Skocz do zawartości

3. Szosa / rower szosowy za około 3000 - 3999 zł.

regis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, csm-101 napisał:

Uuu widzę że narobiłem niechcący zamieszania z tym tematem 😀.

U mnie przewyższenia maksymalne to jakieś 4 procent przez maks kilometr na kilkadziesiąt km trasy. Czemu zastanawiałem się nad napędem 1 na X? Przede wszystkim dlatego że denerwowały mnie problemy z ocieraniem łańcucha. Jeździłem na najniższych grupach czyli turney a potem na ultegrze starego typu i mimo braku krzyżowania łańcucha w jakiś ekstremalny sposób, zawsze były problemy mimo korygowania zakresów, regulacji itd w każdym z napędów. Dlatego zniechęciłem się do korb 3 blatami. Szczególnie kiedy na 3 blacie mogłem używać tylko i wyłącznie przełożeń 7,8, i 9. Mimo że to najbardziej optymalne dla łańcucha czasami brakowało mi biegu 3x6 bo ocierało wszystko. Musiałem schodzić na 2 blat i nie byłem w stanie jechać już takim tempem jakim bym chciał.

Nie mierzę kadencji ale odruchowo jeżdżę kręcąc szybciej niż znajomi. Oni też to z resztą zauważyli. Mimo takiego nawyku na 2 blacie nie jestem w stanie dopasować tępa. Przy 3x6 było często idealne ale co z tego skoro tarło. A po regulacji kiedy nie tarło, to tarło na 2 blacie przy kombinacji np 2x7. Az głowa bolała od kombinowania co z tym zrobić 🤣. Dlatego rozważałem 1 na X. Może przy 2 blatach nie miał bym takich problemów. 

4% maksymalnie... to jest pikuś! Na twoim miejscu poważnie zainteresował bym się napędem 1x11. Jeśli brakowało by Ci prędkości to można by dać nieco większa zębatkę z przodu. Być może to jest coś czego szukasz - zważywszy na dotychczasowe problemy. Spróbuj się przejechać takim rowerem. U mnie w Shimano 105 2x11 też bywały problemy z dograniem wszystkiego idealnie - chociaż to napęd już z trochę wyższej półki. Pamiętanie o niekrzyżowaniu łańcucha również nieco absorbuje.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli coś za coś. Albo nie martwienie się o łańcuch tarcie itd albo mniejsze możliwości doboru przełożeń. Ciężka decyzja.  A jak się mają Sram PG 1030 11-32T 10 speed, Sram S350 40T 175 mm oraz Sram Apex 10 speed? To mniej więcej poziom sory, tiagry czy może clarisa? Bo z tego co zauważyłem gdybym się zdecydował na napęd od shimano 1 na X to droga zabawka. Sram tańszy. Chyba...?

Edytowane przez csm-101
Opublikowano

Ale dlaczego Apex 10? Jak ma być jeden blat z przodu to sugeruję już 11.

Co do SRAMA to jest tak, że czasami to trudno porównać do Shimano - zwłaszcza w tańszych przerzutkach i manetkach bo nawet te tańsze działają po prostu wzorowo i odczucia z używania są lepsze jak te porównywalne cenowo Shimano. Im drożej to bardziej porównywalnie to chodzi i wtedy w grę wchodzi raczej kwestia przyzwyczajenia. Sam Apex chodzi super. Nie można mieć najmniejszych zastrzeżeń. Czego odpowiednikiem jest? Sory? Tiagry? Ale np w Apexie masz 11 rzędów a w Shimano dostajesz to dopiero w 105. Według mnie lepiej tego nie porównywać bo nic z tego nie wynika.

• Pomógł 1
Andrzej Sawicki
Opublikowano

Przy 1x o łańcuch też się będziesz martwił -- o potrzebę częstego wymieniania. 1x10 to jest porażka nawet na MTB. W warunkach szosowych wyjdzie z tego płacz i zgrzytanie zębów.

• Pomógł 1
Opublikowano
9 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Przy 1x o łańcuch też się będziesz martwił -- o potrzebę częstego wymieniania. 1x10 to jest porażka nawet na MTB. W warunkach szosowych wyjdzie z tego płacz i zgrzytanie zębów.

O ile procent będzie krótszy przebieg? Dobry łańcuch KMC to koszt 70 zł i wystarczy spokojnie na 2000 przebiegu. A nawet jak by miał skończyć się po 1500 km (ale to jakiś ekstremalnie pesymistyczny scenariusz) to co to za koszty eksploatacji? 

Co do 1x10 to się zgodzę. Nie wchodził bym w to.

38 minut temu, csm-101 napisał:

Dlatego że jedyne co udało mi się znaleźć 1na x to romet którego ktoś też mi tutaj później wrzucił. 

https://www.romet.pl/Rower,BOREAS_1,10,735,736,14833,2018.html

A to? Wykraczasz nieco poza budżet. Ale według mnie to niezła propozycja. https://www.romet.pl/Rower,BOREAS_2,10,735,736,14832,2018.html

• Pomógł 1
Opublikowano
9 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał:

Jakościowo szosowy SRAM daje radę. Wadą jest 1x, czyli brak pośrednich przełożeń i szybsze zużywanie łańcucha. Ludzie, którym wystarcza, nie znają pojęcia "kadencja".

Mam 1x11, jeżdżę po każdym terenie raz sprawniej raz mniej, nie wiem co to kadencja jak się okazuje, ale bawię się świetnie a chyba o to chodzi. Czasami chyba zapominamy, dlaczego w ogóle sadzamy tyłek na rower i niepotrzebnie się spinamy. Jasne kwestia przełożeń to prosta matematyka i jeżeli ich brakuje to niestety z powietrza się ich nie dołoży. Trzeba wyrobić nogę albo pogodzić się z tym, że nie zawsze będziesz miał 90 na korbie. Ale tak naprawdę co z tego? Jak rozumiem autor wątku jest amatorem i jeżeli tak jest, to nie zrobi mu w jeździe różnicy, podobnie jak mi.

Opublikowano
5 godzin temu, Morgens napisał:

Jak rozumiem autor wątku jest amatorem i jeżeli tak jest, to nie zrobi mu w jeździe różnicy, podobnie jak mi.

Tak jestem amatorem jeżdżę rekreacyjnie trasy po kilkadziesiąt km. 

6 godzin temu, GrochowaMTB napisał:

A to? Wykraczasz nieco poza budżet. Ale według mnie to niezła propozycja. https://www.romet.pl/Rower,BOREAS_2,10,735,736,14832,2018.html

To 1/8 budżetu więcej a to już sporo jak dla mnie. Rachunek jest prosty Panowie. Dwa blaty. Póki co mam na oku to: https://e-rower.pl/rowery-author/3769-aura-xr-2017-ebon.html 

Stówka więcej niż zakładałem. Tak dokładać można w nieskończoność ale gdzieś muszę się w końcu zatrzymać. Jeżeli jest coś lepszego lub podobnego w takiej samej cenie czyli około 3500 zł chętnie popatrzę poczytam.

Co do 1x dużo osób pisze że zazwyczaj bardziej brakuje na zjazdach niż na podjazdach w standardowej konfiguracji osprzętu. W wymianę poszczególnych elementów na dzień dobry bawić się nie chcę, zważywszy na fakt że i tak wydam na rower a czasami lubię przyspieszyć zjeżdżając, nie raz nie dwa specjalnie szukam takich miejsc więc tu znowu chyba należy posstawić na 2 blaty.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam. Jestem nowy na forum. Rowery gravelowe też mi wpadły w oko. A brałeś pod uwagę Meridę Silex 200? Może z rabatem udałoby się zbliżyć do Twojego budżetu?

• Pomógł 1
Opublikowano
10 godzin temu, adi1201 napisał:

Witam. Jestem nowy na forum. Rowery gravelowe też mi wpadły w oko. A brałeś pod uwagę Meridę Silex 200? Może z rabatem udałoby się zbliżyć do Twojego budżetu?

Dzięki za polecony rower. Póki co wyklarowały mi się trzy pomysły. 1 - Romet Boreas 2 czarny, piękna rama. Ktoś tu  na forum ostatnio wrzucił i zaraził mnie tym rowerem. Plusy: piękna rama. Minus jak dla mnie napęd Srama bo np kaseta Tiagra przy wymianie jest 3 razy tańsza niż ta w od Srama. 

2 opcja to Author Aura XR 2017. Plusy: napęd to kompletna Tiagra i ładna rama. Minusy: jak zobaczyłem tego czarnego Rometa to już nie jest taka ładna. 

Wniosek: albo droższy w utrzymaniu Romet ze Sramem albo mniej atrakcyjny wizualnie Author z tańszym przy wymianie osprzętem. 

3 i być może głupia opcja która coraz bardziej zaczyna brać górę w moich przemyśleniach. Przerobić mojego Kandsa z wolnobiegiem Tourney. Wstawić nowe koła, dodać kasetę sorę lub tiagrę, z przodu 2 blaty zamiast trzech. Do tego opony 32 mm. Nowe (lub używane sprawne jak uda się znaleźć) manetki i przerzutki. Bo grupy szosowe raczej nie warto wstawiać, za dużo kombinacji i zachodu a i tak pewnie by nie wyszło. Chyba że się mylę?

Rower i tak ze mną zostanie nawet jak kupię nowy, czy teraz czy to na przyszły sezon więc się nie zmarnuje :). 

Opublikowano
2 minuty temu, csm-101 napisał:

Dzięki za polecony rower. Póki co wyklarowały mi się trzy pomysły. 1 - Romet Boreas 2 czarny, piękna rama. Ktoś tu  na forum ostatnio wrzucił i zaraził mnie tym rowerem. Plusy: piękna rama. Minus jak dla mnie napęd Srama bo np kaseta Tiagra przy wymianie jest 3 razy tańsza niż ta w od Srama. 

2 opcja to Author Aura XR 2017. Plusy: napęd to kompletna Tiagra i ładna rama. Minusy: jak zobaczyłem tego czarnego Rometa to już nie jest taka ładna. 

Wniosek: albo droższy w utrzymaniu Romet ze Sramem albo mniej atrakcyjny wizualnie Author z tańszym przy wymianie osprzętem. 

3 i być może głupia opcja która coraz bardziej zaczyna brać górę w moich przemyśleniach. Przerobić mojego Kandsa z wolnobiegiem Tourney. Wstawić nowe koła, dodać kasetę sorę lub tiagrę, z przodu 2 blaty zamiast trzech. Do tego opony 32 mm. Nowe (lub używane sprawne jak uda się znaleźć) manetki i przerzutki. Bo grupy szosowe raczej nie warto wstawiać, za dużo kombinacji i zachodu a i tak pewnie by nie wyszło. Chyba że się mylę?

Rower i tak ze mną zostanie nawet jak kupię nowy, czy teraz czy to na przyszły sezon więc się nie zmarnuje :). 

Wcale nie jesteś skazany na kasetę SRAMa. Możesz np włożyć tam Sunracea. Będzie na pewno tańsza. Ja mam w swoim gravelu z osprzętem Shimano 105 właśnie taką kasetę. Do dostania za ok 170 zł (u Ciebie będzie trochę inne stopniowanie)

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 4.05.2018 o 10:47, Andrzej Sawicki napisał:

Jeśli rower będzie kiedykolwiek jeździł szosą, 1x jest pomyłką. Niezależnie od terenu masz o kilka przełożeń mniej i po prostu dziury. To czuć nawet na MTB, gdzie rozpiętość rozwijanych prędkości jest mniejsza. Rozumiem, że kupiłeś i udajesz, że "u ciebie" problem nie istnieje, ale nie wciskaj tego podejścia innym jako wiedzę obiektywną.

O tym nie pomyślałem. Dzięki. Ciekawi mnie jedna rzecz. Skoro tych Boreasów nie ma teraz to ciekawe czy zimną z dostępem nie będzie jeszcze gorzej? Romet w ogóle często rzuci kilka sztuk rowerów jak miksery z promocji w markecie. Dziwne to.

Opublikowano

Ad 1. Kaseta raczej nie odstaje od standów i jest wymienna z shimano i sunrace

Ad 3. Powiem tylko z doświadczenia, że inwestowanie w rower typu unibike czy kands szybko doprowadzi Ciebie do ściany przy której wymiana czegokolwiek to będzie tak wysoki koszt że lepiej będzie kupić cały rower. Kupisz koła za 800 pln, wymienisz napęd tiagra (400-500), kupisz do tego manetki do płaskiej kierownicy itd. Jak będziesz chciał w końcu wymienić np. na baranka to będziesz musiał kupić manetki, widelec (chociaż barank z amorem to jest opcja którą chciał bym przetestować ;) ). Koniec końców po zainwestowaniu 3000 będziesz miał hybrydę a nie docelowego gravela. Pewne ograniczenia narzuci również rama, gdzie zostaną nieużywane elementy typu konusy do hamulców albo jakiś stary sposób montażu hamulców szczękowych, prowadzenie linek itd. Tańsze ramy czasem są bezmyślnie zaprojektowane.

• Pomógł 2
Opublikowano
3 godziny temu, csm-101 napisał:

O tym nie pomyślałem. Dzięki. Ciekawi mnie jedna rzecz. Skoro tych Boreasów nie ma teraz to ciekawe czy zimną z dostępem nie będzie jeszcze gorzej? Romet w ogóle często rzuci kilka sztuk rowerów jak miksery z promocji w markecie. Dziwne to.

Jest to dyskusyjne i z @Andrzej Sawicki prowadziliśmy w tym temacie spór. Osobiście jeździłem gravelem z napędem 1x11 i mógł bym z nim żyć gdyby nie to, że mieszkam w górach i mam dookoła siebie same stromizny. Uważam, że to całkiem dobry napęd do roweru typu gravel. Oczywiście należy zdawać sobie sprawę, że nie będzie to wtedy ani bardzo szybki rower ani nie będzie predysponowany to pokonywania skrajnych stromizn. Jest też oczywiste, że przeskok między kolejnymi biegami jest większy niż przy napędach np 2x10 - 2x11. Ale uważam, że idealne trafianie w punkt z kadencją to raczej potrzeba zawodowców a nie kompletnych amatorów. Nie jest to napęd, który sprawdza się w każdym przypadku i o tym trzeba wiedzieć. Za to obsługa i serwis łatwy, prosty i przyjemny. Zawsze możesz spróbować przejechać się takim rowerem i zobaczyć czy napęd 1x11 Ci wystarczy. Dla mnie jest to super rozwiązanie i gdybym mieszkał w nieco bardziej płaskim regionie już dawno miał bym z przodu jeden blat.

• Pomógł 1
Opublikowano

Jeżeli chodzi o kadencję to 2x10 i 2x11 fabryczne nie odbiegają do 1x11. W przedziale 25-35 gdzie często się jeździ rowerami typu turystyk dostępność przełożeń jest taka sama w przypadku obu kombinacji (1x i 2x). Problem może się pojawić przy skrajnych biegach i według mnie tylko na podjazdach. Ciężko mi sobie wyobrazić dokręcanie do 70km/h na zjazdach w przypadku roweru gravelowego.

• Pomógł 1
Opublikowano
1 minutę temu, Yan napisał:

Jeżeli chodzi o kadencję to 2x10 i 2x11 fabryczne nie odbiegają do 1x11. W przedziale 25-35 gdzie często się jeździ rowerami typu turystyk dostępność przełożeń jest taka sama w przypadku obu kombinacji (1x i 2x). Problem może się pojawić przy skrajnych biegach i według mnie tylko na podjazdach. Ciężko mi sobie wyobrazić dokręcanie do 70km/h na zjazdach w przypadku roweru gravelowego.

No chyba tak jest, że im bliżej skrajnej dużej zębatki tym te przeskoki są większe. Rzeczywiście w tym głównym najczęściej używanym zakresie są one chyba mniejsze - słuszna uwaga. Chociaż czy to  stopniowanie w tym głównym zakresie rzeczywiście jest identyczne to ręki bym nie dał sobie uciąć. Trzeba by było dokładnie przestudiować przykładowe zębatki.

• Pomógł 1
Opublikowano
9 godzin temu, Yan napisał:

70 jak 70 ale 50 da się takim czymś dokręcić czy brakuje przełożenia a nogi latają jak u Myszki Miki?

Opublikowano

Ja mam zestaw 40t na kasecie 11-42 i do 50 nie dokrecisz. Nie ma przełożenia. W łatwy sposób można trochę bardziej utwardzić napęd i wymienić korbę np na 46 t.

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Z kolei jeśli założysz 46 zębów z przodu, to będzie brakowało przełożeń pod górę i w lesie. Napęd 1x jest fajny, kiedy masz swojego mechanika i przed każdym wyścigiem możesz sobie dopasować kasetę i korbę. Jeśli chcesz jeździć na jednym zestawie, zawsze będzie miał jakieś braki przełożeń.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

To czy dokręcisz to zależy tylko i wyłącznie od osoby. Ja do 50 przy 38 z przodu i 11-42 z tyłu dokręcam. Dokręcając kadencji do 110rpm spokojnie ujedziesz do 50. Jeżeli nigdy nie jechałeś rowerem 1x a nie czujesz parcia na takie rozwiązanie to pozostań przy 2x.

Pamiętaj że jeżeli ktoś bardzo lubi jakieś rozwiązanie będzie wypisywał strony jakie to jest dobre (w moim przypadku jest to napęd 1x), po prostu racjonalizował swój wybór. Zastanów się co Tobie najbardziej będzie odpowiadać. Spróbuj przeprowadzić testy na aktualnym rowerze np. nie zmieniaj przedniej przerzutki przez jedną jazdę i zdecyduj. Powodzenia!

Edytowane przez Yan
  • Pomógł 1
Opublikowano

Witam wszystkich,

Jestem nowy na forum, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Proszę Was o poradę dotyczącą zakupu pierwszej w moim życiu szosy. Po wstępnym zapoznaniu się z tematem i obejrzeniu tony filmów SzajBajka (pozdrawiam :) ) wiem już, że powinienem rozglądać się za czymś w geometrii endurance. Do wydania mam 4000 zł i następujące wymagania:
- rama aluminiowa
- widelec carbon
- osprzęt shimano 105
- hamulce tarczowe
- zewnętrzne łożyska suportu 
Generalnie obserwując oferty różnych marek zauważyłem, że będę musiał wybrać pomiędzy shimano 105 i hamulcami standardowymi lub osprzętem słabszym od 105 (np. Tiagra) i hamulcami tarczowymi. Znalazłem tylko jeden model, który przy uwzględnieniu rabatu w jednym ze sklepów mieści się w moim budżecie i spełnia moje wymagania sprzętowe. Pozostaje tylko kwestia niedostępnego rozmiaru XL i nie wiem, czy geometria będzie dla mnie dobra. Jest to mianowicie: GIANT DEFY 1 DISC 2016.

Po wykonaniu pomiarów ciała wyszły mi następujące wyniki: (competitivecyclist.com) 
The Eddy Fit
Top Tube Length 60.4 - 60.8 Cm
Seat Tube Range CC 59.5 - 60 Cm
Seat Tube Range CT 61.3 - 61.8 Cm
Stem Length 12.1 - 12.7 Cm
BB Saddle Position 81.3 - 83.3 Cm
Saddle Handlebar 62.2 - 62.8 Cm
Saddle Setback 7.6 - 8 Cm
Seatpost Type Setback
The Competetive Fit
Top Tube Length 60.4 - 60.8 Cm
Seat Tube Range CC 58.3 - 58.8 Cm
Seat Tube Range CT 60.1 - 60.6 Cm
Stem Length 13.2 - 13.8 Cm
BB Saddle Position 82.1 - 84.1 Cm
Saddle Handlebar 61.4 - 62 Cm
Saddle Setback 6.4 - 6.8 Cm
Seatpost Type Not Setback
Tre French Fit
Top Tube Length 61.6 - 62 Cm
Seat Tube Range CC 61.2 - 61.7 Cm
Seat Tube Range CT 63 - 63.5 Cm
Stem Length 12.3 - 12.9 Cm
BB Saddle Position 79.6 - 81.6 Cm
Saddle Handlebar 63.9 - 64.5 Cm
Saddle Setback 7.1 - 7.5 Cm
Seatpost Type Setback

Nie wiem które wyniki wybrać do geometrii endurance. Nie wiem też jak wyliczyć Stack i Reach, które są podobno ważne (mam 193cm wzrostu i 90cm w przekroku).

Proszę o pomoc w wyborze czegoś sensownego na jazdę po asfalcie w terenie płaskim i lekko górzystym. 
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Opublikowano

Czyli jak już sam zauważyłeś budżet i wymagania się nie spinają.

3 godziny temu, Rydzyk napisał:

na jazdę po asfalcie w terenie płaskim i lekko górzystym.

IMO takie coś czyni bezsensownym dokładanie do tarczówek. Zresztą te 4000 to taki budżet na styk żeby w ogóle szukać czegoś na 105 bez tarcz.

Dlaczego endurance? Jakby coś to kwestia "przyzwyczajenia się" do normalnej geometrii to kilkaset kilometrów (po których nic już nie będzie bolało;P). Zwróć też uwagę, że wybierając endurance przy takim wzroście masz w górnym chwycie będziesz miał kosmiczne opory powietrza przy standardowej dla szosy prędkości.

BTW nawet btwin na tarczach za 4k jest na sorze

Opublikowano

Cześć.

Szukam podobnego roweru i powiem że jeśli teraz jeszcze udało Ci się znaleźć sensowny rower z 2016 to gratuluje.

Z tarczówkami to jest coś za coś są cięższe ale dają swobodę w doborze opon.

Osobiście jednak nie zdecydował bym się na zakup roweru z ramą która nie jest do mnie dostosowana bo jest to ten element roweru który zostaje do końca jego eksploatacji.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, SzpiceR napisał:

IMO takie coś czyni bezsensownym dokładanie do tarczówek. Zresztą te 4000 to taki budżet na styk żeby w ogóle szukać czegoś na 105 bez tarcz.

No i tu właśnie mam dylemat, czy szukać czegoś na Tiagrze i tarczówkach, czy na 105 i zwykłym hamowaniu? Co wg Was będzie mi bardziej przydatne jako amatora przez duże A?

6 godzin temu, SzpiceR napisał:

Dlaczego endurance? 

Jak tak się dłużej nad tym zastanowię to przy normalnej geometrii i moim wzroście, to i tak sumarycznie wyjdzie coś pomiędzy ramą zwykłą a endurance :)

Edytowane przez Rydzyk