, bo po jasną cholere mi tarcze na szose. Na szosie się zwalnia, nie hamuje smile.png dodatkowa waga, wymiana okładzin itp itd

• Pomógł 1
Opublikowano
57 minut temu, 89neo napisał:

po jasną cholere mi tarcze na szose. Na szosie się zwalnia, nie hamuje

Po to, żeby hamować, a nie zwalniać.

Opublikowano
Po to, żeby hamować, a nie zwalniać.
Na szosie? Jechałeś kiedyś na dual pivocie z ultegry? Chyba tylko na vbreakach...

Opublikowano

Wiem, że różne są gusta ale nie wierzę, że dla kogoś triban wygląda dobrze

102db2841efd7481ea8b69ee318e85db.jpg

Dla mnie wygląda świetnie.
Opublikowano

A która szosa ma v-brake ?

Co do zapytania autora tematu...to kup taki rower jaki Ci się najbardziej podoba i tyle.

Jakby co to tu masz link do sklepu głównie z używanymi rowerami z gwarancją: http://szybkierowery.pl

Opublikowano
15 minut temu, 89neo napisał:

Na szosie? Jechałeś kiedyś na dual pivocie z ultegry? Chyba tylko na vbreakach...

Tak - na szosie chcę hamować, a nie zwalniać.

5 minut temu, zibi_j1 napisał:

102db2841efd7481ea8b69ee318e85db.jpg

Dla mnie wygląda świetnie.

Albo to tak wygląda na zdjęciu od dołu, albo w rzeczywistości masz zbyt podniesioną kierownicę.

5 minut temu, Nemrod napisał:

A która szosa ma v-brake ?

No właśnie

Opublikowano

@WojtekWojtek szosa na tarczach ma raczej sens w górach, przy zjazdach. W terenie umiarkowanie pofałdowanym a nawet pofałdowanym hamulce szczękowe daja naprawdę rade

• Lubię to! 1
Opublikowano
20 minut temu, Antyszprycha napisał:

@WojtekWojtek szosa na tarczach ma raczej sens w górach, przy zjazdach. W terenie umiarkowanie pofałdowanym a nawet pofałdowanym hamulce szczękowe daja naprawdę rade

Wiem, że dają - bo sam na takich jeżdżę. Jednak czasami jeżdżę w różnym terenie (po pagórach też), czasami w deszczu. I fajnie jest, kiedy rower mi zawsze hamuje. Mam obręczowe, ale Tiagra - więc też nie jakiś badziew. I widzę jednak, że koledzy na tarczach hamują wyraźnie lepiej.

Opublikowano

Nie róbmy może offtopu koledze, tym bardziej, że o rady odnośnie wyboru hamulców nie prosiłem:)

Zamiast tego rozwinę czemu wybrałbym Rose. Przede wszystkim jest świetnie wykonany, ze szczególnym uwzględnieniem wykończenia spawów.

Waga - 8,3kg - jak na aluminium, bardzo w porządku. Do tego pełna grupa 105, łącznie z hamulcami.

Koła(mavic aksium), na początek, co najmniej wystarczające.

Fajna geometria -  w testach wypatrzyłem, że jest to coś pomiędzy endurance a sportową.

No i na koniec, moim zdaniem, obłędny wygląd w obu wersjach kolorystycznych. Chociaż czerwona kusi jakby bardziej:)

Opublikowano

Myśle, ze chyba nie ma co porównywać siły hamowania tarcz do klasycznych hamulców.
To tak jakbyśmy porównywali hamulce bębnowe w samochodzie do tarczowych, albo zwykle światła do ksenonow. Niby oba rozwiązania się sprawdzają ale które są bezpieczniejsze w każdych warunkach?

Kwestia kosztów obsługi? Wybaczcie, ale to żaden argument, bo jak stać kogoś na rower za kilka tys to stać go tez na jego serwis przynajmniej raz w roku.

Wygląd to kwestia gustu, wiec jak komuś podoba się klasyka, bierze zwykle hamulce. I tyle. Myśle ze tu nie ma filozofii i nie ma co dorabiać nie wiadomo jakich teorii.

IMHO, podstawowa zasada, bierz rower który Ci się najbardziej podoba, reszta to szczegóły ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Lubię to! 1
Opublikowano
Ładne rowery, ale to oferty ze sklepu internetowego. Szczerze to aktualnie wygrywa ultra 920af w wersji czarno czerwonej i chyba to ten rower kupię. Biorąc pod uwagę, że początkowo planowałem wydać tysiaka to i tak sporo rozciągnąłem budżet.

Co do tarcz. Mam w moim MTB hydrauliczne. Hamują jak wściekłe, na tyle wściekłe, że mało nie zaliczyłem rowu na mokrym asfalcie jak chciałem przyhamować na mokrym asfalcie, ale to wina opon bo są wybitnie terenowe. W szosie tarcz nie potrzebuje bo przy 50km wycieczce robię ledwo 150m przewyższenia czyli tyle co nic.

Opublikowano

@Skoor Też spoko ten rower z Deca. Stosunek wyposażenia do ceny chyba nie do pobicia. A i wygląda też dobrze :)

Opublikowano

Trochę się miotam jak ślepy we mgle, ale stwierdzam, że ja w zasadzie jako początkujący kolarz i jednak z natury jeszcze biegacz nie potrzebuje od razu ultegry, UJ wie jakich kół i 7,5kg roweru...

Co powiecie o romecie huragan 4 z 2018? W zasadzie to wziąłbym już tribana 540 ale się skończyły w rozmiarze ;)

Opublikowano

Jak go gdzies dostaniesz w rozmiarze. Na pelnej Tiagrze masz tez Vento 4.0

Opublikowano
Trochę się miotam jak ślepy we mgle, ale stwierdzam, że ja w zasadzie jako początkujący kolarz i jednak z natury jeszcze biegacz nie potrzebuje od razu ultegry, UJ wie jakich kół i 7,5kg roweru...

Co powiecie o romecie huragan 4 z 2018? W zasadzie to wziąłbym już tribana 540 ale się skończyły w rozmiarze wink.png
Za 2600 ma być nowy triban 2019

Opublikowano

Nowy Triban, nowy Triban... Pewnie bym i go kupił, ale kiedy będzie tego nie wiadomo. Na razie sobie wisi na stronie.

Huragan sprowadzilby mi sklep lokalny do przymiarki po "pomiarach" cokolwiek by one nie znaczyły ;)

Opublikowano

Vento 4.0 w necie dostaniesz pewnie za 3000 - 3200. Ile chca za Huragana?