revolta1 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Ja jezdze x calibrem 9 z 2015r . mysle tu jest dosc rekracyjna pozycja . bez bolow plecow.rak robie ponad 100km jedborazowo i jest ok
LICHU Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 I tak Panowie raczej zrobię pójdę w MTBka rekreacyjnego a najlepiej na sztywnych osiach... Jeździłem na krosach i przy mojej wadze plus zakręt trochę rowerek się wyginał Ok to postanowione. Szukamy MTB. Ale żeby nie robic zamieszania to założę nowy temat w odpowiednim dziele. Ten można zamknąć może komuś się przyda.
revolta1 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Ja waze 110kg na sztywnosc treka nie narzekam
SzpiceR Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Każdy rower te 120 powinien wytrzymać
kamil_kamola Opublikowano 5 Czerwca 2018 Opublikowano 5 Czerwca 2018 przekonalem sie do tribana, pomoze ktos jaki rozmiar kupic? Mam 187 cm wzrostu. Polecacie zakup przez internet na stronie decathlona?
Gość Opublikowano 5 Czerwca 2018 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Jak Kolego uważasz, Twój wybór. Ale wagą nie do końca chyba powinieneś się kierować. Jak mam 118 kg przy 195 cm wzrostu, jeżdżę na Fuji Jari i żadnego problemu nie ma. Rama jest sztywna tak samo koła. Ja nie wyobrażam sobie robienia 100 km po asfalcie na takim treku, ale co kto woli.
nctrns Opublikowano 5 Czerwca 2018 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Jak masz decathlon w jakiejś rozsądnej odległości to najlepiej się do nich wybrać, przymierzyć, od razu sobie może kupisz jakieś akcesoria jeśli czegoś nie masz. Rozmiar L lub XL - jesteś przy granicy rozmiarów, więc znowu - dobrze by się było przymierzyć. Ja chyba bym wziął na twoim miejscu L, ale wiele też zależy od proporcji twojego ciała, nie tylko wzrostu.
kamil_kamola Opublikowano 8 Czerwca 2018 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Dlugosc nogi wewnatrz do siedzenia to 87cm. Kalkulatory podaja XL wiec taki wezme. Niby 5cm wiekszy jest rower ale chyba lepiej taki niz za maly? W dniu 5.06.2018 o 10:06, nctrns napisał: Jak masz decathlon w jakiejś rozsądnej odległości to najlepiej się do nich wybrać, przymierzyć, od razu sobie może kupisz jakieś akcesoria jeśli czegoś nie masz. Rozmiar L lub XL - jesteś przy granicy rozmiarów, więc znowu - dobrze by się było przymierzyć. Ja chyba bym wziął na twoim miejscu L, ale wiele też zależy od proporcji twojego ciała, nie tylko wzrostu.
SzpiceR Opublikowano 8 Czerwca 2018 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Ja mam 186, przekrok 86 i kiedy jakiś rok temu przymierzalem się do tribana to wziąłbym jednak L. BTW to lepiej mieć za małą ramę niż za dużą. Przy małej podnosisz siodełko, przedłużasz mostek i jest w miarę ok. Przy za dużej możesz uszkodzić to co najcenniejsze
kamil_kamola Opublikowano 8 Czerwca 2018 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Chyba mass racje. Zreszta pomylilem te 5cm z 0.5cm. Od mniejszej mam 1cm wiecej. Tylko kat odchylenia siodelka jest wiekszy w tej 580. Musialbym przymierzyc rower. A w decathlonie do ktorego mam najblizej nie ma tych rowerow.
ISHIEDO Opublikowano 13 Czerwca 2018 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Cześć Wszystkim, Rozważam zakup swojej pierwszej szosy głównie do startów amatorskich w triathlonach. Znajomy sprzedaje coś takiego: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7394770580 Chciałbym zapytać czy będzie możliwy jakiś upgrade takiego rowerku, np. zmiana z obecnego 3x9 na 2x10 lub 2x11 i czy wogole warto coś takiego robić?
nctrns Opublikowano 13 Czerwca 2018 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Nie da się wymienić napędu bez wymiany koła i klamkomanetek. Moim zdaniem nieopłacalne. Zwłaszcza do startów.
SzpiceR Opublikowano 13 Czerwca 2018 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Jako pierwszy rower może być (jeśli poszedłby za te 750 albo niewiele więcej). Inwestować się w to nie opłaca
ISHIEDO Opublikowano 13 Czerwca 2018 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Dzięki za podpowiedzi. Macie może jakieś pomysły co mógłbym ewentualnie kupić do 2-2,5 tys do triathlonu, plus ewentualne sporadyczne treningni na szosie? Preferuję raczej mtb więc generalnie formę buduje na tego typu sprzęcie, tylko że słabo startować na szerokich gumach na asfalcie.
stysiaq Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 W dniu 15.02.2018 o 14:04, Fritzowski napisał: Był kurier dziś, rowerek jest. . Wyciągałem to z pudła i wydaje się tak malutki. Jak by za mały na mnie miał być ;D. Jazda testowa dopiero w niedziele Hej, Mógłbyś podzielić się wrażeniami z dopasowania i jazdy na swoim Canyon? Mam praktycznie identyczne wymiary 197 cm, inseem 95, i rozważam m.in. właśnie ten rower. Pozdro
Mav3r Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Podpinam się pod temat... dobierając rozmiar ramy huragana 3 kierować się wymiarem od supportu do siodełka czy odległością od siodełka do kierownicy... ramą ma inna geometrię (560mm/590mm) niż moja obecna szosa... (560mm /565mm)
piterrrxd Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 W dniu 5.01.2018 o 08:15, de Villars napisał: wnioskuję na podstawie zdjęć Na zdjęciach są różne rozmiary ram (widać to choćby po bazie kół), geo będzie pewnie takie samo w modelach 2+, 3 i 4.
Kajgana Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Najlepiej przymierzyć się do roweru:). Z tymi huraganami to ponoć zawsze problem, żeby je gdzieś na żywo zobaczyć. A szkoda, bo wydają się fajnymi rowerami! Wracając do tematu. Na szosie będziesz spędzał kilka godzin, więc wybierz ten, na którym lepiej się czujesz. Po co komuś baranek, skoro jedyna wygodna pozycja, to ta w górnym chwycie? A często widuje ludzi, którzy tylko tak jeżdżą, bo na łapach już są za bardzo wyciągnięci....
de Villars Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 3 godziny temu, Kajgana napisał: Po co komuś baranek, skoro jedyna wygodna pozycja, to ta w górnym chwycie? Bo jak się rozciągnie, za pół roku zacznie korzystać także z dolnego. Wiem po sobie, sam tak miałem
SzpiceR Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 4 godziny temu, Kajgana napisał: Po co komuś baranek, skoro jedyna wygodna pozycja, to ta w górnym chwycie? Celem jazdy na rowerze szosowym nie jest wygoda.
Karol Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 1 godzinę temu, SzpiceR napisał: Celem jazdy na rowerze szosowym nie jest wygoda. Stwierdzenie dość arbitralne i kontrowersyjne. Szosa szosie nierówna. Jak ktoś kupuje rower za 3 tysiące to raczej dla frajdy, której częścią jest wygoda, niż sportu czy osiągów. Dla mnie najwygodniejszym rowerem do pokonywania względnie długich tras jest właśnie rower szosowy, oczywiście przy założeniu, że trasa przebiega względnie dobrymi asfaltami.
Kajgana Opublikowano 22 Czerwca 2018 Opublikowano 22 Czerwca 2018 11 godzin temu, de Villars napisał: Bo jak się rozciągnie, za pół roku zacznie korzystać także z dolnego. Wiem po sobie, sam tak miałem Gorzej jak się nie rozciąganie... Rower pójdzie do piwnicy, i tyle z jazdy na szosie:)
jaycob Opublikowano 24 Czerwca 2018 Opublikowano 24 Czerwca 2018 (edytowane) Witam. Szukam takiego roweru jak w temacie. Rower powinien być wygodny (typu endurance?), na długie dystanse i mam tu na myśli tak powyżej 100 km - 300km. Mam 186 cm wzrostu i ważę ok 77 kg. Póki co zastanawiam się nad: Scott Speedster 20 2018 Cube Attain Race black'n'red 2017 FUJI ROUBAIX 1.3 LE 2017 SHIMANO 105 - niestety w tym sklepie tylko jeden rozmiar ramy, ale mega mi się podoba I jeszcze jest FOCUS CAYO AL też na 105 Ale jest na geometrii wyścigowej. Mam Cannondale na takiej geo i łapy mnie bolały (drętwiały) już po 70 km. I nie wiem czy to kwestia geometrii roweru czy złego doboru rozmiaru ramy. Druga kwestia, że z tego co kiedyś Szajbak porównywał to między nową Tiagrą a 105 nie ma tak dużych różnic? Podsumowując to zależy mi na czymś wygodnym, nie koniecznie mega lekkim i szybkim, jazda raczej rekreacyjna, na ustawki. Na osprzęcie powyżej Sory, koła nie muszą być dobre, bo aktualnie mam prawie nowe Campagnolo Scirocco 35Mm. W mojej okolicy jest raczej płasko także na hamulcach hydraulicznych mi nie zależy. Oczywiście musi mi się podobać. Nie lubię zbyt kolorowych rowerów, typu "steath" mi się podobają". Ani też białych, srebrnych, szarych. W tym Focusie owijka mi się nie podoba. Oczywiście to kwestia kosmetyczna, bo zawsze mogę kupić czarną... Z góry dzięki za wszelkie sugestie, porady... Edytowane 24 Czerwca 2018 przez jaycob
Csaga Opublikowano 24 Czerwca 2018 Opublikowano 24 Czerwca 2018 (edytowane) Z tych rowerów, Cube ma najspokojniejszą geometrie i jednocześnie największą wage i na Twoim miejscu brałbym Cuba, ew. poszukał czegoś lżejszego o podobnej geo. Co do bólu rąk to kwestia jest dość złożona, poza geo, którą można sobie jeszcze modyfikować ustawieniami siodełka i kierownicy. Być może masz za długi mostek lub za nisko kierownice, źle ustawione klamki lub gięcie kierownicy nie podpasowało twoim rękom. Albo czasami tak jest, na jesieni robiłem trasy po ponad 300km i nic mnie nie bolało, a na wiosne miałem dłonie zmęczone po 100km. A co do osprzętu to jeśli chodzi o taką jazde to nie będzie to miało specjalnie znaczenia. Tiagra też ma korbe na Hollowtech'u, więc napęd będziesz miał już sztywny jak trzeba, co do klamek to ja mam od najnowszej Sory R3000 i wszystko działa jak potrzeba. Jedyna rzecz to waga, ale nie jest to też aż taka różnica, która by zwróciła sie przy konieczności wymiany czy to przerzutki czy klamki np. po wywrotce, czy przy takiej jeździe. Jaki masz aktualnie sprzęt? Edytowane 24 Czerwca 2018 przez Csaga
Argi Opublikowano 24 Czerwca 2018 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Fuji Roubaix również daleko od endurance. Co do bólu nadgarstków, to najczęściej przyczyną jest zbyt duży nacisk na dłonie. Albo różnica wysokości miedzy siodłem, a kierownicą jest zbyt duża, albo pochyliłeś siodełko, co skutecznie masakruje nadgarstki, zwłaszcza u cięższych jeźdźców. Nie wiem jaką masz długość nogi przy swoim wzrośćie, bo ten parametr wyznacza Twoją pozycje na rowerze. Przy naprawdę długiej nodze trudno będzie znaleźć pozycje "endurance". Poniżej fragment artykułu kol. Cregg z forum SFD: "...- 170 cm wzrostu, to nogi = 78 cm (46%); - 180 cm = 85 cm (47,2%); - 190 cm = 92 cm (48,4%). Czyli jeżeli wzrost jest wyższy o 10 cm, to 7 cm dzięki dłuższym noga, a tylko 3 cm dzięki reszcie (tułów, pupa, głowa). Czyli udział nóg to mniej więcej 46-50% długości ciała, z tym że większy to procent jeżeli osoba jest wyższa. " I to jest kwintesencja pozycji na rowerze. Jeżeli Twoja noga jest dłuższa od przeciętnej dla wzrostu, to żadna geometria Ci nie pomoże. Albo nie tak, rama "endurance" może tylko zminimalizować duże pochylenie na rowerze. Inna sprawa, że producenci rowerów jakoś zdają się nie dostrzegać problemu. Przy 10cm różnicy wzrostu noga jest dłuższa (statystycznie) o 7cm, rama rośnie o 2 rozmiary, co daje główkę ramy (przeciętnie) wyższa zaledwie o 4 cm. I już w tym momencie jesteś o 3 cm wyżej nad kierownicą od kolegi niższego 10cm. A wszystko to przy prawidłowo dobranej ramie, zgodnie z tabelami producentów. 1
Rekomendowane odpowiedzi