Skocz do zawartości

4. Szosa / rower szosowy w cenie około 4000 - 4999 zł. Który rower wybrać?

norbert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

opinii o obu rowerach jest bardzo dużo, a czas do zakupu już się zbliża, a zatem...

W zasadzie od początku byłem zdecydowany na Krossa Vento 3 i tutaj nic się nie zmieniło. Rower ma dobrą cenę jak na osprzęt, jest bardzo ładny, no i myślę, że producent zachęca do zakupu bo są to solidne konstrukcje. Cena katalogowa 3299 zł i podrzucam link (https://www.kross.pl/pl/2018/road/vento-3-0).

Natomiast ostatnio kupując coś w Decathlonie, podszedłem na dział rowerowy pooglądać jak to się tam prezentuje. No i znalazłem jeden model, który spowodował moje zawahanie co do zakupu. Chodzi mi tutaj o B'twin Ultra 900 AF - cena 4199 zł (https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-900-af-id_8377261.html). 

Rower z Decathlonu ma osprzęt jaki możemy spotkać w rowerach innych marek od 6000 zł. Dlatego też gdzieś tam w głowie zaświeciła mi się lampka, żeby może dołożyć i skusić się na B'twina.

Będzie to mój pierwszy rower szosowy. Będę go eksploatował przynajmniej 5000 km rocznie, zarówno na jakiś krótszych dystansach jak i dłuższych wyjazdach (cały dzień, jak i małe wyprawy na kilka dni) - no i tutaj lepszy będzie Kross bo ma bardziej komfortową geometrię. Ale też planuję się pościgać (oczywiście amatorsko, bo do sukcesów to bardzo daleko xD Ale wiadomo... emocje, rywalizacja itp :) ), więc tutaj też zachęca mnie B'twin bo ma bardziej wyścigową geometrię. Ale znowu boje się potem, że na dłuższych wyprawach może to być mało komfortowe oraz będzie ciężko po wielu mocnych podjazdach bo Btwin ma z przodu (52/36, a Kross 50/34 - z tyłu oda 11-28).

Czy pomożecie rozwiązać mój problem? :P Który z nich wybrać? Z którego będę czerpał więcej przyjemności? Który jest solidniej wykonany i posłuży mi dłużej? I który producent ma lepszy serwis?

Bardzo proszę o wsparcia, bo mam taki mentlik w głowie, że brak słów... Co Wy wybralibyście dla siebie w tej sytuacji?

Z góry dziękuję :)

Edytowane przez kbn
Opublikowano

Jak na początek, to rower z korbą kompaktową i wygodniejszą geometrią chyba będzie lepszy. I w niczym to nie przeszkodzi Ci się ścigać, skoro planujesz to robić bardziej dla emocji niż wyniku. Także  1000 PLN zostające w kieszeni jest nie do pogardzenia.

Opublikowano

Pozwól, że namieszam Ci jeszcze bardziej. Widzę z innych postów, że masz 180cm wzrostu, więc kilka propozycji:

https://www.radon-bikes.de/en/roadbike/alu/r1/r1-105/
http://allegro.pl/rower-fuji-roubaix-1-3-ltd-105-56-cm-wyprzedaz-i7157672446.html
http://allegro.pl/rower-haibike-race-8-30-56-105-ka-z-4999-i7175374775.html

Biorąc pod uwagę co dostajesz w danej cenie, szczególnie Haibike fajnie tutaj wygląda.

Serwis Kross vs. Decathlon. Z moich doświadczeń - Kross potrafi olać klienta w środku sezonu na kilka miesięcy i radź se sam, nie mamy pańskiego płaszcza. W Decathlonie pracują często ludzie z doskoku, którzy nie mają pojęcia o serwisowaniu rowerów. Ale za to, jeśli faktycznie wchodzi jakiś poważniejszy problem, sklep stoi frontem do klienta i stara się to jak najlepiej załatwić. Z pozostałymi markami nie miałem doświadczeń, więc się nie wypowiem.

Opublikowano (edytowane)

Na początek przygody z szosą, brałbym pod uwagę tylko rowery z geometrią endurance (m.in. wyższa główka ramy).

Chyba, że jesteś dobrze rozciągnięty i wysportowany, aby od razu zacząć przygodę z dużo bardziej wymuszoną pozycją na rowerze i Twój kręgosłup nie będzie się temu sprzeciwiał ;)

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.02.2018 o 02:31, Fenthin napisał:

Pozwól, że namieszam Ci jeszcze bardziej. Widzę z innych postów, że masz 180cm wzrostu, więc kilka propozycji:

https://www.radon-bikes.de/en/roadbike/alu/r1/r1-105/
http://allegro.pl/rower-fuji-roubaix-1-3-ltd-105-56-cm-wyprzedaz-i7157672446.html
http://allegro.pl/rower-haibike-race-8-30-56-105-ka-z-4999-i7175374775.html

Biorąc pod uwagę co dostajesz w danej cenie, szczególnie Haibike fajnie tutaj wygląda.

Serwis Kross vs. Decathlon. Z moich doświadczeń - Kross potrafi olać klienta w środku sezonu na kilka miesięcy i radź se sam, nie mamy pańskiego płaszcza. W Decathlonie pracują często ludzie z doskoku, którzy nie mają pojęcia o serwisowaniu rowerów. Ale za to, jeśli faktycznie wchodzi jakiś poważniejszy problem, sklep stoi frontem do klienta i stara się to jak najlepiej załatwić. Z pozostałymi markami nie miałem doświadczeń, więc się nie wypowiem.

Powiem szczerze że przeglądałem ofertę tego sklepu i Haibike mi się nie podoba wizualnie, Fuji - no nie wiem, średnio :/ Musiałbym go zobaczyć na żywo.

Ale spodobał mi się tam Focus Cayo, który jest w dobrej cenie. Tyle że rama rozmiar 54 :/ Podejrzewam że przy moich 180cm wzrostu będzie za mały :/

Edytowane przez kbn
Opublikowano (edytowane)

I Focus Cayo to jest to, mam takiego z 2016 w rozmiarze M (chyba 54) i 177 wzrostu. Na bike fittingu wyszło że krótszy mostek jest potrzebny niż standard 100 mm także na 180 cm może być realne.  

Same zalety, w cenie 5000 zł masz coś innego niż Btwin, rama carbon, osprzęt 105 albo ultegra (tak tak, bez korby i hamulców - dramat:)))

Edytowane przez ovvv
literóeka
Opublikowano
25 minut temu, ovvv napisał:

I Focus Cayo to jest to, mam takiego z 2016 w rozmiarze M (chyba 54) i 177 wzrostu. Na bike fittingu wyszło że krótszy mostek jest potrzebny niż standard 100 mm także na 180 cm może być realne.  

Same zalety, w cenie 5000 zł masz coś innego niż Btwin, rama carbon, osprzęt 105 albo ultegra (tak tak, bez korby i hamulców - dramat:)))

I jak Ci się sprawuje na co dzień? Były z nim jakieś problemy? Bo powiem szczerze, że ja pierwszy raz słyszę o takim producencie jak Focus i nie zdarzyło mi się widzieć nikogo na takich właśnie rowerach.

I jak wygląda komfort jazdy? Czy geometria nie jest zbyt agresywna biorąc pod uwagę, że uwielbiam długie wycieczki (300 km)?

Opublikowano

mój model to focus cayo ultegra mix 2016. To jest endurance, ma mnóstwo podkładek pod mostkiem także zakres regulacji spory. Ja wymieniłem mostek na krótszy i wyższy, oraz siodełko - zrobiłem bike fitting i korbę którą dostałem od kumpla :) . Aktualnie jest koło 8 tys km (szosa i trenażer) i nic nie wymieniałem, nawet łańcucha.   

Czy na 300 km ? nie wiem, ja dochodzę do 100 km ledwie ale jeżdżę bez postojów raczej. Komfort ok, a jeździłem fullem na mtb :) tylko tyłek i ręce ale po fittingu się poprawiło. Focus to dawna maszyna AG2R - rok 2016 i drugiej miejsce TDF 2016. Kadra Polski w TDP 2015 albo 2016 też na nich jeździła. Jest piękny, wygląda zacnie i chce się na nim jeździć i nie jest to Giant, Trek które znamy z innego rodzaju rowerów w PL. Wsadzasz do tego koła na stożku, sztyce i kierę z carbonu i masz rower, który sam jeździ przez pierwsze 3 miesiące :) 

Ja tak nie zrobiłem bo zjadły mnie inne wydatki ale dojdę i do tego :)

Opublikowano

A czy mógłbym zasięgnąć jakiś informacji o tych kołach, które są w Focus Cayo? (Concept,622-13) 

Pytam ponieważ można o nich znaleźć następujące informacje: "Koła były tragicznej jakości (zaplot i obręcze), bardzo miękkie bocznie, ciągle łapały centry, powodowały dużą niestabilność roweru w czasie zjazdów (użytkownik 75 kilogramów), przez co rower żył własnym życiem."

Opublikowano
7 godzin temu, ovvv napisał:

Chyba o innym rowerze piszesz. Ten kosztuje 3500zł i jest na ramie alu.

Biorąc pod uwagę, że rama tego Cayo AL w rozmiarze 54 to w rzeczywistości 552mm, jest szansa że nie będzie za mały. 

O kołach niewiele można powiedzieć. Concept to marka własna należąca do Focus, więc trzebaby trochę pogłówkować, kto realnie te elementy wyprodukował.

Opublikowano

Zawsze mnie w wątkach 'co kupic' fascynują porady 'doloz 1000, a najlepiej 2000'. Myślę że jakby mógł to by na początku już to zrobił.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, noren napisał:
Zawsze mnie w wątkach 'co kupic' fascynują porady 'doloz 1000, a najlepiej 2000'. Myślę że jakby mógł to by na początku już to zrobił.

Żartujesz? Ja tylko czekałem kiedy zacznie się licytacja. A na poważnie to uważam że jak ktoś podaje jaki sprzęt chce kupić lub jakie pieniądze chce wyłożyć to znaczy że taki ma budżet i tego należy się trzymać.

Dnia 10.02.2018 o 22:10, kbn napisał:

no i tutaj lepszy będzie Kross bo ma bardziej komfortową geometrię. Ale też planuję się pościgać (oczywiście amatorsko, bo do sukcesów to bardzo daleko xD Ale wiadomo... emocje, rywalizacja itp :) ), więc tutaj też zachęca mnie B'twin bo ma bardziej wyścigową geometrię.

Sam sobie tutaj odpowiedziałeś. Weź Kross'a. Na co dzień będzie komfortowo  a  bardziej pozycję będziesz mógł uzyskać zmieniając ustawienia kokpitu.

Edytowane przez Red
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, noren napisał:

Zawsze mnie w wątkach 'co kupic' fascynują porady 'doloz 1000, a najlepiej 2000'.

Czasem to ma sens, gdy wymagania rozjeżdżają się z rzeczywistością. Ale tutaj mamy jasność, czego potrzebuje kupujący. Tym bardziej, że start był na poziomie 3300zł, a te nieco ponad 4000zł jedynie do rozważenia.

Ode mnie jeszcze jedna propozycja, w sumie naturalna i nie wiem, czemu od razu nie padła: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-540-id_8377756.html W katalogowej cenie Krossa jest 11-rzędowy napęd, są przyzwoite koła i wygodna geometria. 

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

Zadam Wam jeszcze jedno pytania, pewnie głupie, ale... Nie ma głupich pytań, a ja jestem w tym zielony i nie potrafię znaleźć odpowiedzi.

Jeżeli w rowerze jest np. kaseta 11/25, a chciałbym ją zmienić na 11/28 to jak wygląda taka czynność. Oczywiście wiem, że trzeba nową kasetę założyć i tutaj nie będzie problemu, ale co potem? Muszę dokonać jakiejś regulacji przerzutek czy coś? Czy po prostu zakładam inną kasetę i jadę?

Opublikowano

Zasadniczo jedynym problemem może być długość łańcucha na 28T.

Opublikowano
12 minut temu, Fenthin napisał:

Zasadniczo jedynym problemem może być długość łańcucha na 28T.

Czyli kupuje kasetę + łańcuch do niej pasujący, ściągam tamten zestaw i zakładam ten nowy i mogę jeździć? :)

Opublikowano (edytowane)

Zasadniczo tak. Nowy łańcuch trzeba też skrócić. Tylna przerzutka albo nie będzie potrzebowała żadnej, albo najwyżej jakiejś delikatnej korekty. 28T obsłuży i krótki, i średni wózek. Problem mógłby być z kasetą z większą największą koronką.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

Byłem w sklepie i pooglądałem i po przymierzałem te rowery. Pan z obsługi powiedział, że ten Focus Cayo jest na mnie za mały i że radziłby poszukać coś w rozmiarze 56. 

Doszliśmy zatem do proponowanego już tutaj Fuji Roubaix 1.3 LE (2017) o rozmiarze 56 cm. Powiem szczerze, że w rzeczywistości wygląda lepiej niż na zdjęciach. Co zatem o nim myślicie? Jest on w cenie 3900. 

Opublikowano

Ja bym jednak przymierzył się do tego Focusa dobrze.Łatwiej dopasować się w mniejszej ramie niż kombinować z za dużą.To nie ''pan z obsługi '' będzie na nim jeździł tylko Ty.

Opublikowano

Przypomnę że rower ma być dla osoby 180cm wzrostu. Skoro Focus był w mniejszym rozmiarze niż 56 to jego dopasowanie wymaga wymiany całego kokpitu, styczy oraz być może korby. Kompletnie bez sensu.

Opublikowano
Dnia 14.02.2018 o 17:03, noren napisał:

zgoda pod warunkiem , że kupujący za miesiąc nie wróci na forum z pytaniami jakie są koszty przejścia z napędu 10 na 11 albo czy warto robić upgrade do wyższej grupy w przyszły roku czy lepiej zmienić rower. Czy warto iść w carbon i itp. Zacznie się wiosna, pojedzie na jedną, drugą ustawkę i się zacznie. 

Opublikowano
Godzinę temu, ovvv napisał:

zgoda pod warunkiem , że kupujący za miesiąc nie wróci na forum z pytaniami jakie są koszty przejścia z napędu 10 na 11 albo czy warto robić upgrade do wyższej grupy w przyszły roku czy lepiej zmienić rower.

Ale takie ryzyko zawsze istnieje o ile nie kupuje się karbonowej nówki na minimum 105-tce. A umówmy się - nie każdego na to stać, i często trzeba mocno kombinować. Nawet jeśli siebie samego łatwo przekonać do dołożenia, to np. druga połówka może zupelnie inaczej widzieć kwestie zakupu roweru za 2000, 3000 albo 5000 zł...