Gość Opublikowano 15 Lipca 2018 Opublikowano 15 Lipca 2018 Nie, nie twierdzę, że masz ochotę zostać snobem i chcesz kupić rower dla szpanu. A nawet gdyby tak było, to nic do tego nie mam. Twierdzę po prostu, że mam wrażenie, że nie wiesz czego chcesz. Więc ciężko doradzić, czy tego czegoś potrzebujesz. Stać Cię, ciągnie Cię do tego roweru - to go kup. Czy go potrzebujesz? Pewnie nie. Większość z nas nie "potrzebuje" swoich rowerów (nie są nam niezbędne do pracy, nie mamy obowiązku ich posiadania, moglibyśmy jakoś żyć bez nich) ale mamy je, bo chcemy je mieć i lubimy na nich jeździć. Ale życie jest za krótkie żeby robić tylko to, co musimy, czasem chcemy porobić coś, co lubimy. Co Ci przeszkadza w Twoim obecnym rowerze? Czego Ci brakuje? Co chciałbyś osiągnąć na nowym sprzęcie i do czego chcesz to używać? Na pewno na tym drożdżym rowerze będzie Ci się jeździło lepiej (chociaż nie koniecznie wygodniej), efektywniej i mocniej. Zakres przełożeń będzie plynniejszy a całość lżejsza. Tyle tylko, że gdybym ja miał 15 tysiaków do wyłożenia na rower, to brałbym też coś na 105 i na ramie w karbonie.
warmen Opublikowano 15 Lipca 2018 Opublikowano 15 Lipca 2018 Biegow mi zaczyna brakowac , plynnosc przerzucania nie jest najlepsza, waga jest duza< tutaj bylo by 3kg mniej, o ile wgl poczulbym roznice>, napewno nie zamierzam sie jeszcze scigac, chyba ze sam ze soba, ciagnie mnie poprostu zeby bez wstydu jezdzic na rowerze, a jednak ten moj obecny to taki "budzeciak". Do tej 105 dalbym sobie juz pedaly spd, rower sluzylbym mi zapewne kilkanacie lat i moglbym go upgradeowac. Tylko teraz czy jest sens kupowania tego roweru co podalem w poscie?
Gość Opublikowano 15 Lipca 2018 Opublikowano 15 Lipca 2018 Oczywiście, że jest sens. To bardzo dobra jakość w stosunku do ceny. Rower przyzwoity i będzie Ci dobrze służył. Ja co prawda wolałbym korbę kompakt, czyli zęby 50-34. Jak aluminium i 105, to ja jednak wolałbym brać takiego Specializeda Alleza. Tam właśnie jest korba kompakt, geometria jak z Tarmaca, ogólnie wszystko mi w nim pasuje. Ale to ja. Jak Tobie podoba się ten Triban, bierz Tribana. Na pewno nie stracisz pieniędzy.
de Villars Opublikowano 15 Lipca 2018 Opublikowano 15 Lipca 2018 7 godzin temu, warmen napisał: Biegow mi zaczyna brakowac , plynnosc przerzucania nie jest najlepsza, waga jest duza< tutaj bylo by 3kg mniej, Myślę, że spokojnie coś na Sorze by Ci spasowało. 11 przełożeń w grupie 105, jak @Łabędź wspomniał jest ważne gdybyś startował w zawodach. Jako początkujący nie sądzę byś to wykorzystał. No ale odradzać też nie zamierzam, bo zakup roweru na 105 to na pewno nie jest błąd
89neo Opublikowano 18 Lipca 2018 Opublikowano 18 Lipca 2018 Jeśli masz kasę to możesz na hobby poświęcić więcej złotówek, jest do dobry sprzęt. W dniu 15.07.2018 o 10:49, warmen napisał: Czyli mowisz, ze kupujac taki rower dolączyl bym do grona snobow, bo pewno ciagnie mnie do lepszego roweru dla samego faktu jego posiadania i checia pochwalenia sie jaki to ja sobie rower nie kupilem ? Budzet jaki mam to nawet 15tys, i nie wiem co sobie za to kupic.
Rosebikes Opublikowano 21 Lipca 2018 Opublikowano 21 Lipca 2018 Pod koniec sierpnia trafi do sprzedaży nasz odświeżony PRO SL 105. Myślę, że będzie ładniejszy niż ten Triban (profil ramy), będzie miał najnowszą 105tkę oraz pomieści opony do 28 mm. Cena pozostanie zapewne w granicach 1100 euro podobnie jak obecnie sprzedawanego modelu.
Qeriks Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 Witam Chiałbym zakupic mój pierwszy rower szosowy. 1. Cena - Max. 5000zł 2. Przeznaczenie - interesuje mnie jazda po asfalcie na jakieś wypady po ~kilkadziesiąt km w trase jako forma treningu dla samego siebie (także nie żadna jazda miejska czy wycieczki). 3. Mam 195cm wrostu, wysokość przekroku 93-94 cm. Niestety w czterech sklepach stacjonarnych nie mieli nic na mój rozmiar do czego mógłbym się przymierzyć więc zostaje zamówienie przez internet i ewentulany zwrot jakby nie pasował więc prosiłbym o rade w jaki rozmiar celować. Mam na oku 3 rowery: 1. Rose pro 105 2. Domane ALR 3 3. ULTRA 900 AF B'TWIN Najbardziej interesuję mnie nr 1. I mam ty pytanie odnośnie rozmiaru. Mają rozmiary 61cm i 63cm i teoretycznie jestem gdzieś pośrodku. W co byście celowali na moim miejscu. Nie interesuje mnie jakieś bicie rekordów itp. więc jeśli większy rozmiar faktycznie miałby trochę większą wygodę skłaniałbym się ku temu. Co myślicie o tym treku vs rose?. Miałbym przy Treku mniejszy problem z zakupem i ewentualnym zwrotem/reklamacją. Do tego optycznie mi się bardziej podoba. Maks. rozmiar mają 62cm i niby na wzrost 189-196cm Co do rowerku z decathlonu nie jestem pewny co do rozmiaru XL. Widziałem na żywo L i był spory za mały. To wszystko póki co Będe bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
SzpiceR Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 11 minut temu, Qeriks napisał: Co myślicie o tym treku vs rose? Trek ma osprzęt o dwie grupy niższy, nawet nie ma co porównywać 12 minut temu, Qeriks napisał: Mają rozmiary 61cm i 63cm i teoretycznie jestem gdzieś pośrodku. W co byście celowali na moim miejscu. W przypadku szosy lepiej mieć rozmiar za mały niż za duży. W mniejszym rozmiarze podniesiesz siodełko, wymienisz mostek i bedzie ok.
Qeriks Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 17 minut temu, SzpiceR napisał: Trek ma osprzęt o dwie grupy niższy, nawet nie ma co porównywać Poszukałem i mógłbym go dostać o 750zł taniej od Rose więc to jest na tą chwilę już spora różnica dla mnie. Więc jeszcze dopytam 1. Czy osprzęt w przypadku takiej amatorskiej jazdy jak moja będzie miał aż taką różnicę ? 2. Co z resztą poza osprzętem ?
SzpiceR Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Qeriks napisał: 1. Czy osprzęt w przypadku takiej amatorskiej jazdy jak moja będzie miał aż taką różnicę ? 2. Co z resztą poza osprzętem ? Powiedzmy, że w rowerze szosowym masz osprzęt, ramę i koła. 1. Osprzęt. "typowo szosowy" to grupy claris, sora, tiagra, 105, ultegra, dura ace. Dwie ostatnie to grupy dla zawodników/koni. Tiagra i 105 dla amatorów jeżdżących regularnie. Sora i Claris to osprzęt dla osób, które wsiadają na rower "żeby sobie pojeździć raz na jakiś czas" Co zyskujesz kupując 105 zamiast sory? Dwie koronki na kasecie więcej (czyli 4 przełożenia więcej), lepszą kulturę pracy, a przede wszystkim dłuższą żywotność i sporą różnicę w masie. Pomijam już, że w treku nie masz pełniej grupy sora tylko np. tańsze hamulce tektro. Zauważ, że trek jest 1,5kg cięższy, to już przepaść jeśli porównujesz rowery za taką samą kasę. 2. Rama, co kto lubi. W treku masz geometrię endurance, w rose bardziej wyścigową. 3. Trek - piasty noname i obręcze bontrager, rose - mavic aksium, nie ma sensu porównywać. IMO rose rozkłada treka na łopatki pod każdym względem. Jedynym ekonomicznym usprawiedliwieniem kupna treka jest poszukiwanie roweru o geometrii endurance - ale to toż niewiele ma sensu skoro istnieje takie coś: https://www.canyon.com/pl/road/endurace/2018/endurace-al-7-0.html E: Trek to chyba najbardziej overpriced marka z tych popularniejszych. Sam zauważ, że rower ma cenę "wywoławczą" 5k, gdzie za 3 kupisz inny, na takim samym osprzęcie i dobrych kołach Edytowane 26 Lipca 2018 przez SzpiceR
Qeriks Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 SzpiceR wielkie dzięki za odpowiedź ! Wiele razy zakładałem wątki na forum kupując przeróżne rzeczy i chyba nikt mi tak dokładnie nie odpisał Zaciekawiłeś mnie tym Canyonem. Więc pewnie wybiorę między Rose a Canyon. Pozdrawiam !
Qeriks Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 (edytowane) Jeszcze chce ostatecznie dopytać przed wyborem bo na dniach mam zamiar zamówić Rower. Przy wybranych prze ze mnie rozmiarach ramy Stack/Reach Ratio w Canyon Endurance AL 7.0 wynosi ~1.594 natomiast w Rose Pro sl 105 ~1.527. Długość mostka po 120mm w obydwu. Nie chciałbym bardzo "sportowej" pozycji ale z tego co czytałem to takie ~1.527 w Rose to nadal powinna być stosunkowo "komfortowa" pozycja. Aczkolwiek jak sprawdzałem w Rose Stack/Reach Ratio dla ramy o 2 rozmiary mniejszej niż "moja" to już tylko ~1.48. Proszę o jakąś radę Edytowane 29 Lipca 2018 przez Qeriks
Argi Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 (edytowane) Taki stosunek oznacza pozycję dosyć komfortową. To, że wraz z rozmiarem ramy rośnie też stosunek bardzo dobrze świadczy o producencie. To dosyć rzadka rzecz, a bardzo ważna. Jeżeli wraz ze wzrostem rośnie procentowy udział nogi to, aby zachować stałe pochylenie kolarza, powinno zwiększyć się stosunek wysokości ramy do jej długości. Niestety, z nieznanych mi powodów, tylko nieliczni producenci tak właśnie to robią (np. Btwin I Triban 520/540). O zgrozo, niektórzy jeszcze ten stosunek pogarszają. Temat doglębnie przerabiałem, wzrost 194, noga 97. Reasumując, tak powinno być. Dla wysokich jeźdźców jest to naprawdę OK. Edytowane 30 Lipca 2018 przez Argi
Qeriks Opublikowano 30 Lipca 2018 Opublikowano 30 Lipca 2018 (edytowane) Dzięki Argi za tak dokładną odpowiedź ! Wahałem się między Rose i Canyon ale dzisiaj wchodzę na stronę Canyona i wyprzedany tylko mój rozmiar w obydwu kolorach więc "problem" sam się rozwiązał Do tego nawet jak był rozmiar to czas oczekiwania na 2xl to ~1.5 miesiąca, trochę przegięcie. Rose zamówiony ! Dziękuję wam jeszcze raz za pomoc ! Pozdrawiam Edytowane 30 Lipca 2018 przez Qeriks
peterpan2003 Opublikowano 31 Lipca 2018 Opublikowano 31 Lipca 2018 Obecnie KELLYS ma promocję na ARC50 na 105. Swój rower kupiłem za 4000 zł.
Qeriks Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Rower przyszedł, więc chciałem się podzielić pierwszymi wrażeniami co do firmy póki co. PLUSY: tydzień oczekiwania rozmiarówka trafiona idealnie według tego co polecano dobrze zapakowany i łatwy w złożeniu MINUSY: rower miał być po złożeniu gotowy do jazdy ale nie był a ja jako laik nie znam się na regulacjach więc laickim językiem opisze co było nie tak: łańcuch zaczyna wadzić kiedy przerzucam go na 4rtą koronkę od dołu, im niżej tym bardziej oczywiście krzywo poustawiane te zaciski z klockami przy kołach, z przodu wadzi po jednej stronie i blokuje koło. Z hamulcami sobie jakoś poradziłem, ale to nie o to chodzi. Powiedziano mi że rower serwis "zerowy" ma zrobiony i będzie gotowy do jazdy, a muszę i tak go gdzieś oddać na serwis do regulacji.
Carlos1922 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 zanim oddasz rower do serwisu spróbuj samodzielnie wyregulować tylną przerzutkę - poszukaj w necie jest sporo porad jak to zrobić.
Stryjek Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Szkoda czasu i kasy na serwis, zobacz byle jaki poradnik na yt i sam ustaw. Znając życie to ruszysz 1/4 obrotu śrubą baryłkową przy tylnej przerzutce i będzie ok Postaw sobie rower do góry kołami, ruszaj minimalnie śrubą baryłkową i kręć pedałami, zajmie ci to kilka minut i napęd powinien chodzić idealnie.
sinypl Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Drodzy forumowicze, proszę o pomoc w wyborze DRUGIEJ szosy. Moją pierwszą szosą jest katowany od 2lat Triban 520, do którego nie mam żadnych zastrzeżen bo dobrze sprawdza się zarówno na treningach szosowych na zewnątrz jak i na trenażerze ale także jako rower zimowy Stety/Niestety łyknąłem bakcyla na 'szosę" i część swoich treningów do startów w maratonach MTB robię na szosie i coraz więcej frajdy sprawia mi bicie swoich lokalnych PR-ów a gdzieniedzie top 10-ów (na razie szosowych KOMów brak ;/). Plan mam taki: Kupić nowy rower szosowy, który będzie służył do szosowych treningów wiosną i latem a zimą będzie stał na trenarzeże i jednocześnie zostawić sobie Tribana jako rower zimowy i wypadowy z rodzinką (wstawię jakieś gravelowe oponky) a latem na stałe wepne w trenażer. I teraz pytanie: Jakaś szosę kupić? Budżet mam skromny bo max 5k PLN a jednocześnie szukam raczej roweru badziej agresywnego niż Triban. Na tribanie jeźdzę tylko na dolnym chwycie a i tak mam wrażęnie, że jestem za wysoko... Ostatnio widzę, że polecany jest Rose PRO ale może coś innego w tym budżecie byście mi bardziej polecili? (nie ma to być rower typowo wyścigowy bo nie zamierzam startować w wyścigach szosowych ale coś z miare wygodnej geometri ale z wyraźnym zacięciem sportowym). Dzieki, Andrzej Inseam: 88cm Wzrost: 184cm Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez sinypl
Wojtek Z. Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 W tej cenie ciężko znaleźć coś lepszego od ROSE PRO SL. Świetny stosunek ceny do jakości, bardzo dobra waga roweru, ładnie wygląda, czego chcieć więcej? 😉 Podsyłam link do filmu Danielskiego ze wskazówkami na co najlepiej zwracać uwagę a na co nie przy wyborze szosy.
Wojtek Z. Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Na przyszłość i tak dobrze wiedzieć jak regulować napęd, można na tym kupę kasy oszczędzić 😉
sinypl Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Wszystko ok, tylko nie mają mojego rozmiaru 55cm... Jakaś alternatywa?
Rosebikes Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Rozmiar dla Pana to conajmniej 57 cm patrząc na wzrost i długość wew. strony nogi (PRO SL 105).
LuQ Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 24 minuty temu, sinypl napisał: Wszystko ok, tylko nie mają mojego rozmiaru 55cm... Jakaś alternatywa? Raczej 55cm to będzie za mało. Miałem Rose PRO SL 55cm a mam 175cm wzrostu i był dla mnie ok
Wojtek Z. Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 ROSE PRO SL inny kolor Alternatywa
Rekomendowane odpowiedzi