MarcinB29 Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad kupnem roweru szosowego. Niestety nie znam się za bardzo na osprzęcie, mój obecny rower dopiero zaczynam się uczyć serwisować i jeszcze zapewne długa droga do czasu aż zacznę się bardziej orientować w sprawach technicznych. Póki co nie biorę udziału w żadnych zawodach ale może się to kiedyś zmieni. Chciałbym po prostu jeździć dłuższe trasy niż obecnie (marzą mi się regularne trasy powyżej 100 km) z nie najgorszym tempem :). Mam 188 cm wzrostu i ważę 80 kg, to chyba także ma znaczenie przy wyborze roweru. A rower nad którym się zastanawiam to Merida Reacto 400. Czy jest to dobry wybór? Głównie wybieram "oczami", po prostu podoba mi się ten rower. Ale za każdą radę dotyczącą osprzętu, na co zwrócić uwagę, czy może w ogóle ktoś ma do polecenia jakiś konkretny model roweru to będę bardzo wdzięczny. Chciałbym się zmieścić w budżecie do 5k zł. Wspomniany wyżej model trochę przekracza ten budżet, ale zawsze jakaś rezerwa jest przewidziana :). Z góry dziękuję za wszelkie porady.
krsn Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Reacto to rower aero, tak samo jak np. giant propel, wiec pozycja jest na nich raczej bardzo aerodynamiczna, co na dłuższe trasy może byc mniej komfortowe. Jeśli pierwsza szosa i na długie trasy to cos z geometria endurance np. trek domane, giant contend, cannondale synapse, ale nie koniecznie, Ja na pierwsza szose kupiłem rower o klasycznej geometrii, a nawet chyba wyścigowej z dawnych lat i trasy do 100km bez problemu, wiecej sie nie wypuszczałem bo tez jestem swiezak. Wiadomo pierwsze jazdy po przesiadce z crossa to trochę ręce bolały, trochę plecy, ale narazie 1k za mną i wszystko ok, banan na twarzy coraz większy :). Co do np. osprzetu tp mysle ze wystarczaja jest tiagra 4700, sa juz linki puszczone po owijką, 10rz kaseta, raczej nic więcej nie potrzeba no i tania eksploatacja, przykład: korba tiagra 4700 jakies 250zł, 105 to juz wydatek 450zl, a za roznice masz kasete i łańcuch.
de Villars Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Jak Ci się podoba to bierz Tylko weź pod uwagę, że tam jest korba pół-kompakt (52-36), więc jako początkujący - czy masz nogę na to? Wielu początkujących (a i bardziej zaawansowanych też) jeździ na kompakcie (50-34), co jest trochę lżejsze.
Rosebikes Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 Dnia 22 marca 2018 o 20:40, MarcinB29 napisał: Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad kupnem roweru szosowego. Niestety nie znam się za bardzo na osprzęcie, mój obecny rower dopiero zaczynam się uczyć serwisować i jeszcze zapewne długa droga do czasu aż zacznę się bardziej orientować w sprawach technicznych. Póki co nie biorę udziału w żadnych zawodach ale może się to kiedyś zmieni. Chciałbym po prostu jeździć dłuższe trasy niż obecnie (marzą mi się regularne trasy powyżej 100 km) z nie najgorszym tempem :). Mam 188 cm wzrostu i ważę 80 kg, to chyba także ma znaczenie przy wyborze roweru. A rower nad którym się zastanawiam to Merida Reacto 400. Czy jest to dobry wybór? Głównie wybieram "oczami", po prostu podoba mi się ten rower. Ale za każdą radę dotyczącą osprzętu, na co zwrócić uwagę, czy może w ogóle ktoś ma do polecenia jakiś konkretny model roweru to będę bardzo wdzięczny. Chciałbym się zmieścić w budżecie do 5k zł. Wspomniany wyżej model trochę przekracza ten budżet, ale zawsze jakaś rezerwa jest przewidziana :). Z góry dziękuję za wszelkie porady. Do wyboru dwie propozycje: https://www.rosebikes.pl/bike/rose-pro-sl-105-bike-now/aid:821335 model, którego nie można konfigurować, chętnie pomogę dobrać wielkość ramy https://www.rosebikes.pl/bike/rose-xeon-team-gf-105/aid:818968 ten można konfigurować czyli przystosować pod siebie. Rower na maratony i do jazdy długodystansowej - wygodna pozycja za kierownicą, lekkie koła, znakomite opony, karbonowa sztyca i dobre siodełko.
MarcinB29 Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 W trakcie niedzielnej przejażdżki minęło mnie kilka osób na rowerach szosowych Krossa. Sam jestem posiadaczem starszego roweru tej firmy (A2 z 2010 roku) i nie mam z nim żadnych problemów, zacząłem się zastanawiać, czy jednak nie pozostać wiernym marce :). Widzę 2 propozycje, które są dla mnie interesujące - Vento 4 i 5. Z tym, że skłaniam się w stronę 4 ze względu na aluminiową ramę (no i jest sporo tańszy jednak), a i widzę że osprzęt dokładnie taki o jakim wspomina krsn. Na internecie wyczytałem, że Vento 4 to nie jest szczyt rowerów szosowych, ale na pierwszy tego typu rower sprawdzi się prawidłowo... Dziękuję za podpowiedzi i porady :). Jakbyście chcieli coś dodać o Vento 4 - czy trzymać się od niego z daleka, czy jednak będzie w porządku - to chętnie przeczytam :).
maszkara72 Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 Ja przez dłuższy czas myślałem o vento 3,ale będę kupował czwórkę.Po pierwsze tiagra,która jest wyżej klasyfikowana niż sora w trójce,no i jedna zębatka z tyłu więcej.Poza tym wygląd vento 4 jest zdecydowanie lepszy od 3,jak go zobaczyłem w sklepie to wiedzałem,że będzie mój.A jeśli zastanawiasz się pomiędzy 4 i 5 to musisz wiedzieć,że rama w 5 ma geometrię sportową,która nie każdemu pasuje,natomiast w 4 jest bardziej endurance czyli idzie w stronę wygody. Teraz, marcin.jka napisał: olej krossa ...bo...?
lukaszwasil Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 13 godzin temu, marcin.jka napisał: olej krossa 13 godzin temu, maszkara72 napisał: ...bo...? Też czekam na bardziej konkretne argumenty ponieważ sam jeżdżę na Vento 4.0 model 2015 i jestem naprawdę zadowolony, ale może się czegoś nowego dowiem
Lord_Ordi Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Cześć wszystkim, Poszukuje szosy do ok 4500zl i znalazłem taki wynalazek co o tym myślicie?czy lepiej coś w tej cenie znaleźć renomowanej firmy? SAVA https://www.amazon.co.uk/dp/B0714FPBS6/ref=cm_sw_r_cp_apa_htoYAbV91EA8Y
Fenthin Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 https://pl.aliexpress.com/item/SAVA-700C-Road-Bike-Carbon-Fiber-Bicycle-22-Speed-5800-Derailleur-Carbon-Fiber-Frame-Fork-Seatpost/32727285519.html Tak że tego...
de Villars Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Największa rama 52 cm... To chyba rowery tylko dla Chińczyków Poza tym waga - 9,6 kg jak na karbon to dużo. Szczerze mówiąc, wolałbym aluminiaka, jakoś w miarę normalnie wyglądającego. Design tych rowerów jest dość odpustowy (no, ale co się komu podoba... ).
nowikone Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 To jest karbon z aliexpress, nie pakowałbym się w to nigdy kolega wyżej dobrze napisał, lepiej wziąć alu ramę
MikuS Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 No i kupiłem, wydałem więcej niż chciałem ale nie żałuje 2
Antyszprycha Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Bardzo ładna maszyna !Gratki !
Grzeszaldo Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Godzinę temu, MikuS napisał: No i kupiłem, wydałem więcej niż chciałem ale nie żałuje cóż to za sprzęt ??
MikuS Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 21 godzin temu, Grzeszaldo napisał: cóż to za sprzęt ?? https://katalog.bikeworld.pl/2017/web/produkt/rowery/szosowe/fuji/52385/sl_2_5
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Sava... War wind. Nazwa modelu wymiata.
speedersky Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 W dniu 29.12.2017 o 08:47, Antyszprycha napisał: Zakupiłem ponad miesiąc temu Canyon Endurace AL 6.0 i okazało się, że rama jest nieco za mała, idealnie przydałaby się rozmiar większa lecz niestety upłynął regulaminowy termin zwrotu - 30 dni. Mimo to bez żadnego problemu Canyon załatwił sprawę, wczoraj przysłali kuriera, który odebrał spakowany rower i po nowym roku wyślą nowy. Nie ważnym był fakt, że rower miał już przejechane ok 150 km na trenażerze i ok 60 km na dworze. celem doprecyzowania: zamienili ci rower na nowy mimo ze byl juz uzywany?? niezle..
Antyszprycha Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Tak dokładnie. Ten który zwróciłem mimo zadrapaniem korby wystawili na factoringu outlet za 609 zł mniej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
ultima_thule Opublikowano 15 Maja 2018 Opublikowano 15 Maja 2018 Hey, Trochę to trwało ze względu na różne sprawy osobiste, ale kupiłem pierwszą szosę i niestety mam wątpliwości co do rozmiaru, czy nie jest za duży... problem opisałem tutaj: https://forum.szajbajk.pl/topic/57-faq-jak-dobra%C4%87-rozmiar-ramy-do-wzrostu-i-budowy-cia%C5%82a/?do=findComment&comment=71003
zyro16 Opublikowano 23 Maja 2018 Opublikowano 23 Maja 2018 witam latam na rowerze scott speedster 10 z 2017 roku. bardzo fajny rower - nakręciłem około 6000 km i jak na razie super. wygodny rower na długie trasy - jedyną rzecz krórą zmieniłem to kaseta - fabrycznie jest 11-32 ja mam aktualnie 11-28 zdecydowanie polecam
orzecho Opublikowano 30 Maja 2018 Opublikowano 30 Maja 2018 (edytowane) Ja też chciałem zapytać a nie zakładałem nowego tematu bo temat w sumie podobny. Co sądzicie o takim rowerku używanym : https://www.olx.pl/oferta/wszystkie-rozmiary-cube-agree-ultegra-dt-swiss-szosa-szosowy-kolarka-CID767-IDtml4x.html#3d00674699 Pozdrawiam i dzięki za pomoc. Edytowane 30 Maja 2018 przez orzecho
warmen Opublikowano 14 Lipca 2018 Opublikowano 14 Lipca 2018 Czesc, od 3 miesiecy jezdze na "szosie", dokladnie triban 100 troszke podrasowany, mam dylemat czy potrzebuje lepszego roweru budzet ok. 4-5tys. zl, Raczej stawialbym na 4300 + pedaly + buty zatrzaskowe. Rower oczywiscie jaki wpadl mi w oko to b'twin, lubie te marke bo daje wysoka jakosc za nizsza kwote. Na grupach shimano sie nie znam, mysle ze jakas 105 wystarczylaby. Dokladnie chodzi o model; ROWER SZOSOWY ULTRA 900 AF B'TWIN (https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-900-af-id_8377261.html)+ pedaly spd + buty. Prosze o porady dotyczace tego czy wgl. potrzebuje takiego roweru, nie wiem czy chce sie scigac w zawodach.. szosa to mialo byc hobby, jazda miala byc przyjemnoscia a interwaly to juz powazna sprawa , zmeczenie zabiera frajde z jazdy, jedyne co cieszy to progress. Glownie chodzi o moj fitnesslvl, nie wiem czy jestem gotowy na prawdziwa szose. Planowalbym zakup na kolejny sezon.
Gość Opublikowano 15 Lipca 2018 Opublikowano 15 Lipca 2018 11 godzin temu, warmen napisał: od 3 miesiecy jezdze na "szosie" Pojeździj jeszcze z kilka miesięcy to Ci się dużo wyjaśni. 11 godzin temu, warmen napisał: czy wgl. potrzebuje takiego roweru Jak będziesz potrzebował lepszego niz masz, to będziesz o tym wiedział. 11 godzin temu, warmen napisał: nie wiem czy chce sie scigac w zawodach.. szosa to mialo byc hobby, jazda miala byc przyjemnoscia a interwaly to juz powazna sprawa , zmeczenie zabiera frajde z jazdy, jedyne co cieszy to progress. Strasznie dużo nie wiesz. A co wiesz odnośnie do swoich preferencji i oczekiwań? Na ten moment wydaje mi się, że w ogóle nie potrzebujesz żadnego innego roweru niż ten, który już posiadasz. Rowery na Shimano 105 to już jest sprzęt dla gości, którzy dość poważnie trenują i nawet starają się startować w zawodach. Lubią się zmęczyć a przyjemność z jazdy w znacznej mierze bierze się z wysiłku. To chyba jeszcze nie to, czego oczekujesz, więc szkoda kasy.
warmen Opublikowano 15 Lipca 2018 Opublikowano 15 Lipca 2018 Czyli mowisz, ze kupujac taki rower dolączyl bym do grona snobow, bo pewno ciagnie mnie do lepszego roweru dla samego faktu jego posiadania i checia pochwalenia sie jaki to ja sobie rower nie kupilem ? Budzet jaki mam to nawet 15tys, i nie wiem co sobie za to kupic.
Rekomendowane odpowiedzi