LuQ Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Jeżeli byś się decydował na tego Rose to dodam od siebie jako były użytkownik dwie kwestie. Po pierwsze radzę brać kolor czarny, ja miałem biały i lakier lubił sobie pękać szczególnie na tylnych widełkach. Nie wiem czy przy czarnym jest tak samo, może jest trochę trwalszy. Druga kwestia to waga. Nie łudź się że będzie to 7,95kg jak podaje producent, mój w rozmiarze 55 ważył 8,5kg bez pedałów.. Ogólnie z roweru byłem zadowolony 👍 1
Rosebikes Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 1 minutę temu, LuQ napisał: Jeżeli byś się decydował na tego Rose to dodam od siebie jako były użytkownik dwie kwestie. Po pierwsze radzę brać kolor czarny, ja miałem biały i lakier lubił sobie pękać szczególnie na tylnych widełkach. Nie wiem czy przy czarnym jest tak samo, może jest trochę trwalszy. Druga kwestia to waga. Nie łudź się że będzie to 7,95kg jak podaje producent, mój w rozmiarze 55 ważył 8,5kg bez pedałów.. Ogólnie z roweru byłem zadowolony 👍 Szajbajk zważył czarny, waga ok 8,4 rozmiar 57 cm. Niestety różni się od bazowej, ale mieści w 5% różnicy jaką zastrzega producent. Jeśli lakier pękał to trzeba zawsze napisać - mogę pomóc w reklamacji ramy.
sinypl Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 hmm no teraz to mam zagwozdkę i chyba raz jeszcze zmierzę sobie inseama, bo faktycznie w kalkulatorze na stronie wychodzi 57cm ale Tribana mam 56cm i jest lekko za długi... i pytanko @Rosebikes, czy waszym zdaniem geometria Xeona mocno rózni się "agresywnościa" od PRO SL? https://www.rosebikes.pl/rose-xeon-rs-105-2660435?product_shape=anodized+black%2Fblack&article_size=57cm vs https://www.rosebikes.de/rose-pro-sl-105-bike-now-821326?product_shape=matt-black%2Fgrey&article_size=57cm
Nemrod Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Albo ja jestem z matematyką na bakier albo to jest w przybliżeniu zdecydowanie bliżej 6% niż 5% nie mówiąc już o mieszczeniu się w tych 5%... Przy obecnym kursie funta bardzo ciekawie wypada też Planet X Pro Carbon na 105. Jedynie przednia przerzutka jest srama ale za to rama carbon: https://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXSLPSHIM5800/planet-x-pro-carbon-shimano-105-5800-road-bike 1
mataman Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Alternatywą dla Rose jest Canyon. https://www.canyon.com/pl/road/endurace/2018/endurace-al-7-0.html
Rosebikes Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 4 godziny temu, sinypl napisał: hmm no teraz to mam zagwozdkę i chyba raz jeszcze zmierzę sobie inseama, bo faktycznie w kalkulatorze na stronie wychodzi 57cm ale Tribana mam 56cm i jest lekko za długi... i pytanko @Rosebikes, czy waszym zdaniem geometria Xeona mocno rózni się "agresywnościa" od PRO SL? https://www.rosebikes.pl/rose-xeon-rs-105-2660435?product_shape=anodized+black%2Fblack&article_size=57cm vs https://www.rosebikes.de/rose-pro-sl-105-bike-now-821326?product_shape=matt-black%2Fgrey&article_size=57cm Geometria XEON RS jest bardziej wyścigowa, można na początek zamówić rower np z podkładkami 20 mm, a potem je zdejmować. Jest możliwość także wymiany mostka do 4 tygodni po zakupie oraz siodełka jeśli nie będzie pasować. Pod względem technologicznym rama RS oraz wyposażenie to poziom wyżej. Cały rower jest lżejszy, aluminium sztywniejsze do tego lepsze koła, komponenty oraz karbonowa sztyca. Warto za 17 euro dołożyć koła DT SWISS. Są cięższe od naszych, ale na szerszych obręczach. Ponadto można sobie założyć inną owijkę np w kolorze żółtym i czarno/żółty xeon stanie się szerszeniem:
Ireneusz Maśliński Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Ten jest fajny, ja mam Radona Ignite, którego już obecnie nie ma w sprzedaży, jestem bardzo zadowolony https://www.bike-discount.de/en/buy/radon-r1-105-713829
tadzikpl Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zerknij jeszcze na wyprzedaże Merlin i Vitus, w cenie do 5kpln są karbony na 105..Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
GBike Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 8 godzin temu, Wojtek Z. napisał: Podsyłam link do filmu Danielskiego ze wskazówkami na co najlepiej zwracać uwagę a na co nie przy wyborze szosy. @sinypl To ja dołożę bardziej obiektywny (polecam 7min 30 sekund) : Co byś nie wlazł na minę.
massaro Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Cześć, chcę zakupić rower Gravelowy w cenie do 4500 zł i jest to cena rzeczywiście maksymalna jaką mogę na niego przeznaczyć. Rower będę wykorzystywał do wycieczek 30-100 km oraz codziennych dojazdów do pracy (10km w jedną stronę). Mam w planach również jakieś 2 dniowe wyprawy więc przyda się możliwość zamontowania jakiejś torby na "kosmetyki". Po obejrzeniu wielu ofert mój wybór padł na dwa rowery, które podobają mi się optycznie oraz zbudowane są na podobnym osprzęcie (Tiagra). Moje pytanie do Was to, który z nich byście wybrali i jakie są przewagi jednego nad drugim w pozostałym osprzęcie? https://skiteam.pl/rowery/9780-rower-cube-180050-nuroad.html#/kolor-black_red/rozmiar-56_cm w cenie 4139 zł lub https://www.scott.pl/produkt/685/4069/Rower-Speedster-Gravel-20-Disc/ w cenie 4500 zł Mam 183 cm wzrostu, jeździłem wspomnianym Scott w rozmiarze L (56 cm) i bardzo mi przypasował pozycją jaką przyjmuję na tym rowerze. Ponieważ nie miałem okazji przymierzyć się do Cuba i nie potrafię "czytać" geometrii roweru prośba również o pomoc w ocenie jej parametrów. Czy pozycja będzie zbliżona do Scott? Poniżej linki, w których są szczegółowe informacje o geometrii: https://bikepark24.pl/rower-przelajowy-cube-nuroad-blacknred-2018.html# https://www.scott-sports.com/be/en/product/scott-speedster-gravel-20-disc-bike Może macie jeszcze inne propozycje w tej cenie? Dzięki za pomoc i Wasze opinie.
Chino Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) Scott nie ma sztywnych osi, dlatego bym go skreślił (geometrie zbliżone). Cube za 4 tys. - jeden z fajniejszych rowerów w tej cenie, całkiem komfortowa geometria, dużo miejsca między butem, a przednim kołem, może jest trochę przyciężki (Cube wstawia ciężkie komponenty sygnowane swoim logo), ale cóż, nie można chcieć wszystkiego w tej cenie. Specialized Sequoia będzie jeszcze cięższy (stalowa rama), Diverge E5 Sport będzie nieco lżejszy, ale mniej wygodny, oba na osprzęcie z niższej grupy. Marin Gestalt 2 brak sztywnych osi i mało miejsca na oponę. Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez Chino
Qeriks Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) Macie rację i będę musiał to ogarnąć sobie. Ale oddałem do serwisu jednak bo też linka od tylnego hamulca biegnąca w środku ramy bardzo głośno o coś tarła w środku co zarazem stawiało opór prz naciskaniu klamki jak i dawało wkurzający dźwięk, i nie miałem pojęcia co z tym zrobić. Okazało się że linka tarła o pancerz czy tam końcówkę pancerza (nie znam dokładnie tej terminologii) dopiero po nasmarowaniu problem oporu jak i hałasu zniknął. Też błaha czynność ale jednak nic robiłem nic sam przy rowerach nigdy poza jakimiś pierdołami, nie chce chciałem też się sam na początku do tego zabierać. Za regulacje i linkę zapłaciłem 20zł także nie zbiednieje Jestem tylko zawiedziony że rower przyszedł taki rozregulowany. A poza tym już po "krótkiej" przejażdżce i ogólnie jestem bardzo zadowolony. Moja pierwsze szosa więc nie mam porównania ale same pozytywy z jazdy A do tego rower wygląda dużo lepiej niż na fotkach Pozdrawiam ! Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez Qeriks
massaro Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Dzięki za szybką odpowiedź. Jak się okazuje z CUBE może być jednak problem z dostępnością. Wiecie może jak wypada porównanie hamulców w obu rowerach? Tektro Spyre MD-C610C vs Shimano BR-RS305. Wiele rowerów, w tym Gestalt, mają zakładane fabrycznie Spyre i z tego co znalazłem na forum jest to bardzo chwalony produkt. Jak ma się do niego BR-RS305, czy będzie zauważalnie gorszy?
sinypl Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) dzięki za wszelki propozycje. Im więcej o tym myśle, tym bardziej dochodzi do mnie, że ja nie chcę roweru endurance tylko jednak bardziej pod race bike. Moje treinigi nie trwają dłużej niż 1,5-2h i raczej nie są to wycieczki rekreacyjne. W związku z tym najbliżej mi do Rose Xeon'a ale... w rozmiare 57 jest tam korba 172,5cm a mam Stages 175cm więc odpada ;/ (gdy zmienię korbę to czas dostawy zmienia się z 2tyg na 15 tyg..) Więc pytanie czy znacie jakieś rowey o charakterze bardziej race niz endurance w cenie do 5k? może coś takiego? Ktoś coś? https://www.tredz.co.uk/.Giant-TCR-Advanced-3-2018-Road-Bike_113707.htm?source=aw&awc=6821_1533732910_8821a493333e256972988a40aba7e47a&utm_source=aw&utm_medium=169609 Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez sinypl
sarar Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Wypowiem się jako uyżytkownik Nuroad a to mój pierwszy rower szosopodobny po przesiadce z MTB. Generalnie z roweru jestem bardzo zadowolony. Tiagra działa perfekcyjnie i nic więcej chyba nie potrzebuję, w MTB dla porównania mam mix DEORE i XT. Geometria bardzo wygodna, przy wzroście 188 i przekroku 90 mam rozmiar 58 i jest bardzo ok, mogłęm się pokusić o ramę 60 ale ja preferuję rower raczej mniejszy niż większy. Temu rowerowi z geometrii bliżej jest do endurance niż do przełaja ale na seryjnych oponach na leśnych duktach jedzie bardzo fajnie. Z jednej strony dużo miejsca na opony a z drugiej jak założysz opony 28 mm to masz prawie szosę. Sztywne osie są, to fakt ale jako laik totalnie nie widzę tu różnicy na korzyść versus szybkozamykacz. Hamulce szału nie robią chociaż to podobno jedne z lepszych mechaników, generalnie jest przepaść pomiędzy zaciskami mechanicznymi a hydrualicznymi i to jest chyba pierwsza rzecz którą zmienię w tym rowerze. Generalnie polecam Cube'a. Scott ma niemalże identyczną geometrię i poza sztywnymi osiami oraz hamulcami różnic nie widzę więc kupuj okiem Ostatnio widziałem Nuroada 56 w Skiteam na Wolskiej w Warszawie z 10% rabatem.
mataman Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zmiana mechaników na hydrauliczne heble to dosyć droga i mało opłacalna zmiana.Lepiej odrazu kupować rower z hydraulikami.
massaro Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 15 minut temu, sarar napisał: Wypowiem się jako uyżytkownik Nuroad a to mój pierwszy rower szosopodobny po przesiadce z MTB. Generalnie z roweru jestem bardzo zadowolony. Tiagra działa perfekcyjnie i nic więcej chyba nie potrzebuję, w MTB dla porównania mam mix DEORE i XT. Geometria bardzo wygodna, przy wzroście 188 i przekroku 90 mam rozmiar 58 i jest bardzo ok, mogłęm się pokusić o ramę 60 ale ja preferuję rower raczej mniejszy niż większy. Temu rowerowi z geometrii bliżej jest do endurance niż do przełaja ale na seryjnych oponach na leśnych duktach jedzie bardzo fajnie. Z jednej strony dużo miejsca na opony a z drugiej jak założysz opony 28 mm to masz prawie szosę. Sztywne osie są, to fakt ale jako laik totalnie nie widzę tu różnicy na korzyść versus szybkozamykacz. Hamulce szału nie robią chociaż to podobno jedne z lepszych mechaników, generalnie jest przepaść pomiędzy zaciskami mechanicznymi a hydrualicznymi i to jest chyba pierwsza rzecz którą zmienię w tym rowerze. Generalnie polecam Cube'a. Scott ma niemalże identyczną geometrię i poza sztywnymi osiami oraz hamulcami różnic nie widzę więc kupuj okiem Ostatnio widziałem Nuroada 56 w Skiteam na Wolskiej w Warszawie z 10% rabatem. Dzięki, uwagi użytkownika zawsze bardzo cenne :). Niestety, dziś rano chciałem go zarezerwować w Ski-team ale okazało się, że wczoraj tuż przed 20 sprzedał się. Gdybyś wpadł gdzieś jeszcze na ten rower w fajnej cenie to prośba o info
mataman Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Podobnie ktoś pisał tutaj o Canyonie. Coś te niemieckie firmy nie przykładają się do tych zerowych przeglądów.
Chino Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Jeśli dobrze widzę, to różnica między trp spyre, a Shimano br-rs305 jest zasadnicza, spyre jest zaciskiem dwutłoczkowym, tarcza jest dociskana przez klocki z obu stron jednocześnie, w zacisku jednotłoczkowym/jednostronnym (rs305) zacisk pracuje tylko z jednej strony dociskając tarczę do nieruchomego klocka, defakto wyginając tarczę, tak działa też niższy model hamulca Trp, tj. Lyra. Jest to kiepskie rozwiązanie, jeśli mechaniki to Trp Spyre.
Andrzej Sawicki Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Dokładnie przez te hamulce należy odrzucić Speedstera. Hamulce powinny być albo TRP Spyre, albo praktycznie jakiekolwiek hydrauliczne. Rozwiązania jednotłoczkowe to proszenie się o kłopoty.
Qeriks Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Wyszli z twarzą, dostałem voucher na 50 euro jak opisałem sytuacje, także nie ma tego złego 2
piterrrxd Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) Bardzo ładny ten Rose, zrób jakieś fotki Cały czas za mną chodzi wersja z tarczówkami. Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez piterrrxd
macko1 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Wersja z tarczówkami i w czerwonym kolorze jest przepiękna szkoda że z tyłu bez sztywnej oski ale chyba mało znaczący szczegół?
massaro Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Czekam zatem do poniedziałku na Nuroad'a, jestem drugi w kolejce po ostatnią sztukę :) Znalazłem jeszcze całkiem ciekawy, używany rower Bulls Espresso Grinder (2017) w cenie 2500 zł. Prosta kierownica. https://www.bikezona.com/bicicletas/bulls-espresso-grinder/28391/ Ciekawy jestem jak duży byłby koszt przerobienia go do wersji z barankiem, może ktoś z Was ma rozeznanie? Rower jest z osprzętem Tiagra i hamulcami hydraulicznymi Shimano więc wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Co o tym myślicie? Rama: aluminium Widelec: carbon Przerzutka tylna: Shimano Tiagra RD-4700GS (10) Przerzutka przednia: Shimano Tiagra FD-4700 Manetki: Shimano Tiagra SL-4700 Korba: Shimano FC-R460 (50/34) Kaseta: Shimano CS-HG500-10 (11-32) Łańcuch: KMC X10.93 Hamulce: Shimano BR-M365 Koła: WTB XC-21D Opony: Schwalbe G-One (zwijane) Jeszcze mam pytanie o jeden rower NS BIKES RAG+. Jak z geometrią tego egzemplarza, czy będzie ona zbliżona do Nuroad? O pozostałe parametry chyba już nie muszę dopytywać bo z tego co wyczytałem i na forum i w sieci to bardzo dobra maszyna.
SzpiceR Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Same klamkomanetki z hydrauliką 900 plnów ale trzeba się upewnić, że będą pasować do ciągu linki w tiagrze 4700. Do tego sama kierownica ale to już względna kwestia, zależy jaką sobie wymyślisz. Będziesz również potrzebował nowych przewodów do hamulców, linek, pancerzy i owijki. Jeśli chcesz to zrobić dobrze, na nowych gratach to szykuj się na 1300+
Rekomendowane odpowiedzi