Skocz do zawartości

4. Szosa / rower szosowy w cenie około 4000 - 4999 zł. Który rower wybrać?

norbert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Wszystkich

Mam do dyspozycji 4500 zł i poluje na szosę do rozpoczęcia treningów (początkujący).Ze względu na to, że nie mam aż tak wielkiego obeznania chciałbym zaciągnąć porad od bardziej zaawansowanych kolarzy. Więc kieruję się z zapytaniem Co wybralibyście Wy?

Moje 2 Wybory (Nie jestem pewny czy mają one racje bytu)

Rower Scott Speedster 10 model 2019

Rower Scott Speedster 20 Disc model 2019:

Z góry Dziękuję za pomoc.

I życzę Miłego Dnia

Edytowane przez DoMiNoSeK
Opublikowano

1. Tarcze w rowerze szosowym są w sumie zbędne

2. Scott jest jedną z najbardziej przepłacanych marek, sporo % ceny stanowi znaczek

3. Rower na podobnym osprzęcie można kupić za 3-3,5k

4. Zerknij np. na rose pro sl

5. Sezon się kończy więc szukaj promocji

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, SzpiceR napisał:

1. Tarcze w rowerze szosowym są w sumie zbędne

Ja po przesiadce na tarcze do klasyków już mnie nic nie przekona, tylko jeśli się już w to bawić to zalecałbym rame i widelec ze sztywnymi osiami. Jeśli klasyczne hamulce to mocowanie direct mount

31 minut temu, SzpiceR napisał:

4. Zerknij np. na rose pro sl 

budowa ramy bardzo fajnie przemyślana - do tego b. lekki i dobry rower z większością topowych rozwiązań, w bardzo dobrej cenie. Sam myślałem o wersji pod tarcze, ale rama nie ma haków pod sztywne osie

Patrzyłeś na geometrie? Jeśli interesuje Cie zapitalanie i wyścigi to tak jak kolega wyżej taka merida będzie lepsza bo jest b. duża różnica na wadze i osprzęt również lepszy. Podobnie Rose i np. Fuji Roubaix Disc, który sam posiadam i oczywiście jeszcze wiele innych rowerów mają agresywną geometrie. Są to rowery tworzone z myślą o wyścigach. Jeśli nie kręci Cie to, to może się skończyć że taki rower będzie dla Ciebie mordęgą i może lepiej będzie pomyśleć o czymś bardziej spokojnej i wygodniejszej geometrii - przynajmniej na początek zabawy

Edytowane przez Csaga
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.09.2018 o 22:41, ktokolwiek napisał:

Mam Ultrę 920 AF i jest gites malines. W tej cenie kompletnego roweru, na takim osprzęcie i kołach gdzie nic na dzień dobry nie trzeba wymieniać próżno szukać.

Jakkolwiek zgadzam się z ostatnim zdaniem Łabędzia.

Popieram :D

W dniu 26.09.2018 o 21:42, Łabędź napisał:

Myślę, że na zaproponowanych przez Ciebie decathlonówkach pojechałbyś dobrze swoje i dałbyś osiągnąć zamierzone cele. 

Tym niemniej nie oglądałbym się na Btwiny tylko ograniczyłbym się do wyboru między Trekiem a Specem,  kierując się przede wszystkim wygodą,  dobrym "samopoczuciem" na którymś z nich. Sam jeżdżę Specem Allezem i jestem zakochany w tej geometrii, ale Emondy również bardzo mi się zawsze podobały, nie ma tu mowy o złym wyborze. Ja jestem z tych, którzy wolą mieć doskonałą ramę nawet kosztem upgrade'owania roweru w przyszłości, niż mieć jedynie przyzwoitą ramę w kompletnym rowerze, w którym już nie bardzo wypada cokolwiek ulepszać. 

W dniu 6.10.2018 o 22:38, Janek napisał:

A więc po kilku testach, zdecydowałem się na Spez Allez DSW Elite. :) W najbliższą środę bikefitting i ruszamy! Dziękuję za porady i pozdrawiam

Jak patrzę na osprzęt tego Speza a 920 ultry to sorry ale to niebo a ziemia...

Koła, osprzęt, siodło a to wszystko kosztuje, Spez z osprzętem 920 af kosztowałby lekko ponad 8 klocków a serio rama Speza jest aż o tyle dobra, że jest tyle warta? Na trening?

Edytowane przez 89neo
Opublikowano

Witam.

Moja historia jest mniej więcej taka, że jestem lekko kontuzjowanym biegaczem i jak to kontuzjowany biegacz nie mogę biegać. Przesiadłem się ostatnio na rower i nawet zacząłem się wciągać w ten sport, ale kwestia jest taka, że jeżdżę rowerem mtb po asfalcie co jest rozwiązaniem raczej średnim. Zapadła więc decyzja o zakupie mojej pierwszej szosy. Początkowo budżet zaczynał się od 1000 zł i jakiejś używki, lecz w miarę oczytywania się i przeglądania ofert nieśpiesznie się rozrósł. Generalnie wstępnie zdecydowałem się na rower b'twin triban 540 lub Ultra 900AF. Dość tanie i z fajnym osprzętem. Wydają się być ok jeśli chodzi o kogoś kto zaczyna swoją przygodę z tym sportem, ale... Nieopatrznie zacząłem rozmawiać z właścicielem lokalnego sklepu rowerowego który mocno zaczął mi polecać romet huragan crd i teraz z lekka zgłupiałem bo romet wydaje się rowerem bardziej przyszłościowym do którego dodatkowo bez problemu mogę się przymierzyć, a w przypadku rowerów z deca już tej wygody nie mam bo w okolicy nie ma ich na sklepie w rozmiarze jaki mnie interesuje (tribana 540 wcale w rozmiarze L nie ma na stronie)

Teraz kwestia czy warto dokładać do rometa tylko dlatego, że jest w karbonie, bo w sumie całą resztę osprzętu ma raczej gorszą nawet od tribana. Może podacie mi jeszcze jakie rowery warte są rozważenia w podanym przedziale cenowym. Rower ma służyć do treningów które mają mi zastąpić treningi biegowe, być może zdecyduję się na jakieś starty, ale jeśli już to raczej nie typowo kolarskie a triathlonowe.

Opublikowano

To czy czujesz wewnętrzną potrzebę jazdy na karbonie musisz odpowiedzieć sobie sam. Z jednej strony niby lepsze pochłanianie drgań a z drugiej trudniejszy serwis czy większa wrażliwość na mechaniczne uszkodzenia/uderzenia. Osobiście uważam, że w amatorskim użytkowaniu carbon to więcej problemów niż radości ale na pewno zlecą się zaraz ludzie myślący inaczej (no bo jak powszechnie wiadomo w kolarstwie chodzi o to, żeby mieć wszystko najdroższe i jak najbardziej zaawansowane technologicznie - chociaż w to w przypadku ramy rometa wątpię).

Tribana 540 możesz odpuścić, znaleźć będzie ciężko bo wchodzi nowy model, na nowej 105 i tarczach. IMO warto chwilę poczekać bo zapowiada się naprawdę fajnie - a przede wszystkim wyeliminowano podstawową wadę 540 czyli tragiczny wygląd.

tu masz link do następcy 540 - https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-rc-triban-520-id_8554421.html

Swoją drogą jeśli masz do wydania 5k i nie jest to dla Ciebie jakieś większe wyrzeczenie to zerknij na coś

"markowego", jest sezon wyprzedaży i można wyrwać naprawdę fajne sprzęty w dobrej cenie - przede wszystkim szukając w Niemczech/UK

https://www.rosebikes.pl/rose-pro-sl-105-2672333

https://bikeatelier.pl/rowery-szosowe/43599-rower-merida-scultura-400-2018.html

https://www.bike-discount.de/en/buy/cube-attain-sl-black-n-grey-774985

https://www.bike-discount.de/en/buy/radon-r1-race-799678

https://www.bike-discount.de/en/buy/focus-izalco-race-6.9-784879

Opublikowano

Ten nowy Triban wygląda spoko. Wiadomo coś kiedy się mają pokazać? W zasadzie nie mam ciśnienia żeby kupić "na już" a i nie zależy mi specjalnie żeby się wykosztować jakoś strasznie.

Opublikowano

Było jakieś info o dostępności "od wczesnej wiosny" ale na ile wiarygodne to nie wiadomo. BTW stosunek cena/osprzęt podobnie jak 540, nie do pobicia

Opublikowano

Ok, a ten b'twin ultra 900AF? Co o nim sądzicie? Bo osprzęt fajny i całkiem fajnie wygląda. Wprawdzie tylko zakup przez neta wchodzi w grę bo w okolicy jest niedostępny, ale wydaje się to być całkiem fajna opcja.

Opublikowano
23 minuty temu, Skoor napisał:

Bo osprzęt fajny i całkiem fajnie wygląda.

Decathlon ma dobrych fotografów/grafików. Wiem, że różne są gusta ale nie wierzę, że dla kogoś triban wygląda dobrze 😎

BTW jeśli wchodzisz na takie przedziały cen to tym bardziej warto skupić się na innych porducentach

Opublikowano

https://www.merlincycles.com/road-bikes-75267/ bardzo duży wybór oraz niskie ceny tylko trzeba mieć szczęście co do rozmiaru 

Opublikowano

Na Twoje potrzeby Triban 540 będzie w zupełności wystarczający. Dobre koła, dobry napęd i turystyczna geometria. Seria Ultra to rowery bardziej pod sport.

Opublikowano

Wiem, ale to akurat jest dla mnie bez znaczenia. Nie wykluczam jakichś startów w tri, a dla wygodniejszej i spokojnej jazdy miałbym swój stary rower. Dlatego sportowa geometria nie koniecznie byłaby czymś złym.

Zresztą 540 niedostepna w rozmiarze L.

Opublikowano

Pytaniami o rowery z Decathlonu otwiera się forumową puszkę Pandory... NIE RÓB TEGO!!!

A mówiąc całkiem poważnie, na każde pytanie o te rowery dostaniesz odpowiedz, że badziewie, brzydkie, pękają i w ogóle to dorzuć. Specialized albo Trek to takie minimum. W rzeczywistości owszem, design jest specyficzny, były problemy z pękającymi modelami za kilkaset złotych (inna sprawa, że duzi producenci potrafią wycofać do serwisu rowery za kilkadziesiąt tysięcy z tego samego powodu), ale te rowery o które pytasz to dobry wybór w danej cenie. Tylko ja bym sobie przemyślał, czy jest sens w tym momencie kupować rower szosowy. Idą przymrozki, lód i śnieg na drogach, może lepiej jednak faktycznie poszukać czegoś np. na tarczach?

Opublikowano

Chce kupić teraz licząc na posezonowe obniżki, ale to raczej nie w decu. Podjadę sobie jeszcze do zajawionego kolarza który prowadzi sklep w okolicy, może doradzi mi coś i pokaże fizycznie.

Generalnie kierować się lepszą rama czy osprzętem? Niby osprzęt w fajnej ramie można wymienić, a w drugą stronę to już drożej wychodzi ale jak się wciągnę to wtedy można jakiś konkretny rower kupić po prostu, a nie bawić się w wymiany.

Opublikowano

Jak kupie to też mam plan jeździć ile się da, a jak warunki będą kiepskie to będę męczył MTB.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Skoor napisał:

Wiem, ale to akurat jest dla mnie bez znaczenia. Nie wykluczam jakichś startów w tri, a dla wygodniejszej i spokojnej jazdy miałbym swój stary rower. Dlatego sportowa geometria nie koniecznie byłaby czymś złym.

Zresztą 540 niedostepna w rozmiarze L.

Obecnie peleton jedzie na ramach slopingowanych ( czyt. endurance). Typowe geometrie sportowe występuja już praktycznie tylko w rowerach torowych, czasowych i Tri.

Oczywiście nie oznacza to że na typowej slopingowanej ramie nie można uzyskać agresywnej pozycji sportowej.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano
W dniu 5.11.2018 o 17:24, Skoor napisał:

Moja historia jest mniej więcej taka, że jestem lekko kontuzjowanym biegaczem i jak to kontuzjowany biegacz nie mogę biegać.

Dobrze kojarzę z bieganie.pl? U mnie też rok stracony - zostaje szosa jako namiastka.

Jest też nadzieja na powrót do biegania po chirurgii. Szosa zostanie jako urozmaicenie wtedy, bo to w zasadzie bardzo fajna rzecz.

Opublikowano
4 godziny temu, kaido2 napisał:

Obecnie peleton jedzie na ramach slopingowanych ( czyt. endurance). Typowe geometrie sportowe występuja już praktycznie tylko w rowerach torowych, czasowych i Tri.

Oczywiście nie oznacza to że na typowej slopingowanej ramie nie można uzyskać agresywnej pozycji sportowej.

Możesz wyjaśnić skąd pojęcie rama slopingowa ? Co wedłu Ciebie to oznacza ? A tym bardzej dlaczego według Ciebie sloping oznacza rame Endurance ?

Słyszałem o ramach z rurą slopingową, sam taka posiadam i górna rura o charakterze slopingowym nie świadczy o tym, że rower jest Endurance

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, kaido2 napisał:

Obecnie peleton jedzie na ramach slopingowanych ( czyt. endurance)

Co ma piernik do wiatraka? No i ten peleton na endurance, nikt im widocznie nie powiedział, że istnieją też ramy sportowe xD

9 godzin temu, Fenthin napisał:

Pytaniami o rowery z Decathlonu otwiera się forumową puszkę Pandory... NIE RÓB TEGO!!!

Nie wiem skąd takie przekonanie. Akurat na tym Forum Tribany są powszechnie polecane (z zastrzeżeniem gustu).

Edytowane przez Argi