SzpiceR Opublikowano 22 Września 2018 Opublikowano 22 Września 2018 Ale tu nie chodzi o to, że napęd mtb jest zły czy coś. Po prostu nie ma sensu gadanie o zbyt twardych przełożeniach z "szosowych" napędów jest bo konstrukcja roweru uniemożliwia jazdę w naprawdę trudnym terenie ze względu na brak amortyzacji, wąską kierownicę i stosunkowo cienkie opony. Co z tego, że w gravelu będzie napęd o przełożeniu np. 26-42 skoro nie będzie go gdzie użyć ponieważ inne cechy roweru nie pozwalają na jazdę w warunkach gdzie ów mogłoby być potrzebne.
nctrns Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 Sorry że tu wywołałem taką dyskusję a wszystko przez to że nie dopatrzyłem że jest kaseta 11-34 No i jak zwykle przez swoją lakoniczność nie dopowiedziałem o co mi chodzi - jak się już zjedzie z asfaltu, to nawet niezbyt stromy, ale długi podjazd na luźniejszej nawierzchni potrafi dać w kość, zwłaszcza jak ktoś nie ma nogi tak jak ja . Ja bym chętnie w takim zabawowym gravelu (dla siebie) widział korbę 32-46, ale takiej chyba nikt nie robi . Z doświadczenia wiem, że 46 na asfalcie spokojnie wystarczy i można dokręcać nawet powyżej 60 z górki (a i 80 dałem radę), ale poza asfaltem jakiś lżejszy młynek mógłby się przydać. Nie chciałbym kasety 11-42 ze względu na duże przeskoki między trybami.
Sonnenblumen Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 Właśnie bardzo dobrze, że wywołałeś taką dyskusję, bo sporo się dowiedziałem
Kamil82 Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 jezdze gravelem z kaeta 11-32 i korba 34-50 i do rekreacyjnej jazdy zupelnie wystarcza ... na asfalcie troche jak szosa po lasach troche jak mtb ... rower uniwersalny ale zawsze kompromisowy zauwazylem ze gdy mowa o gravelach to sa zwolennicy szosowych napedow jak i typowo terenowych . dla tych pierwszych sa rowery takie jak bgm grandurance 5 a dla drugich takie jak np romet boreas 2 mozna tez kupic marina four corners z 3 blatowa korbą sora ok 1000€ daje juz spory wybor
Sonnenblumen Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 https://www.fahrrad.de/serious-grafix-black-red-white-712483.html?cid=25_01_03-1_-1_-1_-1_-1&utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=lowerfunnel Tutaj fajna promocja, do tego na tiagrze, ale nie kupię bez przymierzania.
Yan Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 Może i fajny ale dosłownie przed chwilą szukałem nowych tarcz do korby FSA Omega i nic nie znalazłem na polskich stronach. Czasem krew zalewa że jedyny asortyment który jest dostępny praktycznie w 100% to Shimano. Nawet do hamulców szosowych hydraulicznych Sram jest problem z klockami (przynajmniej był niedawno).
Sonnenblumen Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 Czyli do tego Bergamonta nie będzie raczej problemu, bo to Shimano. W sumie dzięki za słuszną uwagę. Jak chcesz to mogę Ci poszukać w Niemczech.
Yan Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 Na szczęście nie potrzebuje. Jak szukałem nowego roweru to wpadłem na pomysł że poszukam części zamiennych i takie wnioski wysnułem. Było to rok temu więc całkiem możliwe że jest lepiej
ObiWanSymbian Opublikowano 24 Września 2018 Opublikowano 24 Września 2018 15 godzin temu, Sonnenblumen napisał: Czyli do tego Bergamonta nie będzie raczej problemu, bo to Shimano. W sumie dzięki za słuszną uwagę. Jak chcesz to mogę Ci poszukać w Niemczech. Witam, chętnie skorzystam z Twojej oferty. Możesz sprawdzić co Niemcy oferują z graveli przy założeniach: Napęd 1x Sztywne osie Widelec carbon do EUR 1000. Dzięki!
Sonnenblumen Opublikowano 24 Września 2018 Opublikowano 24 Września 2018 (edytowane) Koniecznie musi być ten napęd x 1? Na tej stronie są teraz dobre promocje, może znajdziesz coś ciekawego.https://www.fahrrad.de/fahrraeder/rennrad/gravel-bikes.html Edytowane 24 Września 2018 przez Sonnenblumen
ObiWanSymbian Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 Koniecznie, to może nie, ale dla mnie to jest zdecydowanie preferowane rozwiązanie.
Janek Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Cześć Wszystkim, Jestem świeżo upieczonym członkiem Forum, i jest to mój pierwszy wpis tutaj. Mam 30 lat, od kilku miesięcy wkręciłem się w kolarstwo szosowe i postanowiłem kupić nową, drugą w moim życiu kolarkę. Pierwsza to wysłużony Trek Alpha 1.1. Pokrótce opiszę moje oczekiwania względem nowego roweru i poproszę Was o porady. Poszukuję roweru w budżecie do 4500-5000zł, do treningów i startów w amatorskich zawodach. Moja baza startowa: W tym roku po trzech miesiącach przygotowań w oparciu o plany treningowe Szajbajka(https://forum.szajbajk.pl/topic/8237-plan-treningowy-dla-kolarzy-szosowych-i-mtb/) wystartowałem w Bike Challenege na dystansie 50km, który przejechałem ze średnią prędkością 38km/h. Moje cele na kolejny rok: ukończyć 50km Bike Challenge zdecydowanie szybciej (przy założeniu podobnych warunków +5km/h) , ukończyć jakiś wyścig na dystansie 120km w Wielkopolsce, start w Tour de Pologne Amatorów. Stąd potrzeba roweru o sportowej charakterystyce. Dodam, że mieszkam w Poznaniu- teren do treningów nizinny, ale z opcjami wyjazdów w góry. Wychodząc z założenia, że rower to przede wszystkim rama i koła a osprzęt ma znaczenie drugorzędne dla amatorów, chciałem kupić rower ze sportową ramą, podstawowym osprzętem i ewentualnie dokupić od razu nowe koła. Poprawcie mnie proszę jeśli założenie jest błędne, bądź wymaga korekty. Moje propozycje: B’twin ultra 900 AF- w cenie 4200 (https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-900-af-id_8377261.html) po zakupie myślałem o kupieniu nowych kół, Mavic Aksium Elite i zrobieniu Bike Fittingu B’Twin ultra 920 AF- w cenie 5300 (https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-920-af-id_8402811.html) , bez kupna nowych kół, tylko bike fitting, trochę ponad budżet ale znośnie. TREK Émonda ALR 4 – 2019- w cenie 5000zł (https://rowery-colex.pl/szosowe/1870-4958-rower-trek-emonda-alr-4-2019.html#/11-kolor-czarny/37-rozmiar-50cm), tutaj w grę w chwili obecnej wchodziłby tylko fitting, ewentualny upgrade w kolejnych latach. Ramy Treka są chyba klasą samą w sobie i wydaje mi się, że mogłaby to być dobra podstawa do upgaredów w kolejnych latach (przerzutki, hamulce, koła) Specialized Allez DSW E5 (https://www.specialized.com/pl/pl/allez-dsw-elite/p/106649) w cenie 5000zł plus bike fitting, potencjalna wymiana kół wchodziłaby w grę w kolejnych latach, tak samo osprzętu- podobna sytuacja co z Trekiem Podsumowując- Trek i Spec wydają się być dobrą podstawą do upgrade’ów w kolejnych latach, ich ramy mają renomę i mogłyby służyć przez lata, natomiast Btwin w podobnej cenie, lub niższej oferuje już praktycznie kompletny rower- pytanie czy ich ramy będą „wystarczająco sportowe” do osiągnięcia założonych celów? Dziękuję za pomoc i porady i pozdrawiam, Janek
Gość Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Myślę, że na zaproponowanych przez Ciebie decathlonówkach pojechałbyś dobrze swoje i dałbyś osiągnąć zamierzone cele. Tym niemniej nie oglądałbym się na Btwiny tylko ograniczyłbym się do wyboru między Trekiem a Specem, kierując się przede wszystkim wygodą, dobrym "samopoczuciem" na którymś z nich. Sam jeżdżę Specem Allezem i jestem zakochany w tej geometrii, ale Emondy również bardzo mi się zawsze podobały, nie ma tu mowy o złym wyborze. Ja jestem z tych, którzy wolą mieć doskonałą ramę nawet kosztem upgrade'owania roweru w przyszłości, niż mieć jedynie przyzwoitą ramę w kompletnym rowerze, w którym już nie bardzo wypada cokolwiek ulepszać.
ktokolwiek Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Mam Ultrę 920 AF i jest gites malines. W tej cenie kompletnego roweru, na takim osprzęcie i kołach gdzie nic na dzień dobry nie trzeba wymieniać próżno szukać. Jakkolwiek zgadzam się z ostatnim zdaniem Łabędzia.
Antyszprycha Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Hej. Skoro jesteś z Poznania to do pierwszej stolicy nie masz daleko a tu u nas znajduje się miejsce z samymi rodzynkami. Jeśli jesteś zainteresowany stajni Bianchi, Colnago, Bmc czy Wielier to się zakochasz Przy zakupie możesz u nich sobie skonfigurować osprzęt i koła a także ustawienie pozycji wyjściowej Tobie ogarną zmieniając od razu pod to wymagany mostek czy szerokość kiery. Jak byś miał jakieś pytani pisz śmiało na priv. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Rosebikes Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Trochę ponad budżet: https://www.rosebikes.pl/rose-xeon-rs-105-2660435 bardzo dobra, aluminiowa rama o wyścigowej geometrii, lekkie koła, możliwość konfiguracji roweru pod siebie, składany na zamówienie. Nie wszystkie rozmiary ram są dostępne, ale pomogę dobrać właściwy rozmiar oraz odpowiednią konfigurację.
Janek Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Dziękuję za komentarze. Odnośnie Emondy, nie jest teraz dostępna do przymierzenia w Poznaniu. Widziałem za to dostępną w rozmiarze 54 w sklepie internetowym (rocznik 2018, więc nawet lepiej, bo taniej:)), jednak nie jestem przekonany do dokonywania takiego zakupu przez internet (wzrost 178. waga 70, długość od stopy do krocza 84- o ile dobrze zmierzyłem) Mam jeszcze możliwość przymierzenia dwóch rowerów: Kross Vento 4.0 (I tu na wstępie dokupiłbym nowe koła i siodełko) oraz Stevens San Remo. Co sądzicie patrząc na moje oczekiwania? Pozdrawiam
Sonnenblumen Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Dobra promocja, Cannondale z 1349 na 988 euro. Osprzęt Tiagry. Tylko wizualnie mi się nie podoba.
de Villars Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) . Edytowane 28 Września 2018 przez de Villars
Sonnenblumen Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 13 godzin temu, de Villars napisał: . Co miałeś na myśli?
JaW Opublikowano 2 Października 2018 Opublikowano 2 Października 2018 No cóż, w temacie korba - kaseta to ttzeba dobierać pod siebie, swoje możliwości fizyczne oraz teren, po którym lubi się jeździć. Sam dobrałem tak, abym mógł spokojnie pokonywać 2 km pod górkę, stąd Giant Anyroad 2 z korbą 48-32 i kasetą 34-11. Po równym zapieprza tak jak szosówka, pod gorę wjeżdża nawet ze słabym amatorem na siodełku. I właśnie takie przełożenia polecam dla początkujących.
Chudini Opublikowano 6 Października 2018 Opublikowano 6 Października 2018 (edytowane) Witam wszystkich, Chcę kupić rower szosowy zastanawiam się finalnie między: Rose PRO SL 2019 a Canyon Endurace AL 7.0. Teraz od kilku miesięcy jeżdżę na pożyczonym rowerze szosowym Merida Road 880 z Tiagrą/105 ze starszej sporo grupy jeszcze. Przyszedł teraz czas na własny rower: Plusy Rose PRO SL: - potrójnie cieniowana rama, pięknie się prezentująca o wadzę 1280g i widelcu 360g w pełni karbonowym - mostek i sztyca ritchey - obie linki prowadzone wewnątrz, łatwiejsze mycie, ale trudniejsza wymianaWaga: ~8.3kg Minusy Rose PRO SL: - wkład supportu press fit (hit czy kit? jakieś doświadczenia? raczej pozytywne czytałem opinie, jednak negatywne też się zdarzają) Plusy Canyon Endurace AL 7.0 - świetna rama o wadze 1350g, widelec karbonowy 350g (aluminiowe haki koła) - wkład supportu BSA (podobno wytrzymalszy i bardziej sprawdzony, negatywnych opinii nie znalazłem) - sprawdzona marka, wiele mega zadowolonych posiadaczy - podobno wygodniejsza pozycja niż w ROSE, gdzie jest bardziej wyścigowa choć również endurace - opony Continental Grand Prix SLWaga: ~8.2kg Minusy Canyon Endurace AL 7.0: - linka górna nie jest prowadzona wewnątrz - spawy ramy nie są wygładzone, choć sama rama podobno świetna - podobno między widelcem a ramą dostaje się piasek przy skręcie kierownicą kiedy tworzy się luka, więc trzeba czyścić częściej - mostek, sztyca, kierownica firmy canyon (pytanie czy oszczędzili i jak wyjdzie w porównaniu z ritchey? jakieś doświadczenia?) Najbardziej zależy mi na opinii osób, które posiadają wspomniane rowery, nie musi być ten czy poprzedni rok. Jakie doświadczenia, z czym mieli problemy i co polecają i dlaczego. PS. Rower na dojazdy do pracy jak i do treningów do ~100km. Edytowane 6 Października 2018 przez Chudini
Janek Opublikowano 6 Października 2018 Opublikowano 6 Października 2018 A więc po kilku testach, zdecydowałem się na Spez Allez DSW Elite. W najbliższą środę bikefitting i ruszamy! Dziękuję za porady i pozdrawiam
SzpiceR Opublikowano 7 Października 2018 Opublikowano 7 Października 2018 10 godzin temu, Chudini napisał: wkład supportu press fit (hit czy kit? jakieś doświadczenia? raczej pozytywne czytałem opinie, jednak negatywne też się zdarzają) Kwestia sposobu użytkowania i serwisu. Po pewnym czasie mogą pojawić się luzy w ramie i dziwne odgłosy, można ratować się np token ninja ale tak ogólnie to przy presficie masz "statystycznie większe ryzyko wystąpienia jakichkolwiek problemów" niż przy wkręcanym supporcie. No i dochodzi też w sumie kwestia trudniejszego serwisu - droższych narzędzi 10 godzin temu, Chudini napisał: Minusy Canyon Endurace AL 7.0: - linka górna nie jest prowadzona wewnątrz - spawy ramy nie są wygładzone, choć sama rama podobno świetna Wyłącznie kwestia gustu, zresztą jak większość Twoich plusów i minusów 10 godzin temu, Chudini napisał: mostek, sztyca, kierownica firmy canyon (pytanie czy oszczędzili i jak wyjdzie w porównaniu z ritchey? Porównaj masę obydwu rowerów Ritchey to nie tylko high level części tak samo mercedes to nie tylko s-classe 1
sender Opublikowano 7 Października 2018 Opublikowano 7 Października 2018 nie demonizowałbym pressfitu- mam w przełaju, którym jeżdżę po piachach, błocie. Napęd od nowości w rowerze, nic z nim nie robiłem, prawie 7 tyś.km natłuczone. Jak na razie bez żadnych trzasków, luzów, kręci się lekko bez oporów, cicho. 1
Rekomendowane odpowiedzi