mataman Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Taka zmiana nigdy nie ma sensu. Nie mówiąc o geometrii nie prxystosowanej pod baranka.
piterrrxd Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Tiagry raczej nie da rady połączyć z hydrauliką, manetki z wyższych grup mają inny ciąg linki.
massaro Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 A Wasza opinia na temat RAG+ z 2018? Mam już rower umówiony na zakup w weekend, używany, przebieg 1500 km w cenie wyżej wymienionych nowych Nuroad oraz Speedster. Opłaca się przejechać pół Polski żeby przymierzyć i kupić? Pytam oczywiście również pod kątem moich potrzeb, o których wspominałem na wstępie (dojazdy do pracy 10km, wycieczki 50-100km).
Qeriks Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 13 godzin temu, piterrrxd napisał: Bardzo ładny ten Rose, zrób jakieś fotki Cały czas za mną chodzi wersja z tarczówkami. 4
Nemrod Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 3 godziny temu, piterrrxd napisał: Tiagry raczej nie da rady połączyć z hydrauliką, manetki z wyższych grup mają inny ciąg linki. Akurat Tiagra 4700 jako jedyna grupa 10r ma taki sam uciąg linki jak grupy 11r. Odpowiednikiem Tiagry wśród klamkomanetek hydraulicznych jest ST-RS405. Zaprojektowane właśnie do współpracy z 4700setką. 1
Grzeszaldo Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Opublikowano 13 Sierpnia 2018 W dniu 9.08.2018 o 12:49, Qeriks napisał: nie to abym sie czepial ale nie za wysoko masz ustawiony przedni baranek ?? ps. rowerek sztos ...
Qeriks Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Opublikowano 13 Sierpnia 2018 3 godziny temu, Grzeszaldo napisał: nie to abym sie czepial ale nie za wysoko masz ustawiony przedni baranek ?? ps. rowerek sztos ... Kierownica jest poziomo, a klamki są trochę do góry, tak mi radzono ustawić na początek i jest mi wygodnie bo nadgarstki nie są powyginane. Chyba tylko takie złudzenie na zdjęciach
Łukasz_P Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) Cześć, Zaliczyłem 4 sezony na Giant Defy 5 i chcę teraz zmienić na coś lepszego. Jako, że raczej, to będzie ostatnia zmiana, to chcę już kupić coś porządnego, w osprzęt celuję w 105. Generalnie ważę ok. 80kg, 170cm wzrostu. Sprawdzam sobie lokalne sklepy (Wrocław) i trafiłem na takie ciekawe, moim zdaniem, propozycje. - Merida Scultura 500 na Ultegrze http://aventurasport.pl/pl/p/Rower-szosowy-Merida-Scultura-500-PETROL-TEALYELLOW-S50cm-2018/51692 - Scott Speedster 10 na 105 http://www.rowerywroclaw.pl/rowery/rower-speedster-10/201804056?search_query=scott+speedster&results=40 Rozważam również online Kellys Arc 50 oraz Canyon Endurance AL 7.0. Czy Waszym zdaniem któryś z powyższych będzie dla mnie dobrym rozwiązaniem? A może coś całkiem innego? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez Łukasz_P
SzpiceR Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Nie to żebym się czepiał ale jeżdżąc już kilka sezonów powinieneś sam wiedzieć czego chcesz. Mam na myśli chociażby geometrię
Antyszprycha Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Polecam w tej cenie Rose pro sl recenzowany na kanale Szajbajka. Chyba rzeczywiście najlepszy stosunek ceny do jakości
Łukasz_P Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 3 godziny temu, SzpiceR napisał: Nie to żebym się czepiał ale jeżdżąc już kilka sezonów powinieneś sam wiedzieć czego chcesz. Mam na myśli chociażby geometrię Widzisz, nigdy się tym nie interesowałem i najzwyczajniej w świecie nie mam pojęcia jakie są różnice. 2 godziny temu, Antyszprycha napisał: Polecam w tej cenie Rose pro sl recenzowany na kanale Szajbajka. Chyba rzeczywiście najlepszy stosunek ceny do jakości To jeden z pierwszych rowerów, na które zwróciłem uwagę, ale niestety brak rozmiarów.w sklepie producenta.
Rosebikes Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Na wyprzedaży jest jeszcze jeden rower, którego cena to 1234 euro wraz z wysyłką: https://www.rosebikes.com/rose-xeon-team-gf-105-818962 Rower zbudowany jest na ramie gran fondo (troszkę inna rozmiarówka, wyższa główka), ma lepsze koła, opony i co ważne - karbonową sztycę, która wydatnie pomaga tłumić drgania.
Łukasz_P Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Dziękuję Rosebikes za odpowiedź. Właśnie się nadziałem w jednym ze sklepów koło mnie na Fuji SL 3.3 w pełnym carbonie na 105 z moim rozmiarze za 5500 zł. Jednak mało opinii tu na forum. Ktoś może się wypowiedzieć czy warto iść w tą stronę?
Łukasz_P Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 (edytowane) To aż tak trudne pytanie czy szkoda zachodu, żeby odpowiedzieć? Załączę linka, może będzie lepiej. https://thirtythree.pl/pl/p/Rower-Fuji-SL-3.3-52cm-satin-carboncharcoal-2017-/566 Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez Łukasz_P
sinypl Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Po kolejnych godzinach spędzonych na czytaniu... Wybór sprowadzam do 2x modeli, czy ktoś może pomóc dlaczego jeden a nię drugi? 1. https://www.rosebikes.pl/rose-xeon-rs-105-2660435?product_shape=shiny-black%2Fred&article_size=57cm 2. https://www.focus-bikes.com/us_en/42846-izalco-race-105.html Wagowo niby lżejszy Rose, pomimo że alu, ale Focus jednak Full Carbon więc zakładam, że sztywniejszy?! Stack/Reach to samo, osprzęt ten sam, cena w sumie też ta sama... proszę o wsparxie, czegoś nie dostrzegam?
SzpiceR Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Ekspertem nie jestem ale jeśli rower na alu ramie jest lżejszy od carbonu na podobnym osprzecie to nie świadczy za dobrze o jakości carbonu.
Łukasz_P Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, SzpiceR napisał: Ekspertem nie jestem ale jeśli rower na alu ramie jest lżejszy od carbonu na podobnym osprzecie to nie świadczy za dobrze o jakości carbonu. Ja też nie jestem ekspertem, ale w sklepie ważyłem Fuji SL 3.3 w pełnym carbonie na 105 i ważył 8,4kg w rozmiarze 50 bez pedałów. Z taką wagą luźno znajdziesz rower alu na podobnym osprzęcie. A sama rama w Fuji waży niecałe 700g? Więc chyba nie do końca jest jak piszesz.
Łukasz_P Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Ok, wybieram pomiędzy dwoma lokalnymi modelami. Merida Scultura 500 za 4900zł https://www.rowerymerida.pl/produkt1549/scultura-500-rower-merida.html Fuji SL 3.3 za 5500zł http://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/competition/sl/sl-3-3 Pytanie, czy jako amator dostrzegę różnicę alu na Ultegrze vs carbon na 105? Wizualnie oba mi podchodzą. Co do wygody, to trudno określić w sklepie. Fuji bardziej chyba wyścigowa rama, nie wiem czy to nie będzie mnie męczyć.
sinypl Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Pytanie z czego wynika wieksza waga Fuji w stosunku np. do Rose. Skoro Fuji 8,4 a Rose 7,1?!
mataman Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Rose lubi zanizac wagę swoich rowerów. Podobnie jest z Pro SL. Który waży w rzeczywistości pół kilograma więcej. 1
sinypl Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Godzinę temu, mataman napisał: Rose lubi zanizac wagę swoich rowerów. Podobnie jest z Pro SL. Który waży w rzeczywistości pół kilograma więcej. Biorę to pod uwagę ale nawet doliczając te 0,5kg do wagi Rose, dalej jest 1kg różnicy.
Rosebikes Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 ROSE nie lubi zaniżać, a na większą wagę PRO SL składa się min także niestety nie trzymanie wagi przez producentów komponentów, z których rower jest składany. Zwróciłem na to uwagę product managerom działu szosowego. Natomiast XEON RS to wyścigowa rama z aluminium najwyższej klasy, która waży naprawdę w granicach kilograma z niewielkim okładem. Stąd min niska waga całości. Rower ma ponadto bardzo lekkie koła o wadze ok 1400 g, karbonową sztycę i lepszej klasy kokpit Ritchey.
Jakub88 Opublikowano 2 Września 2018 Opublikowano 2 Września 2018 Cześć! Szukam nowego roweru szosowego, który ma mi służyć do treningów i ewentualnych lokalnych wyścigów. Dopiero wgłębiam się w temat rowerowy, nie jestem znawcą , dlatego proszę was o poradę. Swoje poszukiwania zawęziłem do dwóch modeli, są to jak w temacie: Fuji Roubaix i Specialized Allez SL Comp, oba rowery z 2018 r. Cenowo wyglądają podobnie - jakoś koło 4500 zł (może coś uda się utargować) w lokalnym sklepie - mają mój rozmiar. W rowery szosowe wciągnąłem się w tym sezonie. Przez ciężką kontuzję nie mogę grać w swoją ukochaną piłkę, nie mogę też biegać, dlatego wkręciłem się w rowery. Teraz jeżdżę na Merida Road Race 880 i potrzebuje czegoś lepszego. Pomożecie?:) Linki : https://www.metrobikes.pl/pl/p/Specialized-Allez-SL-Comp/25113 https://www.metrobikes.pl/pl/p/Fuji-Roubaix-1.3/33342
SzpiceR Opublikowano 2 Września 2018 Opublikowano 2 Września 2018 IMO kwestia gustu, obydwa bardzo porównywalne. Osobiście wziąłbym speca ze względu na koła i kompaktową korbę - ale to już zależy od terenów w jakich jeździsz, przy większych górkach może być ciężko na fuji (zawsze zostaje zmiana kasety)
Csaga Opublikowano 2 Września 2018 Opublikowano 2 Września 2018 W zasadzie zależy od tego czy chcesz w ten rower potem inwestować. Mam Roubaix'a, ale w wersji na tarczach i sztywnych osiach. Jeżeli robi Ci to jakąś różnice to Fuji ma wewnętrzne prowadzenie linek ( choć mogli by zrobić to ładniej i przy okazji schować odcinki linki od przerzutki w tylnych widełkach) - Spec ma na wszystko na wierzchu (poza linką od tylnego hamulca - tak jak w Meridzie). Linki na wierzchu łatwiej się wymienia Suport zarówno w jednym jak i drugim jest na PressFit, z tym że Fuji ma skręcany suport Praxis'a, który powinien zapobiec trzaskom w suporcie, które się zdarzają przy wciskanych łożyskach. Nie wiem jaki jest w Spec'u. Geometria jest bardzo podobna, a długości mostka ect. są identyczne w obu rowerach. Co do wagi to mój Roubaix waży tyle ile napisali w specyfikacji, a wagi Allez'a nie znalazłem. Tak jak kolega napisał patrz na wielkość przednich blatów. Sam teraz wracam do mniejszych i 50/34 jest bardziej uniwersalnym/przyjemniejszym rozwiązaniem. No i kwestia równie istotna to który Ci się bardziej podoba
Rekomendowane odpowiedzi