Skocz do zawartości

4. Szosa / rower szosowy w cenie około 4000 - 4999 zł. Który rower wybrać?

norbert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Ponieważ jest to moj pierwszy post na tym forum, to pozwolę sobie się przedstawić. Mam na imię Milena. Mam 26 lat i interesuje mnie kolarstwo, a dokładniej - triathlon. 

Kieruje do Was zapytanie odnosnie mojego pierwszego powazniejszego zakupu roweru, ktory spełniłby choc w czesci moje oczekiwania. 

Szukam roweru, który swietnie sprawdziłby się na szosie po za miastem ale tez w miescie. Poniwaz asfalt w okolicy nie jest idealny, rower musi byc wytrzymały na wszelkiego rodzaju wstrząsy a i krawężniki nie mogą byc mu straszne. W sezonie, chciałabym jezdzic nim tez po lesnych scieżkach i szutrówkach. 

Czy przełajowka jest dobrym rozwiazaniem? Czy raczej uderzać w gravel?

Gdzies tu na forum czytałam ze Merida cc500 prawdopodobnie spełnilaby moje oczekiwania, ale ten model nie jest juz nigdzie dostępny. 

Czy znacie jakas alternatywę? Najlepiej na osprzęcie 105? (Gdzieś czytalam zw to minimum dobrego roweru ;p choc calkiem sie na tym nie znam) 

Budzet to max 4500 zl

Znalazlam tu na forum tez ciekawy model gravela : kellys soot 50 w atrakcyjnej cenie. 

Czy taki rower sprawdzi sie w startach triatlonowych? Czy jest sens montowac na tym lemondkę? 

Planuje jezdzic nim do pracy. Ok 25 km asfaltem (w miescie niestety krawęzniki). Dodatkowo dluzsze wyjezdzenia lub trenażer.

Z góry bardzo dziekuję za wszelkie wskazówki. 

Opublikowano (edytowane)

Może się wypowiem jako właściciel Meridy Cyclocross 500.

Jak dla mnie to rower dość uniwersalny. Jeżdżę nim po Krakowie (wyjazdy poza miasto i ~6km dojazd do pracy), biorę udział w ustawkach szosowych. Byłem nim parę razy w lekkim terenie - ścieżki leśne, drogi polne, szutry, kamienie. Jako rower szosowy sprawdza się całkiem nieźle po założeniu opon szosowych (w moim wypadku Vittoria Rubino Pro G+ 28mm).

Obecnie w katalogu Meridy odpowiednikiem starej pięcsetki jest CC400. To dokładnie ten sam rower z innym numerkiem i malowaniem. Jak podzwonisz i po negocjujesz, powinnaś go dostać trochę taniej niż katalogowe 5200.

Co do porad dla Ciebie - musisz sobie odpowiedzieć na czym bardziej zależy - na rowerze dojazdowym (commuter), rekreacyjnym czy do zawodów. Wszystko razem ciężko połączyć. Merida CC będzie niezła w każdej kategorii, ale najsłabiej z nią będzie na zawodach. Sam, po tym jak trochę pojeździłem, wyklarowały mi się wymagania i wiem, że mój następny rower to będzie szosówka na tarczach z możliwością przyjęcia opon 28-30mm. Na dojazdy do pracy w deszcz i zimą wolę inny rower, z pedałami platformowymi, błotnikami i może bagażnikiem.

Jeśli jednak dalej szukasz maksymalnej uniwersalności, Soot 50 to bardzo fajny wybór. Moim zdaniem nawet ciut lepszy od Meridy pod względem technologicznym, ale oceniając na oko, jeszcze gorszy pod zawody. Bardziej wyprostowana pozycja w triathlonowej czasówce to minus.

PS. typowa szosa na miasto wcale nie jest taka zła, pod warunkiem że przyjmie opony 25mm i potrafisz poderwać rower na krawężniku. Szosówki wcale nie są tak delikatne jak myślisz ;)

Edytowane przez nctrns
Opublikowano

Cube Cross Race jako alternatywa dla Meridy Cyclo Cross- model 2017 bez problemu znajdziesz w kwocie jaką dysponujesz. Nie wiem czy przełajówką jest sens startować w triathlonie, to jest zupełnie inny rower począwszy od geometrii, a skończywszy na przełożeniach.

Opublikowano

Cube cross race 2017 nie jest nigdzie dostepny. To jest tez model ktory bardso mi sie podoba wizualnie i gdyby gdzies byl na moj wzrost 175 cm to bralabym w ciemno ;p wlasnie ten model na rowni z merida byl przeze mnie rozpatrywany. Moze ktos wie gdzie moge go znalezc?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Smerfetka napisał:

Cube cross race 2017 nie jest nigdzie dostepny. To jest tez model ktory bardso mi sie podoba wizualnie i gdyby gdzies byl na moj wzrost 175 cm to bralabym w ciemno ;p wlasnie ten model na rowni z merida byl przeze mnie rozpatrywany. Moze ktos wie gdzie moge go znalezc?

kupowałem w rowerowy.pl. Patrzę, w necie, że nigdzie nie ma zeszłorocznego modelu nawet na stronie cube.pl. 

Ale jak wejdziesz na rowerowy pl. jest w ofercie tegoroczny model za kwotę 4999 zł, jednak sklep daje rabat i finalnie wychodzi 4399,12 zł

http://www.rowerowy.pl/sklep/rowery/rowery-cube/cube-2018/prd,cube-cross-race-58-czazol-18,rid,51449.html

to, że nie ma w ofercie nie znaczy, że go nie ma, gdy szukałem akurat znalazłem rame pod siebie, gdybym chciał większą to sklep był w stanie w ciągu 14 dni ściągnąc od importera taką którą sobie bym zażyczył

Edytowane przez sender
Opublikowano

Model z 2018 wiem ze jest dostepny. Mam oferte 4300 zl w swoim rozmiarze. Ale wizualnie bardziej podoba mi sie model z 2017. Jak nie znajde nic innego to pewnie zakupie ten z 2018 ;p 

Moze macie jeszcze inne ciekawe rowerki w tej cenie do zaproponowania? 

Opublikowano

@Smerfetka naprawdę bierzesz pod uwagę ten rower do startów w tri.Waga bez pedałów,bez koszyków i pewnie w rozmiarze s jest  w granicach 10,5 kg.Dolicz wymienione akcesoria i wyjdzie ok 12 kg z bidonami.Jest sens się ścigać takim ''kowadłem''

Opublikowano

Niestety nie stac mnie na zakup dwóch rowerow. I nie mam ich tez gdzie trzymac. Triatlonem interesuje sie czysto amatorsko. Na ten rok planuje starty w 1/4 ironman czyli max 40 km. Normalnie jezdze duzo wiecej, codziennie okolo 60-100 km. Takie dystanse w poprzednim sezonie robilam na zwyklym "komunijmym" i nie sprawilo mi to szczegolnie problemu. Nie nastawiam sie na czas. Przynajmniej narazie. Szukam wiec kompromisu, do pracy mam 25 km i wiaze sie z tym jazda po chodnikach/krawęznikach. Przy normalnej jezdzie czesto jezdze po prostu przed siebie i nie zawsze wiem gdzie mnie poniesie. 

Jesli szosówka wytrzyma krawęzniki i tez nie sprawi jej problemu jazda po lesie to taką opcję tez biorę pod uwage ;p tylko pytanie na co powinnam zwrocic uwagę? 

Opublikowano

Tu nie chodzi o to czy stać czy nie stać ,tylko o to by zrobić dobry wybór.Na Twoim miejscu celował bym w rower typowo szosowy ,z dodatkowym zestawem kół do codziennego katowania z oponami powiedzmy 25-28C jeżeli takie wejdą.O wytrzymałość szosówki aż tak się nie martw.Te rowery tylko wyglądają  tak delikatnie,a  wytrzymują naprawdę dużo.

Opublikowano

To jaki model roweru szosowego mozesz mi polecic w tej cenie? 

Opublikowano (edytowane)

Triban Ultra 900 AF

Fuji Roubaix 1.5

Focus Cayo

Canyon Endurace

Romet Huragan

Poza pierwszym, jeśli chcesz mieć 105kę, trzeba szukać okazji i starszych roczników, ale da się.

Edytowane przez nctrns
Opublikowano

Nie jestem pewien czy jest sens pchania się w rower aero na aluminiowej ramie. Trzeba by poszukać jakichś opinii o tej ramie. No i ze względu na aerodynamikę i profile rur, rower będzie bardzo sztywny. Świetny na zawody ale słaby na dojazdy. Drugi koniec skali w porównaniu do gravela ;)

Opublikowano

Canyon endurace wmn al 6.0 jaki rozmiar na wzrost 175 ? L bedzie dobry? Szukam tabeli rozmiarow canyona ale nic nie moge znalezc

Opublikowano

Każdy Focus jest fajny ^_^ ,twarde trochę przełożenia jak na początek przygody z szosą ,ale piszesz że co dzień 60-100km O.o robisz to powinnaś sobie poradzić.Druga sprawa to koła Concept-strasznie  słabe -pierwsze co do wymiany

tu masz ciekawą używkę,jak pasuje Ci rozmiar

http://szybkierowery.pl/produkt/giant-tcr-composite-105/

Ewentualnie ten Focus na karbonowej ramie

http://allegro.pl/rower-focus-cayo-105-mix-2016-51s-wyprzedaz-i7102123602.html

Opublikowano

Wybrałam! Znalazlam uzywany fuji sportif 1.1 

Shimano 105 2x 11

Hamulce tarczowe avid bb7

Koła mavic aksium

Czy ktos ma ten rowerek i moze o nim powiedziec cos wiecej?

Opublikowano

Witam serdecznie.Potrzebuje pomocy w wyborze roweru.Chciałbym się zmieścić w okolicach 4-5 tysięcy.Potrzebuje rower szosowy raczej o geometrii sportowej na wzrost 191cm. Celowałbym w aluminium gdyż ważę w okolicach 100 kg i nie chciałbym zaraz kupować nowej ramy.Myślałem nad kilkoma modelami coś z fuji:

http://skleprower.pl/fuji-roubaix-13-2018-shimano-105-2x11-p-112.html

http://skleprower.pl/fuji-roubaix-11-2017-shimano-ultegra-2x11-wyprzedaz-p-28.html

ten mi si.ę też bardzo podoba w obydwu malowaniach:

https://www.rosebikes.pl/bike/rose-pro-sl-105-bike-now/aid:821333

Myśłałem też nad jakimś cannondalem,trekiem....

Rower raczej nowy,prosiłbym o jakieś propozycje,czy któryś z tych co podałem wyżej jest wart uwagi?dodam że z fuji to tylko katalogowe ceny więc można je wyrwać poniżej 5 tysięcy.

Opublikowano

Siemano !

Fuji ma rzeczywiscie dobre ceny. Sam posiadam Roubaix 1.1 LE i jestem z niego zadowolony.

Najwazniejsze zeby rower ci sie podobal ! :) 

Pozdrawiam !

Opublikowano

Długo już ci służy?Zastanawiają mnie koła i korba,jak z jakością firmy oval?

Opublikowano
18 godzin temu, MikuS napisał:

Długo już ci służy?Zastanawiają mnie koła i korba,jak z jakością firmy oval?

Mam ja dopiero od wrzesnia :) Jest to moja pierwsza szosa, kupiona w nagrode za pierwsze zawody TRI zrobione na goralu ;) NIe moge nastepnego sezonu jezdzic w grupie kolarskiej na goralu bomusialem wkladac w to dwa razy wiecej sily nie mowiac o podjazdach :D Wracajac do tematu to korba wydaje sie byc spoko nic sie nie gnie nie trzeszczy, a bylem juz na wypadzie w gorkach. Komponenty sa spoko, jedyne do czego moglbym sie przyczepic to te kola. Sa spoko, ale przednie trafilo mi sie kiepsko wykonczone tzn. mam maly uskok na laczeniu obreczy :/ MOze mi sie tylko tak trafilo. Generalnie bede teraz odkladal kase na jakies DT Swissy. 

Sam rower bardzo leciutki jak na aluminiaka.

Opublikowano

tylko modele LE mają całkiem inne koła niż katalogowe FUJI, w LE są VERA CORSA to takie podstawowe koła na łożyskach kulkowych w roubaix 1.1 masz koła 527 które mają naprawdę dobre piasty takie same jak w najwyższych modelach OVAL 950 czy 935 zresztą te koła OVAL robi w rzeczywistości reynolds tak samo jak korby robi w rzeczywistości opraxis works

• Pomógł 1