LICHU Opublikowano 31 Maja 2018 Opublikowano 31 Maja 2018 Dzięki odwiedzę sklep w Bytomiu A mam pytanie czy są rowery turystyczne ale bez tego całego osprzętu (blotniki, dynama itp) ?
SzpiceR Opublikowano 31 Maja 2018 Opublikowano 31 Maja 2018 Za 3300 masz tribana 540 na 105 a szukasz clarisa w podobnej/wyższej kasie Zobacz sobie huragana 3 2017
Argi Opublikowano 31 Maja 2018 Opublikowano 31 Maja 2018 Za 3500 wyrwiesz Unibike'a Athlona na 105, lub (jeżeli faktycznie są w sklepach w necie) za 2700 mas Huragana 3 na Tiagrze. Nie demonizuję roli osprzętu, ale pełna 105 albo Tiagra a Claris. Mała przepaść.
WojtekWojtek Opublikowano 31 Maja 2018 Opublikowano 31 Maja 2018 30 minut temu, JanGwozdzik napisał: Szukam bardziej coś typu endurance Osprzęt wystarczy clariss ale Sora była by też fajna No to za 3400 spokojnie wyrwiesz Vento 4.0 na Tiagrze, a Vento 3.0 na nowej Sorze za 2700.
de Villars Opublikowano 31 Maja 2018 Opublikowano 31 Maja 2018 Godzinę temu, Argi napisał: Nie demonizuję roli osprzętu, ale pełna 105 albo Tiagra a Claris. Mała przepaść. Gdzieś ostatnio słyszałem (jakiś filmik na YT, być może dobrerowery.pl) że kultura pracy i funkcjonalność nowego Clarisa jest bardzo dobra i jakoś strasznie nie odstaje od wyższych grup. W zasadzie jedyna różnica to mniej przełożeń, bo nawet wizualnie grupa ta bardzo się upodobniła do tych wyższych. Ale to tylko zasłyszana opinia, więc się nie upieram
Argi Opublikowano 31 Maja 2018 Opublikowano 31 Maja 2018 (edytowane) 18 minut temu, de Villars napisał: Gdzieś ostatnio słyszałem (jakiś filmik na YT, być może dobrerowery.pl) że kultura pracy i funkcjonalność nowego Clarisa jest bardzo dobra i jakoś strasznie nie odstaje od wyższych grup. W zasadzie jedyna różnica to mniej przełożeń, bo nawet wizualnie grupa ta bardzo się upodobniła do tych wyższych. Ale to tylko zasłyszana opinia, więc się nie upieram Edytowane 1 Czerwca 2018 przez Argi
JanGwozdzik Opublikowano 31 Maja 2018 Opublikowano 31 Maja 2018 Na Romet i Kross też patrzyłem ale nie wiem czy rama będzie ok bo znajomy mi mówił że Romet ma słabej jakości ramę
piterrrxd Opublikowano 2 Czerwca 2018 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Rama jest w porządku, jednak geometria jest bardziej sportowa. Skoro szukasz czegoś endurance, to Romety odpadają. Bardziej bym się kierował ku szosie typu Triban 540 - mieć grupę 105, a Clarisa to jednak jest bardzo duża różnica.
WojtekWojtek Opublikowano 2 Czerwca 2018 Opublikowano 2 Czerwca 2018 W dniu 31.05.2018 o 21:28, JanGwozdzik napisał: Na Romet i Kross też patrzyłem ale nie wiem czy rama będzie ok bo znajomy mi mówił że Romet ma słabej jakości ramę Z tych dwóch, z modeli w Twoim budżecie, Kross jest bardziej endurance.
sensei91 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) Cześć, po wielu latach jazdy na rowerze crossowym postanowiłem spróbować sił na szosówce. Założyłem sobie budżet do 4000 zł. Jaki rower polecacie w tej cenie dla początkującej osoby ? Czy polecacie któryś z tych rowerów ? Merida Scultura 300 Cannondale caad optimo tiagra Giant Contend sl2 Kross Vento 4.0 Canyon AL 6.0 Ceny co prawda póki co przekraczają 4000 ale zakup planuję pod koniec roku i zacznę jazdę dopiero w nowym sezonie, dlatego wydaje mi się, że na jesień te rowery mogą trochę spaść z ceny. Rowerem będę się głównie przemieszczał po terenie pagórkowatym. Przewyższenia 100-200m czy tiagra wystarczy ? A może SORA dałaby radę ? Edytowane 2 Czerwca 2018 przez sensei91
de Villars Opublikowano 2 Czerwca 2018 Opublikowano 2 Czerwca 2018 I Sora i Tiagra dadzą radę. Jeżdżę na Tiagrze i sobie chwalę. Sora podobno specjalnie kulturą pracy jej nie ustępuje, tylko ma jedną zębatkę na kasecie mniej.
Marek Karnecki Opublikowano 2 Czerwca 2018 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Brałbym najlżejszy z tych co się podobają
Karol Opublikowano 2 Czerwca 2018 Opublikowano 2 Czerwca 2018 2 godziny temu, sensei91 napisał: Przewyższenia 100-200m czy tiagra wystarczy ? A może SORA dałaby radę ? To nie tak, że wyższa grupa da w górach bardziej radę, wszystko zależy od ilości zębów - korba-kaseta. Budżet masz fajny, osobiście rozważyłbym jeszcze jedną opcję - bez szaleństwa cenowego z rowerem, a "zaoszczędzoną" kwotę przeznaczyć na zakup lżejszych kół - one na podjazdach (i nie tylko) zrobią naprawdę istotną różnicę.
Argi Opublikowano 2 Czerwca 2018 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Z powyższych to jedynie Canyon i Kross jakoś normalnie wyglądają. reszta to jakiś żart: za 4k nawet pełnej Taiagry nie dostaniesz. Zobacz Unibike Athlon i ciekawostka (sam nie bardzo wiem co myśleć): wujek Google - RADON R1. Miażdży wszystko po drodze
sensei91 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Opublikowano 2 Czerwca 2018 43 minuty temu, Argi napisał: Z powyższych to jedynie Canyon i Kross jakoś normalnie wyglądają. reszta to jakiś żart: za 4k nawet pełnej Taiagry nie dostaniesz. Zobacz Unibike Athlon i ciekawostka (sam nie bardzo wiem co myśleć): wujek Google - RADON R1. Miażdży wszystko po drodze Unibike wygląda świetnie. Fajna specyfikacja i niezły wygląd. Powiedziałbym, że aż za dobrze to wygląda
Argi Opublikowano 2 Czerwca 2018 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Jeżdżę to wiem ☺️ A tak poważnie to koniec produkcji. \co wyrwiesz to Twoje. Patrz uważnie na wymiary.
Lotnik Opublikowano 3 Czerwca 2018 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Sam planuję wymianę mojego Vento 2.0 z rocznika 2015 i się zastanawiam nad Vento 4.0 i Canyonem Al 6.0 Jest jeszcze fajny Btwin Ultra 900 af cały na 105-ce i z Mavickami na pokładzie, jednak tak średnio mi się widzi. Myśle, że wybiorę ponownie Krossa, zwłaszcza, że jak się poszuka to można go wyrwać znacznie poniżej 4 tysi.
kamil_kamola Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Witam, mam okazje kupic nowy rower Giant Contend 1 2018 za 3300zł. Bedzie to moja pierwsza szosa. Chciałbym sie was poradzic czy ten rower wystarczy mi na kilka lat? Nie mam zamiaru sie scigac. Czy w tej samej cenie bedzie lepszy Kross Vento 2018? I jaka jest roznica pomiedzy modelem 2017? tzn wiem ze starszy osprzet ale czy warto doplacic? Edytowane 4 Czerwca 2018 przez kamil_kamola
SzpiceR Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Za identyczną kwotę będziesz też miał tribana 540 z osprzętem o dwie grupy wyższym. Vento 3.0 praktycznie = Contend 1 Taniej wyrwiesz też huragana 3 2017 na tiagrze
kamil_kamola Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 (edytowane) ale co bedzie wygodniejsze do jazdy? ten triban naprawde jest taki dobry? chodzi mi o rame i inne rzeczy pomijajac ta 105ke Edytowane 4 Czerwca 2018 przez kamil_kamola
SzpiceR Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Rower szosowy i ogólnie pojęta wygoda nie idą ze sobą w parze Biorąc pod uwagę geometrię to najbardziej wyprostowaną pozycję powinieneś mieć na Giancie i 540, później Kross a na końcu romet, który ma "sportowe" zacięcie. Tylko wyprostowana pozycja na rowerze szosowym znacznie zwiększa opory powietrza a co za tym idzie prędkość jazdy o którą w tym przypadku chodzi
LICHU Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią. Czy nie będzie mądrzej pójść w rekreacyjne MTB z racji mojej wagi ponad 110kg. Co sądzicie ? Są jakieś MTB z rekreacyjną geometrią ??
kamil_kamola Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 (edytowane) 4 minuty temu, SzpiceR napisał: Rower szosowy i ogólnie pojęta wygoda nie idą ze sobą w parze Biorąc pod uwagę geometrię to najbardziej wyprostowaną pozycję powinieneś mieć na Giancie i 540, później Kross a na końcu romet, który ma "sportowe" zacięcie. Tylko wyprostowana pozycja na rowerze szosowym znacznie zwiększa opory powietrza a co za tym idzie prędkość jazdy o którą w tym przypadku chodzi rozumiem, czyli jakbym chciał cos posredniego to Vento? i czym sie rozni vento 3 2017 od 2018? ta nowsza sora jest o wiele lepsza? Edytowane 4 Czerwca 2018 przez kamil_kamola
SzpiceR Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 One się chyba niczym nie różnią ale głowy nie dam. Generalnie triban 540 sprzętowo bezdyskusyjnie wygrywa ze sporą przewagą i to chyba w niego bym zainwestował. Masz porządne koła, konkretny osprzęt (na amatorskich wyścigach nikt nie będzie się z tego śmiał) i dożywotnią gwarancję na ramę. Jeśli rzeczywiście pozycja będzie za wysoka to zawsze można pomyśleć o zmianie mostka. Po prostu jest to rower, który pod względem osprzętu wystarczy na najdłuższy okres.
Rekomendowane odpowiedzi