Skocz do zawartości

3. Szosa / rower szosowy za około 3000 - 3999 zł.

regis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przymierzam się właśnie do zakupu pierwszej szosy do kwoty ~ 3000 złotych. Przeczytałem cały temat i tak naprawdę najbardziej mi się podoba i najbardziej spełnia moje oczekiwania rower

https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-romagna-shiny-tiagra/

Wybiorę rozmiar 54 z uwagi na 175 cm wzrostu

Myślę, że to będzie najlepszy zakup w tej kwocie.

58674abfa7b4bba04ab47136b6129452.jpg

Wysłane z mojego S8 plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Romagna Tigra jest nawet w niższej kwocie :). Ja też jestem blisko jej zakupu, ale rozważam jeszcze Sensę Trentino 105 za 3800. Cenowo spora różnica, ale nadal poniżej 4000 (czyli mieści się w tym temacie, ale nie w Twoim budżecie jednak).

Jutro oglądam rowery, jeśli mi Sensa nie podejdzie, to będzie Kross Vento 4.0.

Edytowane przez leander
Opublikowano

Ja jestem zdecydowany na ten model, który wysłałem Myślę, że na pierwszy rower szosowy, będzie to najlepsza opcja

Daj znać jak będziesz po oględzinach tego roweru

Opublikowano

Dam znać, ale dziś dzwoniłem do dilera, co jest u niego fizycznie na stanie. Sugerował mi jednak rozmiar 56, choć jestem sceptyczny. Zobaczymy na żywo.

Opublikowano

Jak sprawdzałem rozmiar pod swój wzrost czyli 175 cm to będzie pasować rozmiar 54.

Wg danych ze strony:

Rozmiar 54: Efektywna długość rury poziomej: 54,9 cm Długość rury pionowej od środka suportu do końca: 54 cm.  Dedykowany na wzrost 170-178 cm

A Ty ile masz wzrostu? Daj znać jak sprawdzisz rower na żywo.

Opublikowano

Przepraszam, pisałem o tym w temacie rowerów do 3000, zapomniałem. Mam 178 i wg strony dilera to powinno być 54, wg porad w tym wspomnianym temacie też.

Opublikowano

Obejrzałem. O rozmiarach piszę w drugim wątku, bo tam zacząłem. Rowery bardzo fajne. Eleganckie wizualnie. Kross Vento mniej ciekawy na oko, choć na Vento 5 zaproponowali mi niezła cenę. Romagna chyba w tej klasie osprzętu nie do pobicia. Trentino ładniejsze (ten pomarańcz!), ale czy za kolor :) i grupę warto dokładać 1000 zł? Tiagra pewnie też mi wystarczy. Muszę się z tym przespać.

Thomazz, do 3 tysięcy nic lepszego niż Romagna raczej nie znajdziesz.

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź.

Czytałem wiele tematów na forum oraz pytałem doświadczonych kolegów z pracy i pomogło mi to wybrać ten rower.

Też tak myślę, że w moim budżecie, to najlepsza opcja

Opublikowano
4 godziny temu, thomazz napisał:

Dziękuje za odpowiedź.

Czytałem wiele tematów na forum oraz pytałem doświadczonych kolegów z pracy i pomogło mi to wybrać ten rower.

Też tak myślę, że w moim budżecie, to najlepsza opcja emoji6.png

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem Sensy na 105.
Wzrost 185 rozmiar 56.

Jest to też moja pierwsza szosa i wrażenia są super.

Mam ją lekko ponad miesiąc i zrobione ponad 700 km.

Najdłuższy dystans to 95 km - bardzo komfortowo mi się jechało.

Wiadomo trzeba się przyzwyczaić do pozycji jeśli się nigdy nie jeździło szosą - mi poszło szybko.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim użytkownikom za pomoc. Z pewnymi wątpliwościami zamówiłem dziś Sensę Trentino 105. Tyle się zastanawiałem, że osiągnąłem etap "a, zobaczymy, co będzie" :). No i zobaczymy...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Jestem dość krępej  postury, mam 175 cm wzrostu i obecnie waże 99kg, waga powoli spada w dół z racji tego że jeżdzę,

obecnie posiadam bardzo starą szosówkę, ale po dłuższej jeździe bolą mnie nadgarstki, i zastanawiam się teraz nad kupnem czegoś nowszego i lepszego. Interesują mnie rowery w granicy ~~3500zł najlepiej z biegami 2x10. Jeżdzę rekreacyjnie ale chciałbym się czuć jak zawodowiec :)

Co możecie mi polecić  ?

Opublikowano

W tych granicach cenowych zostaje jakas Sensa z allegro albo triban rc520.  

Pytanie tylko jak przy tej masie masz rozłożony jej nadmiar, czyt czy brzuch nie będzie Ci przeszkadzał na szosie o bardziej agresywnej geometrii 

Opublikowano

Chcę kupić pierwszą szosę,zastanawiam się nad merida scultura 200(sora) czy mógłby się wypowiedzieć ktoś,kto go miał lub nim jeździł.Po wejściu na fora wiele osób chwali sensa romagna(tiagra). Jaka jest różnica w płynności jazdy między tymi napędami,dodam,że mieszkam na pòłnocy i teren jest płaski z niewielkimi wzniesieniami.Za rady dziękuję.

Opublikowano

Sensa Romagna (czyli 2x10) w dobrej cenie chyba się skończyła. U polskiego dystrybutora jest za 3300 (była za 2900), czyli w Twoim budżecie jeszcze (zatem niekoniecznie allegro), w MerlinCycles (z UK), gdzie była za 2700 z przesyłką już niestety nie ma.

Opublikowano
2 godziny temu, SzpiceR napisał:

Tak, obecnie nie ma na polskim rynku nic o lepszym stosunku osprzęt/cena. Jeśli nie przeszkadza Ci kupno roweru z UK to popatrz na planetx

a z czym się wiaze kupno roweru z uk ?

Opublikowano

Z przewalutowaniem i w niektórych przypadkach gwarancją w uk

Opublikowano

No i zdaje się klamki są na odwrót (chyba że to jakaś legenda?)

Opublikowano (edytowane)

Real

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano (edytowane)

W dniu 27.07.2019 o 15:11, SzpiceR napisał:

Tak, obecnie nie ma na polskim rynku nic o lepszym stosunku osprzęt/cena. Jeśli nie przeszkadza Ci kupno roweru z UK to popatrz na planetx

A nie lepiej dołożyć już tych 400zl do sensy trentino na pełnej 105?

https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-sensa-trentino-sl-shiny-105-11s-2019-7632896601?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Edytowane przez spir00
Opublikowano

Gdyby było 500 różnicy to można się zastanawiać ale nie 50, bez jaj. Nie dość, że grupa niżej to jeszcze hamulce spoza grupy.

Widać, że jednak ten dziadowski znaczek Cię kusi

• Lubię to! 1